A+ A A-

Egyszerű, de nagyszerű étel a gombapaprikás

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Könyökcső tésztaMindig van a mélyhűtőmben, lefagyasztott párolt gombám. Amikor kedvező az ára, fél-, olykor egy kilónyit is veszek belőle, megpucolom, leszeletelem, majd olajon megdinsztelem, s ha kihűlt, azután kis dobozokba adagolva, a jégszekrényembe teszem. Így aztán akkor használom fel, amikor éppen gombára támad kedvünk. Március első szombatján gombapaprikást készítettem, könyökcső tésztával, melyet a boltokban szarvacska néven árusítanak.

Könnyű volt a dolgom, mert az időben kivett párolt gombát csak hagyni kellett felengedni. Mire ez megtörtént, az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároltam, megszórtam paprikával, és végül - mintha csak pörköltet készítenék, hozzáadtam a gombát. A szaftos gombát lisztes tejföllel behabartam, majd hagytam egy pár percig főni, hogy az ízek összeérjenek.

GombapaprikásDe akkor sem jelentett volna jelentős időt és fáradtságot az ebéd összeállítása, ha nem lett volna félkészen a gombám. Amíg ugyanis a forró vízben megfő a tészta, bőven van időm a gombapaprikás elkészítésére.


Gombapaprikás

A megtisztított gombát, felszeleteljük, majd kissé megsózva és meghintve őrölt pirospaprikával, olajon megpároljuk. A gomba alá csak kevés vizet tegyünk, mert a gomba, főzés közben levet enged. Miután megpuhult a gomba, rétesliszttel elhabart tejföllel sűrítsük be. (A habarásnál vigyázzunk arra, hogy ne legyen a szaft túl híg, vagy túl sűrű!) Forraljuk fel, és frissiben, a főtt tésztára egyenletesen elosztva, tálaljuk.

Vasárnapra töltött nyelvhallal készültem, erről azonban egy másik írásomban számolok be.

További olvasnivaló

Szamócás, vagyis földiepres nyalánkságok

Nem tudom, hogy igazam van-e, vagy sem, de régóta vallom: az embernek azt kell fogyasztania, amire szervezetének szüksége van, vagyis, amit megkíván. Mielőtt még általánosítással vádolnának, rögtön hozzáteszem, meggyőződésemet...

Folytatás...

Tenzin Gjaco, a tizennegyedik dalai láma…

A tibeti buddhisták többsége a gelugpa, vagyis a sárgasapkások rendjéhez tartozik. Vezetőjük a 17. század óta Tibet mindenkori vallási és világi uralkodója. A rend tagjai közül kerül ki a...

Folytatás...

Az ánizs gyógyhatású fűszer, felpezsdíti…

A Földközi-tenger mentén őshonos ánizs Egyiptomból került Perzsiába, onnan pedig a muszlimok révén jutott el Indiába. Európában a római légiók terjesztették el, ugyanis a régi Rómában a nehéz ételek elfogyasztása...

Folytatás...

Kukubenku kézelemzése

  Tenyerének színe vöröses, sőt kézfején is fellelhetők vörös foltok, ez kolerikus, szenvedélyes természetre utalhat. Az ilyen kéz olyan emberre jellemző, aki tele van vitalitással. Feltéve, hogy a képeken látható...

Folytatás...

Sertészselatin a LIDL joghurtos italában…

  Kedvelem a joghurtot, a zacskós tejből anno még magam készítettem, ám az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, homogénezett dobozos tejekből ez már nem lehetséges. Mostanában nemcsak natúr joghurtot fogyasztok, de...

Folytatás...

A lucerna, mellyel az állatokat etetjük…

A régebben csigacső vagy csigasárkerep néven ismert lucerna (Medicago sativa) termesztése elsősorban legeltetésre vagy takarmányozásra szolgál, annak ellenére, hogy a füvesasszonyok, népgyógyászok régóta ismerik a gyógyhatását. Valószínűleg erre utalhat az...

Folytatás...

Alma kézelemzése

A tenyeréhez képest hosszú és karcsú ujjak érzékeny természetre és elemzésre való hajlamra utalnak. Ez a típus szívesen kutakodik a részletek után, a hibákat nem az emberek munkájában, tevékenységében...

Folytatás...

Szumáti gyümölcsei, Santi lungija

Ismeretségünk Szumátival, a picinyke gyümölcsárus asszonnyal – ahogy ezt tőle később megtudtuk – Kerala állam fővárosában, Trivandrumban (mai nevén Thiruvanthapuram) kezdődött. Az egyik reggel, amikor a Kovalam partra igyekezvén...

Folytatás...

Vagyok, aki vagyok kézelemzése

Ha a két kézfejéről és a két tenyeréről készült képekre vetünk egy pillantást, feltűnő különbség látható köztük, hisz amíg kézfejeit ábrázoló felvételek feltehetően élethűen ábrázolják a kezét, a tenyeréről...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?