A+ A A-

Életem első avokádókrémje - ebéd Bujákiéknál

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


AvokádóKorábbi írásomban már röviden utaltam a Bujáki házaspár kedves vendéglátására, és fenséges ízű ebédjére. Arra gondolva, hogy a jó pap is holtáig tanul - a fogások sorrendjében - megosztom az elfogyasztott ételek receptjeit olvasóimmal, úgy ahogyan, azok leírását utólagosan megkaptam, sőt néha idézek is néhány sort a precíz instrukcióból. Ebéd közben nem jutott eszünkbe a receptek ecsetelése, főleg csereberéje, sőt - amit nagyon bánok - a terített asztalról nem készítettünk egyetlen képet sem, pedig jó lett volna. A látogatást követő héten, Bujáki módra készítettem avokádó krémet, amit saláta ágyon, kockára vágott sült lazaccal tálaltam fel, ugyanis párom a füstölt lazac szeleteket a foci VB nézése közben az előző este megette.

Avokádó krémAvokádó krém, salátaágyon göngyölt füstölt lazaccal


„Az avokádót addig kell érlelni, amíg tapintásra puha nem lesz. Miután kellően megpuhult, hosszában kettévágjuk, a magját kivesszük, majd egy evőkanállal kikaparjuk a héjból. (Ha a gyümölcs túl puha, csak nyaklik-csuklik, ilyenkor inkább hámozzuk meg.) Villával törjük össze, azonnal locsoljuk meg citrommal, sóval, borssal, majd nagyon apróra vágott lilahagymával, mustárral és egy evőkanál tejföllel keverjük krémesre.” (Én egy kis fokhagymát is adtam hozzá.)

„Két avokádóból bőséges krémet nyerhetünk. Hidegtálakra a krémből evőkanállal önálló szigeteket helyezhetünk el. Ha marad belőle, finom pirítós kenyérre kenve vagy nassolni belőle kukorica chipsszel. Az elkészített krém nem barnul meg, ha zárt tálba vagy edénybe tesszük, esetleg fóliával betakarjuk.”

Spárgaleves

„Körülbelül 1/2 kg spárgát számítsunk 4 személyre. A sípokat hámozzuk meg, ügyelve, hogy egyikükön se maradjon héj. (A héjat asztalra fektetett spárgákról a fejtől lefele kell lehúzni.) A zsenge fejeket kb. 3 cm-re le kell vágni, mert ezeket csak később főzzük a levesbe. Mielőtt a fejüktől megfosztott szárakat 2 centiméteres darabokra vágnánk, ellenőrizzük, nem maradt-e a rajtuk keserű ízű rost. Ha megvagyunk vele, vajjal világos rántást készítünk, megsózzuk és felengedjük hideg vízzel. Egy egész, héj nélküli vöröshagymát teszünk bele, melyet 10 percig lobogó vízben főzzük, majd újabb 10 percig együtt főzzük a spárgadarabokkal. Ezután egy nagy csokor összevágott petrezselyem felét szórjuk bele, s a levágott spárgafejekkel együtt további 5 percig főzzük. Kivesszük a vöröshagymát, és hozzáadjuk a maradék petrezselymet. Csak tálalás után tegyünk bele tejfölt, hogy a maradék leves ne romoljon meg, mert így hűtőben 1-2 napig is eltartható.”

Kati ponty

Hámozott, vastag karikára vágott burgonyát - mielőtt még szétfőne - kikent jénaiba elhelyezzük, és natúr ömlesztett sajtkrémet kenünk rá. Ezután megszórjuk kockára vágott, megpirított hagymával és a hagymás, sajtos krumpli rétegre fokhagymás tejben pácolt és elősütött halat helyezünk. (A páchoz egy kis doboz főzőtejszínben 3-4 gerezd apróra zúzott fokhagymát keverjünk el.) A tetejét megpucolt, szeletelt mandulával megszórva ressre sütjük.

Az ebédhez visszatérve, a sóskamártás ugyancsak etette magát, pedig Kati nem tett bele cukrot, ettől jobban kijött a sóska íze, ezen túl én is így fogom készíteni. Az ebéd utáni süteményt akkor már nem tudtam megkóstolni, mert degeszre tömtem a bendőmet, de később pótoltam mulasztásom, ugyanis kaptunk útravalót belőle. A mogyoróval készült kevert tésztát tortakarikába öntve, a tetejét meggydzsemmel megkenve sütötték meg, s tortaszeletekként vágták fel. A hideg fekete ribizli ital után, a lakoma befejezéseként kapott illatos, tejszínes presszókávé is nagyon jól esett mindkettőnknek.

További olvasnivaló

Loire13 kézelemzése

A kézfelvételeket nézegetve, a legelső, ami szembeötlik, hogy a széttárt ujjú képek valamennyikén a kisujj - mintegy különállóságát hangsúlyozva - feltűnően eláll a többitől. Amikor mindkét kézre jellemző ez, nagy...

Folytatás...

Tizennyolc, az élet és az Amida áldásain…

A tizennyolcas szám, mely már a Kolumbusz előtti Amerika időmérésében megjelenik, a nyugati világ számára is kiemelt jelentőséggel bír. Ez elsősorban a kört (vagy teljesszöget) leíró 360-as számmal való kapcsolatával...

Folytatás...

Árulkodó kezek, diagnosztizálásra alkalm…

Az emberek a külsejüket könnyen megváltoztathatják, ám a kezükkel ugyanezt nem tudják megtenni. Az arcot át lehet szabatni, a ráncokat fel lehet varratni, a szem színét korrigálhatjuk kontaktlencsével, de az...

Folytatás...

Fürdőszobai gyakorlatok

  A fürdőszoba felé tartva már útközben megállhatunk valamelyik ajtóban úgy, hogy vállmagasságba emelt karunkkal megpróbálkozunk kifelé szétfeszíteni a két ajtófélfát. Hat másodperc elteltével tartsunk rövid szünetet, közben lazítsunk...

Folytatás...

Bizonytalanka kézelemzése

A részletes értékelés előtt megjegyzem, hogy a felvételek nem mindegyike jó minőségű, ezért egyes megállapítások nagy bizonytalanságot hordoznak. Ugyanakkor a vonalak értékelésében segítségemre volt a két korábban megküldött –...

Folytatás...

Édességek a gabonák királyából

  Az éltető rizs című írásomban már méltattam a rizst, nemcsak főételt, köretet, salátát lehet belőle készíteni, hanem édességeket, süteményeket is. Annyit azért még Earl Mindell Vitamin Biblia című könyvében leírtakból...

Folytatás...

Táncoska kézelemzése

A tömör tenyér viszonylag arányos, hozzáillő méretű ujjakkal társul, az intellektus gyorsaságát és a test energiáját jelezve, aminek a kiegyensúlyozottság az egyenlege. Ugyanis az ujjak a szellemi érdeklődésről tájékoztatnak, a...

Folytatás...

Hurok-rajzolatok az ujjbegyeken

Hurok a hüvelykujj körömpercén Hutchinson szerint a hüvelykujj felső ujj ízén látható hurok - amennyiben a hüvelykujj maga az akaraterő kimutatására irányuló szándékot mutat - azt jelzi, hogy az illető az...

Folytatás...

Az Isztrián vettünk egy zacskónyi goji b…

Kora tavasszal egy szimpatikus idős férfi csöngetett be hozzánk, és azt kérte férjemtől, engedje meg, hogy levágjon pár kis ágat bujtásnak az egyik utcai bokrunkról, mert szerinte az goji bogyót...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?