A+ A A-

Rántott sütőtök, belga almás

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Több alkalommal jártam Belgiumban, a flamandok és vallonok országában. Volt, amikor csak autóval szeltem keresztül a Benelux államokat, Hollandiát, Belgiumot és Luxemburgot, de arra is adódott lehetőségem, hogy ráérősen megismerkedhessek ezzel a szép kis országgal. Fejet hajtottam a II. világháború utolsó nagy német offenzívájában elesett 5329 amerikai katona számára végső nyughelyet adó Ardenneki Amerikai Katonai Temető emlékműve előtt, meglátogattam a „Vallon Velencének” tartott Liège számos templomát, melyekből oly sok van, hogy az ott lakók sem tudják a számukat. Szemrevételeztem Leuvent, Gentet és Brugget, útközben apró falvakon mentem át, köröttem hol franciául beszéltek, hol németül, hol meg holland nyelven.

Ettem a finom csokoládéikból, s pralinéjukból is bekaptam párat, amiről csak később tudtam meg, hogy belga találmány, megízleltem spárgájukat, amit kemény tojással és olvasztott vajjal készítenek el, megkóstoltam népszerű előételüket az apró tengeri rákokkal töltött paradicsomot, ittam savanykás kávéjukból, hisz a belgák sok kávét isznak, s persze nem hagyhattam ki a híres belga sört sem, mivel ez az ország gyártja legtöbb sört Európában.

Antwerpenben járva érdeklődéssel hallgattam az Északi-tenger partján fekvő nagy kikötőváros, elnevezésének történetét. A néphit szerint egy gonosz óriás az Escaut folyó torkolatában állva valamennyi arra járó hajóstól pénzt követelt, aki nem tudott vagy nem akart vámot fizetni, annak kitépte tőből a kezét, majd a vízbe hajította. Flamandul a kezet dobni „hand werpen”. Végül a kegyetlen óriás ténykedésének egy bátor férfi, Barbo vetett véget, aki leszakította az óriás kezét, és bedobta a folyó vízébe. Innen származik a város neve: Antwerpen.

A Belga Királyi Meteorológiai Intézet - BrüsszelGyalogszerrel jártam be „Európa fővárosának” tartott Brüsszel utcáit, s csodáltam meg ódon és modern építészetét, egyedülálló érdekességeit, dómjait, s a 15. század elején épült városházát valamint lencsevégre kaptam az egyik legismertebb nevezetességét, a pisilő kisfiú szobrát, a Manneken-pist.

Utolsó utunk során, látogatást tettünk a brüsszeli Belga Királyi Meteorológiai Intézetben. A vidám kollégákkal és az intézettel való ismerkedés után, férjem egyik meteorológus ismerőse meghívott minket otthonába. Bob invitálását örömmel elfogadtuk. A házigazda felesége, Margrit a holland nyelv tanárnője, előttünk érkezett haza a gimnáziumból, ahol tanít. Jöttünkre a háziasszony rögvest nekiállt a vacsora elkészítéséhez, s mivel megtudta, hogy vegetáriánusok vagyunk, mindenféle csodálkozás nélkül, pillanatok alatt, frissen rántott kanadai sütőtököt varázsolt az asztalra, amit különböző kiegészítőkkel együtt tálalt fel.  A vacsorát belga almással koronázta meg, aminek receptjét sikerült megkapnom Tőle. Azóta, amikor szezonja van a sütőtöknek, e rántott változatát szívesen készítem el, mellé joghurtos mazsolát adok.

A kellemes látogatás után, néhány évvel később, levelet kaptunk Belgiumból. A feladó Bob volt. Rossz érzés kerített hatalmába, pedig nem tudtam milyen hírt rejteget a boríték. Balsejtelmem sajnos beigazolódott. Bob, felesége haláláról tájékoztatott minket. A fehér kártya közepén egy alig látható kis csónak feketéllett. A kedves, szép Margrit eltávozott az élők sorából, halálos közúti baleset szenvedett. E két receptet emlékének szentelem.


SutotokRántott kanadai sütőtök (sonkatök)

1 kisebb kanadai sütőtök, só, a panírozáshoz liszt, 2-3 tojás, zsemlemorzsa, reszelt sajt (trappista vagy parmezán)

A sütőtök két végét levágjuk, meghámozzuk, majd vékony kör alakú darabokra szeleteljük. Besózzuk és egy ideig állni hagyjuk. Megforgatva a lisztben, belemártjuk a felvert tojásba és a reszelt sajttal elkevert zsemlemorzsába. Forró olajban pirosra sütjük. Leitatjuk a zsírt és ízlésesen elrendezzük egy tálon. A reszelt sajt helyett szezámmagot is használhatunk.

