A+ A A-

Szardíniák

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Az emberek többsége a szardínia hallatán rögtön az olajos halra gondol, pedig ezt a kis halat frissen kifogottan is sokféleképpen el lehet készíteni, a halakhoz hasonlóan, meg lehet sütni forró olajban, a friss szardíniákat rétegesen össze lehet rakni felkarikázott krumplival, paradicsommal, paprikával hozzáadva aprított hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát, petrezselymet, megsózva és borsozva majd sütőben megsütve. Megsüthetjük a szardíniákat cukkinival párosítva, és tálalhatjuk sült halként paradicsommártásban is. Rántott szardíniák elkészítését azért nem ajánlom, mert a kicsi halakon lévő panír ilyenkor vastagabb, mint a benne lévő hal. Ha valaki mégis szívesen kipróbálná, akkor a friss szardíniákat tisztítás, mosás után a hosszú oldalukon bevágva, majd szétterítve, lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába mártva, illetve bennük megforgatva, forró olajban kell kisütni.

Persze sokkal kényelmesebb olajos halként felhasználni, mert nem kell például a kis halakat megtisztítani - levágni a fejüket, kihúzni a belüket -, ami elég macerás, aprólékos munka. Egy doboz olajos vagy paradicsomos halból talán még többféle étel készíthető el, mint a frissből. Csak néhányat felsorolva, ízletes a szardíniás spagetti, de adhatunk a szardíniás mártáshoz, vagy sült gombás szardíniához zsemlegombócokat is. Pizza feltétnek és szendvicskrémnek is kiváló, közös jellemzője ezeknek, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthetők. Dúsíthatjuk vagy megtölthetjük szardíniával az omlettet, tojásrántottát vagy a főtt tojásokat. Ízletes salátaként, például a szardíniás fejes salátához: egy doboz szardínia mellé, 1 nagy fej saláta, egy kis pohár tejföl, 2 kemény tojás, kis citromlé szükséges. Tartásmártásos szardíniával meg lehet tömni, belsejüktől megszabadított grape-fruitokat vagy narancsokat; birsalma- vagy körtebefőttet össze lehet párosítani szardíniával, megbolondítva egy kis tejföllel, mustárral, lila hagymával. S bár még nem ettem, és nem is készítettem szardíniás rétest, de hallottam, hogy töltelékként rétesbe csavarva nagyon jóízű, s ez a töltelék valószínűleg megfelel palacsintákba göngyölve is.

Tengeri országokban a szardíniákat többféle eljárással tartósítják, az előkezelt halakat szárítással, sózással, füstöléssel konzerválják, de mégis a legismertebbek a konzervdobozba zárt olíva- vagy szójaolajos, paradicsomos vagy mustármártásos szardíniák. Miután nyaranként már évek óta elmegyünk az Adriai tenger félszigetére, az Isztriára, kérésemre horvát barátnőm elmesélte, miként fogják ki a kicsiny szardíniákat. Este indul el halászhajójuk a tengerre, a halászok mindig arra hajóznak ki, ahol szerintük a halrajok járnak, hisz szinte mindig tudják, merre találják zsákmányuk. Az éjjel kifogott halak - sokféle akad hálójukba - közül az szardíniákat, míg a partra nem érnek, vízbe merítve tartják. A friss halak nemcsak megélhetésüket szolgálják, hanem remek ételeket készítenek belőlük családjuknak. Ezekből a finom falatokból gyakorta kapunk mi is kóstolóként egy-egy tálra valót. A receptekről minden esetben kifaggatom Antóniát, miként csinálja ezeket a finomságokat. Most ezekből a szardíniásokból kínálok elkészítésre kétfélét. Noha nekünk nincs tengerünk mi magunk is készíthetünk fagyasztott szardíniából hasonló ételeket. Amikor Antónia a sütéstől kipirult arccal - déli tizenkettő előtt - átadja a még forró halakkal megpakolt tálat, olaszul rendszerint azt mondja: provare, provare, vagyis, ki kell próbálni, meg kell kóstolni.


Ropogós sült szardínia

A fejüktől és a belüktől megtisztított szardíniákat megmossuk és szárazra törölve, megsózzuk. Forró olajban ropogósra sütjük. Citromgerezdekkel tálaljuk, a tetejüket megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, de még finomabb, ha zsenge fokhagymaszárakat, vagy snidlinget szórunk a halakra.


Szardíniák párizsiasan

A megtisztított szardíniák egyik oldalát bevágva kiterítjük, majd megmossuk, megszárítjuk és megsózzuk. Eloször lisztbe, majd felvert tojásba mártva forró olajban pirosra sütjük. Citromgerezdeket adunk hozzá.

 

Ropogós sült szardiniák

Szardiniák párizsiasan

További olvasnivaló

Pandzsáb, a szikhek földje

Végre szabadulunk a határcsapdából, nyílik a sorompó, indulunk, most már Pandzsáb területén folytatjuk utunkat. A vadul nekilóduló szikh sofőrök felszabadultan, kéjes vigyorral röhögnek rám. Értetlenül húzom fel szemöldököm, de...

Folytatás...

Tejes tea az Újdelhi Regionális Meteorol…

Még ki sem pihentük fárasztó kasmíri utunkat, amikor másnap reggel konzulunk azzal állt elő, délután várnak minket a Regionális Meteorológiai Központban. Nemcsak meteorológus férjemnek jelentett ez érdeklődéssel fűszerezett izgalmat, hanem...

Folytatás...

Lábujj-hiedelmek

A hamisítatlan művészi láb ujjai enyhén befelé hajlanak. A felfelé ívelő lábboltozat szenvedélyes természetet jelez és gyakori a déli országokban.A befelé forduló lábujjak többnyire a szórakozott, feledékeny emberek sajátjai. Az...

Folytatás...

Nemcsak fájdalomcsillapító és hangulatja…

Bár ezt az - erős paprikák csípős ízét adó, sokoldalúan felhasználható - alkaloidát csak a 19. század eleje...

Folytatás...

Álmomban emberhúst ettem. Mit jelent ez?

Privát levélben meglehetősen különös álommal keresett meg N keresztnevű olvasóm. Levelének szerkesztett változata, illetőleg álmának értelmezése az alábbiakban olvasható.„Tiszteletem!Segítségre lenne szükségem, mert nagyon aggaszt az álmom.  Az álmomba egy sztráda...

Folytatás...

Rendellenes vonalak a tenyéren II. - Sim…

Az olyan kezet, amelyen a szív- és a fejvonalak egyetlen - a tenyér szélétől a kéz éléig futó - vonalban egyesülnek, vagyis a három hajlítóredő helyett csak kettő fedezhető fel...

Folytatás...

A tenyér deltáinak értelmezése II. - A k…

Hutchinson tanulmányai során megfigyelte, hogy a középső ujj alatti delta, vagyis a Szaturnusz-domb mindig magasabban van a többinél, ezért úgy gondolta, hogy normális helyzetben e delta és az ujjhajlító...

Folytatás...

Mester számok

Valójában két mester szám van, a 11 és a 22. Ez a két szám a modern numerológia értelmezése szerint speciális képességekkel rendelkezik, és sohasem szabad őket ismételt összegzéssel a 2-es...

Folytatás...

Varjú

A varjak bámulatos intelligenciával rendelkeznek, és - „unokatestvérükkel”, a hollókkal együtt - sokak szerint ők a legokosabb madarak. Képesek a tevékenységük megtervezésre és az egymás közti kommunikációra. Egyes fajaiknál a...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?