A+ A A-

Isla Flotante - Karácsony esti meglepetés az Éváknak

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Ezzel a finom édességgel meglephetjük nevük napján az Évákat, mellé - a Paradicsomra utalva - egy kosár piros almát adhatunk, néhány szál fehér virág kíséretében. Biztos, örömet szerzünk vele, mert sok helyen úgy gondolják, hogy az Éva nevű családtagokat nem kell külön felköszönteni, hisz karácsony estéjén úgyis kapnak ajándékot. Pedig nekik is járna a névnapjukra plusz meglepetés.  Sorsuk némiképp azoknak a Miklós napján született gyerekekére emlékeztet, akiknek Miklós keresztnevet adnak, s ezért egész életükön át meg kell elégedniük azzal, hogy évente csak egyetlen napon, egyetlen alkalommal ünnepelhetik meg születésük és nevük napját, ráadásul - gyerekként - még a Mikulás ajándékot is megspórolják tőlük a szülők.

Az Isla Flotante finomság receptje mintha kézről-kézre járna, ugyanis az édesség leírását Uruguay egykori nagykövetasszonya adta Éva barátnőmnek, akitől én kaptam, most pedig tovább adom kipróbálásra olvasóimnak. Nem fognak csalódni, mert a szokásos karácsonyi sütemények, bejglik, gyümölcskenyerek mellett, újdonságként hat ez a - feltehetően spanyol eredetű - magyarul „úszó sziget”-nek nevezhető delikát édesség.

Évával akkor kötöttünk barátságot, amikor férjemmel, Indiába készülődés előtt, hindi tanulásra adtuk fejünket. A tanfolyamon mindössze öten voltunk, köztük Éva. Az idegen nyelv elsajátítása - különösen a dévanagari írás megtanulása - egy életre szóló barátságot szőtt köztünk. Persze azóta a szókincsünk megcsappant, olvasni még úgy-ahogy tudjuk a hindi írást, de - ami a legfontosabb - Évával megmaradt a barátságunk.

Egy alkalommal, amikor náluk vendégeskedtünk a vacsora befejezéseként Éva behozott egy nagy tál Isla Flotante-t, először a látvány nyerte el tetszésemet, a kóstolás után, pedig már az íze is. A recept első olvasata után, úgy tűnik, nem könnyű feladat az Isla Flotante elkészítése, de ha rászoknak, idővel az egész rutinszerű műveletté válik.


Isla Flotante

Vaníliamártás
1 liter tejet, 2 tojássárgáját, 2 csomag vaníliás cukorral, 3-4 evőkanál kristálycukorral, 2 evőkanál kukoricakeményítővel és esetleg 1-2 evőkanál rummal (ez utóbbi elhagyható) alaposan elegyítsünk el, majd - gyakori kevergetéssel - lassú tűzön forraljuk fel és tegyük félre.

Hab
A fenti mártáshoz vegyük 6- 8 tojás fehérjét, továbbá tojásonként 2 evőkanál cukrot, 2 evőkanál vizet, majd az egészhez egy csipetnyi sót vagy egy kis citromlevet adva, verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá.

Karamell
3-4 evőkanál cukorból készítsünk karamellt és egy kuglófformát öntsük körbe vele. (Legjobb olyan formát használni, mely a közepén „lyukas”, ez esetben a középen is jól megsül a hab.) A megdermedt égetett cukorra egyenletesen és hézagmentesen kenjük rá a felvert tojásfehérjét. A formát állítsuk vízzel telt edénybe, hogy kb. a feléig érjen a víz. (Vigyázzunk, nehogy a forrásnál víz kerüljön bele.) Lassú tűzön kb. 45 percig főzzük a habot. (Sütőben is készíthetjük, ekkor azonban a formát takarjuk le alufóliával, mert a teteje könnyen megéghet.) Miután elkészültünk, vegyük ki a formát a vízből, és ha kihűlt, a tojáshab a karamellel többnyire könnyen, szinte magától kicsúszik. Ha nem járunk sikerrel, melegítsük fel a formát, hogy a karamell egy kissé meglágyuljon. A legjobb egy tálat rátenni a formára, s azt megfordítani, hogy arra zuttyanjon ki a karamelles sült hab. Ezután ne tegyük hűtőszekrénybe, jobb, ha szobahőmérsékleten, magától hűl le. A legvégén a tojáshabot öntsük körbe a vaníliamártással, és legalább félórára tegyük hűtőszekrénybe, mert hidegen fogyasztva finom.

