A+ A A-

Török csicseriborsó humusz

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 

HumuszA korábbi kedvező tapasztalatainktól felbátorodva, második törökországi utunk során egy alkalommal megkóstoltuk a csicseriborsó humuszt is. Nem csalódtunk, mert igencsak finom volt. Most azért készítettem el, mert a napokban vettem egy üveg főtt portugál csicseriborsót, amiből pillanatok alatt megalkotható a humusz. Persze meggondoltam volna magam, ha a csicseriborsót előzőleg nekem kellett volna megfőznöm, mert úgy azért elég macerás, és főleg időigényes elkészíteni az arab és zsidó konyha e közkedvelt ételét. Ráadásul korábban egy zacskónyi mexikói tortilla chips-et is beszereztem, amivel remekül kikanalazhatjuk a csicseriborsó masszát a tálkákból.


Csicseriborsó humusz, az eredeti, török recept szerint

25 dkg csicseriborsó, 1/3 pohár (kb. 5 evőkanál) szezámolaj, 2-3 citrom kifacsart leve, 3/5 pohár (kb. 1 dl) olíva olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál só

Előző éjszaka langyos vízben áztassuk be a csicseriborsót. Főzzük meg egy fazékban, annyi vizet öntsünk rá, hogy bőségesen ellepje. Szűrjük le, és mixerrel készítsünk pürét belőle, majd keverjük hozzá a szezám olajat és a citromlevet, addig kavargassuk, míg az íze egyenletesen savanykás nem lesz. Ezután alaposan keverjük bele a pirospaprikát és a sót. Amikor olyan, mint a krumplipüré, tegyük a humuszt egy szerviztálba. Díszítéséhez használjunk őrölt pirospaprikát és pár zeller-, vagy petrezselyemlevelet. A humusz mellé olíva olajos pirospaprika dresszinget tegyünk az asztalra, amit 1 dl olívaolajból, 1 teáskanál őrölt pirospaprikából és sóból keverünk ki.


Csicseriborsó humusz, ahogy én készítem

Az előfőzött csicseriborsót ugyanúgy ízesítem, és azokat a hozzávalókat használom, melyeket a török humusznál leírtam. A pürébe azonban fokhagymát is teszek. Az illatos szezám olajat helyettesíthetjük olívaolajjal, ha ezek közül egyik sincs otthon, megteszi a napraforgó olaj is. A humusz mellé adhatunk savanyúságot, mondjuk savanyú káposztát, de kínálhatjuk friss lángossal, pitával, vagy pirítós kenyérrel, de ha van a spájzunkban mexikói tortilla chips, vagy sós keksz (például tuc), ezekkel is finom. Egy kiadós leves után főételként is felszolgálhatjuk.

Csicseriborso Tortilla chips

 

További olvasnivaló

Kovalami pincérek, keralai ízek

Mostanra már nagyon kiéheztünk valami finom falatra, gyomrunk jó ételeket kíván és szemünk sem olyan finnyás, nem kémleli olyan kritikusan az ismeretlen ennivalókat, mint az első időben. Mostanság már...

Folytatás...

Miért temetik el a halottal egy kisgyerm…

Kedves Erzsébet!Igen nagy tisztelője vagyok annak a tudományágnak, amit Ön is kutat, de nagyon keveset tudok róla. Most egy kérdéssel keresném Önt, nagyon megköszönném, ha segítene. Szeretném megkérdezni, hogy az...

Folytatás...

Pakisztán - Carnet-ra várva Iszlámábádba…

  Nagyobb térképre váltás   Kényszerpihenőnket töltjük Iszlámábádban. Már több mint két hete várakozunk a továbbutazáshoz szükséges dokumentumra. Napjában többször is „imába foglalom” a három követséget (az iránit, a pakisztánit és az indiait)...

Folytatás...

Arcformák

Szemből nézve a fejet és az arcot, feltűnő eltéréseket figyelhetünk meg a különböző személyek fejének körvonalában. A változatosság gyakorlatilag végtelen lehet, ugyanis nincs két tökéletesen egyforma lény, azonban -...

Folytatás...

Víkend Terényben a Lehóczky családnál, j…

  Úgy adódott, hogy az elmúlt két év alatt többször is ellátogattunk Nógrádba. Kellemes napokat töltöttünk a népszerű Hollókőn, zuhogó esőben jártunk Bujákon, ahol Glatz Oszkár festmény-gyűjteményében gyönyörködhettünk. A ma már...

Folytatás...

Mit esznek az állatok?

Az állatok többségének napjai élelemkereséssel vagy zsákmányszerzéssel és evéssel telnek, étrendjük - attól függően, hogy vegetáriánusok, ragadozók vagy mindenevők - sokféle lehet. Van, amelyiküké meglehetősen egyhangú, de olyanok is akadnak...

Folytatás...

Smith1978 kézelemzése

Mivel a kézfejéről készült felvételeken nem húzta eléggé szét az ujjait, a tenyérképeken pedig nem zárta teljesen össze őket, fontos információk hiányoznak számomra a kézelemzés elkészítéséhez. Például nem tudom megbízhatóan...

Folytatás...

A kézközép-ujjízületek

Az ujjtöveknél található első- vagy főízületek, melyek a tőperceket (alapperceket) kapcsolják össze a kézközépcsontokkal, akkor válnak igazán szembetűnővé, ha ökölbe szorítjuk a kezünket. A kézelemzők közül Beryl Hutchinson volt az...

Folytatás...

A fül színe

Függetlenül attól, hogy milyen rasszba tartozik az ember, füleinek a színe egy kissé világosabb, mint az arcáé. Ugyanakkor az egészséges emberek esetében nem szokatlan, hogy a füleik színárnyalata összhangban van...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?