A+ A A-

Hoiszin, a tengeri frissesség mártása

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Fokhagymakrém és csalán lekvárVilágjáró testnevelő barátunktól, Kiss Ferenctől múltkoriban kaptunk két kis üveg delikáteszt, az egyik tartalma csalánlekvár volt, a másiké pedig natúr fokhagymakrém. Bevallom, még egyik üveget sem bontottuk fel, de ami késik, nem múlik! Különösen a fokhagymakrém íze érdekel, vajon milyen lehet, hisz - ha épp nincs kéznél fokhagymám, (most viszont még van) - szívesen használom a magam készítette Hoiszin-mártást, a fokhagymás olaját, és a fokhagymás vajat. Bár szívesen írnék fokhagymás ételekről is, ezúttal csak e három segédanyag receptjét adom meg, mert félő, ha nekikezdek, se eleje, se vége nem lenne javasolt ételeimnek. Pedig már a puszta gondolattól összefut számban a nyál, ha felidézem képzetemben a fokhagymás pirítóst, a spenótot, zöldbabos, szemes babos, lencsés, krumplis főzelékeket, a savanyú káposztás ételeket, sokféle levest, a szendvicskrémeket, a halakról, a kifőtt tésztákról, salátákról, mártásokról, szaftos fogásokról nem is szólva. Ezzel persze koránt sem teljes a felsorolás, mert más húsokból készült ételekhez is jól illik e nélkülözhetetlen fűszernövény.

Azt hiszem, az előbbi pár sorból egyértelműen kitűnik, hogy a fokhagymakedvelők közösségébe tartozom. Sokan szeretik a fokhagymát, de nem kevesen vannak azok sem, akik már a fokhagyma szó hallatán is utálkozva húzzák el a szájukat, orrukat, és nemcsak az íze, hanem kellemetlen szaga miatt is. A fokhagymás lehelet valóban nem egy finom illat (bár engem nem zavar), azonban akinek leheletében a reggeli fokhagymás kolbász és a törkölypálinka szagának elegye érződik, az valóban elég visszataszítóan orrcsavaró.

Növénytanilag a fokhagymát a liliomfélék - újabb felosztás szerint a hagymafélék - családjába sorolják, e szerint rokonságban van a liliommal, tulipánnal, jácinttal, aloéval, spárgával. Latin elnevezése olere, aminek „illatozni” a jelentése. A fokhagymát kedvelők ezt a fűszernövényt gyógyító csodának tartják, és nemcsak a remek ízt adó képessége miatt esküsznek rá, hanem gyógyhatása miatt is dicsérik. Használják természetes antibiotikumként és gombaellenes szerként, ajánlják fogínybántalmakra, érelmeszesedés ellen, vérnyomás- és gyulladáscsökkentőként, bélfertőzésre, emésztés elősegítésére, szélütés megelőzésére. Állítólag Alzheimer-kór esetén serkenti az agyműködést, segít megakadályozni a rákos elváltozásokat, kordában tartja a vér koleszterinjét, meggátolja a vérrögök képződését.

FokhagymaTény, hogy ennek a Közép-Ázsiában őshonos, világszerte ismert fűszernövénynek, a bámulatos a hatása, legyen az élelmiszer vagy gyógykészítmény, napi rendszerességgel kellene fogyasztanunk. Számos nemzeti konyha nélkülözhetetlen fűszereként káliumot, foszfort, jelentős B- és C-vitamint, kalciumot és fehérjét tartalmaz. Bár a fokhagyma sok mindenre jó, de szoptatós mamáknak mégsem ajánlják, mert hatóanyagai bejutva az anyatejbe a pici babáknál kólikát okozhatnak.

A recepteket a Hoiszin-mártással kezdem, amelynek a neve magyarul tengeri frissesség. Pedig semmiféle tengeri alapanyag nincs benne! Időnként készítek ebből a mártásból egy jó adagot, hűtőszekrényben hónapokig eltartható. Ez a finom aromájú, kínai ételízesítő minden fokhagymát kívánó ételbe jól illik, nemcsak a vegetáriánusoknak és a halevőknek ajánlom, hanem a különböző húsok kedvelőinek is, különösen a kacsa- és a csirkehúsos ételekhez.


