A+ A A-

Napi egy tál bab rendben tartja a koleszterinszintet

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Noha kedvelem a babos ételeket, készüljön az tarka vagy fehér babból, esetleg száraz borsóból, egyaránt szívesen fogyasztom. Ettől függetlenül elképzelhetetlennek tartom, hogy naponta megegyek egy tányérnyit belőle. Azt írják, akinek magas a koleszterinje, és elfogyaszt a száraz babból, vagy borsóból napi egy adagot, bizonyos idő múltán akár 20 százalékkal is csökkentheti vérének koleszterin koncentrációját. Tény, hogy a hüvelyesek hasznos ételek, mert sok rost van bennük, olyanok, amelyeket nem tudunk megemészteni, ezért védenek a vastagbél rák ellen is.

A hüvelyesek a világ számos országában alapvető táplálékforrást jelentenek. Dél-Amerikában és Ázsiában különösen kedvelt ételeket készítenek belőlük, melyhez köretként többnyire rizst adnak. Európában az olaszok tartják nagy becsben a babot, egyik fő ételük a babos tészta, a pasta e fagioli. Persze a koleszterinszintet más növényekkel is lehet csökkenteni, ebbe azonban most nem megyek bele, a többi „koleszterin-barát” növényről egy másik alkalommal írok.

Most a babos-rizses-sárgarépás-halas-tojásrántottás egytálételemet ismertetem kedves olvasóimmal, amely egyike az általam kikísérletezett és könnyen elkészíthetők fogásoknak. Sőt megtoldom egy másikkal, egy lecsós, halas, babos rizzsel is, melyet 2010 őszén fotóztam le.

De még mielőtt azzal támadhatnának, hogyan merészelem, a sokak által koleszterinbombának tartott tojásos rántottát ajánlani azoknak, akik harcolnak a koleszterin ellen, ide másolom, mit ajánl Earl Mindell A vitalitás bibliája című könyvében. „Embereken végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy azok, akik magas koleszterintartalmú étrenden élnek, (átlagosan 3 tojás sárgáját fogyasztják el egy étkezés során), a vérük koleszterinszintjét normális értéken tarthatják, ha étkezéskor zöldteát kortyolgatnak.” Aki mégis tartana a tojásrántottától, nélküle is elkészítheti a babos-rizses, halas ételt.

Babos, halas, rántottás, sárgarépás rizs

Babos, lecsós, halas rizs



Babos, halas, sárgarépás, rizs, rántottával

Egy fej vöröshagymát apróra vágok, felteszem fonnyadni egy kevés olajon, hozzáadok felkockázott sárgarépát, egy kis zúzott fokhagymát, kevés vízzel rövid ideig párolom. Közben alaposan megmosom a rizst, majd hozzáöntöm a dinsztelt hagymás sárgarépához, erre jön egy konzervdoboznyi főtt szemes bab, majd ennek a tetejére borítok egy tonhal steaket, az olajával együtt. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje az egészet, és addig párolom, amíg a rizs megpuhul. Ha elkészültünk, forró olajban készítsünk tojásrántottát, lehet két-három tojásból, attól függően ki mennyire szereti, vagy hány személy részére szánja az ételt. Ha a tojások megdermedtek, fakanállal daraboljuk fel a rántottát, locsoljuk meg szójamártással, és keverjük óvatosan bele a rizses ételbe. Salátát adhatunk mellé, de finom kompóttal is.


Lecsós, halas, babos rizs

Készítsünk hagymából, paradicsomból, paprikából lecsót, adjunk hozzá kockára vágott sárgarépát, alaposan megmosott rizst, a tetejére egy doboz tonhal steaket. Lassan pároljuk készre.

 

Hozzászólások  

0 #1 Szegfű Ildikó 2011-03-27 11:16
Szeretem a babot, de az emészthetetlen héja miatt nem tudom megenni. Az epevezetékeim nem tűrik, le se tudom nyelni. Ha átpasszírozom, akkor meg tudom enni, de az nem foglalkozik azzal a koleszterinemme l, amit szerintem még az orvosok sem nagyon ismernek, hisz minden alkalommal más mérőszámot írnak a kivizsgáláshoz szükséges lapra.
Viszont ez a rizses,babos étel nagyon tetszik. Csodálatosak a színek benne. Kipróbálom. Az a néhány szem bab csak nem árt.
Idézet

További olvasnivaló

A szeplők

A szeplőn - tudományos nevén ephelisen - a hámréteg festékének megszaporodásából származó, mákszemnyi-lencsényi apró barnás foltokat értjük. Leggyakrabban a fehér bőrű, vörös vagy vörösesszőke hajú embereken tűnnek fel. A hajlamot...

Folytatás...

Halva, halvá, halava

A halva (helyes kiejtéssel halvá) az édes vagy édesség jelentésű arab szóból származik. Közép-keleten annyira népszerű desszert, hogy szinte minden banketten, ünnepi eseményen felszolgálják. Ez a mézből, vajból, lisztből és...

Folytatás...

Iron lezárt keze

Mindössze csak a két tenyeréről kaptam képeket, ezek alapján nem lehet teljes és valós kézelemzést végezni. Ha a kézfejéről is küld fotókat, elemzésemet a későbbiekben kiegészítem. A lezárt kézzel...

Folytatás...

Karnevál

A karnevál a negyvennapos nagyböjt előtti mulatságokban, tréfákban bővelkedő farsang. Nevét többek között a húshagyó keddre utaló, olasz carne vale: ’Hús, Isten veled!’-del is magyarázzák. Más magyarázat szerint, a karnevál...

Folytatás...

Csilla kézelemzése

Kezére nézve, összehasonlítva ujjait a tenyerével, láthatóan a tenyere dominál. Ha tenyerébe hajtaná az ujjait, a középső ujja valószínűleg tenyere közepe alatt végződne. Ez normál hosszúságúnak számít, ami materiális...

Folytatás...

Gyerek-kezek

A gyermek kezének értékelése, típusának meghatározása elsősorban azért fontos, mert - nem megfelelő döntések esetén - különböző problémák adódhatnak abból, ha a gyerek keze eltérést mutat a szüleitől. Ha...

Folytatás...

Tizennégy, a katolikus egyház védőszentj…

A nagyobb számok mélyebb jelentéséről olykor úgy szerezhetünk információt, ha az osztóit - jelen esetben a kettőt és a hetet - vesszük szemügyre. A kettő feminin szám, jellemzője, hogy egyensúlyra...

Folytatás...

Nemcsak befőzésnél hasznosak – a sokcélú…

Korábban már méltattam a hasznos dobozokat, gondoltam, megérdemlik az üvegek is. Félretett üvegeimet nemcsak befőzésnél, dzsemek, lekvárok, savanyúságok készítésénél veszem igénybe, más feladatot is képesek betölteni, hisz felhasználásuk kifejezetten univerzális...

Folytatás...

Az odakozmált ételekről

  Noha régebben nem volt jellemző rám, hogy odaégessem, lekozmáltassam a főztjeimet, mostanában néhányszor mégis pórul jártam, pedig ugyanúgy vigyáztam az ételekre, mint azelőtt. Szerencsére hamar rájöttem, hogy nem lettem figyelmetlenebb...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?