A+ A A-

Kínai tésztasaláta, ahogy én készítem

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


A világ legnépesebb országában, Kínában - ahol a lakosság száma már megközelíti az egymilliárd négyszáz milliót (de lehet, hogy már többen is vannak) - a gasztronómiát igen magas színvonalon művelik. Főzési technológiáik, utánozhatatlan ételeik elkészítési módjai, jellegzetes sütési-főzési eljárásaik teljesen egyedülállóak. Fűszereik, melyek meghatározzák ételeik ízét, ugyancsak nagyon jellemzőek rájuk. Táplálkozásukban nemcsak sokféle növényt használnak fel, hanem minden olyan húsfélét feldolgoznak, ami - ahogy mondják - „mozog”. A csirkén, kacsán, galambon, pulykán, bárányon, disznón, marhán kívül halat, békát, kagylót, rákot, mindenféle puhatestűt is megesznek, sőt nem vetik meg a cibetmacskából, a kutyából, a fülesbagolyból készült falatokat sem, és ki tudja, még mi mindent elkészítenek ízletes ételként. Ugyanis kedvelik a levesben főtt kacsanyelvet, a borban pácolt kakastaréjt, a termeszhangyatojást, a szárított medvetalpat, a fokhagymás kígyópörköltet, a majom koponyájából szívesen kanalazzák ki annak agyvelejét, világszerte ismert cápauszony- és fecskefészek levesük, bár ez utóbbi a felhasználáskor már egyáltalán nem mozog.

E számunkra furcsa húsok felsorolása után inkább a vegetáriánus kosztról szólnék, mert az igazság, az, hogy nagyon kedvelem a kínai konyhát, remekül párosítják az ízeket, itt említhetném az édes-savanyú mártást, vagy a zöldségek mellé bátran adagolt gyümölcsöket, például az előbb említett mártáshoz járó ananászkockákat. Persze azoknak a fogásoknak, melyeket idehaza kínálnak kínai specialitásként, meglehet, hogy kevés köze van az eredetihez, mert a kínai szakácsok remekül alkalmazkodtak a mi szájízünkhöz, és ettől a kínai ételeik kissé magyarosak.

A kínai vegetáriánus és a halas ételeknek nagy híve vagyok. Férjem, aki az általam készített kínai ételeket szívesen megeszi, kínai vendéglőbe, étterembe már nem tudom elcsábítani, mert a szakácsok a frissen sültekhez - a húsokhoz és a halakhoz egyaránt - olyan húspuhítót használnak, amitől - miközben nekem csak az arcom pirosodik ki - könnyen felmegy a vérnyomása.

Noha a kínaiak nagy rizsevők, vezető helyen áll asztalukon a rizs, de a tésztafélék sem mostohagyerekek, ugyancsak dobogósak. Népszerűek náluk a különféle metéltek, a gombócok, a gőzön készült cipócskák, a töltött batyuk, palacsinták, ropogós és mártásos valamint a lágy és sütött tészták. A levestésztákat erőlevesben adják asztalra, a születésnapra készült tésztát pedig mártásban kínálják. Lehet, hogy rosszul sejtem, de szerintem legismertebb tésztájuk a vegetáriánus tavaszi rolád és a kínai ravioli, melynek a receptjét állítólag kalandos útjáról Marco Polo hozta Európába, s tette híressé, mint az olaszok ravioliját.

Nekem is van két kedvenc kínai tésztám, az egyik a chop suey, amelybe eredetileg szójacsíra járna, de helyette én, hallgatva a magyar szakácsok ajánlatára, cérnametéltet teszek. Ám még ettől is többre tartom a kínai tésztasalátát, melynek az íze fenségesen friss, ráadásul gazdaságos, mert akár egy tál ételként is ehetjük. Akinek kedve van hozzá, ajánlom, próbálja ki. Noha majd minden kínai étel esetében elég időigényes a hozzávalók előkészítése, felszeletelése, ez a tésztasaláta talán kivétel, mert viszonylag gyorsan megvan, és nem kíván nagy főzési tehetséget, felkészültséget.


