A+ A A-

Pizzák

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


PizzaÍzlés dolga, de engem soha nem csábítottak az uniformizált ételeket kínáló gyorsbüfék, pizzatériák. Még húsevőként sem voltam vevő hot-dogra, hamburgerre, sőt még a pizzára sem. Egyszer aztán vendégségben kénytelen voltam mégis megkóstolni ez utóbbit, de a háziasszony félig sült "szalonnás" tésztájú, ízetlen, száraz töltelékű mirelit-pizzája egy szemernyi kulináris örömet sem szerzett. Persze életem egyetlen hamburgere is emlékezetes számomra. London Cityjében sétalgatva, dél körül járhatott az idő, mert megkordult a gyomrom. Velünk szembe, mily véletlen, egy hatalmas portájú McDonald’s-ot fedeztem fel. A látványtól még éhesebb lettem. Elhatározásom tett követte. A hatalmas hamburgerbe nehezen tudtam beleharapni, de ez a falat sem esett jól, nem volt se rossz, se jó, teljesen ízetlen volt. Mivel nem vagyok válogatós, s megbecsülök minden falatot, eszembe sem jutott, hogy eldobjam, ezért szívélyesen kezdtem kínálgatni férjem, kóstolja meg ő is, milyen ízű a hamburger. Nem engedett az álságos kínálgatásnak, így kénytelen voltam legyűrni életem első és egyetlen hamburgerét.

Sokáig tartózkodtam e népszerű ételektől, a gyerekek azonban nem hagytak nyugton, egyre jobban sürgettek, készítsek nekik végre pizzát. Kérésüknek végül is engedtem. PizzaLegnagyobb örömömre már az első próbálkozásomat - a kukoricalisztes tésztájú, babos, sárgarépás pizzát - siker koronázta, és nekem is annyira ízlett, hogy ott íziben megváltoztattam, a pizzáról addigi elmarasztaló véleményem. Az elismerésen felbuzdulva, azóta sokféle zöldséggel (gombával, szárazbabbal, karfiollal, brokkolival, hagymával, sárgarépával, olajbogyóval, kapribogyóval, kukoricával) s egy ido óta szardíniával, tonhallal megpakolt pizzát készítek és a tésztákból is többfélét (burgonyást, juhtúróst, búzacsírást, szójalisztes) kipróbáltam, a legjobban azonban mindnyájunknak a kukoricalisztből készült tészta ízlik. Újabban, ha tejfölös, sajtos lapított lepényt sütök, a fele adag tésztát pizzaként készítem el. Nagyon finom.

Rájöttem arra, hogy a jó pizza alfája és ómegája nemcsak a finom tészta, hanem a rákerülő zöldségek ízharmóniája, valamint a jól fűszerezett pizzaszósz. A zöldségeket apróra vágom, a pizza szószt - noha kapható készen is - a szájunk íze szerint én magam készítem el. A tésztát mindig elősütöm, majd a zöldségekkel és a sajttal együtt visszadugom a sütőbe addig, míg a sajt rá nem olvad a pizzára. Sajtként reszelt trappistát használok, de a méregdrága parmezán is remek. A pizza nemcsak melegen, de hidegen is fogyasztható, nálunk azonban erre nem volt példa, még frissen, íziben mindig elfogy egy nagy tepsivel. A közelmúltban újításként apró, vendégváró, káposztás-hagymás pizzákat készítettem. Noha ezek a kis apró pizzák az eredetinél kissé munkaigényesebbek, de érdemes bíbelődni velük, mert nagy sikert aratnak a vendégek körében.


Kukoricalisztes pizzatészta

20 dkg liszt, 10 dkg kukoricaliszt, 10 dkg margarin, 3 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 1 mokkáskanál cukor, 1 mokkáskanál só

Az élesztőt 1 dl langyos tejjel, cukorral és kevés liszttel felfuttatjuk. A kétféle lisztet és a sót összekeverjük, a feldarabolt margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejjel sűrű, galuska állagú tésztává keverjük. Olajjal kikent, belisztezett nagy tepsibe öntjük, vagy vizes kézzel kb. 1 cm-es rétegben elterítjük. Langyos helyen megkelesztjük. Előmelegített, közép meleg sütőben félkészre (aranyszínűvé) sütjük. Megkenjük pizza szósszal és a ráhalmozott zöldségekkel és sajttal készre sütjük.


