A+ A A-

Grillezett tintahal párolt mangolddal és főtt krumplival

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Többször is ezt az ételt rendeltük, és fogyasztottuk legutóbb egy tengerparti vendéglőben, az Adria egyik gyöngyszemének nevezhető közép-dalmáciai Rogoznicában. A tányéron lévő tintahaldarabokat és a krumplit rögtön felismertem, de a párolt zsenge, fehér szárú és zöldes levelű zöldséget nem tudtam azonosítani. Ízre sem volt olyan, ami emlékeztetett volna bármilyen zöldségre.  Végül is arra gondoltam, hogy ez a semleges ízű valami, nem lehet más, mint a mangold. Jól okoskodtam, mert igazam lett, másnap a piacon rámutattam egy csokorra való, hasonló formájú nyeles zöldekre, s érdeklődésemre, a kedves eladó közölte velem, hogy blitva. Persze ez a szó nem jelentett számomra semmit. A hölgy - látva értetlen arckifejezésemet - szinte azonnal rávágta: mangold. Ebből arra következtettem, hogy már előttünk is járhattak vásárolni magyarok erre a piacra, és tőlük tudhatják ennek a még nálunk nem túlságosan ismert zöldségnek az elnevezését. Persze a németektől is megjegyezhették ennek a répafélének a nevét, mert náluk Mangoldwürzel, vagy - mint ahogy mi mondjuk - Mangold a neve.

A mangoldot az olaszok bietolaként ismerik, a franciáknál pedig blette a neve, nálunk mángoldnak és leveles répának is nevezik. Azt mondják, hogy levelei a kínai kel ízére emlékeztetnek, de még jobban hasonlít a spenótra, azonban aromája annál jóval markánsabb.  A zöldség szárai a spárgához hasonlóan fogyaszthatók, a levél lemezeiből pedig saláta készíthető. A mangoldból csinálhatunk krémlevest, főzeléket, összepárosíthatjuk tésztával, például spagettivel, makarónival, megpárolhatjuk köretként, feltálalhatjuk bundás zöldségként és salátaként valamint készíthetünk belőle édes pitét is.  A franciáknál kedvelt zöldség, például összerakják rizzsel és tojással, majd tejjel meglocsolva, sütőben kisütik.

Azt olvastam, hogy a mangoldban kimagaslóan sok a karotin, vagyis A-vitamin, de magas a B1, B2 és C-vitamin tartalma, ezen kívül találhatók benne cukrok, pektinek, valamint oxálsav, almasav, citromsav, foszfor, kálium, kalcium, vas és magnézium is.


Grillezett tintahal mangolddalGrillezett tintahal

A megtisztított tintahalakat szeleteljük fel, sózzuk meg. Kedvelt fűszereinkkel például rozmaringgal, petrezselyemmel elkevert olajjal bepácolhatjuk. s míg a pácban érlelődik a tintahal, addig a grillező rostélyát forrósítsuk fel, majd fedjük le olajjal megkent alufóliával, amire felkerülnek a tintahal szeletek. Gyorsan megsül a hal, de közben nem árt olajjal kenegetni és főleg megforgatni a hal darabokat, hogy mindkét oldaluk megsüljön.  Amint szép barnára sültek, azt jelenti, hogy elkészültünk. Tálaláskor szórjunk rájuk apróra vágott fokhagymát és tegyünk melléjük citromkarikákat.


Párolt mangold
A mangoldot késsel, vagy ollóval válasszuk le az erezetétől, ezután a szárakat szeleteljük fel. A leveleket szeleteljük fel laskára. A zsenge, friss mangoldnak nem kell kivágni az erezetét. Ha vízben főzzük meg a mangoldot, vagy vajban, olajban pároljuk meg, akkor mindig először a szárakat tegyük fel főni, illetve párolni, a leveleket csak később tegyük hozzá, mert gyorsabban megpuhulnak.

Főtt krumpli
A meghámozott krumplit vágjuk kockákra, mossuk meg alaposan és tegyük fel főni sós vízben. Szűrjük le, és nem árt a végén olvasztott vajban megforgatva kicsit megsütni.

További olvasnivaló

Lábtan

A 18. században felmerült a tenyérjósok fejében a talpvonalak és a lábujjak vizsgálatának gondolata. Ám az ötletet hamar elvetették, mégpedig azzal az indokkal, hogy a talp a föld fölé esik...

Folytatás...

Szári fodrász kézelemzése

A kezét valószínűleg alulról, a csuklója felől - rossz szögből - fényképezhették, mert az ujjaihoz képest a tenyere meglehetősen nagy. Mivel torzíthatnak a fotók, az ujjakat a tenyérrel nem hasonlítom...

Folytatás...

Álmomban orális szexre akartak kényszerí…

A címben megfogalmazott esemény a legfontosabb eleme anonimitását kérő olvasóm rémálmának, melyet részletesen az alábbiakban fogalmazott meg:„Kedves Erzsébet! A ma éjjel egy szörnyű álmom volt, melyről szeretném tudni, hogy mit...

Folytatás...

Házimunka során végezhető gyakorlatok

  Kézimunkázás, varrás, vagy TV nézés szünetében forgassuk körbe a szemünket hatszor az óramutató járásával megegyezően, majd ismét hatszor az ellenkező irányban.     Zöldségtisztítás vagy tévénézés után fejünket hajtsuk jobbra, bal...

Folytatás...

55 óra a Kerala Expresszen - II.

Közeledik a villanyoltás, a „takarodó” ideje, addig mindenkinek el kell készülnie, szinte egyszerre kezdenek ágyazáshoz az utasok, sokan várták már ezt a pillanatot. Nappal csak ülni lehet, vagy mászkálni...

Folytatás...

Karácsonyfa

Az egyiptomiaknál, kínaiaknál és a zsidóknál ősi eredetű szokás volt ünnepi alkalmakkor örökzöld koszorúkat és girlandok akasztani a házra, ajtóra, az örök élet jelképeként. Az egyiptomiak a győzelmet szimbolizáló...

Folytatás...

Egy elfeledett meteorológiai műszer, a p…

  A közönséges orvosi piócát már régóta időjós élőlénynek tekintik. Egy régi spanyol rajz - melyre a népi megfigyeléseket, regulákat, időjárási babonákat összegyűjtő Richard Inwards Sevillában járva akadt - kilenc pióca-pozíciót...

Folytatás...

India - Ráma isten szülőhelyén

    Érdemes volt sietnünk, mert a mindössze hat kilométerre levő Ajodhjában már menni sem tudunk a sok ezernyi, motyóját cipelő hindu zarándoktól. A főutcán hömpölygő embertömeg cipzárként nyílik szét előttünk és...

Folytatás...

Irán - Zarathusztra földjén

  Nagyobb térképre váltás   Teheránból 1371 Tir havának 18. napján - 1992. július 9-én -, az Ashura és Tasua ünnepek előtt indulunk. A mi időszámításunktól való eltérés abból adódik, hogy iszlám naptár...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?