A+ A A-

Húsvéti asztal

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Szinte hihetetlen, hogy gyerekkoromban kizárólag csak nagypéntekeken kívántam a húst, az év többi napján hidegen hagyott, nem voltam oda érte. Noha mindig tisztességesen betartottam a pénteki húsmentes napokat, amikor is tésztás ételeket ettem, de a nagypénteki napokon a tiltott hús iránti sóvárgásom csillapíthatatlanul kísértett. Aztán a böjt végeztével nem is a húsvéti sonkának, sokkal inkább a sonka ízű tojásnak és a kalácsnak örültem.

Sajt tálVegetáriánusként a sonkaevésről leszokva áttértünk a sajtevésre, s bár a sajt évközben is előkelő helyet foglal el étrendünkben, lévén mindennapi eledelünk, húsvétkor valóságos sajtorgiát tartunk. De mióta étrendünket hallal színesítjük, a szépen terített húsvéti asztalra is jut halas étel, és persze az ilyenkor elengedhetetlen tojás, s mindehhez jól illő friss tavaszi saláták.

Mivel húsvétkor - mint másoknál - nálunk is nagy a jövés-menés, vendégeink többféle, előre elkészített ételből válogathatnak. Így aztán nem kell az ételeket melegítgetni, szaladgálnom újabb és újabb fogásokkal, terítékekkel. Én is ünnepelek, kényelmesen ülve s beszélgetve csipegetek-eszegetek a magam kreálta svédasztalon fellehető falatokból. Időnként szemem rátéved a vázákban viruló nárciszokra, aranyvesszőkre és pelyhes barkaágakra, boldogan nyugtázom magamban, ismét itt a tavasz.

Görög salátaAz ünnepi asztalra varázsolt porcelántojásokkal és zöldkörettel díszített sajttálamon mindenfajta, kemény-, félkemény, lágy és penészsajt (valamint a magam készítette friss sajt is) megtalálható.  Egy nagy tál közepére juh- és tehéntúróból kevert, snidlinges, piros paprikás, őrölt köménymagos körözöttet púpozok fel, köréje legyezőszerűen rendezem el a szeletelt (gaudát, kaskavált, trappistát, camembert, edamit, séd briet, füstölt mozzarellát és a magam alkotta házi) sajtokat. A tál peremét dúsan körberakom rokforttekercs-karikákkal, cikkekre vágott porcelántojásokkal és zsenge póréhagymából, zöldpaprikából, cherry paradicsomokból és hónapos retkekből álló zöldkörettel. Az egészet meghintem finomra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával.

Húsvét lévén, akinek másfajta tojásra lenne gusztusa, annak ketchupos piros vajkrémmel töltött sajttölcsérekkel díszített franciasalátára púpozott kaszinótojásokat kínálok. Egy külön tálon tormakrémmel töltött füstölt lazactekercseket rakok katonás rendbe, s a tál közepébe majonézes heringsalátát halmozok fel. Mindehhez jól harmonizál a foszlós kalács és a burgonyás rozskenyér. Sütemény helyett csokoládés mascarpone krémet, ital mellé ropogtatni valóként sós mogyorót, pörkölt pisztáciát és kesudiót teszek a vendégek elé.

A sajt kavalkád az ünnep többi napján is folytatódik, húsvét hétfőjén – ha elfogyott a sokféle sajt – indiai rántott sajtot (panírt) készítek házi sajtból. Hogy ez a magam készítette sajt mennyire felel meg annak a közel 900 éves salernoi kitételnek, miszerint "a jó sajtnak nincs száz szeme, mint Árgusnak, nem annyira vén, mint Matuzsálem, ám könnyezik, mint Mária Magdolna, nem kemény, mint a kőszikla Péter, de olyan szagos, mint a halottaiból feltámasztott Lázár" nem tudom, de akinek kedve és ideje van, próbálja ki.


Fokhagymás házi sajt

1 l tej (csak frissen fejt tejből készíthető, nem megfelelő a zacskós, vagy dobozos pasztörizált, homogénezett tej), 1/2 kg tehéntúró, 10 dkg margarin vagy teavaj, 2 tojás, 1 kiskanál só, 3 késhegynyi szódabikarbóna, 1 fej fokhagyma

A tejet a túróval és sóval forrásig hevítjük, majd tésztaszűrőn lecsepegtetjük. A felolvasztott margarinba vagy vajba beletesszük a túrós masszát, és lassú tűzön addig kevergetjük, míg elválik az edény falától. Ha kihűl, belekeverjük a felvert tojásokat, a szódabikarbónát és a pépessé zúzott fokhagymát. Kiolajozott tálba öntjük, és egy-két napig érleljük.
Ha nem sikerül, akkor lehet venni finom fokhagymás Óvári sajtot.


