A+ A A-

Variációk sült tilápiára

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Már jó ideje a tilápiából készült halas ételek kedvenceink, aki a keresőben beírja a hal nevét, akkor nemcsak sok receptet talál, hanem azt is megtudhatja, hogy milyenféle hal is a tilápia. Akinek azonban éppen nincs kedve e hal után kutakodni, annak ismételten elárulom, hogy a tilápia szájköltőhal. Ez a bölcsőszájú édesvízi halfaj nevét onnan kapta, hogy a nőstényei a szájukban költik ki az ikráikat.

A tilápia könnyen emészthető, nincs jellegzetes halszaga, fehér húsa kellemes ízű, ezért is került fel a fogyasztott halaink sorában a dobogós helyre. Azt is elárulom, hogy ezt a halfélét eddig kizárólag csak fagyasztva vettem, halasoknál még nem láttam kínálatként, valószínűleg azért, mert élő halként nálunk nem kapható.

Többnyire sültként készítem el, de tálaltam már párizsiasan és panírozva is. Fogyasztására már könnyen ráunhattuk volna, de gondoskodom arról, hogy a kész halhoz, mindig másféle, változatos köretet adjak. Általában két-három hetenként sütök tilápiát, az utóbbi három esetben azonban, hogy ne mindig a megszokottat együk, kissé újítottam.


Sült tilápia sült zöldséggelSült tilápia krokettel és sült zöldségekkel

A leolvasztott halakról papírtörlővel a vizet felitatom, majd a halszeleteket besózom, lisztben megforgatva, forró olajban rövid idő alatt megsütöm. A készen kapható burgonya gombócokat, kroketteket a maradék olajban megpirítom, majd ugyanebben a zöldségeket megsütöm. A nagyobb darabokra szelt lila hagymát, kettévágott koktél- vagy datolyaparadicsomokat, a vékonyra felszelt vagy kockákra aprított cukkinit (illetve a helyette használt kígyó uborkát) kissé megsózom, bazsalikommal meghintem, és olajban megpárolom. A párolás befejezése előtt az egészet kevés balzsamecettel meglocsolom.


Sajtos sült tilápia áfonyamártássalSült tilápia sajttal betakarva, áfonyamártással

A jégtől megszabadított halszeleteket, törlőpapírral itassuk le, kissé sózzuk be. Forró olajban mindkét oldalukat süssük ki. A megsült halra terítsünk vékony szelet sajtokat és kis időre tegyük be a sütőbe, de csak addig, amíg a halakra rá nem olvad a sajt. (Én trappistával készítettem). A hideg áfonyamártást időben állítsuk össze, hogy az áfonyáknak legyen idejük kissé megduzzadni. Tejfölbe áfonyalekvárt tettem, ebbe jött a kissé leöblített áfonya, a végén pedig kevés natúr joghurttal kissé felhígítottam. (Mivel a legtöbb családnál, magamat is beleértve, többnyire nincs mindig kéznél szárított áfonya és áfonyalekvár, javasolom, válogassanak kedvükre a hideg mártásokról írt cikkem ajánlataiból.)


Napraforgós sült tilápiaSült tilápia napraforgó magokkal, krumplipürével és őszibarackbefőttel

A leolvasztott, törlőpapírral leitatott halszeleteket kissé besózzuk, és forró olajban kisütjük. Miután a halakat másik oldalukra fordítottuk, szórjunk rájuk napraforgó magokat, nem baj, ha az olajba is jut belőlük. Készítsük el a krumplipürét, amit legkönnyebb burgonyapüré porból megalkotni. Aki jobban szereti főtt krumpliból, annak nagyon simára össze kell nyomnia a sós vízben főtt krumplit, hozzá kell adni kevés margarint vagy vajat, hideg tejet és finoman össze kell keverni, hogy jó állagúvá váljon. Az őszibarackbefőtt helyett lehet másféle eltett gyümölcs is felhasználható, a lényeg az, hogy magozott legyen és passzoljon a krumplipüré és a sült hal ízéhez.

További olvasnivaló

Június

Az első nyári hónap a rómaiaknál még csak 29 napból állt, és a tíz hónapos évükben a negyedik volt a hónapok sorában. Csak Julius Caesar naptárreformját (i.u. 46) követően vált...

Folytatás...

Papírmasék boltja

A csónakázástól elgémberedett lábakkal, bizonytalanul kapaszkodunk fel a meredek lépcsőkön. A tulajdonos, egy meglehetősen fiatal, jóképű fiatalember, sietős léptekkel tart felénk, s hívó kezével befelé terel minket. Meleg posztókaftánjához...

Folytatás...

Egyszerű számok - kilenc

9-es- a Mars számaA 9-es szám a Mars szimbólumában van. Ez a bolygó jelképezi az „örök férfit", a férfiasságot, az elszántságot, a szenvedélyességet, a tetterőt, a nemi potenciát, az akaraterőt...

Folytatás...

Anna kézelemzése

A kezek szilárdnak, rugalmatlannak tűnnek, ami arra utalhat, hogy gazdájuk nehezen alkalmazkodik a hirtelen, váratlanul jött helyzetekhez, eseményekhez. A valóság talaján élő emberként meglehetősen keményfejű, konzervatív. Mély érzéseiről nem szívesen...

Folytatás...

Hollókő sok képpel

Akik honlapom fotóit nézegetik, azt gondolhatják, ezek csak külföldre járnak. Pedig ez tévedés, egyáltalán nem igaz, mert mielőtt először átléptük volna a határt, bebarangoltuk az országot, s megismerkedtünk hazánk...

Folytatás...

Szalutáció, üdvözlés

A kézfogásról - melyről az alábbiakban is szó lesz - egy korábbi cikkemben már írtam, és a Tenyerünkben a jövő? c. könyvemben hosszabb összefoglaló is olvasható, ezúttal elsősorban az üdvözlésről...

Folytatás...

A férfi testjegyeiről – Jövendölés és ka…

Egyik korábbi írásomban már foglalkoztam a férfi testjegyeinek megfigyelése révén megállapítható személyiségvonásokkal, tulajdonságokkal, és röviden az egyes testrészek sajátosságaira alapozott jóslásokat is összefoglaltam, a 6. században élt híres indiai asztrológus...

Folytatás...

Farsang

A farsangi időszak vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Mivel a hamvazószerdával kezdődő nagyböjtöt valamikor szigorúan betartották, ennek ellensúlyázására alakulhatott ki a böjt előtti nagy evések, ivások, lakomák, mulatozások szokása, a farsang...

Folytatás...

Hogyan szabadultam meg az öregujjam benő…

Nemrég ismét - sokadszor - benőtt az öregujjam körme, de most már tudom, miként kell fájdalommentesen eltávolítani. Azonban, míg idáig eljutottam, nem egyszer alaposan megkínzott a húsba nőtt körmöm, és...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?