A+ A A-

Szörbet, sörbet, szorbet, sorbetto, serbet, sherbet

  • Közzétéve itt: Italok


SorbetBármennyire is furcsa, de a szörbeteket a fagylaltokhoz sorolják, pedig ezt a többnyire édes, jégbehűtött hűsítőt nem enni, hanem inni kell. De ez a meghatározás sem pontos, mert például a franciák vizes gyümölcsfagylaltjaikat hívják sörbetnek. Szorbet a nevük a fagylalttal, szörppel ízesített, gyümölcsökkel díszített italoknak, melyeket a keletiek jegelt italként fogyasztanak, a törökök pedig nemcsak gyümölcsös, édes serbetet isznak, hanem például sós sárgarépásat is.

Nálunk nem tejet vagy tejszínt adnak a szörbethez, hanem kemény habbá felvert tojásfehérjébe belefogatott összezúzott gyümölcsöket kevernek el az ízesített cukros vízben, az amerikaiaknál a sherbet tejszínes vagy tejes jégbehűtött italra utal, az indiaiak gyümölcsös sörbetjüket ugyancsak tejszínnel készítik el.

Ennek a perzsa eredetű jegelt, édes, gyümölcsös italnak többféle elnevezése ismert, mint az első bekezdésben írtam, nevezik szörbetnek, sörbetnek, szorbetnek, serbetnek vagy sherbetnek. Perzsiából Európába a törökök útján jutott el a mézédes serbet, ám a hódoltság idején hiába kortyolták szívesen a törökök serbetjüket, nálunk mégsem terjedt el italuk, a magyarok körében nem lett közkedvelt.


Török serbetek

Valamennyi édes serbethez a vizet cukorral felforralják, ha kihűlt az édes vízhez hozzákeverik a különböző ízesítőket. Mindenki ízlésének megfelelően édesítheti, és kedve szerinti sűrűre készítheti. Jól behűtve kínáljuk.

Citrom serbet

Az felforralt édes vízbe tetszés szerinti citrom levét nyomjuk, belereszelünk citromhéjat, vagy szeletekben tesszük az italba, kevés sáfránnyal ízesíthetjük. Jegesen tálaljuk.

Rózsa serbet

A cukorral ízesített forralt vízhez rózsaaromát csöpögtetünk, s ha van néhány, rózsaszirmot adunk hozzá. Jegesen kínáljuk.

Sárgarépa serbet

A megtisztított, karikára vágott sárgarépát megfőzzük, a főzővízzel, a cukorral és kevés vaníliás cukorral összeturmixszoljuk, és újra kissé felfőzzük. Jól lehűtve, jégkockákkal kínáljuk.


Indiai sörbetek

Sárgadinnye sörbet

2 nagy sárgadinnye, 1 citrom leve, 2 csésze cukor, 2 csésze tejszín

A meghámozott, apró darabokra vágott sárgadinnye húsát a tejszínnel, a cukorral és a citromlével turmixszoljuk le. Alaposan hűtsük le.

Görögdinnye sörbet

1 görögdinnye, 1 citrom leve, 2 csésze cukor, 2 csésze tejszín

Ugyanúgy készül, mint a sárgadinnye sörbet, de a dinnye magjait figyelmesen el kell távolítani. Hidegen, jól behűtve kínáljuk.


Fagylaltos szorbetek

Narancsszorbet

Talpas, vékony üvegű, felfelé öblösödő szorbetes-, vagy kehely alakú kobbleres pohárba két-három gombóc narancsfagylaltot teszünk, hozzáöntünk hideg narancslevet, és felöntjük szőlőlével.

Citromszorbet

Az előbb javasolt pohárba 2-3 gombóc citrom fagylaltot adagolunk, majd leöntjük citromszörppel és kis narancslével, és végezetül hűtött szőlőlével eresztjük fel.

Mindkét szorbetet díszítsük gyümölccsel, cseresznyével, narancsszelettel, vagy félbevágott ananászszelettel. Fagylaltszorbeteket más aromás gyümölccsel - pépessé zúzott málnával, szederrel, eperrel, ananásszal, mandarinnal – is készíthetünk.


Az én limonádém

Citromos limonádéMíg a különböző jeges italokat soroltam, az járt a fejemben, hogy - az összetevői és a elkészítése alapján - a limonádémat is lehetne szörbetnek, sörbetnek, serbetnek, sherbetnek vagy szorbetnek nevezni. Én azonban továbbra is limonádéként iszom.

