A+ A A-

Vajgaluska, tojáskocsonya és egyéb levesbetétek

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


A minap Aggod Zsuzsa Kik eszik a tojást tojással? című cikkét olvastam az Interneten, melyben Quentin Crewe angol író, újságíró és utazó gasztronómiai utazásáról írt könyvéről a Nemzetközi étlapkalauzról ír. Crewe könyvében Magyarország is szerepel, 1948-ban azt írja rólunk, hogy ízletes ételeink a bolgár saláta, a rácponty, a sólet, az erdélyi marhahúsleves, a kapor-, meggy- és a zöldbableves, valamint a tökfőzelék, a csikóstokány, a fatányéros, a dobostorta és a rakott metélt.

A cikk írója felteszi a nagy kérdést, miszerint, s itt idézném: „Egy pillanatra megfeledkezve magamról, szeretném megkóstolni a vajgaluskát és a tojáskocsonyát mint levesbetétet - na de ki tud ezekről Magyarországon?”  Válaszom az, hogy én, de valószínűleg nem vagyok egyedül, mert sokan el tudják készíteni e két levesbetétet, sőt ismerik a receptjét például a sült borsónak vagy séberlinek is.

A mai háziasszonyoknak könnyebb a dolguk, mint a régieknek, nem kell bajlódniuk a csipetke, a csiga-, a kocka-  és a gyűszűtészta, az eperlevél,  vagy a  cérnametélt stb. elkészítésével, hiszen valamennyi készen kapható, megvásárolható, tárolható, bármikor felhasználható, nem kell egyikkel sem bíbelődni, elég csak beleszórni egy tetszés szerinti mennyiséget a már majdnem kész levesbe, amitől az dúsabb, ízletesebb, laktatóbb lesz, ráadásul még hízni is lehet tőle.

Persze a címben említett vajgaluskán és tojáskocsonyán kívül vannak másféle levesbetétek is: mint a csurgatott tészta, a dara- vagy a májgaluska, a palacsintametélt, a sültborsó, vagy az egyszerűen elkészíthető pirított zsemlekockák és a habart tojás, de lehetnek olyanok is, melyekről még soha nem hallottam. Rémlik, mintha láttam volna már Mirelit májgaluskát, s zacskóban, mint leves gyöngyöt árulják a sültborsót. Jut eszembe, Édesanyám a húslevesbe néha keményre gyúrt tésztát reszelt, mi viszont a nagyra duzzadt grízgaluskákat kedveljük. Szívesen teszem zöldséglevesbe, de szeretjük a vajgaluskát, vagy az egyszerű aranysárga galuskát is.


Vajgaluska

1 felvert egész tojáshoz, 3 dkg lágy vajat keverünk és annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy kemény galuskatésztát kapjunk. Vizes kanállal beleszaggatjuk a levesbe.


Tojáskocsonya, vagyis konzumé

1 egész felvert tojást 1 dl tejjel jól elkeverünk, majd beleöntjük egy csészébe vagy valamilyen kisebb formába, egy lábas forró vízbe állítjuk, s a vízfürdőben addig főzzük, míg meg nem kocsonyásodik. Kiborítva, apró kockára vágjuk, hús-, erő-, vagy zöldséglevesbe tesszük. Egy tál leveshez fél tojáskocsonyát lehet számítani, a nyersanyag mennyiségét eszerint kell növelnünk.


Dara- illetve grízgaluska

1 tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgáját, kevés sót és annyi búzadarát (kb. 4-5 dkg-ot), hogy egészen gyenge tésztát kapjunk. Általában az a jó, ha a gríz súlya a tojáséval azonos. Evőkanállal formáljunk galuskákat, és azonnal szaggassuk bele a csendesen fövő levesbe, kb. 2-3 percig főzzük, amíg a galuskák fel nem jönnek a leves felszínére. Ha nem tartjuk be a leírtakat, akkor elmarad sikerélményünk, a galuskáink vagy szétfőnek, vagy kemények maradnak.


Csurgatott tészta

1 tojást 5 dkg liszttel és kevés sóval elkeverünk, a híg tésztát forró levesbe csurgatjuk, s pár percig még forraljuk.


Palacsintametélt

1 dl tejből vagy szénsavas vízből, 1 tojásból, és lisztből sűrű palacsintatésztát kavarunk. Néhány palacsintát sütünk, metéltre vagdaljuk, és tálalás előtt tesszük a levesbe, vagy külön tányéron tálaljuk.


