A+ A A-

Patisszon, a püspökkalapszerű, UFO-ra emlékeztető csillagtök

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Már nevében is utal származására ez a tökféle, melyet mi többnyire patisszonként ismerünk. Elnevezése Provance-ból ered, ahol egy - csillagtökre hasonlító formában készített - süteményt illetnek ezzel a névvel. E meglehetősen különös alakú zöldségfélét a franciák viccesen püspökkalapnak és izraeli articsókának is nevezik. Többféle változata ismert: van fehér, fényes sárga, narancssárga patisszon, sőt olyan is, mely vastag zöld színű „farokban” végződik. Vannak, akik az érett csillagtökre esküsznek, míg mások szerint viszont elkészítve akkor a legfinomabb, amikor az átmérője még nem nagyobb 5-8 cm-nél. Csipkézett repülő csészealjra, kisdedfejfedőre hasonlító formája miatt a belőle készített ételek kipróbálására elsősorban a gyermekek a „vevők”.

PatisszonAmikor először vettem (vagy kaptam) csillagtököt, nem tudtam mit kezdjek vele, törtem a fejem, mit csináljak belőle, de arra is gondoltam, megszárítom, s jól fog mutatni konyhámban. Végül mégis győzött a főzési kedvem, és a tököcskéből egy patisszonos, ízletes finom lecsót készítettem. Azóta minden évben, pár alkalommal próbálkoztam e cakkos szélű, korong alakú csillagtök, újabb és újabb elkészítési módjával, kísérletezésem eredményeként, mára a patisszon hámozása sem jelent számomra gondot. Semleges ízének köszönhetően - a spárgatökhöz hasonlóan - sokféleképpen el lehet készíteni, ráadásul ez a - kora nyártól késő őszig megvásárolható - zöldség olcsó, és - a magnézium, réz és vas mellett - niacint valamint sok A- és C-vitamint tartalmaz, s egy csészényi patisszon „fűtőértéke” mindössze 20-30 kalória.

Az apró, zsenge tököcskéket nem kell meghámozni, az idősebb tökök héját azonban el kell távolítani, magjukat pedig ki kell kaparni. A közepes, vagy a nagyobb csillagtököket vágjuk ketté, majd a kenyérhez hasonlóan, ujjnyi vastagra szeleteljük fel. A hámozás után szedjük ki a magokat.

A csillagtökből készíthetünk levest, főzeléket, rakottat, megpárolhatjuk, a párolt patisszonhoz adhatunk tojást, vagy megszórhatjuk reszelt sajttal. Zöldséges ragút dúsíthatunk vele, kiránthatjuk, panírozva vagy párizsiasan, bundázva. A fiatalabbakat megtölthetjük, vagy salátaként adhatjuk asztalra, a télire eltett csillagtök remek savanyúság. Sőt édességként is felszolgálható.


Csillagtök krémleves

A kockára vágott csillagtököt vöröshagymával vagy póréhagymával enyhén sós vízben feltesszük főni. Tejfölt, lisztet (vagy helyettük két tojássárgáját) hozzáadva az egészet krémlevessé turmixszoljuk. Nagyon jó ízt ad a levesnek, ha megszórjuk vágott friss kaporral. Tálalhatjuk így „mezítlábasan” is, de adhatunk mellé pirított zsemlekockákat, vagy leves gyöngyöket. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható.


Csillagtök főzelék

Ugyanúgy készül, mint a spárgatök főzelék, csak ebben az esetben a tököt kockákra vágjuk. Olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a patisszont, az előzetesen meghámozott és felszeletelt paradicsomot, megsózzuk és megszórjuk meg egy csokor apróra vágott kapor felével. Ha megfőtt, tejföllel és liszttel behabarjuk, majd miután felforrt, belekeverjük a megmaradt fél csokor friss kaprot. Főtt tojással, vagy tonhalpörkölttel, esetleg valamilyen ál-fasírttal tálalhatjuk.


Tonhalas rakott csillagtök

Két nagy, vékony szeletekre vágott csillagtököt vízzel kissé megpárolunk. Kb. 3-4 perc múltán a csillagtököt leszűrjük, és egy kikent tűzálló tál aljára vékony réteget rakunk belőle. Erre kerül egy sor szálkamentes hal (a legpraktikusabb és legjobb ízt adó, az olajos tonhalkonzerv). Folytassuk a rétegezést, minden sorra szórjunk apróra vágott kaprot, és zúzott fokhagymát. A legfelső réteg tetejét 2 tojás és 2 dl tejföl öntetével kenjük meg. Locsoljuk rá a konzerv olaját. Megszórhatjuk reszelt sajttal, ettől még finomabb lesz. Forró sütőben megsütjük. Adhatunk hozzá majonézt, de a rakott nélküle is finom.


Bundás csillagtök

A besózott csillagtök szeleteket, lisztbe, majd felvert tojásba mártjuk, és forró olajban kisütjük. Nagyon finom tejföllel elkevert pikáns lekvárral, vagy tartármártással.


Rántott csillagtök

A besózott csillagtök szeleteket panírozzuk be, mártsuk lisztbe, tojásba és prézlibe, majd rántsuk ki forró olajban. Körítésnek krumplipürét, párolt rizst, tartármártást, vagy majonézes salátát adhatunk.


Tojásos csillagtök

A felkockázott patisszont pároljuk meg olajon, és kissé sózzuk meg. Ha már a tök puha, öntsük nyakon a megsózott felvert tojásokkal. Ízesíthetjük petrezselyemmel, de még finomabb, ha előtte hagymát dinsztelünk alá. Ha kész, csúsztassuk tányérra, színesítsük pár szem koktél- vagy datolya paradicsommal.


