A+ A A-

Ropogós melegszendvics-variációk - köztük egy őszibarackos is

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Általában nem engedem magam reklámoktól vezérelni, ennek ellenére néha mégis elcsábultam. Mire észhez tértem, nekem is lett néhány olyan háztartási gépem, melyeket az erőszakos és meggyőzőnek tűnő hirdetések hatására vásároltam meg. E gépeket azonban nem használom, például az első olajsütőmből már a „felavatásakor” kifolyt a forró olaj, és bizony sok időmbe telt, míg felkutattam a szervizt. Igyekezetemnek azonban nem sok haszna volt, mert miután elhoztam ugyanúgy eresztett az alja, csurgott belőle a sütőolaj, mint a javítás előtt. Aztán vettem egy másikat, de ebben sem volt sok örömöm, ezért úgy döntöttem, hogy újonnan elajándékozom. Kezdetben olykor a gyümölcscentrifugámat is elővettem, ám a lédús citrusfélékből alig tudtam valami kis levet kipréselni, és - mivel a léből a hasznos rostanyag teljesen hiányzott - ezt a gépemet is gondosan becsomagolva felvittem a padlásra, a többiek - az elektromos késélező, a daráló, a forró vízzel tisztogató pingvin, a szeletelő gép stb. - mellé.

Pedig nem vagyok maradi, vannak kedvenc gépeim is, ilyen a napi használatú kávéfőző, a vízforraló, a kenyérpirító, vagy az alkalmanként munkába fogott univerzális robotom, a bot mixerem, s a szendvicssütőm. Az utóbbi praktikusságát különösen kedvelem, ugyanis korábban a sütőben készítettem meleg szendvicseket, kenyérpizzákat. Persze remek szolgálatot tesz a robotgépem is, amit akkor veszek elő, ha például nagyon apróra kellene reszelnem vagy szeletelnem a fejes káposztát, vagy egyszerre van szükségem sok zsülienre vágott sárgarépára. Az igazság az, hogy szívesebben végzem manuálisan az aprítást, szeletelést, sőt a kenyérsütést is. Amíg tejből magam készítettem joghurtot, ahhoz sem használtam joghurtkészítő gépet. A háztartási gépek használatától az is visszatart, hogy nagyon macerás a tisztításuk, a mosogatásuk, jobban szeretem ezt a műveletet is kézzel végezni. Mivel nincs (és valószínűleg nem is lesz) a háztartásunkban mosogatógép, ennek köszönhetően a konyhám mindig tiszta, mert amint végeztem egy munkafázissal, azonnal elmosogatok, hiszen nem kell arra várnom (gazdaságossági megfontolásból), hogy megteljen a mosogatógépem.

Ropogós, meleg sajtos szendvicseket nemcsak a szendvicssütővel tudunk asztalra varázsolni, hanem tepsiben forró sütőbe tolva is hamar elkészülhetünk vele. Az ismert szendvicseken kívül ajánlom, kóstolják meg az őszibarackos toastot is. A finom falatok mellé bármilyen folyadékot, gyümölcslevet, kakaót, teát, sört, bort adhatunk, attól függően, kinek mivel csúsznak le jobban az ízes falatok.

Melegszendvicsek



Melegszendvics-variációk

A szeletelt toast kenyeret vékonyan megkenjük vajjal, erre teszünk valamilyen rávalót, ezt letakarjuk egy szelet sajttal, valamint rátesszük a másik szelet kenyeret. Szendvicssütőben ropogósra sütjük.

Rátét változatok
Fokhagymás, póréhagymás vagy olíva bogyós: a megkent kenyerekre szórhatunk aprított fokhagymát, vagy ráhinthetünk fokhagyma granulátumot. Fokhagyma helyett lekarikázott póréhagymát vagy apróra vágott olívabogyót is tehetünk, amit előzőleg belekeverhetünk puha vajba. Bátran használhatunk a vajhoz darált mogyorót, diót, kesut, ezekkel is nagyon finom ízeket lehet elérni.

Savanyú káposztás: apróra szelt savanyú káposztát összekeverünk lágy vajjal, kevés tejföllel, ezt rákenjük a kenyérszeletekre és megszórjuk reszelt sajttal.

Rántottás: tojásrántottát sütünk, vastagon ráhelyezzük az alsó kenyérre, rászeletelünk pár karika lila hagymát, paradicsomot vagy paprikát, és betakarjuk a másik szelet kenyérrel.

Gombás: a megkent kenyerekre púpozzunk dinsztelt gombát, terítsünk erre egy szelet sajtot, és a másik szelet kenyeret.

