A+ A A-

További receptötletek a káliumban gazdag banánnal

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Miután végignéztem, hány cikkben írtam eddig a banánról, megállapítottam, elég sokszor foglalkoztam ezzel a gyümölccsel, a felhasználására számos helyen adtam már ötletet. Csak néhányat említve közülük, ilyenre lelhetnek például a Karik, puri, dosza, parátá, A banánárus választéka, A túró dicsérete, Bundás, zöldséges pakorák, Halva, halvák, halava, Hideg - joghurtos vagy tejfölös - mártások pillanatok alatt, Cukkini receptek közkívánatra, ráadásként című írásaimban, de ha oldalamon a banán szót beírva a keresés menüre kattintanak, még több banános ételt találnak.

A felsorolást olvasva olyan érzésem támadt, mintha vesszőparipámmá vált volna a banán, nézzék ezt el nekem, mert hasznos gyümölcs, remek káliumforrás. A banán azonban nemcsak káliumban gazdag, magas a szénhidráttartalma, és van benne fehérje, sőt kevés zsír is. Sok B1, és B2 vitamint tartalmaz, valamint biotint és folsavat, vagyis H és M vitamint. Az érett banán 75%-ban víz, ellenben a benne lévő C-vitamin elenyésző.

Azt mondják, aki megkívánja a banánt, annak a szervezete káliumra vágyik. A kálium oxigént juttat az agyba, hatásos a vérnyomás csökkentésére, hasznos az allergia kezelésére, segít a salakanyag távozásában. Elsősorban azok kívánják meg gyakran a banánt, akik vízhajtót szednek, vagy sokat izzadnak (például az országúti kerékpárosok, a hosszútávfutók), akik szeszes italt, sok kávét fogyasztanak. De akik nagyon kívánják az édességet, azoknak sem árt káliumban gazdag eledelt fogyasztaniuk, például a gyümölcsök közül szilvát, narancsot, banánt.

A banánból - legalábbis nálunk - viszonylag kevesen készítenek ételt, pedig sokféle meleg és hideg fogás alkotható belőle, lehet sütni, pépesítve krémekhez, pudingokhoz adni, palacsintákhoz, süteményekhez, tortákhoz, gyümölcskenyérhez adagolni, de egyéb süteményekhez is felhasználhatjuk. Egyes helyeken a banánokból lekvárt, salátát, sült halhoz banángombócokat, vagy hideg banánmártást készítenek. Talán ezért is döntöttem úgy, hogy az eddigi banános receptjeimet néhány újabbal egészítem ki.


Sült banános hal lángolva

A halfiléket sózzuk meg és fűszerezzük őrölt borssal, reszelt szerecsendióval. Lisztbe mártva, olaj és vaj keverékén mindkét oldalukat megsütjük rózsaszínre. A készre sült halakat félretesszük és a félbevágott banánokat (kétszer annyi banánt vegyünk, mint amennyi a halfilénk) a maradék zsiradékon átsütjük. Tálaláskor a halra tesszük a sült banánokat, rálocsolunk brandyt vagy pálinkát és meggyújtjuk.


Sült banánnal dúsított párolt rizs

Két teáscsésze, alaposan megmosott rizst 2 evőkanál felolvasztott vajban pirítsunk meg, öntsük fel legalább 4 teáscsésze vízzel, hogy ujjnyira ellepje a rizst. Adjunk hozzá sót, és fedő alatt pároljuk puhára. Közben 3 banánt vágjunk hosszában ketté, majd vékony szeletekre, és kevés vajon pirítsuk két-három percig. A kész rizsbe óvatosan - lehetőleg kétágú villával - keverjük bele a sült banánt. Melegen tálaljuk.


Banángombócok


Érett banánokat zúzzuk pépesre. Adjunk hozzá nagyon apróra vágott vöröshagymát, kevés őrölt borsot, gyömbért és sót, majd felvert tojással és megfelelő mennyiségű kukorica- vagy grízes liszttel dolgozzuk össze galuskaszerű sűrű tésztává. Forró olajba szaggassuk bele, és süssük aranyszínűre.


Banánmártás sültek mellé

Két pépessé tört érett banánt, két lereszelt almát keverjünk össze négy evőkanál majonézzel, adjunk hozzá kevés citromlevet, egy teáskanál porcukrot és egy csipetnyi sót. Sültekhez tálaljuk.


Banánsaláta

A karikára vágott banánt locsoljuk meg kevés citromlével, hagyjuk egy kicsit állni. Ezután keverjük össze a majonézzel. Adhatunk hozzá apróra vágott zellerlevelet, ha nincs, megteszi a petrezselyem is.


