A+ A A-

Szilvás sütemények

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Ki gondolta volna, hogy a szilva a rózsafélék családjába tartozik, és rokoni szálak fűzik a kökényhez. A közönséges európai vagy házi szilva feltehetően a Kaukázusból vagy a Kaszpi-tenger mellékéről került Európába, több mint 2000 éve. Azt is olvastam, hogy a vadon élő kökényszilva vagy kék ringló ugyancsak ázsiai eredetű, régen Damaszkusz környékén termesztették.

SzilvaA zamatos szilva elég népszerű gyümölcs, sokféleképpen felhasználható, szívesen fogyasztják frissen, vagy megszárítva aszaltan, kompótnak, befőttnek, dzsemnek, lekvárnak, valamint sütemények készítéséhez. Európa-szerte kedvelt csemege az aszalt szilva, gyakorta házasítják össze valamilyen hússal, töltenek meg vele csirkét vagy dagadót, de illik a sült halakhoz is. A legjobb szilvalekvárt a szeptemberben érő besztercei szilvából készítik, melyet a gyümölcs nagy cukortartalma miatt, cukor nélkül főznek, míg be nem sűrűsödik. Eteti magát a szilvadzsemhez hasonlító finom szilvareszter is, mely érett vörös szilvából készül, cukorral és a gyümölcs héja rajta marad. Ha darabolt diót vagy szeletelt mandulát is teszünk bele, ez a lekvárkülönlegesség igazi ínyenc csemege. Vigyázzunk azonban, mert nagyon hizlaló!  Az indiai ételek egyik jól ismert kísérő ízei a csatnik, köztük a
szilvás-almás csatni. Bár nem étel, nem maradhat ki a felsorolásból a szilvapálinka, amely sokak által kedvelt szeszes ital, nemcsak nálunk, gondoljunk például a Sligovicára.

Híres a szatmári, apró szemű penyigei (más néven "nem-tudom") szilva, melyről azt mondják, még aszalásra is alkalmas, bár nem sok a harapnivaló rajta, e picinyke szilvát szinte teljesen kitölti a magja. Amikor az aszalt szilvához értem az írásnál, rögtön felálltam, s elindultam a spájzba, hogy bekapjak egy szemet. Nemrég ugyanis vettem egy zacskóval, ám a kasszánál igencsak meglepődtem az árán, átfutott az agyamon, nemsokára drágaságban vetekedni fog az arannyal.

A szilvafélék között nagy a változatosság: méretét tekintve van nagyra nőtt és közepes nagyságú, de az apróból is akad még néhány, a "nem-tudom" mellett ismert például cseresznye- és törpe vérszilva; a színe ugyancsak sokféle lehet: például hamvas kék, sötétkék vagy violaszínű, vöröses, zöldessárga, hamvas bevonatú, barnáspiros kék, hogy csak a legismertebbeket említsem. Az alakjára nézve létezik gömbölyű, hosszúkás, lapított, nyomott gömböc kinézetű; van köztük magvaváló és olyan is, amelyik nagyon ragaszkodik a magjához; létezik rövid- és hosszú szárú; a húsa lehet arany- vagy zöldessárga, muskotályos ízű, bő levű, mézédes, de ha éretlen, nagyon fanyar tud lenni.

Mivel kezdek már szédülni a sok szilva-információtól, ezért most abbahagyva, inkább néhány szilvás süteményt ajánlok elkészítésre. Ám most nem a szilvás gombócot kommendálom, annak ellenére sem, hogy a szilváról sokunknak elsőre ez a gombóc jut az eszünkbe.


Rántott töltött szilva

50 dkg szilva, két púpos evőkanál darált dió, két evőkanál cukor, 2 tojás, 20 dkg liszt, tej, fahéj, olaj

A megmosott, kimagozott szilvákat megtöltjük a darált dió, a cukor és a felvert tojásfehérje elegyével, a két tojássárgájával, liszttel és a tejjel, csomómentes, sűrű palacsintatésztát készítünk. Megforgatjuk benne a töltött szilvákat, majd a megforrósított olajban megsütjük azokat. Miután leitattuk róluk az olajat, a sült szilvákat meghintjük fahéjas porcukorral. Töltelék nélkül is elkészíthető, de ekkor több fahéjas porcukrot szórjunk a rántott szilvákra.


Szilvás lepény
Szilvás joghurtos pite

Nem csak almával, meggyel vagy sárgabarackkal készíthetünk
joghurtos pitét, hanem szilvával is. A felezett szilvákat magházával a tészta felé rakjuk szorosan egymás mellé, de előzőleg szórjuk meg a gyümölcsöket egy kis fahéjjal.

