A+ A A-

Szombati ebéd fél óra alatt

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Múltkorában, egy szombati napon annyira befelejtkeztem az írásba, hogy rápillantva az órára, meglepetten konstatáltam, hogy már jóval elmúlt 11. Mint akit darázs csípett meg, úgy ugrottam fel a gépem mellől, és indultam a konyhába főzni, sütni. Iparkodnom kellett, mert nálunk a vasárnapi ebéd déli tizenkettőkor kezdődik, a harangszó után, a Krónika kezdetekor kívánunk egymásnak jó étvágyat. Persze ehetnénk, fél kettőkor, vagy egykor, esetleg négy órakor is, nálunk azonban ez a szokás. Persze ne gondoljon senki semmiféle merevségre, de vallom, hogy az ember életében kell jó adag fegyelem, ritmus, kiszámíthatóság, sőt a sokak által lenézett megszokottságnak is olykor híve vagyok, persze csak a hasznosaknak, a jól beváltaknak, melyeken nem akarok, nem akarunk változtatni. Ahogy a közmondás mondja: „Amit megszoktunk, azt alig vagy egyáltalán nem tudjuk megváltoztatni.”  Ezt láttam otthon és ezt látta a férjem is, minek változtatnánk rajta.

Lekváros batyuAz említett napon, talán tudat alatt előre sejtettem, hogy elúszom időben, már kora reggel kivettem a mélyhűtőből két szelet lazacot és egy csomag vajastésztát, s mire észbe kaptam, már mindegyik használható lett. A lazacot törlőpapírral leitattam, besóztam, majd kis idő múlva meghempergettem lisztben. Míg a forró olajban sült a lazac, hozzákezdtem a vajastésztához. Gyorsan kellett dolgoznom a tésztával, mert ez a fajta csak a hideget szereti, ha felmelegszik, nehéz kinyújtani, hajlamos ráragadni a gyúródeszkára. Vékonyra nyújtva, nagy pogácsaszaggatóval kerek lapokat szúrtam, melyeket elhelyeztem egy muffin sütőben, s valamennyi tészta közepére tettem egy mokkáskanálnyi szilvalekvárt. Lazac gombávalA felforrósított sütőbe tolva, mérsékelve a hőfokot, szép pirosra sütöttem a szilvalekváros batyukat. Míg sült a hal és a tészta, a mélyhűtőből kiemeltem egy adag lefagyasztott, dobozba zárt, apróra vágott, előzőleg megdinsztelt gombát, és kevés liszttel elkevert tejszínnel felöntöttem, megszórtam petrezselyem zölddel és kissé besűrítettem.

Közben kisült a tészta és a hal, már csak a saláta elkészítése volt hátra. Egy megmaradt fél jégsalátát darabokra téptem, kissé megsóztam, bazsalikommal megszórtam, ráöntöttem egy kevés olíva olajat és citromlevet, és már tálaltam is, talán legjobban a nyolckarú Sivához hasonlítva. Előzőleg arra gondoltam nem ártana köretnek egy kis krumplipüré, de elálltam ettől az ötlettől, mert ha abból is eszünk, akkor kevesebb sütemény fér belénk. Végül is egy csapáti lett a köret a krumplipüré helyett. Hogy ne csak a szájnak, hanem a szemnek is kívánatos legyen a feltálalt étel, a salátára félbevágott datolyaparadicsomokat tettem, a sült lazacra pedig egy vékony szelet citromot. Mire megszólalt a déli harangszó, már ott ültünk az asztalnál és jó étvágyat kívánva egymásnak, nekiláttunk megenni a gyorsan elkészült, finom, szombati ebédünket.

 

További olvasnivaló

Ati kézelemzése

A kezeiről valószínűleg rossz szögben készültek a fényképek, ez lehet az oka annak, hogy az ujjai a tenyeréhez viszonyítva rövideknek tűnnek, vagyis a tenyere határozottan hosszabbnak látszik. Azért kezdtem bevezetőmet...

Folytatás...

A koleraoltást nem ússzuk meg

A Subaruval feltehetően könnyebben vesszük majd az akadályokat, a kanyargós szerpentineket, a veszedelmes hegyi utakat. Iránban sós mocsaraktól és kiszáradt tavaktól övezve, sivatagos, félsivatagi sztyeppes vidéken halad majd az út...

Folytatás...

Irán - Éjszaka a lágerban

Legnagyobb meglepetésünkre a Custom Office (vámhivatal) kékinges tisztviselője tud angolul, kellemes benyomást kelt bennünk. A jó megjelenésű, értelmes arcú vámos hamar eljut a triptique-hez, melynek hallatán férjem rosszat sejt. Magyarázza...

Folytatás...

Máglyarakás három változatban - Kiflivel…

Máglyarakás I. - Kaláccsal vagy brióssalKb. 18-20 dkg szikkadt kalács vagy briós, 2 tojás 5 evőkanál porcukor, 20 dkg vaj vagy margarin, 1 bögre tej, 1 citrom lereszelt héja, fél...

Folytatás...

A csikló kimetszése

A női genitália megcsonkításának története a régmúltba nyúlik vissza, elsőként a Cnidus városából származó görög geográfus, történetíró Agatharchidesz tett róla említést, aki az i.e. 2. században leírta, hogy a...

Folytatás...

A combok

A combok, vagyis lábszár felső, vastagabb - a térdízülettől a csípőig tartó - részeinek egészsége, külső megjelenése, nemcsak a járás, a helyváltoztatás és az emberi - különösen a női -...

Folytatás...

A tenyér dombjai

A kézelemzést már az ókorban kapcsolatba hozták az asztrológiával, ugyanis a tenyérjósok szerint az ujjak végén beáramló kozmikus energia az ujjak alatti dombokon raktározódik el, ezáltal a dombok szimbolizálják...

Folytatás...

Az Isztrián vettünk egy zacskónyi goji b…

Kora tavasszal egy szimpatikus idős férfi csöngetett be hozzánk, és azt kérte férjemtől, engedje meg, hogy levágjon pár kis ágat bujtásnak az egyik utcai bokrunkról, mert szerinte az goji bogyót...

Folytatás...

Az igénytelen, olajban gazdag, erőt adó …

A szezám mintegy 80-100 cm magasra növő, egyenes, lágyszárú évelő növény. Széles, lándzsa alakú levelei mélyen erezettek. Sárgásfehér, trombita alakú virágai 3-5 cm nagyra is megnőnek. Termése kétrekeszes kapszula, benne...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?