A+ A A-

Hasé - eredeti recept szerint és egyéb módokon elkészítve

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Gondoltam, 2010 szilveszteri búcsúztatójára ropogtatni valóként pogácsákat ajánlok, aztán mégis úgy döntöttem, inkább a - szerintem méltatlanul - mellőzött hasékról írok, amelyek finomságban vetekednek a pogácsákkal, ráadásul az elkészítésük még könnyebb is. A hasé valószínűleg édes testvére az ugyancsak vajas tésztából készített sajtos rolónak, a töltött tojásos és töltött májas süteménynek, a sajtos és sonkás lepénynek valamint a gombakrémes fánknak.


Eredeti haséAz eredeti hasé 3-4 mm vastagra kinyújtott vajas tésztából készült. A tésztából kerek kiszúróval lapokat vágtak, a lapok felét - hasonlóan a linzerkoszorúhoz - kisebb átmérőjű kiszúróval kilyukasztották. A közepén üres lapocskákat felvert tojással megkenték és ráragasztották az egész lapokra. Sütőlemezen felsorakoztatva az egészet, a kiszúrt kicsi lapokkal együtt, megsütötték. A kisült vajas tésztákat főtt sajtkrémmel vagy borjúvelős krémmel töltötték meg. Végül a hasék tetején a töltelékes részt - mintha csak egy kalapot tettek volna rájuk - befedték az apró kerek kis sült tésztákkal.

Főtt sajtkrém
Felvert tojásba lassan, folyamatosan lisztet és reszelt sajtot szórva, az egészet simára keverték. Felfőzték, majd lehűtés után hozzáadtak vajat, és az egészet habosra verték.

Főtt borjúvelő krém
A borjúvelőt olajon megpárolták, szétnyomták és felvert egész tojást valamint reszelt sajtot adtak hozzá.


Sajtos haséAz egyszerűen készíthető, változatos formájú, és különféle töltelékkel megtömött "modern" hasék megalkotásával ma már nem sokat kell kínlódni, ugyanis a „macerás” vajas tészta készen kapható. Bár jó ideje nem láttam igazi hasét, fényképen olyanokat is felfedeztem, amelyek pont úgy néznek ki, mint a derelye, vagy a ravioli. Ezt a formát feltehetően azért találták ki, mert így még kevesebb gondot jelent az elkészítésük. A praktikusabb alak, ráadásul a készen kapható tészta nagyon megkönnyíti dolgunkat. És az is igaz, ha a tölteléket többféle ízű alapanyagból készítjük, akkor még ízletesebbek is lehetnek, mint az eredeti hasék.

A haséhoz a kész vajas tésztát bontsuk ki, és éles késsel vágjuk 5X5 cm-es négyzetekre. Óvatosan kenjük meg felvert tojással úgy, hogy az a tészta szélein ne csurogjon le. Töltsük meg töltelékkel és hajtsuk kétrét. A tetejét is kenjük meg tojással. Eleinte forró sütőben, majd takaréklángon süssük készre.

Nemcsak Szilveszterre, hanem egyéb baráti összejövetelek alkalmából is ajánlom a hasékat. Ugyanis egy harapással bekaphatók. Fontos azonban, hogy mindig még melegen adjuk az asztalra. Tippként felsorolok néhány tölteléket, mellyel a hasék szabadon variálhatók.


Halas, sajtos-hagymás, zöldséges töltelékek

A töltelékeket készíthetjük párolt gombával, cukkinival, dinsztelt hagymával, péppé összenyomott főtt karfiolból, brokkoliból, összetört krumpliból, de készülhet főtt sajtkémmel, szardíniával, főtt vagy sült halból, harcsapaprikásból, konzerv tonhalból vagy tőkehalmájból, apróra vágott füstölt lazacból, halas, zöldséges ragúból stb. is. A hozzávalókhoz mindig adjunk kevés lisztet, felvert tojást, és reszelt sajtot. A masszákat a nyers tésztákra kenjük, ne utólagosan a megsültekre, vagyis együtt sütjük meg a megtöltött tésztákat, nem úgy, mint azt az eredeti technológia követelte.


Húsos töltelékek

Akik szívesebben esznek másféle húst, például azért, mert nem kedvelik a halat, azoknak ajánlom a sertéspörköltes, kolbászos, májas, szalámis, sonkás töltelékeket, melyekkel ugyancsak megtölthetik a vajas tésztákat.

