A+ A A-

Szőrös-, kopasz-, és lapított őszibarack

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


ŐszibarackTöbb ezer fajtája közül ismert a fehér, piros, fehér és zöld húsú valamint a sárga belű. Az őszibarack lehet leveses, száraz, rostos és gumiszerűen nagyon száraz. Ízre savanykás, fanyar, kesernyés és édes ízű, frissítően ízletes, jó zamatú fűszeres és illatos. Minőségét illetően is széles a skála, a kitűnőtől a nagyon gyengéig terjed. Méretét tekintve nagy, közepes és apró szemű fajtája ismert. Alakja szabályosan szimmetrikus, tojásdad és gömbölyded, szív-, csonka kúp- és összenyomott hosszúkás, vagy középen benyomódott lapított formájú. Legtöbbjük felülete nemcsak pihés, hanem szőrös, a nektarin viszont borotváltan kopasz.

Az őszibarackok színre is változatosak, sárgás pirosok, zöldek, fehérek, narancssárgák vagy kifejezetten pirosak, lehetnek köztük tarkázottak, pírszerűek, hamvasok, cirmosak, csíkozottak, árnyaltak. Az állaguk lehet kemény, puha, tömör és szájban szinte elolvadó. Van köztük kemény bőrű és vékony, könnyen lehúzható héjú is, van, amelyiket jól lehet hámozni, és van, amelyik nem hámozható. Van maghoz nőtt őszibarack és magvaváló, és ismert, amelynek a húsa csak félig kötődik a magjához. Csonthéjas magjai nem ehetők, mert mérgezőek. A mérgező hatású magok miatt küldtek bosszúból a perzsák Egyiptomba őszibarackot, hogy ezekkel tegyék el láb alól a fáraókat.

Az őszibarack őshazájának sokáig Perzsiát tartották, a perzsáktól Egyiptomba, majd onnan a görögök által került Európába. A rómaiak „malum persicum”-nak, azaz perzsa almának nevezték el, és egészséges táplálékként, darabját nagyon drágán adták. Az őszibarack kutatói viszont azt állítják, hogy Kínából származik az őszibarack, ahol sok vadon növő őszibarackfát találtak.  Kínában több mint 2000 évvel ezelőtt termesztették az őszibarackot, köztük a kopasz, nektarin barackot is. Az időszámítás előtt 600 évvel élt poéták fennmaradt verseiben szerepelt az őszibarack. Csau az „Egy menyasszony dicsérete” című ódájában a menyasszonyt, a virágzó és termést adó őszibarackfához hasonlította. Európából a spanyol hódítók által került a felfedezett Újvilágba. Fél évszázaddal azután, hogy Cortez meghódította Mexikót, már elterjedt az őszibarack termesztése.

Pogácsa barackManapság ritka a közepén belapított, pogácsa őszibarack, amit gyerekkoromban szívesen ettem közvetlen a fáról, Keresztanyám szőlejében nemcsak édes ízű pogácsabarackot termő fák voltak, hanem savanykás-édes kopaszok is. Keresztanyám az édes pogácsa gyümölcsre mondta, azért olyan édes, mert nincs benne almasav. Szüleim budai kertjében oly sok őszibarack termett, hogy boldog boldogtalan barát és rokon egyaránt járt hozzánk barackért, adtak belőle bőven, mert volt elegendő. Az özvegyen maradt szomszédnak Édesanyám minden évben tett el őszibarack befőttet.

Az őszibarack azonban elsősorban frissen szedve, nyersen fogyasztva a legfinomabb, de lehet belőle befőttet, dzsemet, lekvárt, szörpöt, üdítőitalt készíteni, és az őszibarackos meleg szendvics ugyancsak remek. Néhány receptet, és ötletet most is szívesen írok.


Őszibarackleves

3-4 meghámozott őszibarackot kockára vágunk, egy púpos evőkanál cukorral, késhegynyi fahéjjal meghintjük, 2-3 szegfűszeget hozzáadva, a barackokat 6-7 dl vízzel felöntve megfőzzük. Egy evőkanál grízes liszttel tejszínt vagy tejfölt elkeverünk, és a levest behabarjuk vele. Jól lehűtve, hidegen tálaljuk.

Nektarin

Őszibarack rántva csokoládéöntettel

Magvaváló őszibarackot elfelezünk, lisztben, felvert tojásban és zsemlemorzsában megforgatva, forró olajban kisütjük. A kisült barackok tetejét megszórjuk porcukorral, és a barackok köré csokoládéöntetet (készen is kapható) csurgatunk.