Hagyományos pizzatészta

30 dkg liszt, 1,5 élesztő, 1,5 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 4 evőkanál olaj, e mokkáskanál só

Az élesztőt 2 kanál langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A liszt közepébe öntjük a kovászt, és az olajat. Megdagasztjuk, langyos helyen megkelesztjük, és forró sütőben elősütjük. A tésztát süthetjük egybe, vagy lángos nagyságúra kinyújtva kör alakúan. Ez esetben a tészták szélét felhajtjuk, hogy peremük legyen.


Finom pizzatészta

30 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 2 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 2,5 dl tej, mokkáskanál cukor, és mokkáskanál só

Hasonlóan készül, mint az előbbi, ez esetben, a vajat vagy a margarint előzőleg kikeverjük a tojás sárgákkal. Fakanállal alaposan dolgozzuk ki az egészet krémes masszává. Öklömnyi gombócokat tépünk a tésztából, s kézzel kerek lappá formázzuk. Kikent sütőlapra téve, megkelesztjük, forró sütőben elősütjük, majd a pizza tésztákra halmozzuk a feltétet. Sütőben készre sütjük.

Ennél apróbb pizzákat is készíthetünk, ez esetben a tésztát fánkszaggatóval, az ennél kisebbeket pedig pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.


Vendégváró káposztás-hagymás apró pizzák
35 db pizza

a tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 1 mokkáskanál só

a rátéthez: 2 evőkanál olaj, 30 dkg káposzta finomra reszelve, 1 közepes vöröshagyma apró kockára aprítva, só 1 teáskanál csili szósz, 1 evőkanál szójaszósz, ketchup és reszelt sajt

Úgy készítjük, mint a finom pizzatésztát. Lisztezett deszkán belisztezett sodrófával 1 cm vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval apró korongokat szúrunk. Olajozott sütőlemezen közép meleg, 200 C°-os sütőben néhány percig elősütjük.

A töltelékhez olajat forrósítunk, hozzáadjuk a reszelt káposztát és apróra vágott hagymát, majd hirtelen megsütjük. Közben hozzákeverjük a sót, a csili szószt és a szója szószt. Ha langyosra hűlt, minden korongra egy mokkáskanál tölteléket halmozunk. A tetejére reszelt sajtot és egy csepp ketchupot teszünk. Közép meleg sütőben sütjük, míg a sajt megolvad. Melegen kínáljuk.


Pizzaszósz

2 evőkanál olaj, 1 közepes vöröshagyma, 1 kicsi konzerv paradicsompüré, 1 csésze víz vagy paradicsomlé, 1 evőkanál cukor, csipetnyi oregánó (helyette majoránna) és késhegynyi őrölt bors, 1 babérlevél, só

A hagymát apróra vágjuk, és olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomszószt, a fűszereket, a sót, cukrot, felöntjük vízzel vagy a paradicsomlével. Addig főzzük, míg besűrűsödik. Fűszerként használhatunk késhegynyi kakukkfüvet és/vagy rozmaringot. A pizza szószt a félig kész tésztára kenjük.

Én a pizza szószt, hogy finom, sima legyen, összeturmixolom. Ez esetben a babért előtte kiveszem.


Gombás-babos pizza

1 evőkanál olaj, 30 dkg gomba, só, 30 dkg főtt bab (lehet fehér- vagy tarkabab konzerv), pizza szósz, 10-20 dkg reszelt sajt

A megtisztított gombát szeletekre vágjuk, és olajon megpároljuk. Miután megsóztuk, hozzáadjuk a főtt babot és a pizza szószt. Jól összekeverjük és a félig kész pizza tésztára terítjük. Meghintjük a sajttal és a sütőben készre sütjük. Forrón ketchuppal tálaljuk.


Karfiolos-sárgarépás pizza

1 nagy fej karfiol, 1 nagy sárgarépa, 3 gerezd fokhagyma, só vagy ételízesítő, 3 főtt tojás

A megtisztított karfiolt és sárgarépát apróra vágjuk és kevés sós fokhagymás vízben puhára pároljuk. Felrakjuk az elősütött pizza tésztára. A karikára vágott főtt tojásokat ráhelyezzük. Meglocsoljuk pizza szósszal, majd megszórjuk sajttal. Forró sütőben addig sütjük, míg a sajt megolvad. Ketchupot adjunk mellé.

