A+ A A-

’Kérsz bundás kenyér?’

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Első indiai utunk alkalmával nagykövetségünk konzulja és felesége, azzal a kedves ajánlattal álltak elő, hogy amíg Delhiben vagyunk, szívesen látnak minket vendégül, töltsük náluk az éjszakát. Miután másnap reggel, még álmosan lekászálódtunk a lépcsőn, a nappali szobában különös meglepetésben lett részünk. Hirtelen kivágódott a konyha lengőajtaja, s megjelent előttünk Láldzsi, a szakács, kezét homlokához lendítve tisztelgett előttünk, majd ránk mosolyogva, tört magyarsággal a „Kérsz bundás kenyér?” - kérdéssel fordult hozzánk. Mindketten elnevettük magunkat, és igenlően rábólintottunk. Így kezdődött barátságunk Láldzsival, a konzul szakácsával, akitől a Delhiben töltött idő alatt sokféle indiai étel elkészítési módját megtanultam, és számos trükkjét sikerült ellesnem. Tulajdonképpen a tőle elsajátított ételek egy részét adtam közre a Vegetáriánus konyha Indiában című szakácskönyvemben. (Egyébként, ha az oldalam keresőjébe a „Láldzsi” nevet, vagy a „Kérsz bundás kenyér?” - kérdést beírják, számos más, ugyancsak e témába vágó írásomat is megtalálhatják.)

Bundas-kenyerA fenti sztori jutott az eszembe, amikor valamelyik nap megkívántam a bundás kenyeret. Gyermekkoromban a szikkadt kenyérből Édesanyám gyakran pirítóst készített, ami fokhagymával bedörzsölve nagyon finom volt, viszont a bundás kenyere még jobban ízlett, amikor pedig a felvert tojásba egy kis sajtot reszelt, az nekem mennyei eledelnek számított. Olykor reggelire készült, máskor vacsorához, de gyakran ettünk pirítós kenyeret például a spenóthoz.

Valószínűleg már kiment a divatból a megkeményedett kenyérből ilyen finomságokat sütni, de ettől a szikkadt kenyerünk még jó lehet például fasírtba, vagy kockára vágva, megpirítva zsemlegombócba vagy köménymaglevesbe. Ha már nagyon száraz, akkor sem haszontalan, mert kenyérmorzsát lehet készíteni belőle, ami felhasználható panírozáshoz, vagy megpirítva különböző tésztákhoz. A száraz kenyeret ne dobjuk ki, csak akkor, ha - feledékenységünk miatt - megpenészedik.


Pirítós-, bundás- és sajtos bundás kenyér

A megszikkadt kenyeret (lehet akár fehér, barna vagy rozs) szeleteljük normálméretűre, tehát se túl vékonyra, se túl vastagra. Ha a mezítlábas pirított kenyeret választjuk, akkor forrósítsuk meg az olajat, és a kenyerek mindkét oldalát süssük szép pirosra. A kenyereket bedörzsölhetjük fokhagymával, tehetünk rá tejfölt, és még sok minden mást, amit kedvelünk és harmonizál vele.

Hasonlóan készül a bundás kenyér is, a különbség mindössze annyi, hogy a levágott kenyérszeleteket csipetnyi sóval megszórt, alaposan felvert tojásba mártjuk, és azután sütjük meg.

A sajtos bundás kenyér készítésekor a felvert a felvert tojásba reszeljünk egy kis sajtot (én trappistát szoktam), sót viszont ne tegyünk bele.

További olvasnivaló

Ásványi anyagok hiányának jelei a kezeke…

Az emberi élet szempontjából fontos ásványi anyagok egyensúlyhiányával a kézelemzők közül a legátfogóbban Beryl B. Hutchinson foglalkozott, aki vizsgálódásainak - különböző mértékben alátámasztott - eredményeit a Your Life in Your...

Folytatás...

India - Gyémánt trónus, ahol egykoron Bu…

Nagyobb térképre váltás Lassanként alkonyodik, jelentősebb település nincs a környéken, ám az úton egyre többen vannak, feltehetően társaink is a GT Roadra igyekeznek. A Hindusztán északi részét átszelő országút - mely...

Folytatás...

Álmomban a péniszem makkja alatt alvadt …

A fenti kérdést - idézett levelében - NM nevű olvasóm tette fel: „Jó napot! Én egy fiatal fiú vagyok, és azzal álmodtam, hogy a péniszemen a bőrt hátrahúzva, a makk...

Folytatás...

A tenyér deltáinak értelmezése I. - A mu…

Hutchinson részletes megfigyeléseket végzett a dombok elhelyezkedésének pszichológiai jelentőségéről. Úgy vélte, hogy a mutatóujj alatti delta, ismertebb nevén a Jupiter-domb helyzete a karakter és a várható viselkedés egyik legfontosabb...

Folytatás...

Ahány nyelv, annyi ember

A nyelv az anatómiában a tápcsatorna része, a nyelvészek körében pedig a nyelvi közlésfolyam, a kommunikáció eszköze. A nyelvünkkel nemcsak ízleljük, rágjuk, nyeljük táplálékunkat, hanem beszédünk formálásában is nagyban...

Folytatás...

Savképző jin és lúgosító jang ételek

  A szervezetünk tudja, hogy mire van szüksége, és ezért aztán mindent elkövet annak érdekében, hogy optimális szinten tartsa testünk kémhatását. Én is megteszek mindent, a sav-bázis egyensúlyomért, ám az évszakváltások...

Folytatás...

Görög megfigyelések az anyajegyekről

Az anyajegyek fiziognómiai értelmezéséről korábban már írtam, ezúttal egészen más megközelítésben olvashatnak ezekről, születéskor megjelenő jelekről. A következőkben ismertetésre kerülő értelmezés a görögöktől származik, akik általában szerencsésnek tartották az...

Folytatás...

Tejes tea az Újdelhi Regionális Meteorol…

Még ki sem pihentük fárasztó kasmíri utunkat, amikor másnap reggel konzulunk azzal állt elő, délután várnak minket a Regionális Meteorológiai Központban. Nemcsak meteorológus férjemnek jelentett ez érdeklődéssel fűszerezett izgalmat, hanem...

Folytatás...

Irán - Ritka a több feleség

  A fogadtatás rendkívül barátságos, azonnal kávéval, kólával kínálnak. Kísérőnket, Abdit viszont nem engedik be, egy darabig még elvitatkozik, majd megnyugvással veszi tudomásul, hogy a követség garanciát vállal arra, hogy visszatértéig...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?