A+ A A-

Ropogós melegszendvics-variációk - köztük egy őszibarackos is

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Általában nem engedem magam reklámoktól vezérelni, ennek ellenére néha mégis elcsábultam. Mire észhez tértem, nekem is lett néhány olyan háztartási gépem, melyeket az erőszakos és meggyőzőnek tűnő hirdetések hatására vásároltam meg. E gépeket azonban nem használom, például az első olajsütőmből már a „felavatásakor” kifolyt a forró olaj, és bizony sok időmbe telt, míg felkutattam a szervizt. Igyekezetemnek azonban nem sok haszna volt, mert miután elhoztam ugyanúgy eresztett az alja, csurgott belőle a sütőolaj, mint a javítás előtt. Aztán vettem egy másikat, de ebben sem volt sok örömöm, ezért úgy döntöttem, hogy újonnan elajándékozom. Kezdetben olykor a gyümölcscentrifugámat is elővettem, ám a lédús citrusfélékből alig tudtam valami kis levet kipréselni, és - mivel a léből a hasznos rostanyag teljesen hiányzott - ezt a gépemet is gondosan becsomagolva felvittem a padlásra, a többiek - az elektromos késélező, a daráló, a forró vízzel tisztogató pingvin, a szeletelő gép stb. - mellé.

Pedig nem vagyok maradi, vannak kedvenc gépeim is, ilyen a napi használatú kávéfőző, a vízforraló, a kenyérpirító, vagy az alkalmanként munkába fogott univerzális robotom, a bot mixerem, s a szendvicssütőm. Az utóbbi praktikusságát különösen kedvelem, ugyanis korábban a sütőben készítettem meleg szendvicseket, kenyérpizzákat. Persze remek szolgálatot tesz a robotgépem is, amit akkor veszek elő, ha például nagyon apróra kellene reszelnem vagy szeletelnem a fejes káposztát, vagy egyszerre van szükségem sok zsülienre vágott sárgarépára. Az igazság az, hogy szívesebben végzem manuálisan az aprítást, szeletelést, sőt a kenyérsütést is. Amíg tejből magam készítettem joghurtot, ahhoz sem használtam joghurtkészítő gépet. A háztartási gépek használatától az is visszatart, hogy nagyon macerás a tisztításuk, a mosogatásuk, jobban szeretem ezt a műveletet is kézzel végezni. Mivel nincs (és valószínűleg nem is lesz) a háztartásunkban mosogatógép, ennek köszönhetően a konyhám mindig tiszta, mert amint végeztem egy munkafázissal, azonnal elmosogatok, hiszen nem kell arra várnom (gazdaságossági megfontolásból), hogy megteljen a mosogatógépem.

Ropogós, meleg sajtos szendvicseket nemcsak a szendvicssütővel tudunk asztalra varázsolni, hanem tepsiben forró sütőbe tolva is hamar elkészülhetünk vele. Az ismert szendvicseken kívül ajánlom, kóstolják meg az őszibarackos toastot is. A finom falatok mellé bármilyen folyadékot, gyümölcslevet, kakaót, teát, sört, bort adhatunk, attól függően, kinek mivel csúsznak le jobban az ízes falatok.

Melegszendvicsek



Melegszendvics-variációk

A szeletelt toast kenyeret vékonyan megkenjük vajjal, erre teszünk valamilyen rávalót, ezt letakarjuk egy szelet sajttal, valamint rátesszük a másik szelet kenyeret. Szendvicssütőben ropogósra sütjük.

Rátét változatok
Fokhagymás, póréhagymás vagy olíva bogyós: a megkent kenyerekre szórhatunk aprított fokhagymát, vagy ráhinthetünk fokhagyma granulátumot. Fokhagyma helyett lekarikázott póréhagymát vagy apróra vágott olívabogyót is tehetünk, amit előzőleg belekeverhetünk puha vajba. Bátran használhatunk a vajhoz darált mogyorót, diót, kesut, ezekkel is nagyon finom ízeket lehet elérni.

Savanyú káposztás: apróra szelt savanyú káposztát összekeverünk lágy vajjal, kevés tejföllel, ezt rákenjük a kenyérszeletekre és megszórjuk reszelt sajttal.

Rántottás: tojásrántottát sütünk, vastagon ráhelyezzük az alsó kenyérre, rászeletelünk pár karika lila hagymát, paradicsomot vagy paprikát, és betakarjuk a másik szelet kenyérrel.

Gombás: a megkent kenyerekre púpozzunk dinsztelt gombát, terítsünk erre egy szelet sajtot, és a másik szelet kenyeret.

