A+ A A-

Szilvás sütemények

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Ki gondolta volna, hogy a szilva a rózsafélék családjába tartozik, és rokoni szálak fűzik a kökényhez. A közönséges európai vagy házi szilva feltehetően a Kaukázusból vagy a Kaszpi-tenger mellékéről került Európába, több mint 2000 éve. Azt is olvastam, hogy a vadon élő kökényszilva vagy kék ringló ugyancsak ázsiai eredetű, régen Damaszkusz környékén termesztették.

SzilvaA zamatos szilva elég népszerű gyümölcs, sokféleképpen felhasználható, szívesen fogyasztják frissen, vagy megszárítva aszaltan, kompótnak, befőttnek, dzsemnek, lekvárnak, valamint sütemények készítéséhez. Európa-szerte kedvelt csemege az aszalt szilva, gyakorta házasítják össze valamilyen hússal, töltenek meg vele csirkét vagy dagadót, de illik a sült halakhoz is. A legjobb szilvalekvárt a szeptemberben érő besztercei szilvából készítik, melyet a gyümölcs nagy cukortartalma miatt, cukor nélkül főznek, míg be nem sűrűsödik. Eteti magát a szilvadzsemhez hasonlító finom szilvareszter is, mely érett vörös szilvából készül, cukorral és a gyümölcs héja rajta marad. Ha darabolt diót vagy szeletelt mandulát is teszünk bele, ez a lekvárkülönlegesség igazi ínyenc csemege. Vigyázzunk azonban, mert nagyon hizlaló!  Az indiai ételek egyik jól ismert kísérő ízei a csatnik, köztük a
szilvás-almás csatni. Bár nem étel, nem maradhat ki a felsorolásból a szilvapálinka, amely sokak által kedvelt szeszes ital, nemcsak nálunk, gondoljunk például a Sligovicára.

Híres a szatmári, apró szemű penyigei (más néven "nem-tudom") szilva, melyről azt mondják, még aszalásra is alkalmas, bár nem sok a harapnivaló rajta, e picinyke szilvát szinte teljesen kitölti a magja. Amikor az aszalt szilvához értem az írásnál, rögtön felálltam, s elindultam a spájzba, hogy bekapjak egy szemet. Nemrég ugyanis vettem egy zacskóval, ám a kasszánál igencsak meglepődtem az árán, átfutott az agyamon, nemsokára drágaságban vetekedni fog az arannyal.

A szilvafélék között nagy a változatosság: méretét tekintve van nagyra nőtt és közepes nagyságú, de az apróból is akad még néhány, a "nem-tudom" mellett ismert például cseresznye- és törpe vérszilva; a színe ugyancsak sokféle lehet: például hamvas kék, sötétkék vagy violaszínű, vöröses, zöldessárga, hamvas bevonatú, barnáspiros kék, hogy csak a legismertebbeket említsem. Az alakjára nézve létezik gömbölyű, hosszúkás, lapított, nyomott gömböc kinézetű; van köztük magvaváló és olyan is, amelyik nagyon ragaszkodik a magjához; létezik rövid- és hosszú szárú; a húsa lehet arany- vagy zöldessárga, muskotályos ízű, bő levű, mézédes, de ha éretlen, nagyon fanyar tud lenni.

Mivel kezdek már szédülni a sok szilva-információtól, ezért most abbahagyva, inkább néhány szilvás süteményt ajánlok elkészítésre. Ám most nem a szilvás gombócot kommendálom, annak ellenére sem, hogy a szilváról sokunknak elsőre ez a gombóc jut az eszünkbe.


Rántott töltött szilva

50 dkg szilva, két púpos evőkanál darált dió, két evőkanál cukor, 2 tojás, 20 dkg liszt, tej, fahéj, olaj

A megmosott, kimagozott szilvákat megtöltjük a darált dió, a cukor és a felvert tojásfehérje elegyével, a két tojássárgájával, liszttel és a tejjel, csomómentes, sűrű palacsintatésztát készítünk. Megforgatjuk benne a töltött szilvákat, majd a megforrósított olajban megsütjük azokat. Miután leitattuk róluk az olajat, a sült szilvákat meghintjük fahéjas porcukorral. Töltelék nélkül is elkészíthető, de ekkor több fahéjas porcukrot szórjunk a rántott szilvákra.


Szilvás lepény
Szilvás joghurtos pite

Nem csak almával, meggyel vagy sárgabarackkal készíthetünk
joghurtos pitét, hanem szilvával is. A felezett szilvákat magházával a tészta felé rakjuk szorosan egymás mellé, de előzőleg szórjuk meg a gyümölcsöket egy kis fahéjjal.

 

 

Szilvás lepény

50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 15 dkg cukor,1 egész tojás és egynek a sárgája, 1 evőkanál rum vagy pálinka, késhegynyi só, és annyi tejföl, hogy a tészta jól nyújtható legyen

Az öntethez: 3 tojás sárgája, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál tejföl, 6 dkg zsemlemorzsa és 4 tojásfehérje

A tésztát vékonyra kinyújtjuk, a kimagozott gyümölcsökkel megrakjuk, s közepesen meleg sütőben kb. 10 percig sütjük. A sütés ideje alatt a tojássárgájával, a cukorral és a tejföllel elkevert öntetet készítünk. Ehhez szórjunk zsemlemorzsát és a tojásfehérjék felvert habját óvatosan kavarjuk bele, majd a szilvás tésztára egyenletesen kenjük rá, s ezután további 25 percig sütjük.


