A+ A A-

Variációk sült tilápiára

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Már jó ideje a tilápiából készült halas ételek kedvenceink, aki a keresőben beírja a hal nevét, akkor nemcsak sok receptet talál, hanem azt is megtudhatja, hogy milyenféle hal is a tilápia. Akinek azonban éppen nincs kedve e hal után kutakodni, annak ismételten elárulom, hogy a tilápia szájköltőhal. Ez a bölcsőszájú édesvízi halfaj nevét onnan kapta, hogy a nőstényei a szájukban költik ki az ikráikat.

A tilápia könnyen emészthető, nincs jellegzetes halszaga, fehér húsa kellemes ízű, ezért is került fel a fogyasztott halaink sorában a dobogós helyre. Azt is elárulom, hogy ezt a halfélét eddig kizárólag csak fagyasztva vettem, halasoknál még nem láttam kínálatként, valószínűleg azért, mert élő halként nálunk nem kapható.

Többnyire sültként készítem el, de tálaltam már párizsiasan és panírozva is. Fogyasztására már könnyen ráunhattuk volna, de gondoskodom arról, hogy a kész halhoz, mindig másféle, változatos köretet adjak. Általában két-három hetenként sütök tilápiát, az utóbbi három esetben azonban, hogy ne mindig a megszokottat együk, kissé újítottam.


Sült tilápia sült zöldséggelSült tilápia krokettel és sült zöldségekkel

A leolvasztott halakról papírtörlővel a vizet felitatom, majd a halszeleteket besózom, lisztben megforgatva, forró olajban rövid idő alatt megsütöm. A készen kapható burgonya gombócokat, kroketteket a maradék olajban megpirítom, majd ugyanebben a zöldségeket megsütöm. A nagyobb darabokra szelt lila hagymát, kettévágott koktél- vagy datolyaparadicsomokat, a vékonyra felszelt vagy kockákra aprított cukkinit (illetve a helyette használt kígyó uborkát) kissé megsózom, bazsalikommal meghintem, és olajban megpárolom. A párolás befejezése előtt az egészet kevés balzsamecettel meglocsolom.


Sajtos sült tilápia áfonyamártássalSült tilápia sajttal betakarva, áfonyamártással

A jégtől megszabadított halszeleteket, törlőpapírral itassuk le, kissé sózzuk be. Forró olajban mindkét oldalukat süssük ki. A megsült halra terítsünk vékony szelet sajtokat és kis időre tegyük be a sütőbe, de csak addig, amíg a halakra rá nem olvad a sajt. (Én trappistával készítettem). A hideg áfonyamártást időben állítsuk össze, hogy az áfonyáknak legyen idejük kissé megduzzadni. Tejfölbe áfonyalekvárt tettem, ebbe jött a kissé leöblített áfonya, a végén pedig kevés natúr joghurttal kissé felhígítottam. (Mivel a legtöbb családnál, magamat is beleértve, többnyire nincs mindig kéznél szárított áfonya és áfonyalekvár, javasolom, válogassanak kedvükre a hideg mártásokról írt cikkem ajánlataiból.)


Napraforgós sült tilápiaSült tilápia napraforgó magokkal, krumplipürével és őszibarackbefőttel

A leolvasztott, törlőpapírral leitatott halszeleteket kissé besózzuk, és forró olajban kisütjük. Miután a halakat másik oldalukra fordítottuk, szórjunk rájuk napraforgó magokat, nem baj, ha az olajba is jut belőlük. Készítsük el a krumplipürét, amit legkönnyebb burgonyapüré porból megalkotni. Aki jobban szereti főtt krumpliból, annak nagyon simára össze kell nyomnia a sós vízben főtt krumplit, hozzá kell adni kevés margarint vagy vajat, hideg tejet és finoman össze kell keverni, hogy jó állagúvá váljon. Az őszibarackbefőtt helyett lehet másféle eltett gyümölcs is felhasználható, a lényeg az, hogy magozott legyen és passzoljon a krumplipüré és a sült hal ízéhez.

További olvasnivaló

Arcprofilszög

A koponya méreteivel a koponyaméréstan (craniometria) foglalkozik. A koponyára jellemző különféle méretek közül fontos információt hordoz a Camper-féle profilszög, az angulus faciei, amelynek egyik szára az orrbejárat alsó széle...

Folytatás...

Nyugalom, optimizmus, melankólia, gyász …

A kék - melynek több mint 30 árnyalata létezik - egyike azon színeknek, melyet a férfiak és a nők egyformán kedvelnek (vagy - ízléstől függően - nem szeretnek). A kék...

Folytatás...

A személyiség fiziognómiai jelei

A kiváló személyiséget vékony bőre, közepes testalkata, ragyogó kék szemei, világos arcbőre, egyenes és elég eros haja, az egymáshoz közel lévő, de nem érintkező szemöldökök, a viccelődésben való mértéktartás...

Folytatás...

Mahmúd Ahmadinezsád

Az ultrakonzervatív nézeteiről ismert iráni politikus, 2005 óta országának elnöke. Az 1956. október 28-án Garmszárban született, apja patkolókovács volt. A Teheráni Műszaki Egyetemen szerzett közlekedésmérnöki doktorátust (Ph. D.). Az iráni...

Folytatás...

A jó házasság titka – a fiziognómia szer…

A karakterológia, a klasszikus fiziognómia szakértői szerint az ember arca, külső megjelenése sok mindent elárul a személyiségéről, jellemvonásairól, így többek között azt is, hogy mekkora szociális érzékenységgel bír, mennyire hűséges...

Folytatás...

Szelén - Mennyi sok, mennyi kevés?

Kevés nyomelem váltott ki az elmúlt évtizedekben oly sok vitát, mint a szelén. Az egyik szélsőséges vélemény szerint nem szabad fogyasztani, mert toxikus, ráadásul az embernek nincs is rá szüksége...

Folytatás...

Savképző jin és lúgosító jang ételek

  A szervezetünk tudja, hogy mire van szüksége, és ezért aztán mindent elkövet annak érdekében, hogy optimális szinten tartsa testünk kémhatását. Én is megteszek mindent, a sav-bázis egyensúlyomért, ám az évszakváltások...

Folytatás...

Paraffinolaj - a kutyám fülébe, nekem az…

A múltkoriban arra lettem figyelmes, hogy nagy fülű spánielünk időnként akkor is rázza a fejét, amikor látszólag semmi oka sem lenne rá. Amikor már negyedszer, vagy ötödször csinálta ezt, elhatároztam...

Folytatás...

Az ánizs gyógyhatású fűszer, felpezsdíti…

A Földközi-tenger mentén őshonos ánizs Egyiptomból került Perzsiába, onnan pedig a muszlimok révén jutott el Indiába. Európában a római légiók terjesztették el, ugyanis a régi Rómában a nehéz ételek elfogyasztása...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?