A+ A A-

Hasznos dobozok

  • Közzétéve itt: Konyhai tippek, trükkök

 


Ételes dobozok a hűtoőszekrénybenNem vagyok gyűjtögető, sohasem hajkurásztam ünnepelt művészek, színészek képeit, nem gyűjtöttem bélyeget, nem áztattam le a gyufásdobozok címkéit, és papírszalvétákat sem csereberéltem. Nem halmoztam fel fölöslegesen vásárolt árukat, ruhákat, cipőket, viszont szívesen vesszük és gyűjtjük férjemmel a könyveket, no meg a CD-ket (régebben magnókazettákat és hanglemezeket), mert - az olvasás mellett - zenehallgatás örömmel tölt el bennünket.

És természetesen a külföldi utjainkról hozott emléktárgyakat is mind megtartottuk, mert valahányszor rájuk esik a pillantásunk, azonnal felidézik bennünk az embereket, akiktől kaptuk, vagy a helyeket, ahonnan valók. Az országokat, megcsodált tájakat, építészeti emlékeket pedig őrzik a fotóink. Soha nem válnánk meg egytől sem. Miként a szüleinktől, családtagjainktól, kapott becses ereklyéinktől sem.
Dobozok a mélyhűtőben
Ám mivel nemcsak az érzelmeim dominálnak, hanem praktikusságom is, időnként előrelátóan félreteszek néhány különféle méretű dobozt, hogy amikor szükséges, felhasználhassam. Itt most nem azokra a míves, szépen kidolgozott dobozokra gondolok, melyekbe fotók, névkártyák, emlékeket idéző képeslapok vagy másféle dolgok kerülnek.

Noha a virág kaspóként használt fagylaltos dobozról már írtam, nemcsak ezért érdemes eltenni őket. Nyáron fagylaltos dobozban teszem a jégszekrénybe a megérett kovászos uborkákat, de kiválóan megfelel a gyümölcsleves, vagy a kompót lehűtésére is. És ugyancsak fagylaltos dobozokban, méghozzá téglaalakúakban, tartom a hűtőben spánielem finomságait, mert - velünk ellentétben – ő megeszi a húst, ezért a száraz táp mellé mindig kap egy kis finomságot: pár karika lecsókolbászt, párizsit, kutya szalámit és olcsó kenőmájast.

Üres dobozok a spájzbanA kisebb dobozokba teszem a párolt gombát, valamint az előre elkészített ragukat, amiket tésztához, vagy rizshez keverek. Nemrégiben például friss bébi spenótot pároltam le, amit akkor veszek elő, ha megkívánjuk a spenótot. Ettől függetlenül nem vetem meg a mélyhűtött sóskát, zöldborsót, zöldbabot sem. Korábban a mirelit spenótot is kedveltük, ám legutóbbinak olyan keserű íze volt, mintha fűből, vagy gyomokból készült volna.

Ha a zsenge fejes káposztából marad felesleg, egy részét vékony szeletekre vágom, és a zöldséges ragukhoz adom, vagy Kovászos uborkafelhasználom paradicsomos, esetleg kapros tejfölös káposztához. Ha még ezután is maradna belőle, a fölösleget megdinsztelem, és a mélyhűtőbe így teszem el. Így aztán csak tésztát kell főznöm, és ripsz-ropsz kész a káposztás cvekedli, de felhasználhatom rétes tölteléknek is, vagy palacsintatésztába keverve, ízletes káposztás palacsinta készülhet belőle.

A kis dobozokba teszem még a szendvicskrémeket, amiket magam keverek ki, mint például a sajtkrémeket, körözöttet, szardíniás vagy tonhalas krémeket, ilyen dobozokba kerülnek az édesített - vaníliás, mazsolás, áfonyás stb. - túrók, vagy a sósak, mint például a reszelt csemege uborkával készült, vagy a tejfölős, tormás, és a majonézes túrókrém.

Nagyobb dobozokba teszem a megtisztított piros retkeket, a zöldhagymát, a megmosott cseresznyét és meggyet, a meghámozott és cikkekre vágott sárgadinnyét. De nem sorolom tovább, mert a hasznosítási lehetőségük szinte végtelen.

 

További olvasnivaló

Egy elfeledett meteorológiai műszer, a p…

  A közönséges orvosi piócát már régóta időjós élőlénynek tekintik. Egy régi spanyol rajz - melyre a népi megfigyeléseket, regulákat, időjárási babonákat összegyűjtő Richard Inwards Sevillában járva akadt - kilenc pióca-pozíciót...

Folytatás...

A tenyérszín anomáliák diagnosztikai jel…

A tenyér színe az általános egészségi állapotot tükrözi, a vérkeringés milyenségéről tájékoztat. Az egészséges tenyér halványpiros vagy rózsaszínű, bőrének textúrája pedig sima. A normális tenyerek rugalmasak és erőteljesek. Az ilyen...

Folytatás...

Lekváros pörckifli, diós baklava

A pörckifli nevét olvasva, valószínűleg meglepődnek olvasóim, mert elég érthetetlen az, miként kerül a pörckiflibe lekvár, méghozzá, baracklekvár, egyáltalán hogyan szerepelhet egy pörcös sütemény a vegetáriánus és halas ételek...

Folytatás...

Amarillisz, a vérből serkent virág

Ezt az igen népszerű - a jó bánásmódot gyönyörű, többféle színben pompázó, harang- vagy trombita alakú virágokkal megháláló - szobai növényt, mely tudományos besorolása alapján a Hippeastrum nemzetségbe tartozik, egy...

Folytatás...

Dzsajpur

Amberből egymás után indulnak a Dzsajpur felé tartó turista buszok. Agrához hasonlóan, Amber és Dzsajpur is felkapott hely. Olyan érzése támad az embernek, mintha a világ utazási irodái csak...

Folytatás...

Körtécske kézelemzése

A kéz színe megtévesztőnek tűnik - lehet, hogy csak árnyék vetődött tenyerének egyes részeire -, ezért az értékelésnél nem mertem figyelembe venni. Ha a valóságban is kékes-lilás a Vénusz-domb és...

Folytatás...

Szempilla- és szemhéj hiedelmek

Szempilla babonák A szempillákról nem sok babona forog közszájon a népi hiedelemvilágban. A szemhéj szőrzetével összefüggő előjelek, jóslások legtöbbje a kívánsággal, hírrel és boldogsággal, szerencsével kapcsolatos. A kihullott szempillát...

Folytatás...

Latrien kézelemzése

Mielőtt a kezeinek értékelésébe kezdtem volna, alaposabban végignéztem a képeket, és meglepetéssel tapasztaltam, hogy az elküldött másfél tucat felvételből - számomra érthetetlen módon - tizenegy a passzív (bal) kezéről készült...

Folytatás...

Tíz csapás és parancsolat

A kilences után következő tízes az első kétjegyű szám. Mivel az egyessel kezdődő számsort a nulla zárja, különös jelentőséggel bír. Az első négy szám összegeként (1+2+3+4=10) a ciklus végét...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?