A+ A A-

Egyszerű, de nagyszerű étel a gombapaprikás

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Könyökcső tésztaMindig van a mélyhűtőmben, lefagyasztott párolt gombám. Amikor kedvező az ára, fél-, olykor egy kilónyit is veszek belőle, megpucolom, leszeletelem, majd olajon megdinsztelem, s ha kihűlt, azután kis dobozokba adagolva, a jégszekrényembe teszem. Így aztán akkor használom fel, amikor éppen gombára támad kedvünk. Március első szombatján gombapaprikást készítettem, könyökcső tésztával, melyet a boltokban szarvacska néven árusítanak.

Könnyű volt a dolgom, mert az időben kivett párolt gombát csak hagyni kellett felengedni. Mire ez megtörtént, az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároltam, megszórtam paprikával, és végül - mintha csak pörköltet készítenék, hozzáadtam a gombát. A szaftos gombát lisztes tejföllel behabartam, majd hagytam egy pár percig főni, hogy az ízek összeérjenek.

GombapaprikásDe akkor sem jelentett volna jelentős időt és fáradtságot az ebéd összeállítása, ha nem lett volna félkészen a gombám. Amíg ugyanis a forró vízben megfő a tészta, bőven van időm a gombapaprikás elkészítésére.


Gombapaprikás

A megtisztított gombát, felszeleteljük, majd kissé megsózva és meghintve őrölt pirospaprikával, olajon megpároljuk. A gomba alá csak kevés vizet tegyünk, mert a gomba, főzés közben levet enged. Miután megpuhult a gomba, rétesliszttel elhabart tejföllel sűrítsük be. (A habarásnál vigyázzunk arra, hogy ne legyen a szaft túl híg, vagy túl sűrű!) Forraljuk fel, és frissiben, a főtt tésztára egyenletesen elosztva, tálaljuk.

Vasárnapra töltött nyelvhallal készültem, erről azonban egy másik írásomban számolok be.

További olvasnivaló

Kovidombi kézelemzése

A képeket szemlélve, már az első ránézésre szembetűnik, hogy a viszonylag széles és nagy tenyerekhez rövid, tömzsi ujjak társulnak, melyeknek különösen a tőperceik fejlettek. Ez utóbbi érzéki természetről árulkodik, ami...

Folytatás...

Csökkenti az éhséget, szabályozza a vérc…

A krómról sokáig csak azt tudtam, hogy kékesfehér, fényes elem, amit azért használnak fel ötvözetekben, mert védelmet nyújt az időjárási viszonyokkal szemben, ellenáll a rozsdásodásnak, gátat vet a korróziónak. Noha...

Folytatás...

Szemölcsök II. - Rövid orvosi kultúrtört…

A szemölcsök évezredek óta okoznak kellemetlenséget az embereknek. Bizonyára jól ismerték már az ókori görögök és a rómaiak is. A szemölcsökre használt terminológia - eltekintve a kezelésnek ellenálló szemölcsökre...

Folytatás...

Kézcsukló hiedelmek

Noha a meghatározás alapján a csukló (latinul carpus) a kézfej és az alsókar közötti ízületegyüttes, anatómiai értelemben pedig az öt kézközépcsont, valamint az alkar orsócsontja és singcsontja között elhelyezkedő összetett...

Folytatás...

A Szarodzsini piacon

Napi programunk harmadik stációja a Szarodzsini piac, amit egyszerűen nem tudunk kihagyni, kár lenne elmulasztani, minden adandó alkalom úgy csábít minket, mint torkos medvét a lépes méz. Hangulatában hasonlít...

Folytatás...

Valéria kézelemzése

  Pont olyan képeket küldött, mint amilyeneket kérem, sőt ráadásként ez az első alkalom, hogy ökölbe zárt fotókat is kaptam. Rendhagyó módon ezzel kezdeném a kézelemzést. A karaktertípus megállapításának az egyik...

Folytatás...

A leghatékonyabb diéta - Igyunk vizet, n…

Eddig azt hittem, aki fogyni akar, annak nem kell mást csinálnia, mint kevesebb és kalóriaszegényebb ételeket ennie, mint azelőtt, persze ha már túlsúlyos, elhízott az ember, nem árt a kemény...

Folytatás...

India - Ráma isten szülőhelyén

    Érdemes volt sietnünk, mert a mindössze hat kilométerre levő Ajodhjában már menni sem tudunk a sok ezernyi, motyóját cipelő hindu zarándoktól. A főutcán hömpölygő embertömeg cipzárként nyílik szét előttünk és...

Folytatás...

Gyakorlatok gépkocsivezetés közben

Kényszerű megállásnál, piros lámpánál idegeskedés helyett végezzünk izometriás gyakorlatokat.   Markoljuk meg kétoldalt a kormánykereket, majd teljes erőnkből húzzuk szét hat másodpercig. Utána lazítsuk el az izmainkat, és - ha a lámpa...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?