Banános mascarpone krém

Érett banánokat törjük össze, keverjük bele a mascarpone krémbe, adjunk hozzá ízlés szerint cukrot vagy neszkakaóval is édesíthetjük. Ha sűrű, adjunk hozzá kevés tejszínt vagy egy kis tejet. Poharakba adagolva tejszínhabbal díszítve adjuk asztalra. Még finomabb, ha csokoládémártást csurgatunk a tejszínhab tetejére és kalapként ráteszünk egy karika banánt.


Lángoló banán

A hosszában elvágott banánokat vajban hirtelen süssük rózsaszínűre. Vigyázzunk az átfordításnál, ne törjenek el. Óvatosan tegyük tálra, hintsük meg kristálycukorral és - miután leöntöttük le pálinkával, vagy konyakkal - meggyújtva tálaljuk.


Banán dióval

Hosszában vágjunk félbe 7 hámozott banánt, és szorosan tegyük őket egymás mellé egy kivajazott tűzálló tálba. Szórjunk a banánokra 7 teáskanál porcukrot, és rakjuk sütőbe, addig, amíg a cukor el nem olvad. Ezután hintsük meg 7 teáskanál darált dióval vagy dejóval, újból toljuk a sütőbe és addig süssük, amíg a cukor karamellé nem válik. Elkészülten, meglocsolhatjuk langyos diólikőrrel, de nem fontos. A dió helyett készíthetjük őrölt mandulával is, a diólikőr helyett pedig mandula likőrt is használhatunk. Melegen tálaljuk.


Sült banán lekvárral

A nem túlérett banánokat hámozzunk meg, hosszában vágjuk őket kettőbe. Kivajazott tűzálló tálba rakjuk egymás mellé, mindegyik banán tetejére tegyünk egy kevés vajat és egy kis lekvárt. Süssük meg, akkor jó, ha a lekvár felolvad. Forrón tálaljuk. A lekvár helyett mézzel is készíthetjük. Meghinthetjük durvára vágott dióval, vagy mandulával. Díszíthetjük tejszínhabbal. Jól mutat és ráadásul még finomabb is a rácsurgatott csokoládémártással.

További olvasnivaló

Képviselőfánk és profitelor

Remek sütemény a képviselőfánk, de talán még nála is finomabb az általam nemrég felfedezett profitelor. Néhány napja férjem háromféle profitelorral: egy fehér-, egy fekete-, és egy tejcsokoládéssal lepett meg...

Folytatás...

Marcipán és percipán

Gyerekkorom nagy részét cukrászműhelyben töltöttem el. Míg édesapám keze alól a márványlapú asztalon mesterművek születtek, addig én az asztal másik végén a házi feladatokat írtam. Sülő krémeslapok vajastészta illata elegyült...

Folytatás...

A tenyér nedvessége és szárazsága

A tenyerek nedvességének megfigyelése elsősorban akkor bír diagnosztikai jelentőséggel, ha a kezek - normális időjárási viszonyok között - a szokásosnál szárazabbak vagy nedvesebbek. A tenyér szárazságát külső vagy belső tényezők...

Folytatás...

A nyúl

A folklórban a nyúl – páratlan nemző- és szaporodóképességének köszönhetően – gyakran a termékenység vagy az újjászületés szimbólumaként jelenik meg, és már hosszú ideje a tavasszal, illetőleg „húsvéti nyusziként”...

Folytatás...

A szervezet sav-bázis egyensúlyának érté…

A kínai kézdiagnosztika a tenyérterületek felosztása során elsőként az általános irányokat határozza meg. Felső résznek általában az ujjak csúcsait (körömperceit), míg alsónak a tenyér csukló felé eső részét tekintik. A...

Folytatás...

Betegségről árulkodó testjelek a hagyomá…

TARTALOM Bevezető gondolatok a hagyományos kínai gyógyításról, a betegségek diagnózisáról Aranyér Bronchitis (krónikus) Cukorbetegség (diabétesz) Csecsemőkori alultápláltság (csecsemők hiányos táplálkozásának szindrómája) Epehólyag gyulladás és epekő Gutaütés (agyvérzés és az agy...

Folytatás...

A könyv címszavai

Legújabb könyvem - melyet férjemmel közösen írtam - a mítoszok, vallások, néphiedelmek, babonák világába kalauzolja az olvasót. Közel hároméves munka eredménye a mű, amely néprajzi és mitológiai elemeket is feldolgozva...

Folytatás...

Marka kézelemzése

  A szögletes- és a többségben levő lekerekített ujjvégződések szerint keze legjobban a vegyes vagy kevert típusú kézhez hasonlít. A keze elég szabályosnak tűnik, ujjai harmóniában vannak a tenyerével. A lekerekített...

Folytatás...

A stresszoldó nevetés

Vallom, hogy a szívből jövő, jókedvű nevetés remek dolog, lelki nyavalyákra pedig kitűnő gyógymód, a nevetés ellazítja az embert, elfeledteti az izomfeszülés okozta görcsöket, kiragad az álmosságból, kizökkent a...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?