A+ A A-

Karácsony - Hússal vagy hús nélkül?

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Közel másfél évtizedes vegetáriánus létem alatt számtalanszor szögezték nekem a kérdést, "Mit lehet enni hús nélkül?" A válaszom mindig lakonikusan rövid volt: "Minden finomat, csak húst nem!" Ahogy a húsevők nem tudják elképzelni, mivel lehet pótolni a húst, úgy én gyakorló lakto-vegetáriánusként most a karácsonyi ünnepek előtt törhetem a fejem, mit is ajánlhatnék azoknak, akik nem esznek sem tejes, sem tojásos ételeket, vagy mit javasoljak a nyers ételt fogyasztóknak, akik kizárólag a főzetlen koszt mellett kardoskodnak.

Akik nem járatosak e témában, hajlamosak egy-kalap alá venni a vegetáriánusokat, pedig belőlük is létezik többféle, attól függően, hogy az illetőt mi motiválta a hústalan étrendre való áttérésben. Mert van, aki etikai vagy vallási okok miatt mondott le a húsról, van aki egészségi szempontokból döntött így, s van aki tudományos, esetleg gazdasági megfontolásból nem eszik húst. A sokféle elvet valló vegetáriánus közül jó néhányan csak megszokásból, az életben maradásért esznek, mások az élvezetért, de vannak olyanok is, akik minden lenyelt falatból belső békéjüket, szellemi tisztulásukat vélik megtalálni. Vannak akik csak a két és négylábúak evését kerülik, a halakat viszont megeszik, de vannak olyanok is akik még a földben termett zöldségektől is tartózkodnak.

Ennyi év elmúltával is sajnos az a benyomásom, hogy villong egymással a két tábor. A húsevők közül sokan különcnek tartják a növényevőket, a vegetáriánusok közül pedig többen megszállott prédikátorként terjesztik a húsnélküliség egyedüli üdvözítő útját, ezzel persze kiváltva a húsevők ellenszenvét. Anélkül, hogy bárkit meg kívánnék győzni az általam választott táplálkozás helyességéről, azért bevallom, élvezem és szeretem a vegetáriánus étrendet. De mivel tisztelem a mások érzékenységét, ízlését, azt javasolom most az ünnepek közeledtével, nyújtsunk egymásnak békejobbot, üljünk le egy asztal mellé vegetáriánusok és húsevők s akinek jól esik a hal, egyen halat, akinek a csirke, az egyen rántott csirkét, akinek a pulyka vagy a kismalac szerez örömet az egyen tűzdelt pulykát karácsonyra, szilveszterre pedig ropogós malacsültet, aki viszont a zöldséges falatokat kedveli, hát egye azt. Receptjeimet ezúttal is úgy állítottam össze, hogy azok ne csak a vegetáriánusok, hanem valamennyiünk számára elkészíthetők legyenek.

Kívánok mindenkinek békés, toleráns, a családdal meghitt, a rászorulókkal szolidáris ünnepeket. Aki teheti pár jó szó kíséretében lepje meg süteménnyel a környezetében magányosan és szerényen élőket. Az ajándékozással sok plusz örömöt szerezhetünk magunknak.


Aszaltszilva leves

30 dkg aszalt szilva, édes vörösbor, 2 l víz, pár szem szegfűszeg, kis darab fahéj, 1 kiskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só, cukor ízlés szerint, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 púpos kanál liszt vagy búzakeményítő

Az alaposan megmosott aszalt szilvát előző este áztassuk be vörösborban. Másnap 2 liter vízben tegyük fel főni a szilvát, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a szegfűszeget, a fahéjat, sót, és ízlés szerint a cukrot. Míg a szilva puhul, addig a tejfölt és a tejszínt a liszttel, vagy a búzakeményítővel keverjük simára. Ezután sűrítsük be a forrásban lévő levest és jól forraljuk össze. Hidegen tálaljuk.


Juhtúróval töltött rántott gombakalapok

1/2 kg (12 db közepes, de azonos nagyságú) gombakalap, 10 dkg juhtúró, egy csokor apróra vágott kapor, 2 gerezd összezúzott fokhagyma, só, 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj a kisütéshez

A megtisztított és besózott gombakalapokat töltsük meg a kapros, fokhagymás ízesítésű juhtúróval. A megtöltött kalapokat lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva forró olajban kisütjük. Rizs körettel, csemege uborkával vagy burgonyasaláta mellé forrón tálaljuk. (A gombaszárakat felaprítva levesnek, vagy tojásos gombának használhatjuk fel.)


