A+ A A-

Sörös gomba- és kínai kelropogós

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Ezúttal rendhagyó módon nem saját gondolataimmal, személyes élményeimmel vezetem be az ételrecepteket, hanem - hogy eretnek javaslatom, e remek nedű ételekbe öntését megbocsássák - egy (általam két változatban ismert) régi sörözői rigmussal próbálom a sörkedvelő olvasóim jóindulatát megőrizni.

 

„Száz évig él a sör barátja,
Betegség, kórság sohse bántja,
A jó konyhának pompás fűszere,
Sok étekben használt finom sör leve!”

 

„Száz évig él a sör barátja,
Betegség, kórság sohse bántja,
S ki sörrel él, - akármit is tegyen,
Baj sohsem éri! Úgy legyen!"

 


Gombaropogós

30 dkg gombát, vágjuk nagyobb darabokra, kissé sózzuk és borsozzuk meg, majd olajon pároljuk addig míg, elpárolog a leve. Egy csésze liszthez szórjunk még egy kis sót, adjunk két felvert tojást és dolgozzunk bele háromnegyed csésze világos sört. Pihentessük legalább 1 órán át, ezután keverjük bele a párolt gombát. Forró olajba szaggassunk evőkanálnyi halmokat, szép pirosra süssük, szedjük törlőpapírra ki, itassuk le az olajtól a gombaropogósakat. Tálalhatjuk zöldséges, szójaszósszal meglocsolt rizzsel, vagy vajas krumpli körettel.


Kínai kelkáposzta ropogós

50 dkg megmosott, lecsurgatott kínai kelt vágjunk nagyon vékony szeletekre, sózzuk meg, egy idő elteltével gyengéden nyomjuk ki belőle a vizet. Két tojást verjünk fel, majd keverjük össze két evőkanál liszttel, adjunk hozzá sót, kevés porrá tört szegfűszeget valamint őrölt borsot és öntsük nyakon 2 dl világos sörrel. Forró olajba evőkanálnyi galuskákat szaggassunk. Ha már pirosra sültek a ropogósak, szedjük ki törlőpapírra az olajból, és forrón tálaljuk. Adhatunk mellé krumplipürét vagy valamilyen mártást, például paradicsomosat, uborkásat, vagy hidegen kikevert édes, savanykás pikáns szószt.

További olvasnivaló

Miként hozhatjuk helyre vagy menthetjük …

  A férjem javasolta, hogy írjak erről a témáról, ötletén napokig gondolkodtam, azon törve a fejem, mit is javasolhatnék. De mindhiába erőlködtem, csak néhány praktika jutott eszembe: például az, hogy ha...

Folytatás...

Július

A július a régi rómaiaknál, ahol az év a márciussal kezdődött, quintilis néven az ötödik hónap volt, és csak később (i.e. 44-ben) - Julius Caesar iránt érzett tisztelete jegyeként...

Folytatás...

Április

A harminc napos április eleinte a római év második hónapja volt, a Julius Caesar által bevezetett Juliánus-naptárban lett a negyedik. Ezt a hónapot a rómaiak a szerelem és a...

Folytatás...

Rendellenes tenyérküllem

A száraz, ráncos bőr - ha csak ezt nem foglalkozási ártalom (például mosás. vegytisztítás okozta) - általában a gyomor és a bélrendszer súlyos akut betegségéről tanúskodik, mely gyakran hasmenéssel és...

Folytatás...

Hőségben remek ital a jeges, fűszeres pa…

Idén* - bár későn jött, sőt sokak szerint elmaradt a tavasz - a meleg nyár és a sok napsütés hatására finom ízű sárgadinnyéket vettünk és ettünk, s bár mi nem...

Folytatás...

Szemölcsök V. - Gyógymódok az angolszász…

A hazai népi gyógymódok rövid bemutatása után a szemölcsökről írt sorozatomat a világ más részein - elsősorban az angolszász folklórban - alkalmazott hagyományos praktikák ismertetésével zárom. A különféle szemölcsök...

Folytatás...

Szemölcsök III. - Keletkezésükkel kapcso…

A nép körében sokféle kifejezés élt, vagy él még ma is a szemölcsre, a Magyar Néprajzi Lexikon számos elnevezést - bibircsók, bibircsó, borsóka, fökin, fökény, kinövés, köszfin, lencse, sömötyű, sümőcs...

Folytatás...

Cérnametélt édességek, khírek és firnik

Valamikor azt hittem, hogy a cérnametélt kizárólag csak húslevesbe való, aztán vegetáriánussá válásunk után zöldséglevesbe főztem levesbetétként. A zöldséges chop-suey - melynek receptje nemrég jelent meg honlapomon - elkészítésénél...

Folytatás...

Sokoldalú gyógyszer, szépségápoló, szell…

A gyógynövényként és kozmetikumok alapanyagaként ismert pozsgás levelű, évelő aloé nemzetségének mintegy 200 - 300 faja van, melyek között cserjék, fák is akadnak. A pontos számukat nemcsak azért nem tudjuk...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?