A+ A A-

Roston sült naphal, morzsás brokkolival és karamellkrémmel

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek



Karamell öntetMivel legutóbb nem kaptam tilápiát, naphalat vásároltam, ám - amikor kivettem a mélyhűtőből - fogalma sem volt, hogy mit fogok belőle csinálni. Nem volt kedvem sokat pepecselni, ezért a legegyszerűbb elkészítési módot: a roston sültet választottam. A körettel nem kellett problémáznom, mert egy egész fej brokkoli állt rendelkezésemre. A hozzávalókkal sem volt különösebb gond, ugyanis zsemlemorzsa, tejföl, citrom és őrölt szerecsendió mindig van a háznál. Az olajról és a sóról nem is beszélve.

Azt viszont nem hallgathatom el, hogy nagyon gyorsan elkészültem az ebéddel, sőt még egy finom mascarponés karamellkrém elkészítésére is maradt időm.


Roston sült naphal

A mélyhűtött halszeleteket hagytam felengedni, lemostam, papírtörlővel leitattam, majd őrölt fehér borssal és sóval bedörzsöltem őket. Az arasznyi halakat (személyenként három szelettel számolva) citromlével meglocsoltam, és hagytam állni egy órányit. Lisztbe mártva, mindkét oldalukat forró olajban pirosra sütöttem. Tálra helyeztem és mellé pakoltam a morzsás, tejfölös brokkolit. Negyedre vágott citromszeletekkel díszítettem.


Roston sült naphalMorzsás, tejfölös rakott brokkoli

Ugyanúgy készítettem, mint ahogyan a karfiolt szoktam. A brokkolit rózsáira szedtem, (torzsáját a másnapi krémleveshez félretettem), megmostam és sós vízben megfőztem. A megpuhult rózsákat leszűrtem és pirított zsemlemorzsában megforgattam, majd egy kivajazott (az olajozott is megfelel) tűzálló tálban egyenletesen elterítettem, a tetejükre tejfölt simítottam, annyit, hogy teljesen befedje, megszórtam őrölt szerecsendióval. Forró sütőben kb. 15-20 percig sütöttem.

A brokkoli sütés előtt megszórható reszelt sajttal is, amitől még finomabb lesz; ha pedig a tejfölbe elkeverünk egy tojást, nem fog lében úszkálni a sült, morzsás brokkolink.



Karamell krémKaramell mascarpone krém

Egy doboz mascarpone krémbe karamellmártást öntöttem, majd simára kevertem. A krémet poharakba púpoztam és kis tejszínes rózsát pöttyentettem a közepükre. Végezetül - hogy kívánatosabbak legyenek - csokoládé darabkákkal szórtam meg őket.

Könnyű dolgom volt ezzel a krémmel, mert férjem meglepett a legfelső képen látható karamell szósszal. Gond enélkül sem lett volna, ugyanis mindig van a spájzomban csokoládé szirup, s ha kedvünk szottyan egy kis nyalánkságra, pillanatok alatt tudok varázsolni egy-egy finomságot.

Ha valamelyik olvasóm saját maga akarja elkészíteni a karamellt, ennek is leírom az elkészítését. Állandó keverés közben 15 dkg cukrot magas hőfokon meg kell olvasztanunk, akkor jó, ha a cukor sárgásbarnára karamellizálódott, ekkor öntsünk bele 2 dl tejet, és várjuk meg, míg a cukor teljesen felolvad. (Vigyázzunk arra, hogy ne égjen meg a cukor, mert akkor nagyon keserű lesz). Közben verjük fel 2 tojás sárgáját, keverjünk bele 1 kávékanál lisztet, 2 evőkanál cukrot, majd ezt öntsük a karamelles tejhez és alacsony hőfokon addig főzzük, míg teljesen besűrűsödik. Hűtsük le. A mascarpone krémbe annyi karamellmártást tegyünk, amennyitől finom, selymes ízűvé válik.

További olvasnivaló

Tippek és trükkök halak vásárlásához és …

A halak általában könnyen emészthetők. Húsukban sok a fehérje, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, köztük elsősorban kalciumban, vasban, foszforban. A halhús pozitívan hat az idegekre, az agyra, fokozza a testi...

Folytatás...

Nagypénteki és nagyszombati hiedelmek

A nagypénteki böjt idején nem főznek, sütnek zsírral. Ezen a napon az emberek felkeresik a temetőket, meglátogatják halottaikat, megtisztogatják a sírokat. Nagypéntek emlékére a katolikus templomokban már nagycsütörtökön elnémulnak...

Folytatás...

Körtécske kézelemzése

A kéz színe megtévesztőnek tűnik - lehet, hogy csak árnyék vetődött tenyerének egyes részeire -, ezért az értékelésnél nem mertem figyelembe venni. Ha a valóságban is kékes-lilás a Vénusz-domb és...

Folytatás...

Halva, halvá, halava

A halva (helyes kiejtéssel halvá) az édes vagy édesség jelentésű arab szóból származik. Közép-keleten annyira népszerű desszert, hogy szinte minden banketten, ünnepi eseményen felszolgálják. Ez a mézből, vajból, lisztből és...

Folytatás...

A karok

Már Arisztotelész (i.e. 384 - i.e. 322) és tanítványai is foglalkoztak a karok fiziognómiai jelentésével, igyekeztek összefoglalni, hogy külső megjelenésük mit árul el az ember természetéről. Legfontosabb megállapításaik az alábbiakban...

Folytatás...

Hívatlan vendégek a háznál - Bio trükkök…

A szúnyogok elleni harcomról, e szemtelen vérszívók elűzéséről már írtam, sajnos azonban nincsenek egyedül, több pimasz vendég, kellemetlen kártevő is érkezhet hozzánk váratlanul. A következőkben ez utóbbiak eltüntetéséhez, elriasztásához...

Folytatás...

A kézközép-ujjízületek

Az ujjtöveknél található első- vagy főízületek, melyek a tőperceket (alapperceket) kapcsolják össze a kézközépcsontokkal, akkor válnak igazán szembetűnővé, ha ökölbe szorítjuk a kezünket. A kézelemzők közül Beryl Hutchinson volt az...

Folytatás...

A tenyér deltáinak értelmezése I. - A mu…

Hutchinson részletes megfigyeléseket végzett a dombok elhelyezkedésének pszichológiai jelentőségéről. Úgy vélte, hogy a mutatóujj alatti delta, ismertebb nevén a Jupiter-domb helyzete a karakter és a várható viselkedés egyik legfontosabb...

Folytatás...

Bogyóka kézelemzése

Hét képet küldött a bal, vagyis a passzív kezéről, az aktív, illetve a jobb kezéről viszont mindössze egy csonka - a felső részén meglehetősen homályos - kézképet kaptam. Ezen a...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?