Fokhagymás joghurt

3 gerezd fokhagyma, 2 dl joghurt

A fokhagymát pépesre összenyomjuk, vagy vékonyra lereszeljük. Összekeverjük a joghurttal. Mindenféle sült, rántott ételhez, valamint salátákra öntve nagyon finom.


Mentás joghurt

1 púpos kanál apróra vágott mentalevél, 2 dl joghurt

A joghurtba keverjük az összeaprított mentalevelet. Remek salátaöntet, de rántott és sült ételekhez is kiválóan illik.


Békebeli mákos guba

60 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 6 dkg margarin, 4 dl tej, 6 dkg cukor, csipetnyi só, forró vaníliás tej, olvasztott vaj vagy margarin, cukros darált mák, sárgabarack lekvár

Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A tojássárgákat a cukorral, margarinnal elkeverjük, hozzáöntjük az élesztős tejet, a lisztet, a sót, utána a többi tejet, végül a tojások keményre vert habját. A masszát jól eldolgozzuk. Egy órán át meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, rudakat sodrunk belőle, kiolajozott tepsibe rakjuk és még fél órát kelni hagyjuk, majd halványpirosra sütjük. A kihűlt rudakat ujjnyi vastagon felszeleteljük. A tésztakarikákat egy edénybe téve nyakon öntjük annyi forró vaníliás tejjel, hogy ellepje. Óvatosan kevergetjük, míg a tejet beissza, majd a tésztát meglocsoljuk olvasztott vajjal vagy margarinnal és rázogatva aranysárgára pirítjuk. Ízlés szerint megszórjuk a cukros mákkal. Sárgabarack lekvárral tálaljuk.

További olvasnivaló

Birsalma és kerti madárbirs

Nemrég férjem meglepetésként egy szatyorra való birsalmát hozott haza. Nekiálltam a birsek hámozásához, a kövecses magházaiktól való megszabadításukhoz, ám mire végeztem a pucolással jobb kezem mutatóujján a tőíz hajlata...

Folytatás...

Előkészületek - Zötykölődő pléhbusz hely…

Még igazából az előző kalandunk élményeit sem emésztettük meg, máris újabb utazáson törtük a fejünket; természetesen mindketten ismét ugyanarra az országra, Indiára gondoltunk. Pedig éppenséggel indulhatnánk közelebbre is, hisz Európa...

Folytatás...

Betegszoba, beteglátogatás

  A betegek meglátogatásának, ápolásának kötelme már a Bibliában is szerepel. Ezékiel könyvében az Úr nevében megszólaló próféta elmarasztalja Izrael pásztorait (rossz vezetőit): „A gyengét nem gyámolítottátok, a beteget nem gyógyítottátok...

Folytatás...

Íny – tények és hiedelmek

Régen úgy tartották, hogyha a fogínyek látszanak, az a hamisság, csalárdság egyértelmű jele. Afrikában viszont kékes színű ínytől óvtak, azt mondták, akiknek ilyen az ínyük, a harapásuk mérgező. Mások a...

Folytatás...

Ízelítő a könyvből: Szócikkek: SZ-ZS

SZA néphit szerint a vörös szakállúak hamisak.A népmesékben a szamár, hol a józan ész, a ravaszság, a vállalkozókedv szimbóluma, hol pedig a tompaság, közönyösség jelképe.A népgyógyászok szerint a rossz szellemek...

Folytatás...

Húsvéti natúr, kakaós és fahéjas kuglóf

A kuglóf talán az egyik legismertebb és legkedveltebb kevert, élesztős tésztából készülő sütemény. Elkészítése nem túl bonyolult, a hozzávalók sem megfizethetetlenek. Azért jutott épp ez a sütemény az eszembe, mert...

Folytatás...

Törökország - A gépmüezzin elaltat, ébre…

  Nagyobb térképre váltás A török oldalon úgy érezzük, mintha nem is a Balkánon járnánk, a határállomás annyira tiszta és rendezett. A belépési procedúra már nem kelt ilyen pozitív benyomást. Bár széles...

Folytatás...

Mit jelent a levelemhez csatolt képen lá…

Tisztelt Rosta Erzsébet!Egy kínai írásjel megfejtésében szeretném a segítségét kérni. Arra lennék kíváncsi, hogy mit jelent, illetve szimbolizál ez. Reménykedem benne, hogy ki tetszik tudni venni az írásjelet a képről...

Folytatás...

A türelemre, gyengédségre és szeretetre …

  A vadmálna már a régi barlanglakók figyelmét is megragadta, ezt igazolják az európai, ázsiai és észak-amerikai ásatások, melyek során málnavessző maradványokat találtak. Vagyis e gyümölcs ősidők óta része az étrendünknek.A...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?