A+ A A-

Három ízletes török saláta

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Tanúsíthatom, hogy a török konyha főztje ízletes, az ételek illata pedig fenséges, ez utóbbiról annyit, hogy egy alkalommal, Iránból jövet majdnem elcsábultam. De ellenálltam a piros szaftos ételnek, nem kóstoltam meg, sikerült legyőznöm iránta való ingerenciámat. Mivel rég nem eszem meg a különböző húsokat, a halat is csak egy idő óta, ezért nem tudok nyilatkozni húsos alkotásaikról, mint például fő ételükről a sis kebabról, de azok, amiket ettem a törököknél, mind ízlettek, kivéve a pisztáciás, mogyorós, mandulás, mézes-cukros túl édes, nehéz süteményeiket, beleértve a baklavákat is.

Sült halaik finomak, legyenek azok folyamiak, taviak vagy tengeriek, de ugyanez igaz a boltokban kapható natúr joghurtokra, csodálatos friss gyümölcseikre, fagylaltjaikra és réteseikre is. A zöldségfélék elkészítésének pedig egyenesen nagymesterei, salátáik elsősorban paradicsomból, paprikából, vörös-, lila hagymából, padlizsánból, fokhagymából készülnek. Fűszerként mentát, vagy - mint mi - petrezselymet használnak, és akárcsak én, a sózáson kívül olíva olajjal és citromlével ízesítenek, vagy azokhoz a salátákhoz, melyekkel ízében jól harmonizál, natúr joghurtot adnak. Ezekből a hozzávalókból állítottam össze a javasolt három török salátát, mindegyike négy személyre szól.

Pásztor saláta
Pásztor saláta

Egy kisebb lila- vagy vöröshagymát hámozzunk meg, vágjuk karikákra, sózzuk meg, majd tegyük egy salátástálba. Két nagy paradicsomot mossunk meg, szeleteljük fel és terítsük rá a hagymaszeletekre. Hámozzunk meg három-négy kisebb vagy egy nagyobb kígyó uborkát, majd kockázzuk fel. Három-négy hegyes zöldpaprikát vágjuk karikákra és az uborkával együtt szórjuk a salátástálba. Az egészet szórjuk meg egy félcsokornyi összevágott petrezselyemmel. Sózzuk meg és jól keverjük össze. Locsoljuk meg hár>om evőkanál olívaolajjal és két evőkanál citromlével, de (ha nem ismerjük vendégünk ízlését) az olajat és a citromlevet külön is szervírozhatjuk.


Joghurtos uborkasaláta

Hámozzunk meg és vágjuk kockákra négy kisebb vagy egy-két nagy kígyó uborkát, és tegyük egy tálba. Zúzzunk össze, vagy aprítsunk fel négy gerezd fokhagymát, sózzuk meg és szórjuk az uborkára. Két nagy poharas joghurtot verjünk fel villával vagy habverővel, keverjük el az uborkát és a fokhagymát is a joghurttal. Öntsünk hozzá három evőkanál olíva olajat, három evőkanál citromlevet és dobjunk a tálba néhány jégkockát. A salátát friss vagy szárított mentalevelekkel díszítsük.



Padlizsán salátaPadlizsánsaláta

Grillezzünk vagy sütőben süssünk meg három kövér padlizsánt, amíg a héjuk meg nem sül. Ezután hámozzuk meg és aprítsuk fel a sült padlizsánokat, és tegyük egy tálba, melybe előzőleg fél pohár olíva olajat öntöttünk. Szórjunk a tálba sót és öntsük hozzá fél citrom levét, az egészet keverjük jól össze, tegyük félre pihenni. A citrom másik felének levét csavarjuk ki a padlizsános tálba, és egy villával alaposan zúzzuk össze a padlizsánt. Amikor a padlizsán pasztaszerűvé vált, tegyük a keveréket egy lapos tányérra, és díszítsük fel ízlésesen a salátát paradicsom, lilahagyma és zöldpaprika szeletekkel, a tetejére pedig tegyünk fekete olajbogyókat.

További olvasnivaló

Egy sós és egy édes - zsemle- és kekszmo…

A vegetáriánus és halas ételek közül, legolvasottabbak a cukkinis receptjeim. Arra gondoltam, mielőtt belekezdenék újabb cukkinis írásomba, oldalam keresőjébe beütöm a „cukkíni” szót. Nem akartam hinni a szememnek, annyi helyen...

Folytatás...

Mester számok

Valójában két mester szám van, a 11 és a 22. Ez a két szám a modern numerológia értelmezése szerint speciális képességekkel rendelkezik, és sohasem szabad őket ismételt összegzéssel a 2-es...

Folytatás...

Mit esznek az állatok?

Az állatok többségének napjai élelemkereséssel vagy zsákmányszerzéssel és evéssel telnek, étrendjük - attól függően, hogy vegetáriánusok, ragadozók vagy mindenevők - sokféle lehet. Van, amelyiküké meglehetősen egyhangú, de olyanok is akadnak...

Folytatás...

A szexuális irányultság – homoszexualitá…

Sokan szeretnék tudni, hogy mit mondanak a kezek a szerelemről, a kapcsolatainkról, a szexről, megállapítható-e az ember szexuális beállítottsága pusztán a kezeinek megfigyelése alapján. A témával a palmisztria, majd később...

Folytatás...

Brindaban (Vrindavan)

Ha Mathurába öreg este érkeztünk, akkor most Brindabanba érve már vén este van, pedig alig múlt még kilenc óra. Indiára hamar rátelepszik az est sötétje. Bár Mathura is szent város...

Folytatás...

Emberke kézelemzése

  A kezek típusát - mivel a felvételek a relatív méreteket illetően torzítanak (ennek bizonyításához elegendő egy pillantást vetni a jobb- és a bal tenyerekre) - nem tudtam azonosítani. A kézfejről...

Folytatás...

Görög megfigyelések az anyajegyekről

Az anyajegyek fiziognómiai értelmezéséről korábban már írtam, ezúttal egészen más megközelítésben olvashatnak ezekről, születéskor megjelenő jelekről. A következőkben ismertetésre kerülő értelmezés a görögöktől származik, akik általában szerencsésnek tartották az...

Folytatás...

A legegyszerűbb, legkönnyebben elkészíth…

Megkívántuk az édességet, de ebéd előtt sem időm, sem hangulatom nem volt nekiállni valamilyen sütemény készítéséhez. Mentőötletként eszembe jutott, a hűtőszekrényben van gesztenyemasszám, abból elég gyorsan gesztenyepürét tudnék alkotni, de...

Folytatás...

Gyurcsány Ferenc ujjai

  1961. június 4-én született Pápán. Középiskolai tanulmányai után a Janus Pannonius Tudományegyetemen előbb 1984-ben főiskolai diplomát, majd 1990-ben a Közgazdaságtudományi Karon egyetemi diplomát szerzett. 1984-88 között a KISZ Pécsi Városi...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?