Kínai tésztasalátaKínai tésztasaláta, ahogy én készítem

Négy személyre számítsunk kb. 25-30 dkg főtt metélt tésztát, 5 dkg durvára vágott, pörkölt földi mogyorót és apróra vágott petrezselymet. A főző vízbe öntsünk kis olajat. A kifőtt tésztát szűrjük le, és keverjük össze kevés olajjal.

A salátamártáshoz zúzzunk össze 1-2 gerezd fokhagymát, és 1-2 zöldhagymát vagy egy kisebb lilahagymát vágjunk apróra. Olajon pirítsunk meg 1 púpos kanál szezámmagot, vigyázva arra, hogy meg ne égjen. Keverjük el a fokhagymát és a hagymát 1 evőkanál citromlével, 1 kávéskanál cukorral, 2 evőkanál szójamártással, kevés sóval és őrölt borssal.

Ehhez a salátához legalább egy fél jégsalátát szoktam adni, amit csíkokra vágok, vagy apró darabokra tépek. A tésztát, a salátamártást és a jégsalátát óvatosan összekeverem, és - hogy az ízek jól összeérjenek - legalább 1 órányi időre lefedve a hűtőszekrénybe rakom.

A nem vegetáriánusok ehhez a salátához csirkemellet, maradék sült húst, vagy füstölt sonkát adhatnak, ezektől a saláta még teltebb, laktatóbb lesz.

További olvasnivaló

A sorsszámok értelmezése - Három

A hármas szám a Jupiter bolygóhoz tartozik, melyet a hindu asztrológusok a planéták gurujának, vagy tanítómesterének tekintenek. Úgy tartják, hogy a planéták nem pusztán anyagból álló gömbök, hanem mindegyikük fölött...

Folytatás...

India - India szellemisége árad a városb…

Szakadó esőben, bal kéz felől elhaladva a Dum-Dum repülőtér mellett, északról érünk Kalkuttába. A városban minden sáros, latyakos, a buszokról fürtökben lógnak az emberek, a rácsos század eleji villamosok inogva...

Folytatás...

Szűzhártya és szüzesség

Nemrég egyik ismerősöm azt kérdezte tőlem, tudom-e, hogy miként lehet helyreállítani a már szétszakadt szűzhártyát. Meglepett kérdése, hisz már felnőtt gyermekei vannak. Furcsán nézhettem rá, mert rögtön tisztázta, nem róla...

Folytatás...

Cigány kártyavetés

A cigányok nemcsak a kézjóslásban hisznek, hanem - a jövendőt firtatva - előszeretettel fordulnak a kártyavetéshez is. A jóslatuk azon alapszik, hogy a sorsát megtudakolni vágyó személyt jelző figura (a...

Folytatás...

Irán – A teológusképzésnek három szintje…

  Ha jól gazdálkodunk időnkkel, és nem jön közbe valami váratlan esemény, hét nap alatt hazaérhetünk, ám addig még több mint 4000 kilométert le kell gyűrnünk - spekulálok magamban, miközben Qum...

Folytatás...

Zsibbadás

A zsibbadás egyike azoknak az érzékelési rendellenességeknek, melyek nem külső okból támadó érzésekben nyilvánulnak meg. A gémberedés, illetve elmacskásodás szavakkal is leírt zsibbadás a leggyakrabban a végtagokban jelentkezik, és általában...

Folytatás...

Ébredés utáni gyakorlatok

A fekvéstől megmerevedett nyakunk lazítására és tarkónk erősítésére szolgáló gyakorlatot hanyatt és hason fekve is elvégezhetjük. Az ágyban hanyatt fekve, karunkat lazán helyezzük a testünk mellé, fejünket teljes erőből...

Folytatás...

A szeplők

A szeplőn - tudományos nevén ephelisen - a hámréteg festékének megszaporodásából származó, mákszemnyi-lencsényi apró barnás foltokat értjük. Leggyakrabban a fehér bőrű, vörös vagy vörösesszőke hajú embereken tűnnek fel. A hajlamot...

Folytatás...

’No Name’ kézelemzése

A modern kézolvasás osztályozása szerint a kezek leginkább a Föld típusra hasonlítanak, azonban az egyezés a típus ismérvekkel közel sem teljes, ezért a karakterjellemzők közül általánosságban elsősorban a rövid ujjú...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?