A+ A A-

Zserbó, a finom húsvéti sütemény

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Akkor is április végére esett a húsvét, amikor jó egy néhány évvel ezelőtt az öreg Skodával - Ausztrián, Németországon és Hollandián keresztül - egyik rokonom barátjához és angol feleségéhez Londonba mentünk. Az utazás onnan jutott eszembe, hogy Jancsi (így hívták vendéglátónkat) édesanyja ajándékként egy tepsire való maga sütötte zserbót csomagolt fiának. Fellélegeztünk miután a viharos utat követően Sheernessben épségben kikötött a komphajó és a szorosan egymás mellett álló kocsik között óvatosan centizve egyetlen karcolás nélkül kigördültünk az Olau Line által üzemeltetett óriási bárka gyomrából. Megkönnyebbülésünk azonban nem tartott sokáig, mert a vámhoz érve, a fiatal tiszt mindent kipakoltatott a kocsinkból, és kezdte sorra kicsomagoltatni cuccainkat. Nem ismerve pontosan az élelmiszerekre vonatkozó beviteli szabályokat, kissé aggódtunk a zserbó sorsa miatt. Ám amikor a süteményre kerül a sor, férjem megjegyezte, hogy ez ajándék a barátunknak, mire a tiszt intett, hogy nem kell a szépen becsomagolt dobozt felbontanunk. Sőt - miután végzett az ellenőrzéssel - maga is segített visszapakolni a bőröndjeinkbe. Így aztán a húsvéti zserbó - Jancsi és felesége, Marjorie legnagyobb örömére - szerencsésen célba ért.

Húsvéti zserbó szeletekÚgy gondoltam, ha valamelyik olvasóm is zserbót vinne ajándékba, vagy ezzel a finom ínyencséggel szeretné meglepni a családját és vendégeit, ezúttal e sütemény receptjét ismertetem.

Hozzávalók:

Tésztához: ½ kg liszt, 30 dkg margarin, 2 db tojás sárgája, 1 tasak sütőpor, 2 dkg élesztő, 1 dl tej. (Használhatunk sütőélesztőt is, amit ugyancsak fel kell futtatnunk.)

Töltelékhez: 30 dkg darált dió vagy mandula, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom lereszelt héja, 15 dkg cukor, 30 dkg sárgabarack-, ribizli-, vagy málnalekvár. (A soronkénti töltelékeket meglocsolhatjuk kevés rummal vagy rum aromával.)

Bevonathoz: 4 evőkanál kakaó, 4 evőkanál cukor, 5 dkg vaj, 1 tojásfehérje. A mázat 20 dkg fekete-, vagy fehér csokoládéból készíthetjük. Sőt 2 tábla (10 dkg-os) tortabevonó csokoládéból is, ebben az esetben viszont a felolvasztott csokoládéhoz keverjünk 2 evőkanál olajat.

Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral és liszttel megfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a megfuttatott élesztőt, a cukrot, a tojást, a csipetnyi sütőport és kevés sót, majd az egészet jól összedolgozzuk. Közepesen kemény tésztát kapunk, melyet három vagy négy egyenlő részre osztunk és hűtőszekrényben fél óra hosszat pihentetünk. Ezután a cipókat késhegy vékonyságúra és egy nagy tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk, vigyázva azonban, hogy a tésztalapok ne érjenek egészen a sütő széléig, mert tészta mind a kelésnél, mind a sütésnél terjeszkedik.

A tölteléket - aszerint, hogy hány lapunk van - osszuk két vagy három egyenlő részre. Az alsó lapot vajjal vagy olajjal kikent tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral, és rászórjuk a porcukor és darált dió keverék felét vagy harmadát - a lapok számról függően. Erre ráhelyezzük a következő tésztalapot, és ezt is hasonlóképpen kenjük meg lekvárral és hintsük meg a vaníliás porcukor és a töltelék keverékével. Erre helyezzük rá a harmadik lapot, úgy, hogy a széleket is takarjuk be a tésztával. (Ha négy lapunk van, akkor ezt is kenjük meg töltelékkel.)

A tésztát szobahőmérsékleten kelesszük legalább egy óra hosszat. A sütőt melegítsük fel 180 C fokra (gázsütőt a 2. fokozatra állítsuk). Sütés előtt villával szurkáljuk meg a tészta tetejét, és az előmelegített sütőben lassan addig süssük, amíg a teteje egyenletes világos pirossá nem válik. (Ez kb. 12-15 percet igényel.)

