A+ A A-

Pácolhatunk halat, például amurt, pontyot, lazacot is

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Sokfelé kutattam a pácolás meghatározása után, ám hiába ütöttem fel a Magyar Értelmező Kéziszótárt, néztem meg különböző szakácskönyveket, és barangoltam a Neten, minden tekintetben kielégítő válaszra sehol sem leltem. A különféle leírások és receptek alapján arra a következtetésre jutottam, a pácolást elsősorban azért alkalmazzák, hogy megpuhítsák a húst, és/vagy eltüntessék annak kellemetlen, penetráns szagát, de a legtöbbször az is fontos, hogy a fűszerezett páclétől jellegzetes zamatú ízt kapjon a hús. Az ázsiai konyha különösen kedveli a különböző pácokat, a kínaiak a legtöbb húsételüket előszeretettel pácolják, erre általában rizsbort használnak, amit édes magyar borral, vagy sherryvel helyettesíthetünk.

Édesanyám - amikor a keresztfiam apja vadhússal lepett meg minket - a sülteket száraz páccal, a vadas mártásosakat - köztük marha bélszínt is - pedig mindig nedves zöldséges páccal készítette el.

A száraz pácolás nagyon egyszerű volt, a húst bedörzsölte a fűszerekkel, a nedves páclevéhez pedig sárga- és fehérrépát, vöröshagymát, fokhagymát, ecetet, babérlevelet, pár szem feketeborsot és sót használt. A zöldségeket és a hagymát karikára vágta, megízesítette fokhagymával, babérlevéllel, sóval, pár szem fekete borssal, majd vízben félpuhára főzte, a legvégén került a zöldséges lére pár kanálnyi ecet. Ha nyáron készítette a pácolt húst, a páclevet hidegen öntötte a húsra, télen viszont melegen. Hideg helyen, általában 2-3 napig dajkálta a pácolt húst, és rendszeresen megforgatta, meglocsolta. Miután kivette a pácléből a húst, megtűzdelte szalonna csíkokkal, majd kevés páclét a hús alá öntve, puhára párolta. A jól megfőtt zöldségekhez adott pár kanál lisztet, azt felengedte és a páclével besűrítette. Ha jól emlékszem, mustárral és a legvégén tejföllel ízesítette. A húsokat szeletekre vágva egy tálon szépen elrendezte, és a zöldséges mártással leöntötte. Zsemlegombóccal vagy makarónival tálalta.

Én most is kedvelem a vadast, de több mint két évtizede már nem pácolt húsból, hanem párolt sárgarépával és gombával készítem el hamis vadasomat. Mivel egy idő óta megesszük a halat, amihez eddig kizárólag csak száraz pácot használtam, úgy gondoltam, megpróbálkozom a nedves pácolásukkal is. Ha van kedvük, tartsanak velem, ezért leírok néhány páclé-variációt, melyekhez sokféle halat - például pontyot, lazacot, amurt, tőkehalfilét, heringet, vaj halat stb. – használhatnak.

A korábban leírt zöldséges pácon kívül (ízléstől függően) persze számos más összetevő - például az ecet helyett bor, cukor, szegfűbors, őrölt bors, babérlevél, kapor-, mustár-, vagy borókamag stb. - is használható. A kiválasztott hozzávalókat keverjük össze vízzel, majd forraljuk fel, és - miután lehűlt - a kész páclét öntsük valamilyen tengeri filére, vagy édesvízi halszeletekre, és legalább két-három napig érleljük. Tálalásnál a pácolt halat karikára vágott lila- vagy póréhagymával és kemény tojással díszíthetjük.


Pácolt ponty vagy amur

1 kg felszeletelt, besózott pontyot vagy amurt forgassunk meg lisztben, és forró olajban süssük ki.  A halszeleteket tegyük jénai- vagy zománcos tálba, és erre öntsük rá a páclevet. Az ecetes páclé vízébe tegyünk 2-3 kisebb babérlevelet, 2 nagy fej darabokra vágott vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát és pár szem egész borsot. Forraljuk fel, majd hűtsük le, úgy hogy a fedő az edényen maradjon. A kihűlt páclevet öntsük a sült halszeletekre. Nem árt, ha állni hagyjuk egy darabig. Hidegen tálalhatjuk. A pácolt ponty vagy amur mellé valamilyen salátát, vagy kenyeret adhatunk.