Őszibarack sütve fahéjjal


Magvaváló őszibarackokat elfelezünk, lisztben és felvert tojásban megforgatjuk, majd forró olajban kisütjük. A sült barackok tetejét fahéjas porcukorral megszórjuk.

Őszibarack dióval töltve

Személyenként 2 db nagy, hámozott őszibarackba darabonként tegyünk 1-1 dióbelet. A megtöltött barackokat tegyük óvatosan egy tálba, öntsünk rá oszibarack- vagy maraschino likőrt. Néhány óráig hagyjuk a likőrben és tálaláskor tejszínhabbal díszítsük. Édes ostyát adhatunk mellé.

Őszibarackos vanília puding

10 dkg cukorral és 5 dl tejjel készítsünk vanília pudingot. (Én nem pudingport, hanem kukoricakeményítőt és vanillint használok.) Ha kihűlt, a pudingot adagoljuk ki talpas poharakba, és a tetejét fedjük be vékonyra szeletelt őszibarackkal. Tálalás előtt tejszínhabbal díszítsük, és szórjunk rá kis kakaóport.

Őszibarackos tonhalas-sajtos szendvics

Szeletelt szendvicskenyeret az olajától leöntött konzerv darabolt tonhallal megkenjük, mindegyik szeletre ráteszünk egy-egy fél őszibarackot ráborítunk egy vékony szelet sajtot és forró sütőben - kb. 10  perc alatt - megsütjük. (Tonhal helyett használhatunk olajos halat is.)


Őszibarack saláta

A meghámozott őszibarackot szeletekre vágjuk, megforgatjuk porcukorban (jobb a szőlőcukor), kis citromlével meglocsoljuk, és ráöntünk egy kevés fehér bort. (Ez utóbbi elhagyható.)

 

További olvasnivaló

India - Művészi pornográfok Szúrjának

Még búcsúzásként is tartogat meglepetést a város; közvetlen indulásnál az esőtől síkos márványlépcsőn csúszom el, majd az itt vásárolt hibás térkép tréfál meg minket; rossz irányba navigál, ami cirka három...

Folytatás...

Vagina hiedelmek

A női nemi szerv, melyet nevezhetünk vaginának, vulvának, hüvelynek, vagy kevésbé szakmailag bögrének, bukszának, kéjbarlangnak, kisfazéknak, tarisznyának, puncinak, trüsinek vagy muffnak, a művészetben, a népi hitvilágban és a folklórban...

Folytatás...

A kéz és az agy közötti kapcsolat

Az ember kezei nemcsak a munkavégzés szervei, hanem hasznos eszközök az érzelmek, érzések kifejezésére is. Az összes földi élőlény közül csak az embernek és a majomnak van ujjlenyomata és csak...

Folytatás...

Húsz, a reinkarnáció és a mágikus hároms…

Noha a huszas szám általában nem nagy jelentőséggel bír a misztika és mágia iránt érdeklődők számára, a számlálásban, a számrendszerek képzésében viszont fontos szerepet játszott, és kap helyenként még ma...

Folytatás...

Színek és a karakter

Mindannyiunknak vannak szeretett és nem kedvelt színei. Választásaink és ellenérzéseink személyiségünk jelei, ezért az ember karaktere bizonyos mértékig abból is megítélhető, hogy miként viszonyul a különböző színekhez, vagyis annak...

Folytatás...

Körülmetélés

A hímvessző elülső részét, a makkot borító bőrfitymának részleges vagy teljes eltávolítása, a körülmetélés ősrégi vallásos szertartás. E szokás eredete ismeretlen, de feltételezések szerint többféle hitből is táplálkozhatott, utalhatott valamelyik...

Folytatás...

Genetikai rendellenességek nyomai a keze…

Az orvosok körében már régóta ismert, hogy bizonyos betegségek jelei megfigyelhetőek a kézen, a körmökön és az ujjakon. Például dobverő ujjak a veleszületett szívproblémák vagy tüdőbaj, hippokratészi (duzzadt) körmök...

Folytatás...

Sertészselatin a LIDL joghurtos italában…

  Kedvelem a joghurtot, a zacskós tejből anno még magam készítettem, ám az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, homogénezett dobozos tejekből ez már nem lehetséges. Mostanában nemcsak natúr joghurtot fogyasztok, de...

Folytatás...

Mit tegyünk a kitört és ’otthagyott’ fog…

A fenti kérdést tette fel Zs nevű olvasóm levelében, melyben a kedvese édesapjának balesetéről az alábbiakat írta: „Egy szívroham következtében autóval belehajtott egy árokba, azóta kómában fekszik, nem akar felébredni. Mikor...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?