A+ A A-

Hoiszin, a tengeri frissesség mártása

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Fokhagymakrém és csalán lekvárVilágjáró testnevelő barátunktól, Kiss Ferenctől múltkoriban kaptunk két kis üveg delikáteszt, az egyik tartalma csalánlekvár volt, a másiké pedig natúr fokhagymakrém. Bevallom, még egyik üveget sem bontottuk fel, de ami késik, nem múlik! Különösen a fokhagymakrém íze érdekel, vajon milyen lehet, hisz - ha épp nincs kéznél fokhagymám, (most viszont még van) - szívesen használom a magam készítette Hoiszin-mártást, a fokhagymás olaját, és a fokhagymás vajat. Bár szívesen írnék fokhagymás ételekről is, ezúttal csak e három segédanyag receptjét adom meg, mert félő, ha nekikezdek, se eleje, se vége nem lenne javasolt ételeimnek. Pedig már a puszta gondolattól összefut számban a nyál, ha felidézem képzetemben a fokhagymás pirítóst, a spenótot, zöldbabos, szemes babos, lencsés, krumplis főzelékeket, a savanyú káposztás ételeket, sokféle levest, a szendvicskrémeket, a halakról, a kifőtt tésztákról, salátákról, mártásokról, szaftos fogásokról nem is szólva. Ezzel persze koránt sem teljes a felsorolás, mert más húsokból készült ételekhez is jól illik e nélkülözhetetlen fűszernövény.

Azt hiszem, az előbbi pár sorból egyértelműen kitűnik, hogy a fokhagymakedvelők közösségébe tartozom. Sokan szeretik a fokhagymát, de nem kevesen vannak azok sem, akik már a fokhagyma szó hallatán is utálkozva húzzák el a szájukat, orrukat, és nemcsak az íze, hanem kellemetlen szaga miatt is. A fokhagymás lehelet valóban nem egy finom illat (bár engem nem zavar), azonban akinek leheletében a reggeli fokhagymás kolbász és a törkölypálinka szagának elegye érződik, az valóban elég visszataszítóan orrcsavaró.

Növénytanilag a fokhagymát a liliomfélék - újabb felosztás szerint a hagymafélék - családjába sorolják, e szerint rokonságban van a liliommal, tulipánnal, jácinttal, aloéval, spárgával. Latin elnevezése olere, aminek „illatozni” a jelentése. A fokhagymát kedvelők ezt a fűszernövényt gyógyító csodának tartják, és nemcsak a remek ízt adó képessége miatt esküsznek rá, hanem gyógyhatása miatt is dicsérik. Használják természetes antibiotikumként és gombaellenes szerként, ajánlják fogínybántalmakra, érelmeszesedés ellen, vérnyomás- és gyulladáscsökkentőként, bélfertőzésre, emésztés elősegítésére, szélütés megelőzésére. Állítólag Alzheimer-kór esetén serkenti az agyműködést, segít megakadályozni a rákos elváltozásokat, kordában tartja a vér koleszterinjét, meggátolja a vérrögök képződését.

FokhagymaTény, hogy ennek a Közép-Ázsiában őshonos, világszerte ismert fűszernövénynek, a bámulatos a hatása, legyen az élelmiszer vagy gyógykészítmény, napi rendszerességgel kellene fogyasztanunk. Számos nemzeti konyha nélkülözhetetlen fűszereként káliumot, foszfort, jelentős B- és C-vitamint, kalciumot és fehérjét tartalmaz. Bár a fokhagyma sok mindenre jó, de szoptatós mamáknak mégsem ajánlják, mert hatóanyagai bejutva az anyatejbe a pici babáknál kólikát okozhatnak.

A recepteket a Hoiszin-mártással kezdem, amelynek a neve magyarul tengeri frissesség. Pedig semmiféle tengeri alapanyag nincs benne! Időnként készítek ebből a mártásból egy jó adagot, hűtőszekrényben hónapokig eltartható. Ez a finom aromájú, kínai ételízesítő minden fokhagymát kívánó ételbe jól illik, nemcsak a vegetáriánusoknak és a halevőknek ajánlom, hanem a különböző húsok kedvelőinek is, különösen a kacsa- és a csirkehúsos ételekhez.