Ezeket a feltéteket csak ötletként írtam le, a pizzára tehetünk bármilyen zöldséget, zöldborsót, zellert, brokkolit, hagymát, olívabogyót stb. A tésztát megpakolhatjuk olajos, vagy paradicsomos szardíniával,  aprított olajos tonhallal, bármilyen halfilével, kagylóval, szardellagyűrűsen vagy kapribogyósan, és aki szereti a húst, tehet rá kolbászt, csirkemájat, sonkát, téliszalámit, maradék pörköltet.


Lapított lepény

a tésztához: 40-45 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 4 dl tej, két evőkanál cukor, 10 dkg vaj vagy margarin, 2 tojás sárgája, 1 púpos mokkáskanál só.

a rátéthez: 5 dl sűrű tejföl, 10-20 dkg  reszelt trappista sajt, fokhagyma púder, só, a tepsi kikenéséhez olaj vagy margarin

A lisztet összedolgozzuk a kelesztett élesztővel, a tojás sárgákkal, és langyos tejjel könnyű tésztává dagasztjuk. Végül beleadjuk az olvasztott vajat és a sót. Vizes kézzel sütőlemezre lapítjuk. Rákenjük a fokhagymás, sós tejfölt, meghintjük bőségesen sajttal. Sütőben pirosra sütjük. Erre a tésztára is tehetünk bármilyen pizza feltétet, így is, úgy is finom.

További olvasnivaló

Mit jelent a képen látható vasajtóra fes…

Kedves Erzsébet!Mivel az oldalán már válaszolt hasonló kérdésre, én is kíváncsi lennék egy szimbólum jelentésére. A villamosmegállóhoz igyekezve, a piacról, illetve bevásárlásból hazafelé jövet szinte naponta látom ezt a vasajtóra...

Folytatás...

A tenyéranalitika diagnosztikai alkalmaz…

A kéz magasabb szintű vizsgálatának jelentőségét mára felfedezte a tudományos világ: orvosok, biológusok, antropológusok, humángenetikusok tudományos eszközként alkalmazzák a tenyéranalitikát diagnosztizálásra, prognosztizálásra. Néhány vizsgálati módszer mindenki által ismert, hisz köztudott...

Folytatás...

Kovalami pincérek, keralai ízek

Mostanra már nagyon kiéheztünk valami finom falatra, gyomrunk jó ételeket kíván és szemünk sem olyan finnyás, nem kémleli olyan kritikusan az ismeretlen ennivalókat, mint az első időben. Mostanság már...

Folytatás...

Az orrlyukak

Az orrnyílások megfigyelése elég nehézkes, de a fiziognómusok szerint az arcolvasásnak ez az egyik legkényelmesebb módja. Elég csak egy pillantással szemrevételezni bárki orrlyukait, máris összeáll az emberben egy hozzávetőleges kép...

Folytatás...

Kasmír - csakis Kasmír!

A páratlanul szép kasmíri medencét az idelátogatók boldog völgyként emlegetik. Itt valóban boldognak, felszabadultnak érezhetik magukat a természetnek hódoló turisták, ha nincs lezárva előlük ez a festői vidék, amely...

Folytatás...

Latrien kézelemzése

Mielőtt a kezeinek értékelésébe kezdtem volna, alaposabban végignéztem a képeket, és meglepetéssel tapasztaltam, hogy az elküldött másfél tucat felvételből - számomra érthetetlen módon - tizenegy a passzív (bal) kezéről készült...

Folytatás...

Srinagári buszra várva, lepedőnkbe burko…

A járdaszegély mellett szemétkupacok „díszlenek”, elkelne egy alapos utcasöprés. Időnként egy-egy egy-egy szkúter, autoriksa és taxi hajt át a színen, az egyik járgányból két hátizsákos fiatalember kászálódik ki. Kihajtós...

Folytatás...

Amber

Az indulás körülményei - ácsorgás, várakozás, izgulás - kísértetiesen hasonlítanak a tegnapihoz. A különbség csupán annyi, hogy akkor az agrai buszra, most pedig a dzsajpurira várunk, s talán az...

Folytatás...

Az eredeti Mozart-golyó és egyszerű, mag…

Az eredeti Mozart-golyóknak, kizárólag a hozzávalóit vállalom felsorolni, mert az elkészítésükre nem vállalkozom. Túl bonyolultnak tartom megalkotásukat és könnyen lehet, hogy nem járnék sikerrel. Illusztráció céljából inkább vettem pár darabot...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?