(Amennyiben a fenti leírás nem nyújtana elegendő gyakorlati útmutatást az elkészítéshez, javasolom, nézzék meg a YouTube-on az e célból készített Isla Flotante című rövid videó filmet.)

Hozzászólások  

0 #1 Szegfû Ildikó 2010-12-22 18:29
Kedves Erzsébet, Attila!
Itt lett valódi karácsonyi hangulatom.
Áztatom a fenyõfámat, hogy minél tovább tartson ki lehullás nélkül. Kötözöm a szaloncukrot, hogy csak fel kelljen rakni a fára.
A halat befûszerezve tettem be a hûtõbe, a túros bobájkához sajnos nem sütöttem kiflit, de a boltival is nagyon finom szokott lenni.
Közben egész nap karácsonyi dalokat, zenéket hallgatok.
Karácsonyi hangulatot teremtettem magam körül. Jöhet a Jézuska.
Nektek is szeretetteljes, boldog karácsonyi ünnepeket és élményekkel teli új évet kívánok sok puszival Ildikó
Idézet

További olvasnivaló

Az orcák

Az arccal, vagyis az ember fejének előrészével, melyen a szemek, az orr, száj van (Magyar Értelmező Kéziszótár), már többféle megközelítésben is foglalkoztunk, most viszont - elsősorban a kínai mesterek tanításaira...

Folytatás...

Pakisztán - Az úttesten úszik egy hal

  Nagyobb térképre váltásHosszú kilométereket döcögünk a göröngyös úton, amikor végre elérjük a következő települést, a mandulaligeteiről híres Loralai-t. A poros, koszos, valaha kaszárnyának szolgáló kisvárosból kijövet, elvétjük a helyes irányt...

Folytatás...

A fejvonal

A tenyér legkomolyabb vonala a fejvonal, a mentális képességet, az intellektuális beállítottságot, a koncentráló készséget, a testrészek közül a pedig az agyat és az idegrendszert jelképezi. A fejvonal, mint...

Folytatás...

Élj a mának kézelemzése

A kezek színe feltűnően halvány, mondhatni fehér, ha ilyenek a valóságban is, akkor ez nemcsak vérszegénységre utalhat, hanem arra is, hogy a gazdája magányt kedvelő, flegmatikus ember. A sovány, vékony...

Folytatás...

Kínos malőr a Palika Bazárban

Delhiben előző utunk óta szinte megállt az idő, úgy tűnik, mintha minden rendíthetetlenül ugyanaz volna. Változatlan Melinda őszinte vendégszeretete, a Nirula’s fagylaltjainak íze, nem változtatott kuporgó lótuszülésén a sarki suszter...

Folytatás...

A koleraoltást nem ússzuk meg

A Subaruval feltehetően könnyebben vesszük majd az akadályokat, a kanyargós szerpentineket, a veszedelmes hegyi utakat. Iránban sós mocsaraktól és kiszáradt tavaktól övezve, sivatagos, félsivatagi sztyeppes vidéken halad majd az út...

Folytatás...

Pro és kontra a cápaporcról

Néhány hónapja egy kedves ismerősöm egy doboz cápaporc kapszulával lepett meg, aminek igen megörültem, mert hallottam, hogy kiváló gyulladás gátló, enyhíti az ízületi fájdalmakat, a porckopásokat. Ráadásul éppen kapóra jött...

Folytatás...

Mária Magdolna

Latinul Maria Magdalena a neve, aminek jelentése Magdala városából való Mária, vagyis Magdalai Mária. Mária Magdolnát, a Jézust követő asszonyok egyikeként, Jézus leghíresebb női tanítványának tartják. Az újszövetségi Szentírásban, Jézus...

Folytatás...

Köménymagos sörkifli

Miután a férjem - az egyik olvasónk kérésére - kiegészítette a sörről szóló írásunkat, úgy gondoltam, én pedig a sörhöz remekül illő köménymagos kifli receptjével leszek a sör barátainak kedvére...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?