Indiai sajt (panír)

2 l zsíros tej (nem jó a zacskós, vagy dobozos hőkezelt-homogenizált tej, kizárólag csak frissen fejt tehéntejből lehet elkészíteni), 2 citrom leve vagy 1 teáskanál citromsav por, 1 kiskanál só

Forraljuk fel a tejet, közben állandóan kevergessük. A citromlevet vagy a kevés vízben feloldott citromsavat sóval ízesítve adjuk fokozatosan a tejhez, addig kavargassuk, míg a tej össze nem ugrik. Hagyjuk állni legalább 15 percig. Egy szűrőbe helyezett gézen vagy finom szövésű anyagon szűrjük át. A fennmaradt túrót közel 1 órán át nehezék alatt préseljük le, kb. 20-25 dkg savótlan száraz sajtot (panírt) kapunk.
A panír sajtot készíthetjük savanyú tejből is. Langyosítsuk meg a savanyú tejet. Ha már kicsapódott a fehérje, szűrjük le és az előbb leírtak szerint járjunk el.

Salátákhoz apró kockákra vágva lehet felhasználni, ha pedig az összeaprított sajtdarabkákat zsiradékon pirosra sütjük, jól illik zöldséges ételekbe, de finom a panír sűrű palacsintatésztában megforgatva, majd forró olajban arany barnára, és ropogósra megsütve is.


Porcelán- vagy márványtojás

10 tojás, 1-1 l víz, 4 evőkanál fekete tea, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál só

Az első liter vízben 20 percig főzzük a tojásokat, majd hideg vízzel hűtsük le. A kihűlt tojások héját evőkanál nyelével finoman megkocogtatva törjük meg úgy, hogy csak megrepedezzenek. A másik liter vízbe tegyük bele a tealeveleket, a szójaszószt, a sót és a tojásokat és főzzük kb. 1 órán keresztül. Ebben a sűrű lében hagyjuk állni egy éjszakán át, majd másnap hámozzuk meg. A gyönyörűen erezett tojások olyanok mintha porcelánból vagy márványból lennének.


Kaszinó tojásKaszinótojás

5 db kemény, meghámozott tojást keresztbe kettévágjuk, vagy a végeiből levágunk egy darabot. A tojás sárgáját kivesszük és összekeverjük mustárral, sóval és őrölt borssal. Ezzel a masszával megtöltjük a főtt tojásfehérjéket. A megtöltött tojásokat franciasalátára tesszük.
A franciasalátához a kis kockákra vágott főtt zöldséget (3-3 szál sárgarépát, fehérrépát) félkonzervnyi zöldborsót, az ugyancsak kockára vágott 3 szem főtt krumplit, 2 savanykás almát, 3-4 csemege uborkát és az apróra szeletelt lila- vagy vöröshagymát elkeverjük a tartármártással.
A tartármártáshoz egy nagy tubus majonéznek kb. a fele, 2 dl sűrű tejföl, mokkáskanál mustár, ízlés szerint cukor, késhegynyi só szükséges.


Majonézes pácolt heringsaláta

Az előbb leírt tartármártáshoz adunk 2 db főtt krumplit, 1 kisebb kígyóuborkát kockára vágva, 1 csomó újhagymát vagy 1 nagy fej vöröshagymát felaprítva, 1 csokor petrezselymet. Összekeverjük, ha kell, kissé megsózzuk. Tálra halmozva 2-3 szelet pácolt hagymás heringet darabokra vágunk, s körberakjuk vele a salátát, amit, kedvünk szerint, főtt-tojás karikákkal, csíkokra vágott Kalifornia paprikával, narancsszeletekkel, kivivel, salátalevelekkel díszíthetünk.


Rokforttekercs

10 dkg natúr szendvicskrém (finom sajtkrém), 10 dkg rokfortsajt, 1 fej saláta

A natúr szendvicskrémet keverjük simára az összetört rokfortsajttal, kenjük rá a megmosott, leszárított zsenge salátalevelekre, mindkét végét betűrve, szorosan csavarjuk fel. Jól kifagyasztjuk, és ujjnyi szeletekre vágjuk. Nagyon mutatós és finom.