Pácolt lazac

1 kg lazacfilé törzset dörzsöljünk be sóval, cukorral, őrölt borssal és apróra vágott kaporral. Ezután a lazacot csomagoljuk be fóliába, és a hűtőben legalább 2-3 napig érleljük. A halas csomagot fél naponként forgassuk, hogy mindenhol jól átérlelődjön a sós lében a lazac. A pácolt halat vágjuk vékony szeletekre, a tetejükre szeljünk citrom karikákat, ás vajas fehér kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk.

Hozzászólások  

0 #1 Szegfű Ildikó 2013-08-12 12:57
Anyukám és nagymamám mindig annyi halat rántott ki karácsonykor, hogy maradjon a pácléhez, amit 4-6 nap után, amikor a karácsonyi pulyka elfogyott, finom ebédként ettünk meg. Évközben is mindig kétszer volt ebéd a halból, mert nekem pl. jobban is ízlett a pácolt hal.
Idézet

További olvasnivaló

Pakisztán - Cserbenhagyó gengszterbusz

Nagyobb térképre váltás A reggeli újságok csupa borzalmakról számolnak be. „Dakoiták támadtak meg egy farmot, egy ember meghalt. Manthar Lakhiar a notórius dakoita megszökött a kotri őrizetéből, négy rendőrtisztviselőt azzal gyanúsítanak...

Folytatás...

Furcsa halak: fára kúszó gébek, repülő h…

A halakról úgy tudjuk, hogy a vízben élnek, kopoltyúval lélegeznek, s ikrát rakva szaporodnak. De nem mindegyik halra illik ez a jellemzés, léteznek közöttük furcsa kivételek, a repülő halak...

Folytatás...

Rendellenes tenyérküllem

A száraz, ráncos bőr - ha csak ezt nem foglalkozási ártalom (például mosás. vegytisztítás okozta) - általában a gyomor és a bélrendszer súlyos akut betegségéről tanúskodik, mely gyakran hasmenéssel és...

Folytatás...

Kurukshétra, a Mahábhárata és a Bhagavad…

A hirtelen ébredéstől azt sem tudom, hol vagyok, a szemem ég, a szám kiszáradt, kint és bent sötétség, áporodott testszag ingerli üres gyomrom, különböző horkantások idegesítik érzékeny füleim. Lábam zsibbad...

Folytatás...

Álmomban meglopott az anyósom. Mit jelen…

A címben idézett mondat a lényege N nevű olvasóm privát levelének, melyben - az alábbiakban idézett - álma értelmezését kérte.„Kedves Erzsébet! Azért írok önnek, mert az előző elemzése nagy segítség...

Folytatás...

Dharma9 kézelemzése

A kezére nézve, biztos vagyok benne, hogy kézfogása határozott és rövid, ezt nevezik ideális, normálisnak mondható kézfogásnak. A keze színéről azonban már nem tudok ilyen egyértelműen nyilatkozni, mert a fényképek...

Folytatás...

A hüvelykujj

A kézelemzéssel foglalkozó könyvek a hüvelykujjat tartják a kéz legfontosabb részének, melynek karakteréből sok minden kiolvasható. A hinduk például teljesen a hüvelykujjra alapozzák vizsgálataikat, a kínaiak pedig még ennél...

Folytatás...

Aggódom a kisfiam kezei miatt, történhet…

Bár - ha csak genetikai rendellenességeket nem mutatnak - nem szoktam gyermek kezeket elemezni, ugyanis a pubertás végéig (sőt gyakran a felnőtté válásig) a kezek morfológiai jellemzői, vonalformációi - a...

Folytatás...

Arcformák

Szemből nézve a fejet és az arcot, feltűnő eltéréseket figyelhetünk meg a különböző személyek fejének körvonalában. A változatosság gyakorlatilag végtelen lehet, ugyanis nincs két tökéletesen egyforma lény, azonban -...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?