A+ A A-

Sült hal édes-savanyú káposztával és sajtos csigák

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Bevallom, kedvelem a kínai konyhát, főleg az északiak ételeit értékelem, számomra a pekingi ízek rendkívül ízletesek, talán azért is, mert a rizs mellett (vagy helyette) a mártásos ételekhez szívesen esznek metélt tésztát, galuskát vagy palacsintát, és ok kísérletezték ki, majd tőlük indult világhódító útjára a híres édes-savanyú mártásuk. De nemcsak én, hanem férjem is szívesen fogyasztja a kínai étkeket, azonban csak azokat, amelyeket én - talán kissé magyarosan - készítek el. Kínai étterembe már régóta nem tudom elcsalni, mert a húspuhítótól felmegy a vérnyomása, sajnos ezt a szert a halételekhez is használják, ami számomra teljesen érthetetlen, mert a hal pillanatok alatt megpuhul, nem kéne hozzá húspuhítót adni.

Sült hal édes-savanyú káposztávalSpájzom polcain sok kínai nyersanyag és fűszer vár sorára, hogy felhasználjam, köztük olyanok, mint például a mással nem helyettesíthető szójababcsíra vagy bambuszrügy, de a sűrítéshez van kukoricalisztem és agar-agarom, ízesítésre pedig gyömbérem, szezámolajom, és természetesen sohasem fogy ki a szójaszószom. Az édes-savanyú mártásokhoz mindig van ananász konzervem, mézem és paradicsomom (az utóbbi nyersen vagy sűrítményként), sok hagymám és fokhagymám, de fel vagyok szerelkezve rizzsel és tésztafélékkel is. És természetesen nem lenne teljes a felsorolás a magam készítette ötfűszer-keverék nélkül.

Nem csoda, ha időnként beiktatom étrendünkbe az édes-savanyú mártással készült ananászos vagy narancsos halat, de ez a mézzel és paradicsommal készült mártás más ételekhez is passzol. Pár hete - próba-szerencse - úgy döntöttem, hogy a sült halhoz édes-savanyú káposztát készítek, ám biztos, ami biztos, egy tepsire való sajtos csigát - pontosabban sajttal töltött, csigaszerűen csavart vajastésztát - is kisütöttem. Mint utólag kiderült, az óvatosság fölösleges volt, mert a káposzta igen finomra sikerült; persze azért a csigák sem maradtak meg.


Édes-savanyú káposzta

Két kanál olíva olajat hevítsünk fel, tegyünk bele két felszeletelt paprikát (ha lehet kétféle színűt), és rázogatva kb. 1 percig süssük. Ezután adjunk hozzá még három evőkanál olíva olajat, és egy csapott kávéskanál sót, valamint keverjünk bele 50 dkg vékonyra szeletelt fejes káposztát. Legalább 3 percig süssük, állandó kevergetés mellett. Ezután adjuk hozzá az előzőleg elkészített - késhegynyi erős piros őrölt paprikát, 2 kávéskanál cukrot vagy mézet, 2 evőkanál gyenge ecetet (legjobb az almaecet, de megfelel a balzsamecet is), vagy citromlevet, 1 evőkanál szójaszószt, 1 evőkanál bort (elhagyható) tartalmazó - fűszerkeveréket. Ezután még legalább két percig süssük a káposztát.

Melegen vagy hidegen sültekhez, bármilyen számunkra kedvelt halhoz adhatjuk, de finom rántott vagy sült zöldségekhez is.


Sajtos csiga

Sajtos csigák

Egy készen kapható, friss vajastészta felületét kenjük meg felvert tojással, majd hintsük meg bőségesen reszelt sajttal.

Tekerjük fel a tésztát és ezután vágjuk kisujjnyi vastag szeletekre. Forró sütőbe tegyük, de utána csökkentsük a hőmérsékletet. Pirosra süssük.

Frissen élvezetesebb, mint hidegen, mert melegen ropogós, míg lehűlve kissé rágóssá válik.

További olvasnivaló

A legegyszerűbb, legkönnyebben elkészíth…

Megkívántuk az édességet, de ebéd előtt sem időm, sem hangulatom nem volt nekiállni valamilyen sütemény készítéséhez. Mentőötletként eszembe jutott, a hűtőszekrényben van gesztenyemasszám, abból elég gyorsan gesztenyepürét tudnék alkotni, de...

Folytatás...

Áll-babonák

Azt mondják, hogy a csapott áll ostobaságot, a lapos rosszindulatot, a hegyes áll ravaszságot jelez. A kerek áll a társasági örömök élvezetére, a csapott áll gyenge akaratú emberre, az...

Folytatás...

Hogyan és mennyit alszanak - érdekessége…

Az embernek körülbelül 8 órányi alvásra van szüksége, hogy kipihenje magát és elégséges erőt gyűjtsön a következő napra. A túl sok vagy a nagyon kevés alvás előbb-utóbb egyaránt egészségi problémákhoz...

Folytatás...

Dombok, delták, apexek, trirádiuszok

A palmisztria újabb kori kutatói a 19. század végétől kezdődően fordították figyelmüket a tenyér bőrbarázdáinak tanulmányozására. Comte de Saint-Germain a századforduló előtt adta közre a disztális dombok és a tenyér-apexek...

Folytatás...

Az állatok párválasztási, udvarlási és s…

Az állatok párválasztása, udvarlása többféle módon történhet: lehet agresszív, békés, kedveskedő, szeretetteljes, ajándékozó, manipuláló, félrevezető, jópofa, mindez attól függ, milyen produkcióval tudják a nőstények tetszését elnyerni, ugyanis azok a vetélkedés...

Folytatás...

Hetes, a misztika és a szentség száma

  Már Babilonban is előszeretettel használták a misztikus hetest a különféle varázslásokhoz, az ősi Egyiptomban pedig valóságos kultusza volt ennek a számnak. A fáraók idején hét évig kellett az embernek valamit...

Folytatás...

Gesztenye kézelemzése

  A meglehetősen sápadt bőrű kéz vérszegénységet jelezhet. Persze csak abban az esetben, ha a valóságban is ilyen színű a kézfeje és a tenyere, melyek a fényképek alapján nagyon haloványnak látszanak...

Folytatás...

Még a jót sem akarom hallani, mert nem h…

Szalóczy Pál rádió- és televízióbemondó A tenyérjóslásban járatlan vagyok. Mindig szkeptikus voltam a jóslásokkal kapcsolatban. A tenyérjóslást is csak annyiban fogadom el, hogy a tenyér minden embernél specifikus. Kizártnak tartom...

Folytatás...

Rendellenes vonalak a tenyéren III. – A …

A Suwon-redő története még meglehetősen rövid, hiszen csak 2010 nyarán számoltak be felfedezéséről koreai kutatók, miután egy elég nagy - 3532 férfi és 1664 nő kezét tartalmazó - tenyérmintát értékeltek...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?