A+ A A-

Ringló, a méltatlanul mellőzött gyümölcs

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 


Amíg a szilva változatlanul közkedvelt, az ugyancsak szilvafélék közé tartozó ringló a gyümölcsök sorában hátul kullog. Sokan nem ismerik a csonthéjas szép színű ringlót, nem tudják, mit lehet vele kezdeni, azt sem, hogy milyen az íze, mi készülhet belőle. Piacon is csak ritkán látni ezt a gyümölcsöt. Kár érte. Bevallom, nálam sem szerepel a kedvenc gyümölcseim között, de például a ringlót befőttként kedvelem, télen rántott, vagy sült halhoz igen finom.

RinglóGyerekkoromban a kaposvári Róma-hegyen, keresztanyám kertjében az egyik fán sok-sok apró sárga ringló termett. Néha bekaptam egy-egy szemet. Nem volt nagy élvezet, mert a magja majdnem akkora volt, mint maga a gyümölcs.

Az előbb említett kicsi sárga ringlók ma már - a nemesítés miatt - valószínűleg csak elenyésző számban teremhetnek, vannak viszont nagy kerek gyümölcsűek, gömbölyűek, vagy lapítottak, lédúsak, édes ízűek. Szinre akad köztük kékes, hamvas kékes barna, nagy zöldes és nagy sárga is.

A nagy zöld ringló gyümölcse zöldessárga, hamvas, gömbölyű, két végén kissé lapított, húsa nagyon édes, leveses. Augusztus első felében érik. Éretten kékes-barna, zöld húsú, fűszeres ízű lesz, nemcsak nyersen fogyasztható, hanem befőzésre is kitűnő.

Ringló levesA legismertebb ringló, a kökényszilva az ún. kékringló. Színre hamvasan kékes, augusztus második vagy szeptember elején érik, nyersen fogyasztható. A debreceni muskotályos ringló nagy gyümölcsű, oldalt kissé nyomott gömb alakú. Barnáspiros belsejét sötétkék színű külső fedi. Húsa szaftos, magvaváló, édes, muskotályos zamatú és illatú. Szeptember, második felében, október elején fogyaszthat.

A ringlóból - a szilvához hasonlóan - lehet levest főzni, kompótot készíteni, aszalhatjuk (maggal, vagy anélkülit), felhasználható süteményhez, befőttnek, alkotható belőle dzsem, ecet, kocsonya, lekvár, vagy mézes ringló.

A fenti képen látható tányérnyi ringlóból ezúttal a szilvás leveshez hasonló gyümölcslevest készítettem, de ajánlom a ringlós süteményt is, ami a szilvás joghurtos pite szerint készül.


Ringlódzsem

2 kg ringlót magozzunk ki, és közepes meleg tűzön addig főzzük, amíg a héjuk nem repedezik meg. Ezután áttörjük, vagy turmixszoljuk, adjunk hozzá 1 kg cukrot, 2 citrom levét és a citromok vékony csíkokra vágott héját, valamint pár szegfűszeget és késhegynyi fahéjat. Addig főzzük, míg kocsonyássá nem válik. Kevés tartósítóval (nátrium benzoáttal) keverjük össze, és még forrón töltsük üvegekbe, fedjük le az üvegeket és a dzsemet szárazgőzben hagyjuk kihűlni.


Ringlóbefőtt

Nagy szemű, kemény húsú ringlókat mossuk meg, távolítsuk el a szárukat. A sziruphoz elkészítéséhez vegyünk 1 liter vizet, adjunk hozzá 30 dkg cukrot, tegyünk bele babérlevelet és fahéjat, forralásig főzzük. Ekkor tegyük a szirupba a ringlókat és csak 2-3 percig főzzük, nehogy megrepedezzen a héjuk. Üvegekbe töltsük, tetejére szórjunk egy kis tartósítót (nátrium benzoátot), kössük le, vagy csavarjuk rá a fedőket. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

További olvasnivaló

Nagypénteki és nagyszombati hiedelmek

A nagypénteki böjt idején nem főznek, sütnek zsírral. Ezen a napon az emberek felkeresik a temetőket, meglátogatják halottaikat, megtisztogatják a sírokat. Nagypéntek emlékére a katolikus templomokban már nagycsütörtökön elnémulnak...

Folytatás...

Izometria fogorvosnál, fodrásznál és lif…

  A fogorvosi székben vessük keresztbe lábunkat, fogjuk át térdünket, majd feszítsük előre lábunkat, a hátrafelé húzó kezünk ellenében. Hat másodperc múlva kis szünet után, megcserélt lábbal ismételjük meg a...

Folytatás...

Túl sós, égetően csípős? Tippek az elron…

Bárkivel előfordulhat, hogy a receptben előírt mokkáskanál só helyett egy teáskanálnyit tesz az ételbe, vagy kóstolás nélkül az ételt véletlen kétszer sózza meg a főztjét. Szerencsére többféle megoldás is van...

Folytatás...

Szelleműző afrodiziákum: a paradicsom

Talán nem mindenki számára ismert, hogy mai konyhánk elmaradhatatlan „kellékét”, a paradicsomot egykoron „szerelem almájának” is nevezték. Sőt a bibliai történetnek létezik egy olyan változata, mely szerint nem alma, hanem...

Folytatás...

A külső kézél

A külső vagy ulnáris kézél a tenyérnek a kisujj felöli szélén levő részét, vagyis a Merkúr-, a nagy Mars- és a Hold-dombokat foglalja magába. Ezek a területek együttesen az ösztönös...

Folytatás...

A halánték

A fiziognómusok fantáziáját nem különösebben mozgatta meg a halánték, megfejtésével nem sokat foglalkoztak. Ez valószínűleg nem véletlen, hiszen egyébként sem sok információ található a halántékról, és ezek is elsősorban többnyire...

Folytatás...

Ódelhi

Szinte észrevétlenül érünk az egykoron Sáhdzsahánábádnak nevezett régi városrészbe, Ódelhibe. Fogalmunk sincs, hol húzódhat a határ Újdelhi és az Óváros között, hiszen már csaknem teljesen egybeolvadt, összemosódott egymással a...

Folytatás...

Kovalami állatok

Már az első nap első félórájában piros pecsenyére sült bőrünk, de aztán fokozatosan értük el a bronzos szint, sőt idővel kezdtünk hasonlítani a keralaiakhoz, testünk barnás fekete, vagy inkább...

Folytatás...

Kalandom a bórral

A megszokott patikámban egyszer megkérdeztem, árulnak-e a bórt. A bór hallatán a gyógyszerész furcsán nézett rám, mert rólam, mint törzsvevőről nem feltételezte, hogy borissza lennék. Én is furcsán néztem rá...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?