A+ A A-

Rácponty és ördögpirula

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Nemrég egy jókora adagra való, bőrétől megszabadított, tisztított, szeletelt pontyot kaptam. Noha régóta nem veszek pontyot, mert a valamikori kedvenc halamat, halastóban tenyésztik, s hogy minél súlyosabbak legyenek, alaposan meghizlalják szegény párákat. És sajnos többször előfordult, hogy rántott pontyba harapva, kifröccsent belőle a zsír. Ez a mostani azonban nem volt kövér, valószínűleg a Dunából fogták ki, s mivel a hétvégén vendégek jöttek hozzánk vacsorára, gondoltam a kapott halból rácpontyot készítek. A kellemes nyári halas vacsorának nagy sikere lett, ezért úgy döntöttem, ezúttal erről a komplett, szaftos pontyfinomságról írok, hátha valamelyik olvasómnak kedve támad elkészíteni ezt a remek halas ételt.


Rácponty (négy személyre)

1,20 kg tisztított, szeletelt ponty, 1kg krumpli, két közepes fej vöröshagyma, 3 paprika, 3 paradicsom (vagy az utóbbi három zöldség helyett 3-4 evőkanál konzerv lecsó), olaj, 4 dl tejföl, liszt, piros fűszerpaprika, só

A megtisztított és nem túl vastag szeletekre darabolt halat besózzuk, s míg fő a krumpli, állni hagyjuk. A karikára vágott hagymát, a felaprított paprikát és paradicsomot, megszórjuk pirospaprikával, megsózzuk, és olajon lecsóvá dinszteljük. A héjában főtt krumplit karikára vágjuk, és egy kiolajozott tepsit vagy hőálló tálat kibélelünk vele, majd kissé megsózzuk. A krumplis rétegre egy kevés olajat locsolva, a besózott halszeleteket egymás mellé katonásan szép sorjában ráhelyezzük, majd egyenletesen beterítjük a lecsóval. Ezután a tálat közép meleg sütőbe tesszük, de még mielőtt elkészülnénk, a félig megsült halra rákenjük a liszttel elkevert tejfölt.

A tejfölbe azért fontos lisztet keverni, mert enélkül a lecsó sok levet ereszt. Vigyázzunk a tejfölös, lisztes keverékre, nehogy csomós maradjon. Ha grízes lisztet használunk, akkor könnyű simára kevernünk. Vannak, akik hagyományos módon, kisebb halakból készítik a rácpontyot. Ez esetben a halakat beirdalják és az eredeti recept szerint megtűzdelik füstölt szalonna csíkokkal.

A szaftos ponty után jól esik a hideg sör, vagy egy kis bor. Nyalánkságként bármilyen édességet adhatunk. Én az egyszerű, gyorsan összedobható, kiadós forrázott fánkot, ördögpirulát készítettem. Ha nem édesszájúak vendégeink, akkor sós ropogtatni valóként megteszi valamilyen pirított mag, földimogyoró, pisztácia vagy kesudió. Az asztal közepére tett gyümölccsel teli tálból pedig mindenki annyit szed, amennyit kíván. Míg csemegézünk, ha nem túl szálkás a hal, remekül el lehet beszélgetni egymással.


ÖrdögpirulaÖrdögpirula

2,5 dl vizet 3 dkg vajjal, egy evőkanál kristálycukorral felforralunk, és állandó keverés közben beleszórunk 25 dkg lisztet, majd sűrűre főzzük. Ha már a tészta leválik az edény faláról, levesszük a tűzről, és még forrón hozzáadunk egyenként 6 tojást. Mindegyiket alaposan keverjük bele a masszába. Egy kisebb méretű, de mély edényben olajat forrósítunk, és abba - két evőkanál segítségével - galuskákat szaggatunk. A fánkokat pirosra sütjük, kiemelve egy papírtörlőre  tesszük, hogy az olajat leitassa róluk, majd neszkakaóban, vagy porcukorral édesített keserű kakaóporban )esetleg fahéjas porcukorban) alaposan megforgatjuk őket. (Vaníliás vagy fahéjas porcukorral is finomak!). Az ördögpirulák mellé valamilyen pikáns ízű dzsemet adhatunk.


További olvasnivaló

Szumáti gyümölcsei, Santi lungija

Ismeretségünk Szumátival, a picinyke gyümölcsárus asszonnyal – ahogy ezt tőle később megtudtuk – Kerala állam fővárosában, Trivandrumban (mai nevén Thiruvanthapuram) kezdődött. Az egyik reggel, amikor a Kovalam partra igyekezvén...

Folytatás...

Papilláris vonalak (bőrlécek)

A bőr két főrétegét - a felhámot az irhával - rengeteg apró kis csap, úgynevezett papilla kapcsolja össze. A papillák száma az érintésre, fogásra szakosodott testrészeken - elsősorban a...

Folytatás...

Az árulkodó kéz

A kéz a kapcsolatteremtés egyik legfontosabb eszköze; nem véletlenül tartják az ember legbeszédesebb testrészének. Bonyolult és sokoldalú mozgásképessége révén megannyi dolog elvégzésére, kifejezésére alkalmas. A kéz segítségével lehet áldást adni...

Folytatás...

Kivételes rajzolatok és az általuk jelze…

A kivételes - összetett vagy vegyes - mintázatok azok a ritkán előforduló alakzatok, amelyek a már eddig ismertetett nyolc csoport egyikébe sem sorolhatók. Lehet egy, kettő, de általában három...

Folytatás...

Kétszersült tortácska - gyümölccsel, tej…

Az olaszországi Vareseben vettünk egy csomag finom kétszersültet. Annyira ízlett a kissé sós ropogtatnivaló, hogy a rágcsálásával nem győztünk betelni. Ezért utunk második állomásán, a félsziget közepén fekvő Gubbioban szinte...

Folytatás...

A testolvasás indiai rendszere

A hinduk Szamudrikát, a tengerek istenét tekintik a fiziognómia megalapítójának, aki az óind legenda szerint - az égi tengerekben az ezerfejű Sesa kígyóisten hátán, Visnu isten és hitvese, Laksmi társaságában...

Folytatás...

A belső szervek működési zavaraira, egés…

A kezek és az egészség kapcsolatával összefüggésben végzett munkássága miatt, a XX. század nyugati kézelemzői (kézolvasói) közül elsősorban két személy: Noel Jaquin és Dr. Charlotte Wolff érdemel említést. Bár Dr...

Folytatás...

A szeplők

A szeplőn - tudományos nevén ephelisen - a hámréteg festékének megszaporodásából származó, mákszemnyi-lencsényi apró barnás foltokat értjük. Leggyakrabban a fehér bőrű, vörös vagy vörösesszőke hajú embereken tűnnek fel. A hajlamot...

Folytatás...

India - A szikh nem dohányzik és nem kol…

  Nagyobb térképre váltás Hosszas macera után, intenek: „finished”, mehetünk, felnyílik a sorompó, átgördülünk a túloldalra: Attariban vagyunk. Lehet, hogy csak India iránt érzett elfogultságunk teszi, de tény, hogy nyomban másképpen érezzük...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?