Sertéspörköltes töltelék
A zsírjára sült pörköltet le kell darálni, és tojással megkötni. Hasonlóan készül a resztelt májas töltelék is.

Kolbászos töltelék

A kolbászos töltelékhez fejtsük le a kolbász bőrét, daráljuk le a kolbászt, de más módon is lehet pépesíteni, végül felvert tojással keverjük össze.

Májkrém töltelék
A májas töltelékhez többféle párolt májat (liba, borjú, sertés) használhatunk fel, melyet főtt tojással és tejbe áztatott zsemlével elegyítsünk, valamint vajjal és fűszerekkel keverjünk simára.

Szalámis töltelék

Téliszalámit vagy másféle szalámit szabadítsunk meg a héjától, vágjuk egész apróra. Keverjünk hozzá nyers, felvert tojást, vajat és jól dolgozzuk el.

Sonkás töltelék

A sonkás változatnál a gépsonkát vagy a füstölt sonkát daráljuk le, de apró darabokra vághatjuk késsel is. Összegyúrjuk az áttört főtt tojásokkal. Őrölt borssal, petrezselyemmel, vagy kedvenc fűszereinkkel ízesíthetjük.

További olvasnivaló

Osama bin Laden

    A Laden család 17. sarja, az „al-Kaida” néven emlegetett terrorista szervezet alapítójának tartott Osama, a Szaúdi királyi családdal szoros kapcsolatokat ápoló dúsgazdag jemeni származású építési vállalkozó, Muhammad Awad bin Laden...

Folytatás...

Szamócás, vagyis földiepres nyalánkságok

Nem tudom, hogy igazam van-e, vagy sem, de régóta vallom: az embernek azt kell fogyasztania, amire szervezetének szüksége van, vagyis, amit megkíván. Mielőtt még általánosítással vádolnának, rögtön hozzáteszem, meggyőződésemet...

Folytatás...

Másodszor Indiában

Varsón át Delhibe Nem gondoltuk, hogy másfél év elmúltával ismét Indiába megyünk. A méregdrága repülő helyett jó lenne a hajót választani, de a Földközi-tenger kikötőiből induló hajók között egyet sem...

Folytatás...

Frontunk van

... mondogatjuk, s rosszkedvünket, kellemetlen közérzetünket, idegességünket azonnal ráfogjuk. Noha az időjárás-változás valóban hatással lehet hangulatunkra, viselkedésünkre, reakcióinkra, s az előbbi panaszainkban van is némi igazság, helytelen bajaink forrását...

Folytatás...

Női kezek

A kezeket bárhol meg lehet figyelni, kivételek persze azért akadnak, például a téli hidegben kesztyűbe bujtatott kezekről bajosan lehetne bármit is mondani. A kezek tanulmányozására mindig nyílik alkalom: megleshetjük a...

Folytatás...

India - Néhai Csoma Sándor emlékére

Nagyobb térképre váltás Észak felé kisebb falvak között vezet utunk. Hatalmas rizs- és jutaföldeket hagyunk magunk mögött, majd hosszan elnyúló teaültetvények között haladva érjük el Sziligurit, az utolsó nyugat-bengáli síkvidéki települést...

Folytatás...

C vitamin, aminek hiányától skorbutot ka…

Az embereknek és az állatoknak, hogy zavartalanul működjön szervezetük, vitaminokra van szükségük. Ha nem jutnak megfelelő adag vitaminhoz, akkor vitaminhiány léphet fel náluk, mely nemcsak az immunrendszer gyengülését okozhatja, hanem...

Folytatás...

Álmomban fehér egereket láttam. Miként é…

Tisztelt Erzsébet!Álomfejtéshez szeretném kérni a segítségét! A múlt héten azt álmodtam, hogy a fiam fehér kicsi egereket fogott, kézzel a konyhában. Fura volt, hogy így kézzel meg tudta fogni őket...

Folytatás...

Fonákérzések: arcpír, hőhullám, fantom …

Ma már tudjuk, hogy az érzékelési zavarok, a különféle téves érzékelések mögött a legtöbb esetben speciális idegrendszeri probléma áll, régen azonban nem volt így. Elődeink azonban e tüneteket nem a...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?