A+ A A-

Két hústalan feltét: sajtos golyócskák és buggyantott tojás

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Sokféle feltét ismert, amiket elsősorban főzelékekre szánnak a háziasszonyok. Receptjeimben én is ajánlottam már jó párat. A most javasolt sajtos golyócskákat (golyókat) és a buggyantott tojást viszont a napokban készítettem el. Gondoltam, e kettőt is érdemes kipróbálni.


Húsnélküli feltétekSajtos golyók frissen sütve

3 tojás szétválasztunk, és fehérjéjüket 20 dkg reszelt sajttal alaposan keverjük össze. (A tojásfehérjét kemény habbá is verhetjük, de felesleges.) Sajtnak legjobb a trappista, de finom gaudával, ementálival, vagy a két utóbbi keverékével is. Adhatunk a masszához apróra vágott petrezselymet, őrölt borsot, és - ha kedveljük - őrölt pirospaprikát. Sót nem kell használni, mert a sajtok eleve sósak. Az egészet gyúrjuk jól össze, és készítsünk kisebb golyócskákat (vagy, ha úgy tetszik, gombóc nagyságú golyókat), majd hempergessük meg zsemlemorzsában. Bőséges mennyiségű forró olajban süssük a golyókat piros-ropogósra. Miután leitattuk róluk az olajat, megszórhatjuk a tetejüket finomra vágott metélő- vagy lilahagymával, vagy egy pár levél összevágott petrezselyemmel. Frissen sütve az igazi, de ha megmaradna pár szem, nem kell megijednünk, később biztos el fog fogyni.

Ha nem feltétként, hanem önállóan akarjuk elfalatozgatni, mártogatóként hideg natúr joghurtot, vagy kedvünk szerint ízesített tejfölt adhatunk melléjük. (Ezeket a golyócskákat akkor érdemes készíteni, ha maradt tojásfehérjénk. Én a fel nem használt fehérjéket kis dobozba teszem, és a felhasználásig a mélyhűtőben tárolom.)


Buggyantott vagy bevert tojás

Egy edényben forraljunk ecetes-sós vizet (az ecet helyett a citromlé is megteszi). A forró vízbe óvatosan üssünk bele a tojást vagy a tojásokat. (Több tojás esetén nagyobb átmérőjű edényt használjunk!) Ezután már ne forraljuk tovább a vizet, húzzuk félre az edényt, és a tojás(oka)t csak abáljuk 3-4 percig. Szűrőlapáttal szedjük ki a vízből és tartsuk melegen a tálalásig. A tojásfehérje foszlányait, ha szépérzékünk úgy kívánja, levagdoshatjuk, de ez nem fontos. A buggyantott tojás akkor jó, ha a sárgája nem keményedett meg, hanem kocsonyás maradt.

A buggyantott tojást nemcsak főzelékre tehetjük, hanem kiegészítő ételként megszórhatjuk reszelt sajttal, apróra vágott petrezselyemmel, vagy körberakhatjuk vékonyan felszeletelt cukkinis raguval, sült zöldségekkel, padlizsánnal, gombával, párolt sárgarépával, főtt vajas brokkolival vagy karfiollal. Nagyon finom és látványként is sem utolsó a krumplipüré közepén a fehér-sárga színű buggyantott tojás.

További olvasnivaló

Mindit a farost állatok, engem az ajtónk…

Amikor a térkép szerint már igen közel jártunk a Plitvicei tavakhoz, arra gondoltunk, nem ártana szálláshely után néznünk. Grabovácba érve, felderült a képünk, amikor a település feltehetőleges központjában ráleltünk a...

Folytatás...

Virágok

  A virágok szépsége megörvendeztet, látványuk elkápráztat, megszínesíti életünket. A virág a szerelem ősi szimbóluma, mivel a porzó és a bibe a férfi és a nő együttesét és összetartozását jelképezik...

Folytatás...

A nyelv

A fiziognómusok szerint a vörös színű nyelv szerencsés asszonyt jelez. Ha a nyelv színe fekete, akkor veszekedős, féltékeny, heves természetű és irigy asszonnyal állunk szemben. Ha a no nyelve...

Folytatás...

Kiscsikó születik

Néhány napja egy - az Interneten megismert - barátnőmtől, Haga Zsuzsitól kaptam levelet. Nagyon megörültem jelentkezésének, mert már jó ideje nem hallottam felőle. Ám az igazi meglepetés az üzenete végén...

Folytatás...

Csilla kézelemzése

Kezére nézve, összehasonlítva ujjait a tenyerével, láthatóan a tenyere dominál. Ha tenyerébe hajtaná az ujjait, a középső ujja valószínűleg tenyere közepe alatt végződne. Ez normál hosszúságúnak számít, ami materiális...

Folytatás...

Barbara, Borbála

Noha - elegendő történeti bizonyíték hiányában - a katolikus egyház 1969-ben törölte Szent Barbarát a hivatalosan elismert szentjei sorából, a művészetekben, a folklórban még ma is elevenen él emléke...

Folytatás...

Hogyan szabadultam meg az öregujjam benő…

Nemrég ismét - sokadszor - benőtt az öregujjam körme, de most már tudom, miként kell fájdalommentesen eltávolítani. Azonban, míg idáig eljutottam, nem egyszer alaposan megkínzott a húsba nőtt körmöm, és...

Folytatás...

India - Művészi pornográfok Szúrjának

Még búcsúzásként is tartogat meglepetést a város; közvetlen indulásnál az esőtől síkos márványlépcsőn csúszom el, majd az itt vásárolt hibás térkép tréfál meg minket; rossz irányba navigál, ami cirka három...

Folytatás...

Szépségdiéta - Mit szabad enni, ha szép …

Az alábbiakban Dr. Benjamin Gayelord Hauser (1895-1984) diétáról alkotott gondolatait olvashatják, aki a múlt században többek között olyan hírességeknek volt táplálkozási tanácsadója, mint Marlene Dietrich, Gloria Swanson, Greta Garbo, Ingrid...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?