A megsült tésztát kihűtjük, bevonjuk csokoládémázzal. Ehhez 4 evőkanál kakaóport, 4 evőkanál cukorral és kevés vízzel keverjünk el simára, ezután állandó kavargatással főzzük meg sűrűre. A tűzről levéve adjunk hozzá vajat, addig kevergessük, amíg a vaj teljesen elolvad. Mielőtt a tésztára öntenénk, a langyosra hűlt mázba keverjük bele a tojásfehérjét, ettől a bevonat fényesebb lesz. A tésztára öntött mázat simítsuk egyenletesre, és hagyjuk, hogy pár óra alatt, alaposan megszikkadjon.

Ha fekete- vagy fehércsokoládés mázat készítünk, akkor a csokoládét olvasszuk fel. A csokoládés edényt, amiben a mázat készítjük, tegyük rá egy alulról melegített, vízzel félig telt edényre, s amikor felolvadt, kenjük be vele a kész süteményt.

A kihűlt tésztát hosszában vágjuk négy részre, majd hosszúkás szeleteket, vagy kis kockákat szeljünk belőle. Mindig csak annyit vágjunk fel, amennyire szükségünk van, amiről azt gondoljuk, hogy elfogy. De ha elszámítottuk magunkat és sokat vágtunk fel a süteményből, akkor sem kell félnünk, hogy ránk marad.

További olvasnivaló

Kitört a háború? Nem csak a divalit ünne…

Már sötétben érkezünk Dzsammuba, pedig az óra szerint még csak hét óra van. Fellélegzem, hihetetlen, hogy épségben megúsztuk ezt az utat. A reggeli indulásnál még nem sejtettem, hogy életem...

Folytatás...

Szállj ki, biztatom magam

Valahogy nem akarnak fogyni a kilométerek, az útnak még több mint harmada hátra van. A Dzsammuig megteendő 115 km végtelen hosszúnak tűnik. Bár jövet sem voltam nyugodt, most azonban visszasírom...

Folytatás...

Hatos, a teremtés és a misztikus végzet …

Noha e számot Püthagorasz Aphrodité képzetével társította, aki a görög mitológiában a szépség, a szerelem, a házasság és a szülés istennője volt, a hatost mégsem volt kedvelt a régiek...

Folytatás...

Péter kézelemzése

A széles szögletes tenyér és a viszonylag rövid ujjak miatt a kéz leginkább a föld típusba sorolható. Az ebbe a kategóriába sorolt kezeket sokan praktikus kezeknek nevezik, melyek a megbízható...

Folytatás...

A fülcsap

A tragus, cáp, fülcáp névvel is illetett fülcsap egy porcos kiemelkedés a külső hallójárat előtt, mely elfedi a bemeneti nyílást. A tudományos elnevezés a kecskét jelentő görög tragos szóból származik...

Folytatás...

Irán - Az ünneplők verik magukat

  Nagyobb térképre váltás   A mi útunkat Beludzsisztánban szolgáló katonák állják el, jó program nekik kicsit elbeszélgetni a két messziről jött emberrel. A határhoz közeledve egyre gyakoribb az ellenőrzés. Az egyik helyen...

Folytatás...

Már ősidők óta ismeretes a sokujjúság, a…

  Dr. Métneki Júlia biológus, az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársa   A tenyér-bőrlécrajzolat már az embrionális élet második, harmadik hónapjában kialakul, és az egész élet során változatlan marad. Miután ez egy öröklött...

Folytatás...

Szex babonák II. – Zsidó-keresztény szok…

Bár a keresztény filozófusok, vallásoktatók a szexet elsősorban morális oldalról közelítik meg, a korai zsidó-keresztény tradíció számos elemet átvett az ősi primitív népek, közösségek fallikus kultuszából. Innen eredeztethető például az...

Folytatás...

Sóhaj, sóhajtozás

A sóhajt - amikor nem az orvos kérésére hagyja el az ajkunkat - ugyan sokan a vágyakozással, a szerelemmel hozzák kapcsolatba, nem mindig és nem mindenhol értékelik pozitívan.Kínában például, egyáltalán...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?