Hoiszin-mártás

Egy kis doboz fehérbab konzerv, 4-5 fej fokhagyma, 3 evőkanál ecet, 3 evőkanál cukor, 5 evőkanál szójamártás.

A konzervbabot (a levével együtt), és az apróra vágott, előzőleg megpirított fokhagymával turmixszoljuk össze, keverjük bele az ecetet, a cukrot és a szójamártást. Ha nagyon sűrű, hígítsuk fel egy kis vízzel, de ne legyen folyós! Csavaros üvegben, hűtőszekrényben tároljuk.

Ha van otthon még a tavalyi szemes fehér babunkból, akkor 20 dkg-ot mossunk meg, hideg vízbe áztassuk be, majd főzzük puhára. A továbbiakban az előbb leírtak szerint járjunk el.


Fokhagymás olaj

2 dl olíva olaj, 2-3 fej fokhagyma péppé zúzva

Az olajba keverjük bele a fokhagymát és adjuk sült halakhoz, egyéb sültekhez. Ízesíthetünk vele tésztákat, spagettit vagy makarónit. Rákenhetjük pirítósra, kétszersültre.


Fokhagymás vaj

10 dkg lágy állagú vaj vagy natúr szendvicskrém, 8 gerezd péppé zúzott vagy nagyon apróra vágott fokhagyma, 1 evőkanál friss finomra vágott petrezselyem, só

Keverjük össze a hozzávalókat. Pirítósra vagy szeletelt kenyérre kenve nagyon finom.

További olvasnivaló

Csokoládémártásos kalács tejszínhabbal

  Anyák napja előtt kísérletként készítettem csokoládémártásos kalács desszertet, de nevezhetném nyalánkságnak is. Nem is gondoltam, hogy ilyen finomra fog sikerülni, ezért nemcsak Anyák napjára ajánlom, hanem más alkalmakra is.   A hozzávalók...

Folytatás...

Pisilés közben félrehúzza előlem a leped…

Bár buszunk már az indítóállomáson ácsorog, semmi jelét sem látjuk, annak, hogy félóra múlva útra kelhetnénk. A mélyhűtött pléhjárgány teljesen üres, utasnak és személyzetnek még nyomát sem látni. Hasszán korán...

Folytatás...

Az igénytelen, olajban gazdag, erőt adó …

A szezám mintegy 80-100 cm magasra növő, egyenes, lágyszárú évelő növény. Széles, lándzsa alakú levelei mélyen erezettek. Sárgásfehér, trombita alakú virágai 3-5 cm nagyra is megnőnek. Termése kétrekeszes kapszula, benne...

Folytatás...

A hüvelykujj

A kézelemzéssel foglalkozó könyvek a hüvelykujjat tartják a kéz legfontosabb részének, melynek karakteréből sok minden kiolvasható. A hinduk például teljesen a hüvelykujjra alapozzák vizsgálataikat, a kínaiak pedig még ennél...

Folytatás...

A kéz állaga

Amikor a kezet vizsgáljuk, az első dolgunk annak megállapítása, vajon a páciens keze petyhüdt, puha, elasztikus, kemény vagy durva-e, ugyanis ezáltal informálódunk arról, hogy a kliensünk milyen és mekkora energiával...

Folytatás...

Anita kézelemzése

Feltehetően az életben is - nemcsak a képeken - kis kezű. A kis kezű emberekre többnyire jellemző, hogy elsősorban a nagy tervek iránt érdeklődnek, világmegváltó gondolatok foglalkoztatják őket. Grandiózus...

Folytatás...

Tippek és trükkök halak vásárlásához és …

A halak általában könnyen emészthetők. Húsukban sok a fehérje, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, köztük elsősorban kalciumban, vasban, foszforban. A halhús pozitívan hat az idegekre, az agyra, fokozza a testi...

Folytatás...

Összetett számok

A modern numerológia a nagy számokat az 1-tol 9-ig terjedő elemi számok valamelyikére redukálja a lehető legegyszerűbb és legpopulárisabb módszerrel; egyszerűen összeadják a számjegyeket. Ha az így kapott szám 9-nél...

Folytatás...

Az ajkak

A Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint az ajak az ember szájának külső, izmos, piros széle, míg a szájat a felső és az alsó ajak, a köztük lévő nyílás (az emésztőcsatorna...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?