A+ A A-

Gyomorerősítő és szélhajtó, de főleg remek zöld fűszer a kapor.

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


A címben olvasható méltatáson túl a kapor serkenti az emésztést, és hatásos az epebántalmakra, használ az álmatlanság valamint kólika ellen is. Külsőleg borogatásként szemgyulladás kezelésére használják, főzetét pedig hólyaghurutnál gőzölésre. A virágából és terméséből illatos olajat készítenek, a száráról lemorzsolt apró leveleit ételadalékként hasznosítják.

KaporzöldSzemély szerint nagyon kedvelem a kaprot. Ezért örültem néhány napja, amikor az egyik szomszédasszony becsöngetett és meglepett egy ölnyi kaporral. Idén jó volt a termése, tehát az utcában még másnak is jutott belőle. Egész délelőtt dolgoztam a tömérdek kaporszárral, csipegettem a parányi leveleket, aztán alaposan megmostam, lecsepegtettem, megszárítottam, majd két műanyag zacskóban eltettem a fagyasztóba. Épp jókor érkezett az „ellátmány”, mert már híján voltam e fűszernek, csak egy kis színehagyott fakó kaprom maradt tavalyról.

Egy ideig a kaprot, sóval vagy mézzel tartósítottam, vagy egyszerűen megszárítottam, de ez a fagyasztott változat, praktikusabb, mert a fagyott kaprot, édes- és sós ételekhez egyaránt felhasználhatom, sőt aprítanom sem kell, csak - mint egy marokerősítőt - összenyomom a zacskót, s a szorításomtól a benne lévő fagyos kapor apró darabokra törik.

A friss levelek szedegetése közben döntöttem el, hogy - noha már eddig is jó néhány kapros receptet ismertettem - külön is írok a kaporról. Igazán azonban csak akkor lepődtem meg, amikor a „kapor” és a „kapros” szavakat beütve oldalam keresőjébe, az összes találat között több tucat étel - köztük olyanok, mint a kapormártás, a kapros zellersaláta, a kapros újkrumpli, a kapros cukkini krémleves,  a kapros-túróval töltött palacsinta, a rétestésztába csomagolt kapros túrós, a kapros tökfőzelék, a kapros-sajtos sült tök, a réteslapba burkolt kapros-túrós csusza, a kapros-túróval töltött gombakalapok stb. - leírása bukkant elő. Ez is csak azt bizonyítja, hogy kedvelem a kapros ételeket. Ezért most kibővítem a repertoárt, s a meglevőket megtoldom még néhány illatos kapros finomsággal. Remélem, a korábbi receptjeimmel nem lesz átfedés.


Kaporleves

Készítsünk világos rántást, adjunk hozzá apróra vágott kaprot, engedjük fel hideg vízzel, és bőségesen locsoljuk meg tejföllel. Forraljuk fel, és pirított zsemlekockákat vagy leves gyöngyöt adjunk hozzá.


Kapros zöldbableves

A megtisztított, feldarabolt zöldbabot, összezúzott fokhagymával sós vízben tegyük fel főni. Amikor már forr, a tetejére szórjunk - tetszés szerint (lehet bőséges mennyiséget is) - apróra vágott kaprot. Tehetünk bele galuskát vagy más kész levestésztát is, de ez nem lényeges. A végén habarjuk be tejföllel, és a kimert levesre még szórjunk egy kis kaprot.


Sült padlizsán majonézes kaporral

A meghámozott, karikára vágott, besózott padlizsánt, lisztben megforgatva olajban kisütjük. Közben majonézt összekeverjünk az apróra vágott kaporral. A sült padlizsán mellé adjuk a kapros majonézt.


Tejfölös kapros káposzta főzelék

Egy keményfejű, de zsenge fejes káposztát - lefejtve a külső leveleket - kettévágunk, és nagyon vékonyra felszeleteljük. Egy nagy fej meghámozott vöröshagymát ugyancsak felszelelek és egy maroknyi kaporral együtt a káposztát felteszem sós vízben főni. Ha megfőtt a káposzta, tejföl és grízes liszt habarékával besűrítem a főzeléket. Tálalás előtt még meghintem friss kaporra a káposzta főzeléket. Adhatunk feltétként rá tonhalból készült pörköltet, vagy kemény tojást, esetleg tojásrántottát.


Kapros-túrós sós batyu

Fél kiló túró, 2-3 evőkanál sűrű tejföl, 2-3 felvert tojás, egy csészényi apró kapor, kevés só, 1-2 evőkanál búzadara felhasználásával készítsünk sima keveréket. A Készen kapható leveles tésztát vágjuk négyzet alakúra, a tészták közepén képezzünk halmokat a túrós töltelékből, majd batyukat formázva belőlük, csípjük össze a tészták négy sarkát. Sütőlemezre téve, előmelegített forró sütőben, gyorsan megsülnek.


