A+ A A-

Egy kis krumpli-történelem

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Krumpli gumóA legtöbb botanikus szerint a krumpli őshazája Dél-Amerika, ahol már 1800 évvel ezelőtt ismerték és termesztették. Az Andokban élő inkáknak és kecsua indiánoknak közel ezer szavuk van a burgonya különböző fajtáira. Peru őslakói nemcsak étkezésre termesztették, hanem jóslásra is felhasználták a krumplit: ha egy találomra kiásott bokor alatt páros számú gumót találtak, azt jó jelnek vélték, a páratlan számú burgonyából viszont rosszra következtettek. Az idő mérésére ugyancsak jól hasznosították a krumplit, időegységként a burgonya megfőzéséhez szükséges időt vették alapul. Burgonya-istenségeiknek rendszeresen áldozatokat mutattak be, kiengesztelésükre az erre kiválasztott szerencsétlenek orrát és ajkát megcsonkították, sot a feltételezések szerint a mai Peru területén az emberáldozat is elfogadott volt.

A burgonyát elsőként Dél-Európába hozták be 1560 körül a spanyol hódítók. A Perut meghódító Pizzaro, aki később az ország helytartója lett, az "ízletes, lisztes szarvasgombához" hasonlította a burgonyát. Spanyolországból, mint kerti dísznövény terjedt el. Nagy Frigyes dédapja, a nagy választófejedelem (akit szintén Frigyesnek hívtak) - miután annyira megtetszettek neki a krumpli fehér, sárgás, rózsaszín és ibolyaszínű kocsányos bogernyős virágai - 1651-ben elrendelte, hogy ültessenek burgonyát a berlini Lustgartenbe. A burgonyát eleinte Európa más országaiban is kizárólag dísznövényként termesztették. Virágjait nem győzték csodálni a bécsi kertekben, ahol II. Miksa császár megbízásából Charles de l'Écluse, a latin nevén Carolus Clusiusként ismert németalföldi természettudós, botanikus (1573-87 között a bécsi császári kert igazgatója) gondozta a krumpliágyásokat. Clusius Rariorum plantarum historia című művében írta, hogy az első krumpli gumókat barátjától, a pápa németalföldi legátusától kapta, aki "úgy ette ezeket, ahogyan a mogyorót vagy répát szokás, hogy egészsége megerősödjék, ugyanis gyengélkedett".

Krumpli növényBécsben, 1599-ben Bauhin svájci orvos, botanikus már nemcsak termesztésének, hanem ételként való elkészítésének módját is leírta úgy, ahogy o azt a francia Bourgogne-ban látta. Valószínűleg innen származik a magyar burgonya elnevezés. Poroszországban elsősorban Nagy Frigyes királynak tulajdonítható a burgonya meghonosítása, de már ősei is nagy érdeklődést tanúsítottak a krumpli iránt. Nagy Frigyes atyja, I. Frigyes Vilmos például annyira hitt a burgonya tápértékében, hogy - a dél-amerikai indiánok eljárását átvéve - elrendelte, hogy vágják le orrát és fülét minden olyan alattvalónak, aki nem hajlandó földjébe krumplit ültetni. Nagy Frigyes uralkodása alatt még egy krumpliháború is kitört. Az 1778-79-ben kirobbant, lekicsinylően Kartoffelkriegnek nevezett, bajor örökösödési háborúban Nagy Frigyes csapott össze Ausztriával, és a két hadsereg keményen fáradozott azon, hogy felfalja egymás teljes krumplikészletét. "Fogyasztották az ellenség krumpliját és csak a hideg idő kényszerítette őket, hogy felhagyjanak ezzel"- írta Redcliffe N. Salaman "A burgonya története és társadalmi hatása" című 1949-ben megjelent művében. A krumplit Japánban - ahová a hollandok révén jutott el a 17. század elején - kezdetben főleg dísznövénynek és jó takarmánynak tartották, egészen addig, amíg Perry amerikai kormányzó rá nem vette a császárt, hogy kóstolja meg.

 

További olvasnivaló

A Nanga Parbaton szeszélyes istenség tró…

Ali hirtelen befejezi az úszókertekről szóló beszámolóját. Valószínűleg már előttünk észrevehette, hogy szemből - jobbról és balról egyaránt - sikarás árusok közelednek, célirányosan tartanak felénk. Az egyik gyümölcsöt, a...

Folytatás...

A kasztokról - kétszer születettek és ér…

A kasztrendszer jelenleg is súlyos terhet ró India társadalmára, ezen még a legnagyobb demokrácia sem tudott változtatni, s a jövő sem ígér sok jót. Amikor Gandhi dr. Ambekárhoz -...

Folytatás...

Nemcsak befőzésnél hasznosak – a sokcélú…

Korábban már méltattam a hasznos dobozokat, gondoltam, megérdemlik az üvegek is. Félretett üvegeimet nemcsak befőzésnél, dzsemek, lekvárok, savanyúságok készítésénél veszem igénybe, más feladatot is képesek betölteni, hisz felhasználásuk kifejezetten univerzális...

Folytatás...

Arcprofilszög

A koponya méreteivel a koponyaméréstan (craniometria) foglalkozik. A koponyára jellemző különféle méretek közül fontos információt hordoz a Camper-féle profilszög, az angulus faciei, amelynek egyik szára az orrbejárat alsó széle...

Folytatás...

Egy elfeledett meteorológiai műszer, a p…

  A közönséges orvosi piócát már régóta időjós élőlénynek tekintik. Egy régi spanyol rajz - melyre a népi megfigyeléseket, regulákat, időjárási babonákat összegyűjtő Richard Inwards Sevillában járva akadt - kilenc pióca-pozíciót...

Folytatás...

Körülmetélés

A hímvessző elülső részét, a makkot borító bőrfitymának részleges vagy teljes eltávolítása, a körülmetélés ősrégi vallásos szertartás. E szokás eredete ismeretlen, de feltételezések szerint többféle hitből is táplálkozhatott, utalhatott valamelyik...

Folytatás...

Jojoba, a csodakencék étvágycsökkentő al…

Mondják, zsozsobának, ejtik hohobának, nálunk azonban jojobaként ismert a sivatagi növényből nyert olaja. A Mexikó, valamint Arizona és Kalifornia homokos pusztáin - a Sonora- és Mojave-sivatagban - őshonos jojobacserje...

Folytatás...

Az egyszerű és az összetett számok haszn…

A numerológiában a születésszám használata terjedt el leginkább. Kiszámítása egyszerű, meghatározásához elegendő a születési dátum napjának az ismerete, az év és a hónap száma nem bír különösebb jelentőséggel. Ha valaki...

Folytatás...

Az állkapocs

A többi arckarakterisztikához hasonlóan, a helyes ítélkezéshez, a megfelelő jellem-diagnózis felállításához, az állkapocs vizsgálata során is fontos, hogy az arc többi részét ugyancsak alaposan szemügyre vegyük. Például a széles...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?