Tormakrémmel töltött füstölt lazactekercs

8-12 hajszálvékony füstölt lazacszelet, 1 kis üveg ecetes vagy tejszínes tormakrém, 10-15 dkg túró, só, cukor

A tormakrémet, a túróval, a sóval és a cukorral simára keverjük. A lazacszeleteket alufóliára, vagy vágódeszkára téve megkenjük tormakrémmel, majd felgöngyölve salátával bélelt tálra egymás mellé helyezzük.


Csokoládés mascarponekrém

Négy személyre 1 doboz, 25 dkg-os tejszínes Mascarpone sajtkrém szükséges. A mascarpone krémhez 1-2 evőkanál keserű, valódi kakaóport valamint, 2-3 evőkanál édes neszkakaót adok. (Ezen felül nem kíván cukrot). Jól elkeverem, ha nagyon sűrű, egy pici tejjel vagy Amaretto likőrrel hígítom. Talpas poharakba adagolva, hűtőszekrényben tartom. Szervírozásnál tejszínhabbal díszítem.
A krémbe gyakorta teszek kardamom esszenciát. A múltkor pedig egy tasak marcipán ízű instant kakaós italport kevertem hozzá és nagyon finom lett. De készíthető más ízesítéssel is, mint például almás pite ízű instant capuccino italporral.
A krémet mascarpone helyett készíthetjük zacskós habtejszínnel is. Ez esetben a tejszínt, kemény habbá, kell felverni, és az előbb felsorolt hozzávalókkal ízesíteni.

További húsvéti recepteket itt olvashatnak.



Minden kedves látogatómnak kívánok kellemes húsvéti ünnepeket. Jó böngészést és jó étvágyat!

Nyuszi festett tojasokkal

 

 

További olvasnivaló

Tea babonák

A tea kultúrtörténetével, elterjedésével, elkészítésének módjával, felszolgálásával, a teaivási szokásokkal számos írás foglalkozik a világhálón, ám a teához, illetőleg a fogyasztásához kapcsolódó babonás hiedelmekről jóval kevesebbet olvashatunk. Pedig van belőlük...

Folytatás...

Fokhagyma

A Közép-Ázsiából származó fokhagyma az egész világon jól ismert fűszer, gyógyszer, ajzószer, sőt varázsszer is. Régi füveskönyvekben, mint bujaságra serkentő szer szerepelt, de feltételezték róla, hogy képes meggyógyítani a...

Folytatás...

Szikhünk bemutatót tart az indiai vezeté…

Félelemérzetem egyre jobban elhatalmasodik, sőt a sofőr veszélyes manőverei miatt lassanként pánikhangulat uralkodik el rajtam. A vakmerő pilóta mintha megbolondult volna, józan eszét vesztve mindenben az ellenkezőjét teszi annak...

Folytatás...

Páros számok többszörösei

Az első páros szám, a kettes tízszeresét (vagyis a húszat) többnyire az elérendő cél szimbolizálására használták. Az Odüsszeiában a húszas hatalmasat, hosszú időt jelentett, Odüsszeusz húsz évig bujdosott és ereje...

Folytatás...

Íves rajzolatok és az általuk jelzett sz…

Az íves rajzolatoknak két fajtája ismert: az egyszerű- és a tornyos ív. Mindkét rajzolat jellemzője, hogy a papillák áthaladnak az ujjbegyen és nem oda térnek vissza, ahonnan elindultak. Az...

Folytatás...

Hét nap a virágos Rogoznicában

Mintegy tíz perc komótos autózás után, Šibeniktől 33 km-nyire, rátalálunk az elsősorban barátságos lakóiról, védett tengeröbleiről és 400 hajót befogadó jacht-kikötőjéről (Marina Frapa) híres mediterrán halászfalura, Rogoznicára. A véletlen úgy...

Folytatás...

Pandzsábi és turbán a jellemző viselet

Mint színházban fellibbenő függöny mögül megelevenedő kép, tárul most elém az ébredő, éledező s egyre élénkebb arcát mutató külvilág. Pathankot városába érve egyszer csak szinte észrevétlenül egy hatalmas piac kellős...

Folytatás...

Kajszi- vagy sárgabarack

Ez a Kelet-Turkesztánból és Észak-Kínából származó, mély sárga vagy narancssárga, kopasz vagy enyhén szőrös, édes gyümölcs, melyet - megkülönböztetésként az őszibaracktól - nyári baracknak is neveznek, a rózsafélék családjába...

Folytatás...

A kéz állaga

Amikor a kezet vizsgáljuk, az első dolgunk annak megállapítása, vajon a páciens keze petyhüdt, puha, elasztikus, kemény vagy durva-e, ugyanis ezáltal informálódunk arról, hogy a kliensünk milyen és mekkora energiával...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?