A+ A A-

Életem első avokádókrémje - ebéd Bujákiéknál

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


AvokádóKorábbi írásomban már röviden utaltam a Bujáki házaspár kedves vendéglátására, és fenséges ízű ebédjére. Arra gondolva, hogy a jó pap is holtáig tanul - a fogások sorrendjében - megosztom az elfogyasztott ételek receptjeit olvasóimmal, úgy ahogyan, azok leírását utólagosan megkaptam, sőt néha idézek is néhány sort a precíz instrukcióból. Ebéd közben nem jutott eszünkbe a receptek ecsetelése, főleg csereberéje, sőt - amit nagyon bánok - a terített asztalról nem készítettünk egyetlen képet sem, pedig jó lett volna. A látogatást követő héten, Bujáki módra készítettem avokádó krémet, amit saláta ágyon, kockára vágott sült lazaccal tálaltam fel, ugyanis párom a füstölt lazac szeleteket a foci VB nézése közben az előző este megette.

Avokádó krémAvokádó krém, salátaágyon göngyölt füstölt lazaccal


„Az avokádót addig kell érlelni, amíg tapintásra puha nem lesz. Miután kellően megpuhult, hosszában kettévágjuk, a magját kivesszük, majd egy evőkanállal kikaparjuk a héjból. (Ha a gyümölcs túl puha, csak nyaklik-csuklik, ilyenkor inkább hámozzuk meg.) Villával törjük össze, azonnal locsoljuk meg citrommal, sóval, borssal, majd nagyon apróra vágott lilahagymával, mustárral és egy evőkanál tejföllel keverjük krémesre.” (Én egy kis fokhagymát is adtam hozzá.)

„Két avokádóból bőséges krémet nyerhetünk. Hidegtálakra a krémből evőkanállal önálló szigeteket helyezhetünk el. Ha marad belőle, finom pirítós kenyérre kenve vagy nassolni belőle kukorica chipsszel. Az elkészített krém nem barnul meg, ha zárt tálba vagy edénybe tesszük, esetleg fóliával betakarjuk.”

Spárgaleves

„Körülbelül 1/2 kg spárgát számítsunk 4 személyre. A sípokat hámozzuk meg, ügyelve, hogy egyikükön se maradjon héj. (A héjat asztalra fektetett spárgákról a fejtől lefele kell lehúzni.) A zsenge fejeket kb. 3 cm-re le kell vágni, mert ezeket csak később főzzük a levesbe. Mielőtt a fejüktől megfosztott szárakat 2 centiméteres darabokra vágnánk, ellenőrizzük, nem maradt-e a rajtuk keserű ízű rost. Ha megvagyunk vele, vajjal világos rántást készítünk, megsózzuk és felengedjük hideg vízzel. Egy egész, héj nélküli vöröshagymát teszünk bele, melyet 10 percig lobogó vízben főzzük, majd újabb 10 percig együtt főzzük a spárgadarabokkal. Ezután egy nagy csokor összevágott petrezselyem felét szórjuk bele, s a levágott spárgafejekkel együtt további 5 percig főzzük. Kivesszük a vöröshagymát, és hozzáadjuk a maradék petrezselymet. Csak tálalás után tegyünk bele tejfölt, hogy a maradék leves ne romoljon meg, mert így hűtőben 1-2 napig is eltartható.”

Kati ponty

Hámozott, vastag karikára vágott burgonyát - mielőtt még szétfőne - kikent jénaiba elhelyezzük, és natúr ömlesztett sajtkrémet kenünk rá. Ezután megszórjuk kockára vágott, megpirított hagymával és a hagymás, sajtos krumpli rétegre fokhagymás tejben pácolt és elősütött halat helyezünk. (A páchoz egy kis doboz főzőtejszínben 3-4 gerezd apróra zúzott fokhagymát keverjünk el.) A tetejét megpucolt, szeletelt mandulával megszórva ressre sütjük.

Az ebédhez visszatérve, a sóskamártás ugyancsak etette magát, pedig Kati nem tett bele cukrot, ettől jobban kijött a sóska íze, ezen túl én is így fogom készíteni. Az ebéd utáni süteményt akkor már nem tudtam megkóstolni, mert degeszre tömtem a bendőmet, de később pótoltam mulasztásom, ugyanis kaptunk útravalót belőle. A mogyoróval készült kevert tésztát tortakarikába öntve, a tetejét meggydzsemmel megkenve sütötték meg, s tortaszeletekként vágták fel. A hideg fekete ribizli ital után, a lakoma befejezéseként kapott illatos, tejszínes presszókávé is nagyon jól esett mindkettőnknek.

További olvasnivaló

Pipacs, azaz a vadmák

  A nálunk kerti máknak nevezett ópium mák e távoli, szegény rokona, elsősorban a gabonatáblák kísérő növénye, a szántók szélén, a parlagokon él. Régebben gyakran eltűnt, amikor felhagytak a föld művelésével...

Folytatás...

Az őszt és a hosszú életet jelképező tem…

Az őszirózsafélék családjába tartozó - görög eredetű neve (khrüszosz: „arany”, anthemón: „virág”) szerint „aranyvirág” jelentésű - krizantém ősei valószínűleg Dél-Ázsiában éltek, ahol egyes vad fajai ma is sokfelé fellelhetők. Európában...

Folytatás...

Az állatok párválasztási, udvarlási és s…

Az állatok párválasztása, udvarlása többféle módon történhet: lehet agresszív, békés, kedveskedő, szeretetteljes, ajándékozó, manipuláló, félrevezető, jópofa, mindez attól függ, milyen produkcióval tudják a nőstények tetszését elnyerni, ugyanis azok a vetélkedés...

Folytatás...

Látogatóban Mary nővérnél

Meghívást kaptunk Mary nővértől, látogassunk el a Holy Angel’s Conventbe. Az eszelős dudálástól, varjúkárogástól hangos Trivandrumba háromkerekű motoros riksával pöfögünk be. Van időnk sétálni, ezért a számunkra jó tájékozódási...

Folytatás...

A fehér nemcsak ártatlanságot és tisztas…

A fehér szín kedvező hatással van fizikai és lelki állapotunkra. Szellemi frissességet ad, megtisztítja a gondolatainkat, lehetővé teszi, hogy tiszta lappal kezdjük a dolgokat. Jelenléte a környezetünkben arra ösztönöz, hogy...

Folytatás...

A nyelv

A fiziognómusok szerint a vörös színű nyelv szerencsés asszonyt jelez. Ha a nyelv színe fekete, akkor veszekedős, féltékeny, heves természetű és irigy asszonnyal állunk szemben. Ha a no nyelve...

Folytatás...

Staurolit kézelemzése

Keze a kéztövétől felfelé haladva fokozatosan elkeskenyedik, ránézésre háromszög alakúnak látszik. Az ilyen kezű emberek nagy általánosságban az anyagiassággal szemben inkább a szellemiek iránt érdeklődnek. Jellegzetessége ennek a kéztípusnak...

Folytatás...

Rasa kézelemzése

Mielőtt a kézelemzésre rátérnék, néhány sorban ismét szeretném felhívni az értékelésre váró olvasóim figyelmét, hogy a részletes analízishez négy képre van szükségem: kettő a kézfejekről, teljesen széttárt ujjakkal (ez...

Folytatás...

A sarkak

Bár manapság a puha és sima sarkak ugyancsak hozzátartoznak az ápolt és kulturált megjelenéshez, mivel kevésbé szembetűnő részei a testnek, nem nagyon mozgatták meg a régiek fantáziáját. Az emberi testrészek...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?