A+ A A-

Görög saláta, török pogácsa és szendvicskrém feta féle sajtból

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


KrémfehérsajtA tehéntejből készült, vizes sóoldatban kapható fetaféle krémfehérsajt, megfizethető áron elérhető, pláne akkor, ha kedvezményesen árulják. Mivel sokáig eláll, többnyire ilyenkor veszek néhány csomaggal, persze időnként igazi fetával is meglepem magam és a családom.

Az igazi, görög feta sajt, juhtejből készül és nálunk elég borsos az ára. Persze sok feta sajtféle van, felsorolni szinte lehetetlen, mert számos országban gyártják különböző változatait. Készítik tehén-, juh-, kecske-, és bivalytejből. Ezek nagyjából azonosak, és mégis különbözőek. Előállítható nyers-és pasztörizált tejből, eltérő az alakjuk, az állaguk, a színük, az összetételük, az elnevezésük, sőt a zsírtartalmuk is, ez utóbbi elérheti a 48-50%-ot.

A feta és a fetaféle sajtok lehetnek frissek, érlelés nélküliek. Nemcsak sós vizes oldatban tartósítják őket, hanem olívaolajban, ecetben vagy borban, mindig a gyártó ország hagyománya szerint. Az alapanyagtól, az előállítás módjától függően többféle lehet a gyártási technológia, az érlelési idő, eltérő a csomagolás és a hagyomány is. A lényeg az, hogy ezek a sajtok sokáig elállnak és valamennyi meglehetősen sós, tehát ha feta, vagy fetaféle sajttal készítünk valamit, a sóval nem árt spórolnunk, sőt - ha csak nem szenved a családunk alacsony vérnyomástól - a legjobb, ha egyáltalán nem adunk sót a fetás ételhez.

Mivel receptem görög és török ízeket ajánl, ezért csak e kettőt említem név szerint, a görög fetát, s a török beyaz peinirit, amelyeket jelen esetben a magyar fetaféle krémfehérsajttal helyettesítek. És ha a feta sajtról van szó, nem hagyhatom ki a krémfehérsajtos szendvicskrémemet.


Görög salátaGörög saláta krémfehérsajtból

Hozzávalók: egy csomag krémfehérsajt, paradicsom, uborka, hagyma, olívabogyó, olívaolaj, oregano

Vágjuk a megmosott paradicsomot és uborkát valamint a megpucolt hagymát szeletekre, vagy kockára. (A kígyóuborka héját nem hámozom le, és lila hagymát használok). Az egészet tegyük egy tálba, picit sózzuk meg, szórjunk rá oreganot, öntsük rá az olívaolajat és azonnal tálaljuk.A görögök ezt a híres salátájukat, aminek neve horiátiki száláta, mindig frissen fogyasztják, nem érlelik össze az ízeket, mint ahogy mi megszoktuk a salátáknál. Nem tesznek bele ecetet sem cukrot csak bőségesen meghintik oreganoval. Az olívabogyó viszont elmaradhatatlan, és a feta sajtot egy darabban teszik a saláta tetejére.

Én azonban a sajtot felkockázom, úgy hintem a salátára, majd beszórom még oregánoval és fekete olívabogyóval, a tetejére pedig olívaolajat öntök. Gyönyörű látvány, amint az aranysárga olaj lefolyik a salátáról. De nemcsak a szemnek kívánatos, hanem a szájnak is. Ehetjük önmagában, vagy egy kis pirítós kenyérrel, de fogyaszthatjuk a salátát kívánó ételekhez is. A mennyiséggel azonban vigyázzunk, mert a feta sajttól hamar jóllakunk. Persze zöldsalátával, paprikával, kapribogyóval is dúsíthatjuk „görög salátánkat”, adhatunk hozzá ecetet, vagy citromlevet, akár egy kis cukrot, sőt elkeverhetjük majonézzel, meghinthetjük apróra vágott petrezselyemmel is. Ízlés dolga, hogy ki mivel készíti el.