1 ½ liternyi hideg vízben addig keverem a cukrot, míg feloldódik, majd belecsavarom egy-két citrom levét, és egy kis citrom dzsúsz kíséretében hozzáadom az előzőleg alaposan megmosott, kisujjnyi vastagra vágott citromhéjat. Ha van kéznél citromfű, abból is teszek bele, mert finom ízt ad az italnak, s ha véletlen lime is található a kamránkban, a leve és a héja fenséges illatot kölcsönöz a limonádénknak. Az elkészített italhoz jégkockákat adok, majd beleöntöm egy kancsóba és a jégszekrénybe teszem, hogy jól lehűljön. Nagyon kellemes ital. (szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel is elkészíthető. A cukros sima vizet felesleges felforralni, ez csak olyan helyeken ajánlott, ahol a víz tisztasága kérdéses.) Ha nem teszünk a limonádéba cukrot, akkor nemcsak, hogy hízni nem fogunk tőle, de a szomjunkat is jobban oltja, és kellemesebben felfrissülünk. Ha ebbe a limonádéba néhány gombóc citrom fagylaltot teszünk, igazi szörbetet kapunk.

További olvasnivaló

Papesz kézelemzése

Az enyhén kúpos formájú kezek látszatra finomnak tűnnek, ami gazdája érzelmességére, érzékenységére, de mindenekelőtt összetett személyiségére utal. E megállapítást támasztja alá a tenyeret behálózó sok, szerteágazó, apró vonalka, melyek...

Folytatás...

Szerelmi vágyat keltő gyümölcsök

A gyümölcs a világ minden táján a nőiesség, a termékenység jelképe, ezért gyakorta hasonlítják például a piros ajkat az eperhez, a gömbölyű mellet az almához. De nemcsak egy-egy gyümölcs-alakú...

Folytatás...

Majom

Mintha valamennyi majom feltűnési viszketegségben szenvedne, kiválóan értenek ahhoz, hogy felhívják magukra a figyelmet. Hajlamosak önmutogatásra, ha mancsukba tükröt adnának, mindig abban nézegetnék magukat. Okosak, vidámak, játékosak és végtelen...

Folytatás...

Az ujjak szerepe a diagnózis felállításá…

A normális mutatóujj erős, ujjpercei közel azonos hosszúságú, vagy - a proximálistól (tőperctől) a disztális (körömperc) felé haladva - fokozatosan rövidülnek. A hagyományos kínai kézdiagnosztika szerint a mutatóujj segítségével ítélhetõ...

Folytatás...

Hogyan szabadulhatnék meg rémálmomtól?

Ezt kérdezte egyik „XY” nevű hölgyolvasóm, akinek levelét és a rá adott választ - szerkesztett formában - az alábbiakban idézem:"Kedves Erzsébet!Kérem, segítsen, hogyan álmodhatnám végig a leggyakrabban visszatérő, egyetlen rémálmomat...

Folytatás...

Sápadtság

A sápadtság - vagyis a színtelen, fénytelen bőr - fiziognómiai jelentésének megítélését illetően meglehetősen megoszlanak a vélemények. Vannak, akik a sápadt bőrt lakonikus rövidséggel egyszerűen a jó karakter, a kiváló...

Folytatás...

Somlói galuska – hagyományosan és egysze…

Hiába kutakodtam szakácskönyveimben a somlói galuska elkészítése felöl, nem leltem rá. A sikertelen próbálkozásaim arra ösztökéltek, hogy bemenjek egy könyváruházba, és ott - a süteményes könyvek közt - biztos rátalálok...

Folytatás...

Likőrök

A ma már igen sokféle változatban kapható (vagy házilag készített), cukrozott, ízesített alkoholos ital felfedezését homály fedi, ám a legelfogadottabb feltevések szerint az első likőrt vegykonyhájában valószínűleg a svájci-német...

Folytatás...

Húsvéti ételszentelés

  A képeket - melyek a Szabolcs-Szatmár megyében található Ura község hagyományos húsvéti ételszentelésének epizódjait mutatják be - Popovics Tiborné (Bányai Marika) és Popovics Tibor készítették, illetve bocsátották rendelkezésemre.                

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?