Szilvás sütemény, tojás nélkül (indiai recept)

2 csésze liszt, késhegynyi só, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, késhegynyi reszelt szerecsendió, 3/4 kg szilva, 1 evőkanál hámozott mandula, 1 evőkanál mazsola, 5 evőkanál vaj, 1/2 evőkanál karamell szirup, 2 csésze tej, 3 evőkanál cukor, 1 tubus kondenzált, sűrített tej (20 dkg)

Az átszitált lisztet elegyítsük el a sóval, a sütőporral, a szódabikarbónával és a reszelt szerecsendióval. Keverjük krémmé a vajat és a cukrot, majd szórjuk bele a lisztes keveréket. Ezután adjuk hozzá a (lisztben meghengergetett) feldarabolt szilvát, a kondenzált tejet, a karamell szirupot és a tejet, majd az egészet keverjük puha állagúvá. Zsírpapírral béleljünk ki egy tortaformát, szórjuk meg liszttel. Öntsük a masszát bele és mérsékelt hőfokon addig süssük, míg a beleszúrt tű kihúzva száraz marad. Ez a sütemény két hétig eltartható. (A karamellszirup elkészítéséhez tegyünk 1 teáskanál cukrot serpenyőbe és süssük barnára, majd adjunk hozzá 1 evőkanál vizet és kavargassuk, míg a karamellezett cukordarabok feloldódnak.)

Hozzászólások  

0 #1 Szegfû Ildikó 2009-11-04 10:29
Erzsébet!
Sajnálom, hogy csak most olvastam a szilvás recepteket, mert csodálatosak. Kimegyek a piacra, hátha lehet még szilvát kapni..
Az olajban sütött variációt még nem is hallottam. Almából szoktam hasonlót készíteni
Üdv Ildikó
Idézet

További olvasnivaló

Az Újdelhi Vasútállomáson

Autóval igyekszünk a Connaught Place-tol mintegy 2 kilométerre található főpályaudvarhoz. A konzul hozott el minket, hogy segítsen eligazodni vasúti ügyekben. A Dzsanpathról balra a Connaught Circus-re, a körforgalom északi...

Folytatás...

55 óra a Kerala Expresszen - III.

A reggeli sürgölődésben, ami kávékészítéssel, ágyazással, sorban állással telik el, elmulasztom megnézni Balharshah állomását, pedig fentem rá a fogam. Mire feleszmélek már Vidzsajadáva felé tartunk, ahová több mint hét...

Folytatás...

Szumáti gyümölcsei, Santi lungija

Ismeretségünk Szumátival, a picinyke gyümölcsárus asszonnyal – ahogy ezt tőle később megtudtuk – Kerala állam fővárosában, Trivandrumban (mai nevén Thiruvanthapuram) kezdődött. Az egyik reggel, amikor a Kovalam partra igyekezvén...

Folytatás...

India - Tehénlepényen fő a vacsora

  Nagyobb térképre váltás   Uttár Pradés határán rövid meditálásra megállunk Kushinagarban. E csendes, ligetes helyen szenderült örök álomra Buddha, a nagy vallásalapító. Nyolcvan évesen, súlyos betegen, elgyengülve érkezett ide, két szálfa között...

Folytatás...

Kóka János ujjai

  1972. július 5-én született Budapesten. A Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban érettségizett Esztergomban, majd 1996-ban a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerzett diplomát. Szakmai pályafutását az informatikai iparban kezdte. 1996-tól...

Folytatás...

Virágkiállítás, búcsúest, irány Budapest

Bármennyire is jól érezzük magunkat, kedvünkre való az ittlét, megható a vendégszeretet, a figyelmesség, amivel körülvesznek, mégis egyre jobban elhatalmasodik rajtunk a mehetnénk. Nem élhetünk vissza a vendégjoggal. Jó lenne...

Folytatás...

A varázslatos és gyógyító ürülék

  Noha a legtöbbünk undorral fordítja el a fejét, és messze ívben kikerüli, ha találkozik vele, nem szabad elfelednünk, hogy a népi gyógyászat - a korábbinál ugyan jóval szűkebb körben -...

Folytatás...

A daktiloszkópia története

A személyazonosítás már a történelem kezdete óta fontos kérdésnek számít. Az ókori társadalmak kialakulásával és fejlődésével egyre több esetben merült fel az igény az emberek kilétének megbízható azonosítására. Régóta...

Folytatás...

A hajviselet

A nők és a férfiak mindig nagy gondot fordítottak hajuk ápolására, ékesítésére. Számos kultúrában tiltották a haj levágását, ugyanis úgy vélték, hogy a haj elvesztésével viselőjének ereje is elszáll, gondoljunk...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?