A+ A A-

Spenót másképp, főzés nélkül

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Popeye-t, a híres tengerészt emlegetve már méltattam ezt a zöld finomságot, s tíz receptet is ajánlottam spenóttal, ám amikor beütöttem a keresőmbe a spenót szót, 32 találatot kaptam, ennyi írásomban jelent meg a spenót. Ez a nagy szám - bár valóban kedvelem ezt a zöldfélét - egy kissé meglepett. Bevallom, kevesebbre számítottam. Pár hete, amikor elkezdődött a spenót szezonja, kipróbáltam pár ételt a zsenge parajjal, s így nyersen talán még finomabb volt, jobban ízlett, mint főzve.

Az elkészítés során a legfontosabb, hogy a parajleveleket alaposan mossuk meg, és vágjuk ki az ereket. Ha salátát készítünk belőle, akkor szeljük laskára, vagy mint a fejes salátát tépkedjük szét. Ha viszont hamburgerbe teszünk a spenótlevelekből, akkor a mosás, és a kierezés után az egészben hagyott leveleket szárítsuk meg, vagy itassuk le róluk a vizet.


Hamburger friss spenótlevelekkel, lazaccal és buggyantott tojással

A hamburgernek szánt puffancsot vagy zsemlét kissé pirítsunk meg, vágjuk félbe és az alsó felére tegyünk néhány megmosott, megszárított pár spenótlevelet, majd egy szelet füstölt lazacot, egy karika Kalifornia paprikát, legfelülre pedig egy buggyantott tojás kerül. (A hamburgerbe azért tettem lazacot, mert mi csak a halak húsát fogyasztjuk el.)

Lazacos hamburger spenóttal és zöldségsalátával
Ezt a hamburgerfélét viszont ajánlom a húsevőknek is, remek étel reggelire, ebédre és vacsorára, mert nagyon finom, tartalmas, laktató és egészséges. A puffancsot megvásárolhatjuk (a boltokban hamburgerzsemlének nevezik), a lazac helyett tehetünk bele sonkát vagy fasírtot, a buggyantott tojás helyett pedig sajtot. A leírt hamburgerhez egy egyszerű salátát is készítettem, ami lekarikázott lila hagymából, piros retekből, egy szelet Kalifornia paprikából állt, a paprikába édes mustárt nyomtam, és a salátát pár datolya paradicsommal valamint parajlevéllel tettem kívánatossá, étvágygerjesztővé.


Sajtos zsenge parajsaláta

A megmosott, kierezett parajleveleket keverjük össze vékony csíkokra vágott sajttal. A sajt lehet trappista, ementáli, eidami, óvári, vagy amit kedvelünk, a lényeg, hogy ne legyen túl lágy, se túl kemény. (Nem jó a sajtkrém és a penészes sajtok közül egyik sem.) A sajtos parajt provanszi mártással - vagyis egy kis citromlé, olívaolaj, kevés só és porcukor, lereszelt hagyma és tört fokhagyma keverékével - öntsük nyakon.


Tarka-barka spenótsaláta

A megmosott, megszárított és vékony csíkokra vágott zsenge spenótot és fejes salátát keverjük össze vékony karikákra vágott piros retekkel, valamint felaprított petrezselyemmel. Miután megsóztuk, öntözzük meg kevés citromlével vagy ecettel és olívaolajjal. A tetejére szórhatunk reszelt sajtot. Azonnal, még frissen tálaljuk, mert gyorsan megfonnyadhat és összeeshet a salátánk.


Indiai parajsaláta

A megmosott, vékony laskára vágott zsenge spenótot keverjük el olajjal és sóval ízesített joghurttal. A tetejére serpenyőben, olajon megpirított mustármagot szórjunk.

További olvasnivaló

Íny – tények és hiedelmek

Régen úgy tartották, hogyha a fogínyek látszanak, az a hamisság, csalárdság egyértelmű jele. Afrikában viszont kékes színű ínytől óvtak, azt mondták, akiknek ilyen az ínyük, a harapásuk mérgező. Mások a...

Folytatás...

A belső szervek működési zavaraira, egés…

A kezek és az egészség kapcsolatával összefüggésben végzett munkássága miatt, a XX. század nyugati kézelemzői (kézolvasói) közül elsősorban két személy: Noel Jaquin és Dr. Charlotte Wolff érdemel említést. Bár Dr...

Folytatás...

Etelka kézelemzése

A képeken látható kezek a spatulás (más néven praktikus) kéztípusba sorolhatók, ugyanis a tenyér az ujjakkal szabályos négyszöget alkot. Az ujjvégződések ásószerűek, spatula formájúak. A hüvelykujj feltűnően nagy. A...

Folytatás...

Dharma9 kézelemzése

A kezére nézve, biztos vagyok benne, hogy kézfogása határozott és rövid, ezt nevezik ideális, normálisnak mondható kézfogásnak. A keze színéről azonban már nem tudok ilyen egyértelműen nyilatkozni, mert a fényképek...

Folytatás...

Plitvicei-tavak – Tények és élmények, 10…

Sok éven át nyaraltunk a horvát Isztrián, Moscenicka Dragán, ezek a nyarak, az ott eltöltött napok felejthetetlenek voltak számunkra. Az is igaz viszont, hogy bármikor indultunk a tengerpartra, mindig megfordult...

Folytatás...

Újabb konyhai fortélyok

A zöldségleveshez felhasználhatjuk zöldség, borsó, szemes vagy zöldbab főzővizét. A megmaradt zöldséglevest lefagyaszthatjuk, ha van elég hely a mélyhűtőnkben. Az ízetlen levest feljavíthatjuk kevés tejszínnel, tejföllel, joghurttal vagy, krémsajttal. A...

Folytatás...

Vállalkozásom elnevezésére, bejegyzéséne…

Kedves Erzsébet! Kellemes és érdekes írásokat találtam a weboldalán. Szeretném Önt megkérni egy nagy szívességre. Hamarosan céget alapitok, és a cégemnek adott név sikere érdekelne, számmisztikailag kiszámítva. Mivel sehol nem...

Folytatás...

Kókuszpálmák árnyékában

Az autoriksából kiszállva nem megyünk azonnal szállodánkba, csavargunk egyet, jól esik a ténfergés a friss levegőn. A Neelam hotelnél - az egyik reggel itt ajánlgattak férjemnek pénzért kapható, szerelmet...

Folytatás...

Verejtékezés

Valamennyien izzadunk, azonban - a nehéz fizikai munka, vagy a sportolás, testedzés kivételével - kevés esetben tudjuk az okát, vagyis azt, hogy az izzadást valójában a testünkbe beépített klíma rendszer...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?