Szardíniás: a szardíniát elkeverjük vajjal, rákenjük a kenyérre és betakarjuk egy szelet sajttal, amire még egy szelet kenyér kerül. Kemény tojás karikákat is tehetünk a kenyerek közé.

Tonhalas: tonhalkonzervről leöntjük az olajat, összekeverjük vajjal, kicsit megborsozzuk és rákenjük a kenyérre, melyet egy szelet sajttal és a másik szelet kenyérrel betakarunk. Ezt is dúsíthatjuk keményre főtt tojás karikákkal.

A húskedvelők egy-egy szelet füstölt sonkával, párizsival, kolbásszal, más felvágottal, sült hússal, maradék pörkölttel, májkrémmel is készíthetik szendvicsüket.

A legmegfelelőbb sajt a trappista, az edámi, de lehet másféle is, például füstölt parenyica sajt, az olíva bogyós szendvicshez pedig az ömlesztett sajt, például a kockasajt a legjobb. A vaj helyett használhatunk juhtúrót, gomolyasajtot vagy a körözöttet is. A vajat ízesíthetjük kaporral, petrezselyemmel, ketchuppal stb. Rátétnek a szemes bab, kukorica és sárgarépa is jó lehet.


Őszibarackos sajtos toast

Szeletelt toast kenyereket megkenünk vékonyan vajjal, mindegyikre ráteszünk egy szelet vékony sajtot, erre jön egy fél őszibarack vagy sárgabarack (befőtt), melyet betakarunk egy újabb szelet sajttal. Előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsül. Közben keverjünk el tejfölt, mustárral, kevés sóval, s ebből a mártásból, a fogyasztás előtt öntsünk a forró szendvicsekre.

 

További olvasnivaló

Valóban biszexuális hajlamú vagyok?

  Kedves Rosta Erzsébet! Elnézését kérem, hogy így ismeretlenül zavarom, de reménykedem, hogy esetleg tud segíteni. Pár napja voltam egy természetgyógyásznál, aki - úgy tűnik - azt gondolja, hogy a kézolvasásban...

Folytatás...

Ujjlenyomat készítése házilag

A tenyérlenyomat készítéséről korábban már írtam, azonban a kézelemzők ma már az ujjbegyeken és a tenyéren található speciális rajzolatoknak, illetőleg ezek különféle kombinációinak is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. Sőt vannak...

Folytatás...

A védekező és érzékelő bőr

Az emberi testtel kapcsolatos modern tudományos kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a kéz sokkal fontosabb szerepet játszik, mint bármely más bőrrel borított felület a test többi részén. Nemcsak védekező eszközként szolgál...

Folytatás...

Péter kézelemzése

A széles szögletes tenyér és a viszonylag rövid ujjak miatt a kéz leginkább a föld típusba sorolható. Az ebbe a kategóriába sorolt kezeket sokan praktikus kezeknek nevezik, melyek a megbízható...

Folytatás...

Törökország - Noé is járt az Ararátnál

  Sajnos ezután szomorúbb arcát mutatja felénk az ország. Szívszorító látvány összedőlt házaival, vörös félholdas sátrakba telepített lakóival, a magas hegyekkel övezett, földrengés-sújtotta Erzincan. A városnak nincs műemléke, mert az 1939-es...

Folytatás...

Tippek és trükkök halak vásárlásához és …

A halak általában könnyen emészthetők. Húsukban sok a fehérje, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, köztük elsősorban kalciumban, vasban, foszforban. A halhús pozitívan hat az idegekre, az agyra, fokozza a testi...

Folytatás...

Karakterolvasás A-tól Z-ig

AKARATGYENGESÉG Félgömb alakú homlok, a tövénél beesett orr és gyengén fejlett áll. AKADÉKOSKODÁS, GÁNCSOSKODÁS Mogyorószínű szemek, nagyon ívelt, bozontos szemöldökkel. AKTIVITÁS, MOZGÉKONYSÁG Mindkét orrlyuk hosszú és keskeny. ÁLLHATATOSSÁG A...

Folytatás...

Újévi hiedelmek, szokások

Az óév végét és az újesztendő kezdetét ősidők óta a világon mindenütt megünneplik. A Föld nagy részén ezt az ünnepet ma már nem kötik túl szigorú vallási szabályok, időpontjának...

Folytatás...

Ati kézelemzése

A kezeiről valószínűleg rossz szögben készültek a fényképek, ez lehet az oka annak, hogy az ujjai a tenyeréhez viszonyítva rövideknek tűnnek, vagyis a tenyere határozottan hosszabbnak látszik. Azért kezdtem bevezetőmet...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?