Hoiszin-mártás

Egy kis doboz fehérbab konzerv, 4-5 fej fokhagyma, 3 evőkanál ecet, 3 evőkanál cukor, 5 evőkanál szójamártás.

A konzervbabot (a levével együtt), és az apróra vágott, előzőleg megpirított fokhagymával turmixszoljuk össze, keverjük bele az ecetet, a cukrot és a szójamártást. Ha nagyon sűrű, hígítsuk fel egy kis vízzel, de ne legyen folyós! Csavaros üvegben, hűtőszekrényben tároljuk.

Ha van otthon még a tavalyi szemes fehér babunkból, akkor 20 dkg-ot mossunk meg, hideg vízbe áztassuk be, majd főzzük puhára. A továbbiakban az előbb leírtak szerint járjunk el.


Fokhagymás olaj

2 dl olíva olaj, 2-3 fej fokhagyma péppé zúzva

Az olajba keverjük bele a fokhagymát és adjuk sült halakhoz, egyéb sültekhez. Ízesíthetünk vele tésztákat, spagettit vagy makarónit. Rákenhetjük pirítósra, kétszersültre.


Fokhagymás vaj

10 dkg lágy állagú vaj vagy natúr szendvicskrém, 8 gerezd péppé zúzott vagy nagyon apróra vágott fokhagyma, 1 evőkanál friss finomra vágott petrezselyem, só

Keverjük össze a hozzávalókat. Pirítósra vagy szeletelt kenyérre kenve nagyon finom.

További olvasnivaló

Vegetáriánus konyha Indiában

Étkezési szokások Az indiai háziasszonyok naponta háromszor főznek, mivel az előző étkezésből megmaradt, állott ételt nem szolgálják fel. A kész ételt azonnal, frissiben tálalják. A menük általában 3-4 fogásból állnak...

Folytatás...

Az őszt és a hosszú életet jelképező tem…

Az őszirózsafélék családjába tartozó - görög eredetű neve (khrüszosz: „arany”, anthemón: „virág”) szerint „aranyvirág” jelentésű - krizantém ősei valószínűleg Dél-Ázsiában éltek, ahol egyes vad fajai ma is sokfelé fellelhetők. Európában...

Folytatás...

Duzzogva szállok vissza

Addig mantrázom magamban, hogy leszállok a buszról, hogy egyszer csak érzem, elhatározásom végleges, megváltoztathatatlan döntéssé szilárdul. Hogy hitetlen férjem is meggyőzzem szándékom komolyságáról, pénzt kérek, s hogy helyemről kiengedjen, a...

Folytatás...

A tenyér deltáinak értelmezése II. - A k…

Hutchinson tanulmányai során megfigyelte, hogy a középső ujj alatti delta, vagyis a Szaturnusz-domb mindig magasabban van a többinél, ezért úgy gondolta, hogy normális helyzetben e delta és az ujjhajlító...

Folytatás...

Smith1978 kézelemzése

Mivel a kézfejéről készült felvételeken nem húzta eléggé szét az ujjait, a tenyérképeken pedig nem zárta teljesen össze őket, fontos információk hiányoznak számomra a kézelemzés elkészítéséhez. Például nem tudom megbízhatóan...

Folytatás...

A fejvonal

A tenyér legkomolyabb vonala a fejvonal, a mentális képességet, az intellektuális beállítottságot, a koncentráló készséget, a testrészek közül a pedig az agyat és az idegrendszert jelképezi. A fejvonal, mint...

Folytatás...

Kéztípusok

A kéz alakját az ujjak formája határozza meg.  Már a középkorban háromféle kéztípust ismertek: az elementárist, a motorikust és a szenzibilist, később négy kéztípust különböztettek meg: a szögletest, a...

Folytatás...

Kézujjkörmök

  A kéz körmeivel kapcsolatosan meglehetősen sok hiedelem létezik, és nem kevés közülük a csecsemőkre vonatkozik. A legfontosabb, hogy nem tanácsos a kisded körmeit egyéves kora előtt levágni, mert enyveskezű felnőtt...

Folytatás...

India - Ráma isten szülőhelyén

    Érdemes volt sietnünk, mert a mindössze hat kilométerre levő Ajodhjában már menni sem tudunk a sok ezernyi, motyóját cipelő hindu zarándoktól. A főutcán hömpölygő embertömeg cipzárként nyílik szét előttünk és...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?