A+ A A-

Raiták

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


RaitaA húsz-harminc éve megjelent szakácskönyvekben tallózva, se hírét se hamvát nem találtam a most divatos joghurtos önteteknek. Akkoriban a salátákat a magyar konyhára jellemző ecetes, sós, cukros lével öntötték nyakon, a hideg előételekhez is elsősorban majonéz alapú tejfölös tartármártás, mustár- vagy esetleg tárkonyos mártás dukált. Hogy mikortól datálható a joghurtos salátamártások, dresszingek megjelenése, majd gyors térhódítása, nem tudom, csak arra emlékszem, egyszer csak én is előszeretettel gyártottam az ízletes öntetű salátákat, bár férjemet azóta sem tudom rávenni, hogy megkóstolja azokat.

Noha e remekül ízesített salátáknak se szeri se száma, úgy gondolom, hogy az általam kedvelt indiai raitákkal tovább színesíthetjük és bővíthetjük választékunkat. A raiták, amelyek fűszeres joghurttal kevert párolt vagy nyers zöldségek, nemcsak könnyen elkészíthetők, de behűtötten tálalva frissítően hatnak, és az emésztésre is kedvező hatással vannak. Számomra a savanykás-édes ízű mazsolával készült raitá a legfinomabb. A receptekbe illő mentaleveleket helyettesíthetjük petrezselyemzölddel, de ebben az esetben számítsunk arra, hogy az eredeti raitától markánsan eltérő lesz az íze. Egyébként lehet kapni cserépbe ültetett mentát és csokorba kötve is.


Hagyma raitá

3 csésze joghurt, 2-3 közepes nagyságú hagyma, 2 hegyes, erős paprika, 1 teáskanál apróra vágott mentalevél, só, 1 teáskanál feketekömény mag, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 mokkáskanál őrölt erős piros paprika

A hagymát vágjuk vékony szeletekre, sózzuk be és tegyük félre 10 percre, azután jól öblítsük le. Verjük fel a joghurtot a sóval, és a fűszerekkel, majd keverjük össze a hagyma- és a zöldcsili szeletekkel és az apróra vágott mentalevelekkel.


Sárgarépa raitá

30 dkg reszelt sárgarépa, 3 csésze joghurt, 1 mokkáskanál őrölt fehérkömény (lehet feketekömény is), só, 2 teáskanál apróra vágott mentalevél vagy petrezselyem

A lereszelt sárgarépát alaposan keverjük össze a fűszeres, enyhén sózott joghurttal. Szórjuk meg a mentalevéllel.  Jól hűtsük be és hidegen tálaljuk.


Burgonya raitá

Ugyanúgy készül, mint a paradicsom raitá, paradicsom helyett azonban kockára vágott főtt krumplit használjunk.


Padlizsán raitá

1 nagy (kb. 35-40 dkg-os) padlizsán, 3 csésze joghurt, 1 teáskanál apróra vágott mentalevél
1 mokkáskanál feketekömény mag, késhegynyi őrölt fekete bors 1 mokkáskanál csilipor vagy őrölt erős piros paprika, só, olaj

Sütőben grillezzük meg a padlizsánt, közben időnként locsoljuk meg egy kis olajjal. Amikor megpuhult és a héja kissé megégett, tegyük hideg vízbe, hámozzuk meg és törjük össze. A sóval és az őrölt fűszerekkel verjük fel a joghurtot, majd keverjük össze a padlizsánpürével és a mentalevéllel.


Paradicsom raitá

4 nagy paradicsom, 3 csésze joghurt, 2 hegyes erős zöldpaprika, 1 mokkáskanál erős pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt feketekömény, 2 teáskanál vágott mentalevél

A paradicsomot vágjuk apró kockákra, majd keverjük össze a fűszerekkel, a sóval és a mentalevéllel ízesített joghurttal.


Uborka raitá

1-2 kígyóuborka (kb. 1/2 kg), 3 csésze joghurt, 1 mokkáskanál feketekömény, 1 csapott teáskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál víz, só, 1 teáskanál apróra vágott mentalevél

Hámozzuk meg az uborkát és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Forraljunk vizet, főzzük benne két percig az uborkát, míg egy kissé megpuhul. Hagyjuk kihűlni és nyomjuk ki belőle a vizet. Verjük fel a joghurtot, majd keverjük össze a főtt uborkával, a sóval, a borssal, a mentalevelekkel és köménymagokkal.


Menta raitá

3 csésze joghurt, 2 evőkanál apróra vágott friss mentalevél, só, 2 zöldcsili vagy 1 erős zöldpaprika, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors

Verjük fel a joghurtot, majd keverjük el az apróra vágott zöldcsilivel, a mentalevelekkel, sóval és a fekete borssal. Hidegen tálaljuk ebédre vagy vacsorára.


Mazsolás édes raitá

3 csésze joghurt, 2 csésze mazsola, 1 mokkáskanál feketebors, 2 púpozott evőkanál cukor, só
Tisztítsuk meg a mazsolás és áztassuk vízben két órán át. Verjük fel a joghurtot cukorral, sóval és borssal és adjuk hozzá a beáztatott mazsolát.