Illik hozzá a rizs és a krumplipüré, valamint a mazsolás édes raitá. A csatnik jó harmonizálnak a rántott sütőtökkel. De tálalhatjuk áfonya-, ribizli-, vagy meggy dzsemmel, esetleg valamilyen kompóttal vagy befőttel is.


Belga almás sütemény

30 dkg cukor, 6 tojás, 20 dkg rétesliszt, 1 csomag sütőpor, 20 dkg vaj, citromhéj, citromlé vagy só, fahéjas cukor

A cukrot a tojások sárgájával jól elegyítsük el, adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, a felolvasztott vajat, majd a reszelt citromhéjat, a kevés citromlével vagy csipetnyi sóval habbá felvert tojásfehérjét. Közepes méretű, magas falú, kikent tepsibe öntjük, a tetejére fahéjas cukrot szórunk, és kockára vágott almával bőségesen beterítjük. Forró sütőbe tesszük, de 5 perc után vegyük vissza a sütő hőmérsékletét 100 C fokra. Lassan, kb. 1 óráig süssük.
 

Hozzászólások  

0 #1 Szegfû Ildikó 2008-11-02 06:29
A héten vendégem volt, a fenti leírást ugyan nem olvastam, de a sütőtökkel készítettem ebédet. Nem vagyok csak növény evő, ezért a karikára vágott tökre hússzeleteket tettem, majd beterítettem karikára vágott hagymával,papri kával, paradicsommal, tejföllel, összesütöttem fólia alatt, 1 óra sütés után beszórtam reszelt sajttal és ezt ráolvasztottam. Krumplipürével és rizzsel tálaltam. Utána joghurtos mazsolát adtam. Nem gondoltam, hogy néhány nappal később, mint ajánlott ételsorként fogom olvasni. Köszönöm a megerősítést.
Idézet

További olvasnivaló

Tippek, trükkök és eszközök a konyhai mu…

  Noha a háztartásomban van még kukta, hagyományos krumplinyomó és teafőző, ezeket azonban már csak elvétve, vagy egyáltalán nem használom. Az olajsütővel sajnos első alkalommal pórul jártam, mert kifolyt belőle az...

Folytatás...

Szörbet, sörbet, szorbet, sorbetto, serb…

Bármennyire is furcsa, de a szörbeteket a fagylaltokhoz sorolják, pedig ezt a többnyire édes, jégbehűtött hűsítőt nem enni, hanem inni kell. De ez a meghatározás sem pontos, mert például...

Folytatás...

Az ártatlanul megvádolt fülbemászó

  A fülbemászó (régies nevén fülbogár) a „Czuczor-Fogarasi” nyelvszótár meghatározása szerint gesztenyeszínű, fényes rovarfaj, mely a fák kérgei és levelei alatt tartózkodik, s a növények nedveivel és gyümölcseivel él, és melyről...

Folytatás...

’Kíváncsi Cseresznye’ kézelemzése

A kezek morfológiai jellemzőit vizsgálva elsőként az ötlik a kézelemző szemébe, hogy - az elsőként beküldött kézfej képeken, melyek természetes helyzetben mutatják az ujjakat - a gyűrűs és a kisujjak...

Folytatás...

Mit jelentenek a körmeimen látható, vált…

2013 karácsonya előtt a címben megfogalmazott kérdéssel keresett meg egyik olvasóm. Levelének lényege és a válaszom - szerkesztett formában - az alábbiakban olvasható.Kedves Erzsébet!Segítségét kérem kézelemzés apropóján. Olvastam a kézelemzéssel...

Folytatás...

Fagylaltok

A nyári nagy melegben fagylaltot nyalogatóknak nem biztos, hogy van fogalmuk arról, hogy valójában mit is fogyasztanak, ezért addig keresgéltem, míg ráleltem egy 1932-es földmívelésügyi miniszteri rendeletre. Ebben, a...

Folytatás...

Beszélgetés Szász Endre utolsó feleségév…

„Áldom a sorsot, hogy ez megadatott nekem.”   - Milyen az élet a híres festőművésszel, Szász Endre mellett - faggatom a bájos, fiatal Katit, ám hiába adresszálom kérdéseimet kizárólag hozzá, beszélgetésünket...

Folytatás...

Szemölcsök VI. - Kúrálásuk állattal, növ…

Állati, növényi, ásványi eredetű gyógymódok Mivel a legtöbb esetben a szemölcs nem egy kellemes látvány, kézenfekvő elképzelés volt, hogy valamilyen undort keltő, büdös szert használjanak a kezelésükre, vagy az eltávolításukra. A...

Folytatás...

Virágkiállítás, búcsúest, irány Budapest

Bármennyire is jól érezzük magunkat, kedvünkre való az ittlét, megható a vendégszeretet, a figyelmesség, amivel körülvesznek, mégis egyre jobban elhatalmasodik rajtunk a mehetnénk. Nem élhetünk vissza a vendégjoggal. Jó lenne...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?