Szardíniás: a szardíniát elkeverjük vajjal, rákenjük a kenyérre és betakarjuk egy szelet sajttal, amire még egy szelet kenyér kerül. Kemény tojás karikákat is tehetünk a kenyerek közé.

Tonhalas: tonhalkonzervről leöntjük az olajat, összekeverjük vajjal, kicsit megborsozzuk és rákenjük a kenyérre, melyet egy szelet sajttal és a másik szelet kenyérrel betakarunk. Ezt is dúsíthatjuk keményre főtt tojás karikákkal.

A húskedvelők egy-egy szelet füstölt sonkával, párizsival, kolbásszal, más felvágottal, sült hússal, maradék pörkölttel, májkrémmel is készíthetik szendvicsüket.

A legmegfelelőbb sajt a trappista, az edámi, de lehet másféle is, például füstölt parenyica sajt, az olíva bogyós szendvicshez pedig az ömlesztett sajt, például a kockasajt a legjobb. A vaj helyett használhatunk juhtúrót, gomolyasajtot vagy a körözöttet is. A vajat ízesíthetjük kaporral, petrezselyemmel, ketchuppal stb. Rátétnek a szemes bab, kukorica és sárgarépa is jó lehet.


Őszibarackos sajtos toast

Szeletelt toast kenyereket megkenünk vékonyan vajjal, mindegyikre ráteszünk egy szelet vékony sajtot, erre jön egy fél őszibarack vagy sárgabarack (befőtt), melyet betakarunk egy újabb szelet sajttal. Előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsül. Közben keverjünk el tejfölt, mustárral, kevés sóval, s ebből a mártásból, a fogyasztás előtt öntsünk a forró szendvicsekre.

 

További olvasnivaló

Irán - Vigyáz ránk az iszlám gárda

  Nagyobb térképre váltás   Közvetlen indulás után, még Yazd közelében meglepetés ér bennünket. Nem akarunk hinni a szemünknek, amikor egy ütött-kopott, nyitott ajtajú, az oldalán többszörösen horpadt, spenótzöld Subaru mellett húzunk el...

Folytatás...

Négy és a nyolc kapcsolata

Az összetett számokkal foglalkozó részben már említettük, hogy a 4-es és a 8-as számok bizonyos kedvezőtlen hatással lehetnek az emberre. Ez a megállapítás fokozottan vonatkozik azokra, akiknek a névszáma vagy...

Folytatás...

Szilveszter

A világon mindenütt megünneplik az esztendő fordulóját, óév végét és az új év kezdetét. Az emberek szilveszter éjszakáján vigadnak, búcsúztatják a mulandóságot jelképező óévet, majd éjfélkor köszöntik az újjáéledést...

Folytatás...

Koldusok, leprások, szent emberek

Kovalam tengerpartját nemcsak egészséges gyereksereg népesíti be, hanem akadnak itt szerencsétlen sorsú, valamilyen rendellenességtől, betegségtől szenvedők is. A partrésznek megvannak a maga koldusai, elesettjei, akik naponta elzarándokolnak ide egy...

Folytatás...

Srinagar másik arca

Ali észak felé bökve közli, hogy ott áll Burzihama, vagyis az öreg műemlék, s mellette a Gupta korból származó romok. A Salimar- és a Niszat kert között a Gupta...

Folytatás...

Abnormális ujjak: több-ujjúság, pókujjús…

Az elmúlt években - pontosabban az ezredforduló tájékán - John T. Manning felfedezte, hogy a mutató- és a gyűrűsujj hosszának hányadosa, az ún. 2D : 4D arány (angolul digit ratio)...

Folytatás...

India - Néhai Csoma Sándor emlékére

Nagyobb térképre váltás Észak felé kisebb falvak között vezet utunk. Hatalmas rizs- és jutaföldeket hagyunk magunk mögött, majd hosszan elnyúló teaültetvények között haladva érjük el Sziligurit, az utolsó nyugat-bengáli síkvidéki települést...

Folytatás...

Csökkenti az éhséget, szabályozza a vérc…

A krómról sokáig csak azt tudtam, hogy kékesfehér, fényes elem, amit azért használnak fel ötvözetekben, mert védelmet nyújt az időjárási viszonyokkal szemben, ellenáll a rozsdásodásnak, gátat vet a korróziónak. Noha...

Folytatás...

A csípős csalán jól ismert gyógynövény, …

A vetések szélén, parlagon hagyott földeken, utak mentén, árkok partján, réteken, vízparti ligetekben, lápos helyeken, akácos erdőkben, házak kertjeiben mindenütt megterem az éles fullánkszerű szőrökkel fogazott csalán. Régóta ismeretes róla...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?