A+ A A-

Az odakozmált ételekről

  • Közzétéve itt: Konyhai tippek, trükkök

 

Odakozmált rizsNoha régebben nem volt jellemző rám, hogy odaégessem, lekozmáltassam a főztjeimet, mostanában néhányszor mégis pórul jártam, pedig ugyanúgy vigyáztam az ételekre, mint azelőtt. Szerencsére hamar rájöttem, hogy nem lettem figyelmetlenebb, csak nem szoktam még hozzá a nemrég kicserélt villanyfőző lapokhoz, melyek - amint bekapcsolom - pillanatok alatt felforrósodnak, tűzpirossá válnak. Ám hiába kapcsolom lejjebb, a fedők változatlanul vitustáncot járnak az edényeken, az ételek pedig pöfögnek, fröcsögnek. Ha meghallom a fedők ritmusát, azonnal reagálok, lekapom az edényt, de hiába térülök, fordulok gyorsan, ha valami miatt mégis későn veszem a bajt észre, a pörköltem, szószom, rizsem vagy főzelékem pillanatok alatt odakozmál. Hogy ne a túlteljesítő főzőlapok legyenek a „győztesek”, egy pillanatra sem hagyom magára a készülő ételt. Így talán joggal remélem, nem ismétlődik meg a korábbi tortúra, megszűnik az égett szag miatti szellőztetés, az étel mentésével kapcsolatos edénysikálás, a még használhatónak tartott rész áttevése az egyik edényből a másikba, majd a váltóedény mosogatása is. Mindezek bizony elég időrablók. Arról nem is beszélve, hogy ha nem voltunk elég gyorsak, és/vagy szerencsések, a megmentett ételen is érződhet az égett szag, amit sokszor további praktikákkal (pl. hámozott nyers krumpli, dinnyeszelet, mogyoróvaj stb.) sem valószínű, hogy meg lehet szüntetni. Ha viszont az ízzel is gond van, akkor a legtöbbször semmit sem tehetünk, vagyis a legjobb, ha újrakezdjük a főzést.

További olvasnivaló

Ahimszá

Az ahimszá, melyet végletesen leegyszerűsítve sokan a vegetáriánus táplálkozással azonosítanak, valójában egy magatartási szabály, mely minden cselekedetet tilt, amely bármely élőlény sérülését, vagy halálát okozhatja. Gyakorlata Indiában alakult ki...

Folytatás...

Az 'Andok tevéi' – a lámák

Az Andok lejtőin őshonos lámákat az indiánok már évezredek óta háziállatként tartják, a vallási szertartások mellett elsősorban teherhordásra használják, valamint a gyapjáért tenyésztik. Ellentétben a széles körben elterjedt hiedelemmel, a...

Folytatás...

Zozi kézelemzése

  Sajnos annyiféle szögből és távolságról készültek a fényképek, hogy a méret- és aránytorzítások rendkívül megtévesztőek lehetnek, ezért a kéz típusának megállapításával meg sem próbálkoztam. Inkább a biztosabbnak tűnő morfológiai jellemzőket...

Folytatás...

Fekve végezhető torna

  Feküdjünk hanyatt a szoba padlóján, húzzuk fel térdünket, majd talpunkat teljes erőből - hat másodpercig - feszítsük a falnak vagy egy stabilan álló szekrénynek. A láberősítő gyakorlat alatt...

Folytatás...

Rebarbara helyett cseresznye

Barátnőm, Aranka vasárnap reggel telefonált, menjek, mert meglepetésként akar adni valamit. Úgy emlékszem, mintha azt is hallottam volna, hogy a váratlan ajándék rebarbara lesz. Utólagosan bevallom, csak képzelődhettem, mert tavaly...

Folytatás...

Ív-rajzolatok az ujjbegyeken

A különféle íves rajzolatok általános értelmezése után az ujjak körömpercein, az ujjbegyeken megjelenő ívekre jellemző személyiségjegyeket, pontosabban néhány ismert kézelemző ezzel kapcsolatos megállapításait foglaljuk össze. Ív a hüvelykujj...

Folytatás...

Munkába menet végezhető gyakorlatok

  Járműre várakozás közben comberősítő gyakorlathoz, álljunk kis terpeszbe nyújtott lábakkal, majd térdeinket feszítsük egymás felé, anélkül, hogy talpunk elmozdulna. Hat másodperc után lazítsunk, és ha lehet, ismételjük meg a...

Folytatás...

Mit jelent a temetésünkkel álmodni?

  Egy személyes jellegű problémájára adott válaszom után tette fel a fenti kérdést az egyik anonimitást kérő olvasóm. Levelének a kérdés szempontjából releváns részét az alábbiakban idézem: „Mit jelent az az...

Folytatás...

Irán – Náinban tükörtojást készítek maga…

Iránban négyféle kenyér (nán) kapható, mindegyiket frissen árusítják. A lavas nagyon vékony kenyérféle, azt mondják, hogy hónapokig eláll; a snagak már vastagabb, ovális alakú, mivel kőágyon sütik, jellegzetes kis gödröcskék...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?