A+ A A-

Hasé - eredeti recept szerint és egyéb módokon elkészítve

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Gondoltam, 2010 szilveszteri búcsúztatójára ropogtatni valóként pogácsákat ajánlok, aztán mégis úgy döntöttem, inkább a - szerintem méltatlanul - mellőzött hasékról írok, amelyek finomságban vetekednek a pogácsákkal, ráadásul az elkészítésük még könnyebb is. A hasé valószínűleg édes testvére az ugyancsak vajas tésztából készített sajtos rolónak, a töltött tojásos és töltött májas süteménynek, a sajtos és sonkás lepénynek valamint a gombakrémes fánknak.


Eredeti haséAz eredeti hasé 3-4 mm vastagra kinyújtott vajas tésztából készült. A tésztából kerek kiszúróval lapokat vágtak, a lapok felét - hasonlóan a linzerkoszorúhoz - kisebb átmérőjű kiszúróval kilyukasztották. A közepén üres lapocskákat felvert tojással megkenték és ráragasztották az egész lapokra. Sütőlemezen felsorakoztatva az egészet, a kiszúrt kicsi lapokkal együtt, megsütötték. A kisült vajas tésztákat főtt sajtkrémmel vagy borjúvelős krémmel töltötték meg. Végül a hasék tetején a töltelékes részt - mintha csak egy kalapot tettek volna rájuk - befedték az apró kerek kis sült tésztákkal.

Főtt sajtkrém
Felvert tojásba lassan, folyamatosan lisztet és reszelt sajtot szórva, az egészet simára keverték. Felfőzték, majd lehűtés után hozzáadtak vajat, és az egészet habosra verték.

Főtt borjúvelő krém
A borjúvelőt olajon megpárolták, szétnyomták és felvert egész tojást valamint reszelt sajtot adtak hozzá.


Sajtos haséAz egyszerűen készíthető, változatos formájú, és különféle töltelékkel megtömött "modern" hasék megalkotásával ma már nem sokat kell kínlódni, ugyanis a „macerás” vajas tészta készen kapható. Bár jó ideje nem láttam igazi hasét, fényképen olyanokat is felfedeztem, amelyek pont úgy néznek ki, mint a derelye, vagy a ravioli. Ezt a formát feltehetően azért találták ki, mert így még kevesebb gondot jelent az elkészítésük. A praktikusabb alak, ráadásul a készen kapható tészta nagyon megkönnyíti dolgunkat. És az is igaz, ha a tölteléket többféle ízű alapanyagból készítjük, akkor még ízletesebbek is lehetnek, mint az eredeti hasék.

A haséhoz a kész vajas tésztát bontsuk ki, és éles késsel vágjuk 5X5 cm-es négyzetekre. Óvatosan kenjük meg felvert tojással úgy, hogy az a tészta szélein ne csurogjon le. Töltsük meg töltelékkel és hajtsuk kétrét. A tetejét is kenjük meg tojással. Eleinte forró sütőben, majd takaréklángon süssük készre.

Nemcsak Szilveszterre, hanem egyéb baráti összejövetelek alkalmából is ajánlom a hasékat. Ugyanis egy harapással bekaphatók. Fontos azonban, hogy mindig még melegen adjuk az asztalra. Tippként felsorolok néhány tölteléket, mellyel a hasék szabadon variálhatók.


Halas, sajtos-hagymás, zöldséges töltelékek

A töltelékeket készíthetjük párolt gombával, cukkinival, dinsztelt hagymával, péppé összenyomott főtt karfiolból, brokkoliból, összetört krumpliból, de készülhet főtt sajtkémmel, szardíniával, főtt vagy sült halból, harcsapaprikásból, konzerv tonhalból vagy tőkehalmájból, apróra vágott füstölt lazacból, halas, zöldséges ragúból stb. is. A hozzávalókhoz mindig adjunk kevés lisztet, felvert tojást, és reszelt sajtot. A masszákat a nyers tésztákra kenjük, ne utólagosan a megsültekre, vagyis együtt sütjük meg a megtöltött tésztákat, nem úgy, mint azt az eredeti technológia követelte.