Hozzászólások  

0 #4 Rosta Erzsébet 2008-05-15 19:12
Kedves Ildikó! Örülök, hogy ízlett a mazsolás raita. Én is szívesen fogyasztom, mert nemcsak finom, de könnyű elkészíteni is. Ezt a raitát egy csipetnyi őrölt borssal, vagy köménnyel ízesítem, de a szerecsendiót is jó ötletnek tartom. Köszönöm a tippet, legközelebb kipróbálom. Remélem, a mai túrós receptek között is találsz kedvedre valót. Üdvözöllek: Erzsébet
Idézet
0 #3 Szegfû Ildikó 2008-05-14 20:46
Kedves Erzsébet!
Elkészítettem a mazsolás raitát, de tettem bele egy kis reszelt szerecsendiót, mert úgy emlékeztem, hogy az is kell bele, Nagyon finom lett. Ebédre rizshez ettem, vacsorára pedig önálló ételként teával. Lehet, hogy végig kell ennem az összes ajánlott ételt?
Köszönöm a finomság ötletét.
Idézet
0 #2 Rosta Erzsébet 2008-05-08 10:54
Kedves Ildikó!
Nem javaslom, ugyanis az indiaiak raitájának a legfontosabb alapanyaga a házilag készített zsíros joghurt. Ha ezt aludttejjel vagy kefirrel helyettesítjük, megbontjuk az alkotórészek harmóniáját, és egészen más állagú és ízű ételt kapunk.
Üdvözlettel:
Rosta Erzsébet
Idézet
0 #1 Szegfû Ildikó 2008-05-08 08:15
Kedves Erzsébet!
Raitát készíthetek az általam csinált aludttejből is, vagy föltétlen szükséges hozzá a yoghurt?
Idézet

További olvasnivaló

A kezeken felhalmozódó bioelektromos és …

Az emberi test tökéletes, a legmagasabb szintű önszabályozó rendszer. Minden alkotórésze összekapcsolódik, a szervei kölcsönhatásban állnak egymással. Normális viszonyok között működését a nagyszámú visszacsatoló rendszer automatikusan szabályozza és egyensúlyban tartja...

Folytatás...

Körtécske kézelemzése

A kéz színe megtévesztőnek tűnik - lehet, hogy csak árnyék vetődött tenyerének egyes részeire -, ezért az értékelésnél nem mertem figyelembe venni. Ha a valóságban is kékes-lilás a Vénusz-domb és...

Folytatás...

Karakterolvasás A-tól Z-ig

AKARATGYENGESÉG Félgömb alakú homlok, a tövénél beesett orr és gyengén fejlett áll. AKADÉKOSKODÁS, GÁNCSOSKODÁS Mogyorószínű szemek, nagyon ívelt, bozontos szemöldökkel. AKTIVITÁS, MOZGÉKONYSÁG Mindkét orrlyuk hosszú és keskeny. ÁLLHATATOSSÁG A...

Folytatás...

Szerencsejövendölés kártyákkal

A kártyajóslásra a legkülönfélébb kártyákat használják. Az ismert játékkártyák mellett különleges, kifejezetten a jósláshoz készített kártyák is léteznek. Az itt ismertetett módszerek az 52 lapos francia kártya segítségével próbálnak...

Folytatás...

Szilvás sütemények

Ki gondolta volna, hogy a szilva a rózsafélék családjába tartozik, és rokoni szálak fűzik a kökényhez. A közönséges európai vagy házi szilva feltehetően a Kaukázusból vagy a Kaszpi-tenger mellékéről...

Folytatás...

Az 'Andok tevéi' – a lámák

Az Andok lejtőin őshonos lámákat az indiánok már évezredek óta háziállatként tartják, a vallási szertartások mellett elsősorban teherhordásra használják, valamint a gyapjáért tenyésztik. Ellentétben a széles körben elterjedt hiedelemmel, a...

Folytatás...

Marka kézelemzése

  A szögletes- és a többségben levő lekerekített ujjvégződések szerint keze legjobban a vegyes vagy kevert típusú kézhez hasonlít. A keze elég szabályosnak tűnik, ujjai harmóniában vannak a tenyerével. A lekerekített...

Folytatás...

One Love kézelemzése

Feltehetően rossz szögből fotózták le két tenyerét, vagyis a fényképezőgép lencséje nem derékszöget zárt be e kezeivel, mert a képeken a kézfejhez viszonyítva, meglehetősen nagynak tűnik tenyere. Ha az...

Folytatás...

Máglyarakás három változatban - Kiflivel…

Máglyarakás I. - Kaláccsal vagy brióssalKb. 18-20 dkg szikkadt kalács vagy briós, 2 tojás 5 evőkanál porcukor, 20 dkg vaj vagy margarin, 1 bögre tej, 1 citrom lereszelt héja, fél...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom