A+ A A-

Szamócás, vagyis földiepres nyalánkságok

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Nem tudom, hogy igazam van-e, vagy sem, de régóta vallom: az embernek azt kell fogyasztania, amire szervezetének szüksége van, vagyis, amit megkíván. Mielőtt még általánosítással vádolnának, rögtön hozzáteszem, meggyőződésemet - mely nem kevés tapasztalaton alapul - elsősorban magamra értem, de nem kizárt, hogy igaz lehet ez, más egészséges szervezetűekre is.

SzamócaVegyük például a gyümölcsöket, megfigyeltem, hogy időnként vagy időszakonként van olyan gyümölcs, amelyet egyáltalán nem kívánok, eszembe se jutna belőle enni, aztán egyszer csak valamilyen megmagyarázhatatlan sugallatra - olykor minden előzmény nélkül - vásárolok, vagy beszerzek belőle, és ettől kezdve már nagyon finomnak érzem a zamatát, illatát, nem tudok betelni vele. Idén a földieperrel jártam így, az utóbbi időben szinte falom, annyira ízlik, és jól esik. Az igazat megvallva, két alkalommal már a szezon kezdetén óriási szemű, tálcás földiepret vettem, ám mindkét eset után azt mondtam elég volt ebből, többet nem kérek ilyen vízzel felpumpált ízetlenségből. A fogadalmam azonban nem tartott sokáig, ugyanis május közepén, a piacon megláttam a mosolygós, mély piros, illatos, apró szemű szamócákat, és rögtön vettem belőlük majdnem egy kilónyit. Azóta minden alkalmat megragadok, hogy vásárolhassak és ehessek e finomságból. Annak ellenére, ezt megelőzően évekig nem ettem földiepret.

Hogy meggyőződésemet igazoljam, megnéztem tápanyagtáblázatban, miért is kívánom most ennyire ezt a gyümölcsöt. Bevallom nem találtam rá igazi választ, hisz a földieperben található B1 és B2 vitaminból - vagyis a tiaminból és riboflavinból - jóval több van a banánban, amit gyakorta fogyasztok, de ugyanez elmondható az ásványi anyagokról is; egyedül a C-vitamin az, melyben a szamóca a győztes. Ez utóbbiból viszont nem lehet hiányom.

A rózsafélék családjából származó szamócából - más néven a földieperből - nemcsak finom lekvár, dzsem, desszert, krém, fagylalt, torta, felfújt, rétes, leves vagy saláta készíthető, hanem olyan édes nyalánkságok is, mint az epres puding, - joghurt, - túró, - Mascarpone krém.

Ezt a nagy becsben tartott, s talán az egyik legdrágább, gyümölcsünket nyersen, natúr érdemes enni, mert édesítőszer nélkül a legfinomabb. Ha valaki mégis édesebben kedveli, akkor szórja meg szőlőcukorral, vagy csepegtessen rá mézet. Azok kedvéért pedig, akik szívesen megkóstolnák a fenti finomságokat, leírok közülük néhány receptet. Az elkészítéssel azonban nem árt igyekezni, mert a száraz, meleg miatt nemsokára véget ér az eperidény. De nagy baj akkor, sincs, ha kifutunk az időből, ugyanis hamarosan itt a málnaszezon, és ezeket a recepteket málnával is el lehet készíteni.

 

Egy tál földieperJoghurtos eperkrém

80 dkg alaposan megmosott kicsumázott eperből meghagyunk tíz-tizenöt szemet, a többit egy nagy pohár joghurttal, valamint szőlőcukorral, vagy mézzel ízesítve összeturmixoljuk. A masszába óvatosan beleforgatunk 2 dl keményre felvert tejszínt. Talpas poharakba, fagylalt kelyhekbe vagy mély kistányérokba adagolva, pár szem eperrel feldíszítve tálaljuk.


Tejfölös eperkrém

80 dkg megmosott, csumájától megtisztított, epernek kb. a felét egy nagy pohár 20%-os tejföllel összeturmixoljuk, ízlés szerint megszórjuk szőlőcukorral, vagy porcukorral, hozzáadjuk a maradék epret, amit előzőleg kis darabkákra vágtunk. Hasonlóan szervírozzuk, mint a joghurtos eperkrémet. Citromfűvel díszítjük. (Cukor helyett mézet, vagy pár kanál eperdzsemet is használhatunk.)


Eperpuding

80 dkg megmosott epret kicsumázunk, a szép szemekből néhányat félreteszünk, a többit nagyon apróra vágjuk. Epres vagy vaníliás pudingporból a zacskón leírtak szerint pudingot készítünk, majd hideg vízbe állítva - állandóan keverés mellett, arra vigyázva, hogy a puding teteje ne bőrösödjön meg - lehűtjük. A kihűlt a pudingba belekeverjük a felaprított epret, talpas poharakba adagoljuk, és eperszemekkel feldíszítve tálaljuk. (Az eperszemeken kívül a puding tetejére tejszínhabot is nyomhatunk.) Ez a puding palacsinta, vagy képviselőfánk töltelékének is felhasználható.