Húsos töltelékek

Akik szívesebben esznek másféle húst, például azért, mert nem kedvelik a halat, azoknak ajánlom a sertéspörköltes, kolbászos, májas, szalámis, sonkás töltelékeket, melyekkel ugyancsak megtölthetik a vajas tésztákat.

Sertéspörköltes töltelék
A zsírjára sült pörköltet le kell darálni, és tojással megkötni. Hasonlóan készül a resztelt májas töltelék is.

Kolbászos töltelék

A kolbászos töltelékhez fejtsük le a kolbász bőrét, daráljuk le a kolbászt, de más módon is lehet pépesíteni, végül felvert tojással keverjük össze.

Májkrém töltelék
A májas töltelékhez többféle párolt májat (liba, borjú, sertés) használhatunk fel, melyet főtt tojással és tejbe áztatott zsemlével elegyítsünk, valamint vajjal és fűszerekkel keverjünk simára.

Szalámis töltelék

Téliszalámit vagy másféle szalámit szabadítsunk meg a héjától, vágjuk egész apróra. Keverjünk hozzá nyers, felvert tojást, vajat és jól dolgozzuk el.

Sonkás töltelék

A sonkás változatnál a gépsonkát vagy a füstölt sonkát daráljuk le, de apró darabokra vághatjuk késsel is. Összegyúrjuk az áttört főtt tojásokkal. Őrölt borssal, petrezselyemmel, vagy kedvenc fűszereinkkel ízesíthetjük.

További olvasnivaló

Február

A február, mely a Gergely naptárban az év második hónapja, rendesen 28 napos, ám szökőévekben 29 napból áll. Nevét Februusról, a megtisztulás római istenéről kapta. A hónap a hét...

Folytatás...

A hipoténár, vagyis a Hold-domb

A Vénusz-dombbal szemben, a passzív Mars-domb (Nagy Mars területe) alatt található a Hold-domb, amely a dermatoglífiai meghatározás szerint a kéz ulnáris alsó domborulata, azaz a hipoténár. Broekman a...

Folytatás...

A keleti iskola legfőbb megállapításai

A kézjövendölés kutatói már régen felismerték a dermatoglífiai típusok, a különböző rajzolatok jelentőségét. Jamshed Mavalwala, a University of Toronto fizikai antropológia professzora Dermatoglífia: nemzetközi perspektíva címmel, 1978-ban kiadott könyvében...

Folytatás...

Csoki kézelemzése

  Bár - a jelentkezést követő levelezés során - elég sok fotót kaptam, sajnos a képek minősége nem ütötte meg a kívánatos szintet, a tenyerek bőrrajzolatait, fővonalait még kinagyítva is csak...

Folytatás...

A grüberlik

Az arcon vagy állon lévő gödröcskéknek sokféle neve van: nevezik griberlinek, griblinek, de hívják gribedlinek és grüberlinek is. A német eredetű szó töve, a gödör jelentésű grube, a graben...

Folytatás...

Egyszerű számok - hat

6-os, a Vénusz számaA Vénusszal szimbolizált 6-os számú ember barátságos, kedélyes, közvetlen, vidám, simulékony, odaadó, hűséges, kiegyensúlyozott, nagyvonalú, tapintatos, szeretetre méltó, erkölcsös, könyörületes, együtt érző.A 6-os szám hatása alatt áll...

Folytatás...

Hetes, a misztika és a szentség száma

  Már Babilonban is előszeretettel használták a misztikus hetest a különféle varázslásokhoz, az ősi Egyiptomban pedig valóságos kultusza volt ennek a számnak. A fáraók idején hét évig kellett az embernek valamit...

Folytatás...

Aggódom a kisfiam kezei miatt, történhet…

Bár - ha csak genetikai rendellenességeket nem mutatnak - nem szoktam gyermek kezeket elemezni, ugyanis a pubertás végéig (sőt gyakran a felnőtté válásig) a kezek morfológiai jellemzői, vonalformációi - a...

Folytatás...

Csipkeverésről, a Hunnia Csipkemúzeum me…

Terényi víkendünk zárónapjának fő eseménye a Hunnia Csipkemúzeum felkeresése volt. Már az első napi sétánk során felfigyeltem a múzeumba invitáló táblára, izgatott kíváncsiságom, milyen lehet ez a csipkekiállítás. Érdeklődésemet több...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?