 

 

Szilvás lepény

50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 15 dkg cukor,1 egész tojás és egynek a sárgája, 1 evőkanál rum vagy pálinka, késhegynyi só, és annyi tejföl, hogy a tészta jól nyújtható legyen

Az öntethez: 3 tojás sárgája, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál tejföl, 6 dkg zsemlemorzsa és 4 tojásfehérje

A tésztát vékonyra kinyújtjuk, a kimagozott gyümölcsökkel megrakjuk, s közepesen meleg sütőben kb. 10 percig sütjük. A sütés ideje alatt a tojássárgájával, a cukorral és a tejföllel elkevert öntetet készítünk. Ehhez szórjunk zsemlemorzsát és a tojásfehérjék felvert habját óvatosan kavarjuk bele, majd a szilvás tésztára egyenletesen kenjük rá, s ezután további 25 percig sütjük.


Szilvás sütemény, tojás nélkül (indiai recept)

2 csésze liszt, késhegynyi só, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, késhegynyi reszelt szerecsendió, 3/4 kg szilva, 1 evőkanál hámozott mandula, 1 evőkanál mazsola, 5 evőkanál vaj, 1/2 evőkanál karamell szirup, 2 csésze tej, 3 evőkanál cukor, 1 tubus kondenzált, sűrített tej (20 dkg)

Az átszitált lisztet elegyítsük el a sóval, a sütőporral, a szódabikarbónával és a reszelt szerecsendióval. Keverjük krémmé a vajat és a cukrot, majd szórjuk bele a lisztes keveréket. Ezután adjuk hozzá a (lisztben meghengergetett) feldarabolt szilvát, a kondenzált tejet, a karamell szirupot és a tejet, majd az egészet keverjük puha állagúvá. Zsírpapírral béleljünk ki egy tortaformát, szórjuk meg liszttel. Öntsük a masszát bele és mérsékelt hőfokon addig süssük, míg a beleszúrt tű kihúzva száraz marad. Ez a sütemény két hétig eltartható. (A karamellszirup elkészítéséhez tegyünk 1 teáskanál cukrot serpenyőbe és süssük barnára, majd adjunk hozzá 1 evőkanál vizet és kavargassuk, míg a karamellezett cukordarabok feloldódnak.)

Hozzászólások  

0 #1 Szegfû Ildikó 2009-11-04 10:29
Erzsébet!
Sajnálom, hogy csak most olvastam a szilvás recepteket, mert csodálatosak. Kimegyek a piacra, hátha lehet még szilvát kapni..
Az olajban sütött variációt még nem is hallottam. Almából szoktam hasonlót készíteni
Üdv Ildikó
Idézet

További olvasnivaló

Törökország – Szeretnék, ha a pásztorok …

    A török oldalon még simább az ügyintézés, hisz itt is megismernek minket, mindössze az egyik vámos ijeszt rám, amikor a marmonkannákból ki akarja öntetni az olcsó iráni benzint. Kőszíve csak...

Folytatás...

Búcsút veszek Kasmírtól

Szikh vezetőnk sebességmámorban szenved, valósággal kizsigereli az agg jószágot. Az utolért járműveket sportosan és veszélyesen előzgeti. A gumik szinte folyamatosan visítanak. Közben a fülkében tartózkodó személyzet valamin nagyon serényen...

Folytatás...

Törökország - A gépmüezzin elaltat, ébre…

  Nagyobb térképre váltás A török oldalon úgy érezzük, mintha nem is a Balkánon járnánk, a határállomás annyira tiszta és rendezett. A belépési procedúra már nem kelt ilyen pozitív benyomást. Bár széles...

Folytatás...

Papilláris vonalak (bőrlécek)

A bőr két főrétegét - a felhámot az irhával - rengeteg apró kis csap, úgynevezett papilla kapcsolja össze. A papillák száma az érintésre, fogásra szakosodott testrészeken - elsősorban a...

Folytatás...

Törökország – Magyarul beszélő nepperek …

    Ankarát most a várost elkerülő autópályán hagyjuk magunk mögött, enni, pihenni csupán egy-egy parkolóban állunk meg. Kényelmes tempóban egészen Düczéig sikerül leérnünk. Ugyanabban a szállodában, sőt ugyanabban a szobában kapunk...

Folytatás...

Zserbó, a finom húsvéti sütemény

Akkor is április végére esett a húsvét, amikor jó egy néhány évvel ezelőtt az öreg Skodával - Ausztrián, Németországon és Hollandián keresztül - egyik rokonom barátjához és angol feleségéhez Londonba...

Folytatás...

A belső szervek működési zavaraira, egés…

A kezek és az egészség kapcsolatával összefüggésben végzett munkássága miatt, a XX. század nyugati kézelemzői (kézolvasói) közül elsősorban két személy: Noel Jaquin és Dr. Charlotte Wolff érdemel említést. Bár Dr...

Folytatás...

Holdfogyatkozás

Az emberiséget régóta foglalkoztatja az égitestek fogyatkozása, vagyis az a jelenség, amikor valamelyik égitest - egy másik bolygó takarása miatt - egyáltalán nem (teljes fogyatkozás), vagy korongjának csak egy része...

Folytatás...

A tenyér jellemzői

A tenyér alapos szemrevételezése nemcsak azért fontos, mert tele van idegvégződésekkel, benne koncentrálódnak a Jing és a Luo meridián hálózatok és az ún. akupunktúra-pontok, hanem a külső jellemzői miatt is...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?