Epres túrókrém

Fél kg túrót, tejjel vagy tejszínnel, robotgép habverőjével sima állagúra verünk. 50 dkg megmosott, kicsumázott eperből félreteszünk tíz-tizenöt szép szemet, a többit a túrókrémhez öntjük, melyhez még 4 evőkanál szőlő- vagy porcukrot és 3-4 evőkanál eperdzsemet adunk. Az egészet óvatosan összekeverjük. Jól lehűtve, kis tányérokra túrókrémet púpozunk, pár félbevágott eperrel, citromkarikával, citrom vagy mentalevéllel díszítjük. A túrókrém tetejére vagy mellé egy kis hígított eperdzsemet is önthetünk.


Epres Mascarpone krém

1 doboz Mascarpone krémet hígítsunk fel 1 dl tejjel, adjunk hozzá ízlés szerint porcukrot vagy szőlőcukrot, esetleg mézet vagy pár kanál eperdzsemet, elegyítsük el az egészet, majd keverjünk bele fél kg megtisztított, kicsumázott, összetört epret. Ha tömör állagú, ugyancsak tejjel lazíthatjuk. fagylaltkelyhekbe adagolva, eperszemekkel díszítsük fel, és lehűtve tálaljuk.


Eperhab

40 dkg megtisztított, kicsumázott epret összetörünk. Egy tojásfehérjét pár csepp citromlével, vagy ecettel esetleg egy csipet sóval valamint 25 dkg porcukorral nagyon kemény habbá felverünk, majd óvatosan hozzákeverjük az összezúzott epret. Tányérokra halmozva, pár szem eperrel díszítsük fel, és pár darab linzert, vagy puszedlit adhatunk mellé.

További olvasnivaló

Irán – A teológusképzésnek három szintje…

  Ha jól gazdálkodunk időnkkel, és nem jön közbe valami váratlan esemény, hét nap alatt hazaérhetünk, ám addig még több mint 4000 kilométert le kell gyűrnünk - spekulálok magamban, miközben Qum...

Folytatás...

Piroska kézelemzése

Sajnos pont fordítva kaptam a képeket, mint ahogyan kértem, a kézfejéről nem széttárt, hanem lazán szétnyitott ujjúakat, a tenyér felől pedig nem összezárt ujjú fotókat. És a körmökről is...

Folytatás...

Térd-hiedelmek

Az emberi test legbonyolultabb, legnagyobb méretű és legjobban terhelhető ízülete, a térd - a többi testrészhez képest - viszonylag kevéssé mozgatta meg a babonás népi fantáziát. De a fiziognómia, a...

Folytatás...

Az 'Andok tevéi' – a lámák

Az Andok lejtőin őshonos lámákat az indiánok már évezredek óta háziállatként tartják, a vallási szertartások mellett elsősorban teherhordásra használják, valamint a gyapjáért tenyésztik. Ellentétben a széles körben elterjedt hiedelemmel, a...

Folytatás...

Mi készüljön Erzsébet napra: női szeszél…

Minden évben legalább egy hétig tart a névnapom, helyesebben a „névhetem”. Vendégeim részére naponta más-más ételsorral készülök, fő szempontom, hogy véletlenül se ugyanazokat ételeket adjam az asztalra, melyekkel az...

Folytatás...

A szimbolikák hindu értelmezései

Az indiai kézolvasás, a Haszt Szamudrika Sasztra, Dél-Indiában elterjedt Kartikeyan rendszere, a nyugati praktikáktól teljesen eltérő szimbolikus jeleket tárgyal. Ezekből néhányat a következőkben ismertetünk: A Pásá elnyújtott kör (ellipszis) alakú...

Folytatás...

Szépségdiéta - Mit szabad enni, ha szép …

Az alábbiakban Dr. Benjamin Gayelord Hauser (1895-1984) diétáról alkotott gondolatait olvashatják, aki a múlt században többek között olyan hírességeknek volt táplálkozási tanácsadója, mint Marlene Dietrich, Gloria Swanson, Greta Garbo, Ingrid...

Folytatás...

A sorsszámok értelmezése - Négy

A négyes számot az Uránusz bolygóval társítják, mely ismeretlen volt a régiek számára. Helyét egyetlen szerző sem jelzi a kézen, azonban legutóbb - a Neptunuszhoz hasonlóan - Mr. Deva-Charya (The...

Folytatás...

A tenyér deltáinak értelmezése II. - A k…

Hutchinson tanulmányai során megfigyelte, hogy a középső ujj alatti delta, vagyis a Szaturnusz-domb mindig magasabban van a többinél, ezért úgy gondolta, hogy normális helyzetben e delta és az ujjhajlító...

Folytatás...
×
Ezeket olvasta már?