A+ A A-

Rakott saláta gránátalmamagokkal díszítve

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


A gránátalmafáról kimerítően írtunk a Hiedelmek, hagyományok, babonák a világ minden tájáról című könyvünkben. A részletes írásból most csak annyit idéznék, hogy ”Piros színe és rengeteg magva miatt lett a termékenység, a szerelem és az élet szimbóluma.” Érdemes a szócikket végig elolvasni.

GránátalmákMivel a könyvből kimaradt, kiegészítésként hozzátenném, hogy a gránátalmáról azt is mondják, hatékony a rák, a szívproblémák valamint a cukorbetegség megelőzésében. Az ókorban vérzéscsillapítóként, emésztési gondokra, bélférgesség ellen, a férgek kiűzésére használták. A hagyományos tibeti orvoslásban egyenesen legendás gyógyszernek tartják, sokféle nyavalyára ajánlják, többek között olyan betegségek, mint a nehézlégzés, gyomordaganat, vese- és szívbaj, magas vérnyomás, menstruációs zavar, torokgyík kezelésére.

Furcsa, de eddig soha sem fedeztem fel gránátalmát valamilyen étel alapanyagaként, lett légyen az saláta, sütemény, vagy más édesség, egyetlen receptben sem találtam gránátalmás ételre. Viszont a belőle készült ital finomságát régóta tanúsíthatom, hisz Iránban járva, volt lehetőségünk többször élvezettel kortyolgatni. Állítom, hogy a gránátalma kisajtolt, C-vitaminban gazdag, édesen savanykás, kissé fanyar ízű leve egyaránt hűsít és felüdít. Mindenkinek ajánlom kóstolásra, hasonlóan a gránátalmamagokkal díszített rakott salátámat.

Ezt a salátát javasolom az ünnepi asztalra - karácsonyra, szilveszterre egyaránt jó -, mert az a színpompás finomság egészséges, ízletes, ráadásul meglepetésként új ízzel ismertethetjük meg családunkat, vendégeinket. Fontos szempont az is, hogy megfizethető áron lehet kapni gránátalmát, sokfelé árulják. Ha nincs kedvünk bíbelődni a saláta elkészítésével, akkor is érdemes venni gránátalmát, s belőle kicsemegézni a magokat, hogy a téli napokban plusz védelmet biztosítsunk szervezetünknek.


Rakott saláta gránátalmamagokkal díszítve

Két doboz olajos szardínia, tubusos majonéz, egy közepes fej vörös-, vagy lila hagyma apróra vágva és megdinsztelve, két-három főtt cékla és nyolc-tíz darab apró csemege uborka lereszelve, 15 dkg reszelt trappista sajt, három vagy négy főtt tojás, egy közepes méretű gránátalma

Rakott saláta gránátalma magvakkal díszítveA szardíniáról öntsük le az olaját, és rendezzük el a halakat egy olyan tálra, melyben majd asztalra adjuk a salátát. A halakra tegyük rá az olajban megdinsztelt hagymát, kenjünk rá vékony rétegben majonézt. Erre terítsünk egy réteg reszelt céklát és reszelt csemege uborkát, (előtte a céklát és az uborkát is itassuk le a levétől), erre ismét egy réteg majonéz jön. Szórjuk meg reszelt sajttal, és ismét kenjünk rá majonézt. Ezután a főtt tojások, villával összenyomott sárgáját pakoljuk rá a meglévő emeletekre, amire ismét majonéz kerül. Legfelső emeletként a főtt tojások reszelt fehérjével szórjuk be egyenletesen a salátát és utolsó fázisként díszítsük fel ízlésesen a piros gránátalma magokkal. Végül nedves kézzel alakítsuk a salátát tál formájúra. A lényeg, hogy mutatós, gusztusos és ráadásul finom is legyen.

(A gránátalma kimagozása során nem festünk a környezetünkben mindent pirosra, ha a félbevágott gránátalmából egy kellően mély - félig vízzel töltött - edényben - miután a darabjait 5-10 percig beáztattuk - a víz alatt távolítjuk el a magvakat. Ezután nincs más dolgunk, mint lehalászni a magozás közben letörő, és a víz tetejére felúszó hártya-darabokat, majd egy szűrön át leönteni a magokról a vizet.)

További olvasnivaló

Vénasszonyok nyara

Hiába mutat szeptember végét a naptár, és csillagászati értelemben is itt az ősz, az időjárás nem vesz róla tudomást, nem hisz nekik, mert javában tart a „vénasszonyok nyara”. Noha az...

Folytatás...

Miklós napja - Mikulás

A kis-ázsiai Myrában, a 3-4. században élt csodatévő Szent Miklós (Nikolausz) püspök a katolikusok egyik legnépszerűbb szentje, a görögkeleti egyház a tengerészek, halászok, hajók és a hajózás védőszentjének tekinti...

Folytatás...

A tenyér vastagsága, szövetének, izmaina…

Az erős, vastag tenyérrel rendelkező emberek általában meglehetősen energikusak. A puha, vékony tenyér viszont gyengeséget és betegségekre való hajlamot jelez. A kövér, de gyenge, petyhüdt tenyér a csi (életerő) hiányáról...

Folytatás...

Malaga kézelemzése

Az elküldött képek tanúsága szerint a tenyeréhez képest az ujjai rövidek, a hüvelykujja viszont meglehetősen hosszú. Abban az esetben, ha a valóságban is így van (azaz, ha a felvétel...

Folytatás...

HZS kézelemzése

Szinte tökéletes fényképeket kaptam, egyedül talán a kézfejéről készülteknél kellett volna jobban széttárni az ujjait, ugyanis az ujjközök nagysága, az ujjak egymással bezárt szöge - ez utóbbi különösen a hüvelykujj...

Folytatás...

Gyűrűk az ujjakon

Az emberek általában az anyagi helyzetük kifejezésére, ujjuk dekorációjaként vagy valaminek a szimbolizálása érdekében hordanak gyűrűt. Azzal a választásukkal azonban, hogy melyik ujjukra húzzák, jóval többet árulnak el magukról, belső...

Folytatás...

Népi virágunk, a színpompás muskátli

  Elterjedtsége alapján azt hinné az ember, hogy a közkedvelt, színpompás muskátlik őshona a mi országunk. Noha ez a lassanként népvirágnak tekinthető növényünk még nem kapta meg a mostanában felkapott, megtisztelő...

Folytatás...

Keralai halászok

A nyaralók számára külön programot jelent a reggeli halászat, a nap fénypontjaként megkülönböztetett figyelemmel kísérik a halászok munkáját, drukkal kevert izgalommal várják vissza őket portyáikról. A halászasszonyok is ott...

Folytatás...

A bokák

Megütötte a bokáját, mondja az ismert szólás arra a személyre, aki valamilyen szabálytalanság, vagy kihágás miatt pórul járt. Az viszont már kevésbé köztudott, hogy a sípcsont és a szárkapocs -...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?