Török pogácsaTörök pogácsa krémfehérsajtból, plusz só nélkül

Hozzávalók: 25 dkg krémfehérsajt (egy csomaggal), 30 dkg margarin, 50 dkg liszt, 1 tojás sárgája, késhegynyi sütőpor

A lágy margarint dolgozzuk krémszerűvé a krémfehésajttal. Adjunk hozzá lisztet, amiben előzőleg elkevertünk egy késhegynyi sütőport, és gyúrjuk össze. A tésztát lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, és apró vagy közepes nagyságú pogácsákat szaggassunk belőle. Egy kikent sütőlemezre rakjuk őket szép sorba, kenjük meg a tetejüket a felvert tojás sárgával, majd előmelegített sütőben közepes lángon addig süssük, amíg szép színű nem lesz. A sütési idő kb. 20-25 perc.

A pogácsák tetejét meghinthetjük kömény-, vagy szezámmaggal, esetleg pirospaprikával, de finom íze lesz a pogácsáknak, ha reszelt trappista sajttal meghintjük. (Ez a pogácsaféle nagyban hasonlít a túrós pogácsához, de a meglehetősen sós sajt miatt, a tésztájába egyáltalán ne tegyünk sót.


Ha van még egy sajtunk (én általában egyszerre többet veszek), gyorsan elkészíthető és finom a krémfehérsajtos szendvicskrém.

A krémfehérsajtot lereszelem, vagy ledarálom kézi darálóval, krémszerűvé elkeverem a tejszínes mascarpone krémmel. Teszek bele egy csipetnyi őrölt borsot. Sót azonban itt sem használok! A mascarpone krém helyett megteszi az olcsóbb natúr sajtkrém is, ez utóbbi azonban hamar levet ereszt, amit - mielőtt megkennénk vele a kenyerünket - le kell löttyintenünk a krémünkről.

További olvasnivaló

Bolha hiedelmek

Állítólag a bolhák (és egyéb paraziták) megérzik a közelgő halált. Ezért, ha a táplálékukként szolgáló páciens halála közeleg, elhagyják az illető testét. Ezért a hirtelen távozásukat, egy közelgő súlyos betegség...

Folytatás...

Emese kézelemzése

A keze - a különböző ujjvégződések alapján is - a vegyes kéztípusba sorolható. Az ilyen kezeken felfedezhető különböző ismertetőjegyek ellentmondásossá és nehezen körülírhatóvá teszik ezt a kéztípust. Azt, hogy kéz...

Folytatás...

Eltévedt kézelemzése

  Ujjai vastagak, húsosak, a formájukból arra lehet következtetni, hogy nem veti meg az élet örömeit, igyekszik kielégíteni a vágyait, érzéki és kedveli a szép környezetet, valamint szereti a gyomrát, elsősorban...

Folytatás...

A daktiloszkópia története

A személyazonosítás már a történelem kezdete óta fontos kérdésnek számít. Az ókori társadalmak kialakulásával és fejlődésével egyre több esetben merült fel az igény az emberek kilétének megbízható azonosítására. Régóta...

Folytatás...

A fülszegély

Fülszegélynek, más néven csigának (szaknyelven helixnek) a fül közepén kezdődő, némileg visszahajló porcos csigát nevezik, mely felülről körbeöleli a fület. A fülszegélyhez hozzátartozik még a cimpa külső széle is. Röviden...

Folytatás...

Sikandra és Akbar császár

Agrát elhagyva gondolataim minduntalan visszakanyarodnak a Sír Palotához. Nem befolyásolnak, de mégis eltöprengek Ludviáni urdu költő Tádzsról írt sorain: „Kedvesem fordítsd el tekinteted a márványpalota pazar szépségéről, kihívó gazdaságáról...

Folytatás...

Szex babonák I. - A genitáliák alakja, m…

  Az egyik legszélesebb körben elterjedt mítosz, hogy a pénisz mérete kritikus az örömszerző képesség szempontjából. Ez a babona az évezredek során számos férfi életét megkeserítette. Sokan azt gondolták, hogy a...

Folytatás...

India - India szellemisége árad a városb…

Szakadó esőben, bal kéz felől elhaladva a Dum-Dum repülőtér mellett, északról érünk Kalkuttába. A városban minden sáros, latyakos, a buszokról fürtökben lógnak az emberek, a rácsos század eleji villamosok inogva...

Folytatás...

Tanuló kézelemzése

Bár a fényképek torzítása miatt - ugyanis a fotózás közben az objektív nem derékszöget zárt be a kézfej, illetve a tenyér síkjával - bizonytalan vagyok, annak alapján, hogy a tenyér...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?