Pirított zsemlekocka

Zsemlét, kenyeret (az utóbbi lehet fehér és barna is) apró kockára vágjuk, és kevés olajon, állandó keverés mellett rózsaszínűre pirítjuk. A zsemle-, illetve kenyérkockákat megszáríthatjuk sütőben is, de ízletesebb, ha olajon készítjük. Elsősorban krémlevesekbe teszek zsemlekockákat, de előfordul, hogy a megpirított falatokat a leves tálalása előtt elropogtatom.


Habart tojás

A felvert tojást vékony sugárban csurgatjuk a forró levesbe, majd villával addig kavarjuk benne, míg a tojások foszlányokká nem válnak. Főleg rántott levesekbe való.

Hozzászólások  

0 #3 Margit 2014-04-16 12:43
Nagyon különleges számomra a vajgaluska és a tojáskocsonya. Nem hallottam még róla, de biztos finom lehet, ki fogom próbálni. :-)
Idézet
+1 #2 Rosta Erzsébet 2012-03-29 06:31
Kedves Viktor vagy Győző!
Nem igazán értem a hozzászólását, mert számomra az "okul" a tanulság levonását jelenti. Mi ez, ha nem tanulás?! Megjegyzem továbbá, hogy az olaszok 'addio'-val köszönnek el egymástól.
Rosta Erzsébet
Idézet
0 #1 Vittore Cabanero 2012-03-28 20:34
Talán nem kéne főzéssel és receptek írásával egyelőre foglalkozni, mert teljes a tévút, ebből senki sem tanul, csak okul!
Adio!
Idézet

További olvasnivaló

Arcméretek

Bár hétköznapi értelemben arcon az emberi fej - a homloktól az állig terjedő, a szemeket, az orrot és a szájat is magában foglaló - elülső oldalát értik, jelen esetben elsősorban...

Folytatás...

Kelet Velencéje - Srinagar

Elsőként startolunk. A Dzsavahar alagútba beérve nem sokat látunk. Bent kísérteties sötétség és nyirkos hideg fogad. A kocsi pislákoló városi fénye csak kis szakaszon világítja be előttünk az utat...

Folytatás...

Böfögés

A böffen, böffent, büfizik, öklendezik, ökrendik, bökken, bufogat, bökked, kérődzik igékkel leírt, a nyugati kultúrában a nyilvános helyeken meglehetősen illetlennek tartott cselekvés - lényegét tekintve - a gáz spontán...

Folytatás...

Ágyék, lágyék, szeméremdomb

Bár régebben különbséget tettek a combok és a has választó vonalát (árkát) jelentő lágyék, és a medencetáji és az alatti testrészt - vagyis a külső nemi szervek fölött elhelyezkedő zsírpárnát...

Folytatás...

A sorsszámok értelmezése - Hat

A hatos szám a Vénusz-bolygóval harmonizál, a kézen pedig az életvonal és a hüvelykujj közötti terület, a Vénusz-domb felel meg neki. A hindu bölcsek szerint a Vénusz az asurák...

Folytatás...

Judy kézelemzése

  A kézfejeiről készült képekre ránézve, azt hittem, hogy egy gyerek kezeit látom. Az ezekből készült fotók elég kis felbontásúak, nehéz belőlük megállapítani, hogy például milyen színű a kézfeje, vagy a...

Folytatás...

Tizennyolc, az élet és az Amida áldásain…

A tizennyolcas szám, mely már a Kolumbusz előtti Amerika időmérésében megjelenik, a nyugati világ számára is kiemelt jelentőséggel bír. Ez elsősorban a kört (vagy teljesszöget) leíró 360-as számmal való kapcsolatával...

Folytatás...

Mit jelent a rablás, a veszély és félele…

Kedves Rosta Erzsébet!Nagyon ritkán álmodom, vagyis emlékszem rá. Az utóbbi időben egymás után 3 álmom is volt, ami nekem már kicsit zavaros, és kérném a segítségét.1. A barátommal elutaztunk egy...

Folytatás...

A bahá’i kalendárium és Meton-ciklus szá…

A tizenkilenc először is egy tökéletlen (nem teljes) húsz, de egyúttal a Közel-Keleten szent szám is. Az egyiptomi Halottas könyv tizenkilenc emberi testrészt említ, melyek mindegyikének megvan a saját istene...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?