Lecsós csillagtök

Készítsünk lecsót, amibe a hagymán, a paprikán és a paradicsomon kívül, tegyünk vékonyra szeletelt csillagtököt is. Illik hozzá a párolt rizs, vagy a kifőtt tészta, legjobb a spagetti, de finom kenyérrel is.


Csillagtök ragu tésztával

Készítsünk vöröshagymával, uborkával, fokhagymával és kockára vágott csillagtökkel ragút. Az egészet pároljuk meg olajon, szórjunk rá petrezselymet és őrölt borsot. Finom, ha tonhalkonzervvel készítjük, aminek az olaját felhasználhatjuk a párolásnál. Míg a ragunk készül, főzzünk ki spagettit fogkeményre, ha mindkettővel elkészültünk, akkor keverjük össze.


Csillagtök rizzsel és hallal

Az előzőben leírt csillagtök ragut készítsük el, de a párolás előtt már szórjuk meg rizzsel a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk meg, vágott petrezselymet morzsoljunk rá, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ujjnyira ellepje a rizst. A fokhagyma is jó ízt ad. Erre is kedvezően hat a tonhalkonzerv, amelyet a tetejére borítunk. Lassú tűzön főzzük készre. Finom valamilyen salátával, de önmagában is remek egytálétel.


Csillagtök saláta

A gyalult csillagtököt, vékonyra szelt hagymával, uborkával és paradicsommal összekeverjük, egy késhegynyi sót adunk hozzá, ráöntünk egy kis citromlevet és olívaolajat és megszórjuk bazsalikommal. A tetejére kockára vágott fehér sajtot teszünk, majd erre is szórunk bazsalikomot és öntünk még egy kis olívát.


Kovászos csillagtök

Az ujjnyi hosszú uborkákat, apró csillagtökökkel vegyesen, nagy üvegbe rakjuk. Az üveg aljára kaporszárat teszünk, a tetejére pedig pár szelet kenyeret vagy zsemlét. Leöntjük sós, langyos vízzel, belecsepegtetünk pár csepp citromlevet. Literenként általában egy evőkanál sót használunk. Kitesszük a napra, letakarva 3-4 nap múlva ehető. Mielőtt megkóstolnánk, alaposan hűtsük le, hűtőszekrényben, zárható tálban sokáig elállna, ám, hogy meddig, nem fogjuk megtudni, mert addigra nem marad belőle egy szem sem.


Fahéjas csillagtök édességként

A csillagtököt felszeleteljük, lisztbe, felvert tojásba mártjuk, és forró olajban kisütjük. Papírtörlőre szedjük, majd a szeleteket fahéjas cukorban megforgatjuk. E csemegéhez mártogatható pikáns lekvárt, vagy csokoládéöntetet adhatunk.

További olvasnivaló

A hajvonal

A hajvonal, vagyis a homlok felső részét keretező hajas felület rajzolata, a nőknél és férfiaknál gyakran különböző alakú. A fiziognómiában alapvetően ötféle - ívelt, V-alakú, M-alakú, szögletes és hullám-formájú -...

Folytatás...

Egres és josta

Az egrest sokféle néven ismerik, elterjedt mint pöszméte, köszméte, fodorszőlő, biszke, büszke, piszke, tüskeszőlő, persze  lehet még több neve is. Noha a szüleim kertjében jártamban-keltemben be-bekaptam egy-egy zöldes színű...

Folytatás...

Nem minden hindu veti meg a húst

Ha létezik a vegetáriánusok számára kedvező hely, akkor India biztosan ilyen, e szubkontinens ugyanis tobzódik a hús nélküli ételekben, a kizárólag növényi alapanyagokból készített fogások sokszínűsége valósággal meghökkentő, annak...

Folytatás...

Szarkalábak - ráncok a szem külső sarkáb…

Sokan - különösen a nők közül - valósággal kétségbeesnek, amikor az első ráncok megjelennek a szemeik sarkában, és - pénzt nem sajnálva - mindent megpróbálnak, hogy eltüntessék őket. Pedig nem...

Folytatás...

Virágvasárnap és húsvét

A húsvét, a vasárnapok mellett, a keresztény egyház legrégibb és legfontosabb ünnepe, de húsvét környékén tartják a tavaszt köszöntő hagyományos fesztiválokat is. Noha maga a húsvét csak egyetlen vasárnap...

Folytatás...

Katibogár kézelemzése

  A kéz színéből a vérkeringésre és a vérmérsékletre lehet következtetni. A bőr színe, sápadt, fehér, vörös vagy szederjes kék lehet, aszerint, hogy a vér mennyire gazdag vagy szegény oxigénben. A...

Folytatás...

A két Radzsu: a szakács és a kézelemző

A Kanyakumariban tomboló náthám – hála a patikus által javasolt kenőcsnek – kezd alábbhagyni, amilyen gyorsan csapott le rám, olyan gyorsan hagy faképnél. Jobb a közérzetem, annak ellenére, hogy...

Folytatás...

Kasztokra jellemző étkezési szokások

India társadalmát évezredek óta a kasztrendszer határozza meg. A hinduk négy nagy kaszt valamelyikébe születnek, ezek a bráhminok (a papok), a ksatriják (a harcosok), a vaisják (eredetileg a parasztok, majd...

Folytatás...

Lábtan

A 18. században felmerült a tenyérjósok fejében a talpvonalak és a lábujjak vizsgálatának gondolata. Ám az ötletet hamar elvetették, mégpedig azzal az indokkal, hogy a talp a föld fölé esik...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?