Édes kapros, túrós édes töltelék palacsintához, réteshez, palacsintához, leveles tésztához

Fél kg túróhoz adjunk 2-3 evőkanál sűrű tejfölt, csészényi apróra vágott kaprot, ízlés szerint cukrot. Keverjük a masszát sima állagúra.


Kapros túrósKapros-túrós, tészta nélkül

Fél kg túrót keverjünk simára 2-3 evőkanál sűrű tejföllel, 3-4 felvert tojással, csészényi apróra vágott kaporral, 2 evőkanál búzadarával és ízlés szerint cukorral. Kivajazott vagy olajozott tepsibe öntsük bele a túrós, kapros masszát és előmelegített sütőben, 200 C fokon süssük meg halványpirosra. Még melegen szórjuk meg a tetejét por- vagy szőlőcukorral, ettől szép fényes színűvé válik. Ha kihűlt, vágjuk apró kockákra vagy nagyobb tégla formájú szeletekre.


Kapros szendvicskrém

Apróra vágott kaprot keverjünk össze natúr szendvicskrémmel, vagy lágy vajjal. Adhatunk hozzá csipetnyi sót, kevés citromlevet, de mindkettő elhagyható.


Kapros-sajtos szendvics

Kapros szendvicskrémmel megkenjük a kenyérszeleteket, mindegyikre egy vékony szelet sajtot borítunk, és forró sütőben pirosra sütjük.


Kapros brokkoli vagy karfiol saláta

Kissé főzzük meg a megtisztított rózsáira szedett brokkolit vagy karfiolt. Szűrjük le és keverjük össze kapros majonézzel. Alaposan behűtve tálaljuk.


Kapros padlizsánsaláta

A meghámozott, kockára vágott padlizsánt főzzük meg, szűrjük le, majd keverjünk hozzá zúzott fokhagymát és bőségesen apró kaprot, és öntsük nyakon citromos-sós-cukros salátalével. A saláta tetejét is szórjuk meg kaporral.

További olvasnivaló

A fül színe

Függetlenül attól, hogy milyen rasszba tartozik az ember, füleinek a színe egy kissé világosabb, mint az arcáé. Ugyanakkor az egészséges emberek esetében nem szokatlan, hogy a füleik színárnyalata összhangban van...

Folytatás...

Csoki kézelemzése

  Bár - a jelentkezést követő levelezés során - elég sok fotót kaptam, sajnos a képek minősége nem ütötte meg a kívánatos szintet, a tenyerek bőrrajzolatait, fővonalait még kinagyítva is csak...

Folytatás...

Kriszta kézelemzése

Ujjai a kézfej felől nézve jóval hosszabbaknak látszanak, mint a tenyérről készült képeken. Ha az utóbbiakon hasonlítjuk össze az ujjakat a tenyérrel, kiderül, hogy az ujjak valóban hosszúak, de...

Folytatás...

Dharma9 kézelemzése

A kezére nézve, biztos vagyok benne, hogy kézfogása határozott és rövid, ezt nevezik ideális, normálisnak mondható kézfogásnak. A keze színéről azonban már nem tudok ilyen egyértelműen nyilatkozni, mert a fényképek...

Folytatás...

Rám spriccelte ondóját

Az ember nem szívesen emlékszik a kényes, kellemetlen, dolgokra, az undorítóakat pedig szeretné minél előbb elfelejteni. Nagy segítség, hogy az átélt rosszat - ha nem is gyorsan, vagy azonnal -...

Folytatás...

Fineline kézelemzése

A képeken mindkét kézfeje, elég horpadtnak látszik, rajtuk a bőr pedig sápadt rózsaszínűnek tűnik. Az ilyen kézfej bizonyos erőtlenségnek a jele, a tenyerében lévő halovány élet- és fejvonalak is...

Folytatás...

A külső kézél

A külső vagy ulnáris kézél a tenyérnek a kisujj felöli szélén levő részét, vagyis a Merkúr-, a nagy Mars- és a Hold-dombokat foglalja magába. Ezek a területek együttesen az ösztönös...

Folytatás...

Frenológia, avagy koponyatan

Az Új Idők Lexikonában a frenológia „…az az elmélet, amely az állatok és emberek lelki tulajdonságait koponyájuk formájával, külső alakulatával próbálja összefüggésbe hozni…”, míg ugyanezen címszó alatt a Britannica...

Folytatás...

Papesz kézelemzése

Az enyhén kúpos formájú kezek látszatra finomnak tűnnek, ami gazdája érzelmességére, érzékenységére, de mindenekelőtt összetett személyiségére utal. E megállapítást támasztja alá a tenyeret behálózó sok, szerteágazó, apró vonalka, melyek...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?