A+ A A-

Rakott saláta gránátalmamagokkal díszítve

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


A gránátalmafáról kimerítően írtunk a Hiedelmek, hagyományok, babonák a világ minden tájáról című könyvünkben. A részletes írásból most csak annyit idéznék, hogy ”Piros színe és rengeteg magva miatt lett a termékenység, a szerelem és az élet szimbóluma.” Érdemes a szócikket végig elolvasni.

GránátalmákMivel a könyvből kimaradt, kiegészítésként hozzátenném, hogy a gránátalmáról azt is mondják, hatékony a rák, a szívproblémák valamint a cukorbetegség megelőzésében. Az ókorban vérzéscsillapítóként, emésztési gondokra, bélférgesség ellen, a férgek kiűzésére használták. A hagyományos tibeti orvoslásban egyenesen legendás gyógyszernek tartják, sokféle nyavalyára ajánlják, többek között olyan betegségek, mint a nehézlégzés, gyomordaganat, vese- és szívbaj, magas vérnyomás, menstruációs zavar, torokgyík kezelésére.

Furcsa, de eddig soha sem fedeztem fel gránátalmát valamilyen étel alapanyagaként, lett légyen az saláta, sütemény, vagy más édesség, egyetlen receptben sem találtam gránátalmás ételre. Viszont a belőle készült ital finomságát régóta tanúsíthatom, hisz Iránban járva, volt lehetőségünk többször élvezettel kortyolgatni. Állítom, hogy a gránátalma kisajtolt, C-vitaminban gazdag, édesen savanykás, kissé fanyar ízű leve egyaránt hűsít és felüdít. Mindenkinek ajánlom kóstolásra, hasonlóan a gránátalmamagokkal díszített rakott salátámat.

Ezt a salátát javasolom az ünnepi asztalra - karácsonyra, szilveszterre egyaránt jó -, mert az a színpompás finomság egészséges, ízletes, ráadásul meglepetésként új ízzel ismertethetjük meg családunkat, vendégeinket. Fontos szempont az is, hogy megfizethető áron lehet kapni gránátalmát, sokfelé árulják. Ha nincs kedvünk bíbelődni a saláta elkészítésével, akkor is érdemes venni gránátalmát, s belőle kicsemegézni a magokat, hogy a téli napokban plusz védelmet biztosítsunk szervezetünknek.


Rakott saláta gránátalmamagokkal díszítve

Két doboz olajos szardínia, tubusos majonéz, egy közepes fej vörös-, vagy lila hagyma apróra vágva és megdinsztelve, két-három főtt cékla és nyolc-tíz darab apró csemege uborka lereszelve, 15 dkg reszelt trappista sajt, három vagy négy főtt tojás, egy közepes méretű gránátalma

Rakott saláta gránátalma magvakkal díszítveA szardíniáról öntsük le az olaját, és rendezzük el a halakat egy olyan tálra, melyben majd asztalra adjuk a salátát. A halakra tegyük rá az olajban megdinsztelt hagymát, kenjünk rá vékony rétegben majonézt. Erre terítsünk egy réteg reszelt céklát és reszelt csemege uborkát, (előtte a céklát és az uborkát is itassuk le a levétől), erre ismét egy réteg majonéz jön. Szórjuk meg reszelt sajttal, és ismét kenjünk rá majonézt. Ezután a főtt tojások, villával összenyomott sárgáját pakoljuk rá a meglévő emeletekre, amire ismét majonéz kerül. Legfelső emeletként a főtt tojások reszelt fehérjével szórjuk be egyenletesen a salátát és utolsó fázisként díszítsük fel ízlésesen a piros gránátalma magokkal. Végül nedves kézzel alakítsuk a salátát tál formájúra. A lényeg, hogy mutatós, gusztusos és ráadásul finom is legyen.

(A gránátalma kimagozása során nem festünk a környezetünkben mindent pirosra, ha a félbevágott gránátalmából egy kellően mély - félig vízzel töltött - edényben - miután a darabjait 5-10 percig beáztattuk - a víz alatt távolítjuk el a magvakat. Ezután nincs más dolgunk, mint lehalászni a magozás közben letörő, és a víz tetejére felúszó hártya-darabokat, majd egy szűrön át leönteni a magokról a vizet.)

További olvasnivaló

Irán - Az ünneplők verik magukat

  Nagyobb térképre váltás   A mi útunkat Beludzsisztánban szolgáló katonák állják el, jó program nekik kicsit elbeszélgetni a két messziről jött emberrel. A határhoz közeledve egyre gyakoribb az ellenőrzés. Az egyik helyen...

Folytatás...

Karácsonyi plumpuding és sütemények

Karácsonykor sokféle sütemény kerül az ünnepi asztalra, melyektől nemcsak azt várjuk, hogy legyenek finomak, szerezzenek kulináris élményt, ejtsék varázslatba a nassolókat, hanem azt is, hogy tartsanak ki az ünnepek...

Folytatás...

Nagypénteki és nagyszombati hiedelmek

A nagypénteki böjt idején nem főznek, sütnek zsírral. Ezen a napon az emberek felkeresik a temetőket, meglátogatják halottaikat, megtisztogatják a sírokat. Nagypéntek emlékére a katolikus templomokban már nagycsütörtökön elnémulnak...

Folytatás...

Tamás kézelemzése

Az ujjvégződés nélküli tenyérképekről elég problémás megállapítani azt, hogy ujjai milyen hosszúak, csak részben hasonlíthatók össze egymással, és az sem egyértelmű, hogy, milyen végződésűek. Nem látszódik, hogy ujjai és...

Folytatás...

Állítólag a mamuthús ízletes

Legalább is ezt a meglepő állítást olvastam róla. Az ormányosok rendjébe tartozó kihalt emlős, a jégkorszakban csaknem egész Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Amerikában fellelhető volt. A mamutok legismertebb képviselője a gyapjas...

Folytatás...

Krumplis rétes, béles, torta és burgonya…

Bujáki Kati kedves levele adta az ötletet, hogy a sósak – például a krumplis pogácsa, burgonyás lángos stb. - mellett a kevésbé ismert krumplis édes süteményekről is írjak. Az ötlet...

Folytatás...

Az ánizs gyógyhatású fűszer, felpezsdíti…

A Földközi-tenger mentén őshonos ánizs Egyiptomból került Perzsiába, onnan pedig a muszlimok révén jutott el Indiába. Európában a római légiók terjesztették el, ugyanis a régi Rómában a nehéz ételek elfogyasztása...

Folytatás...

Cukor csapdák - a túlzott cukorfogyasztá…

Már közel másfél éve, hogy a kelleténél több só fogyasztásának káros egészségi hatásairól írtam, és - noha az ellenkezőjét sohasem állítottam - már akkor jeleznem kellett volna, hogy az ott...

Folytatás...

Hívatlan vendégek a háznál - Bio trükkök…

A szúnyogok elleni harcomról, e szemtelen vérszívók elűzéséről már írtam, sajnos azonban nincsenek egyedül, több pimasz vendég, kellemetlen kártevő is érkezhet hozzánk váratlanul. A következőkben ez utóbbiak eltüntetéséhez, elriasztásához...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?