A+ A A-

Süssünk rétest, almást, meggyest, túróst, mákost és káposztást!

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


A papírvékony rétesről azt mondják, hogy tipikus magyar tészta, ezért lepődtem meg Törökországban a rétestésztába bugyolált túrós tésztán, amit nemcsak megkóstolni volt szerencsém, hanem többször is lakmározhattam belőle. Míg ezt a túrós tésztás finomságot falatoztam, arra gondoltam, a törökök valószínűleg tőlünk sajátították el a rétestészta ötletét és gyártását.

Édesanyám gyakorta készített munkaigényes rétestésztát, de nemcsak akkor, ha vendégek jöttek hozzánk, egyéb alkalmakkor is szívesen lepett meg minket különböző ízű rétesekkel. Ilyenkor megkért, hogy az asztal másik oldalán állva segítsek húzni a tésztát hártyavékonyra. Az abrosszal leterített asztal közepére került az ép soros cipó, amit lisztes ujjainkkal húztunk, csak húztunk egyre vékonyabbra, majd a széleken lévő vastag részt körbe letéptük vagy levágtuk. A letépett tésztával befoltoztuk a tészta lyukait, vagy csipetkéket készítettünk belőle. A tésztát édesanyám meglocsolta olvasztott zsírral, vagy olajjal, ha kellett megszórta kekszmorzsával vagy prézlivel, és az előre elkészített töltelékeket, sorban rápúpozta, vagy a tésztára hintette.

Egy tál rétesÉn a rétest, sohasem a tésztája ízéért kedveltem, hanem a benne lévő töltelékekért. Valójában azt értékeltem, hogy a tészta vékony, a tölteléke pedig bőséges, szaftos, finom. A tészta összetevőit és elkészítését is kilestem. Mindig réteslisztet használt, gyúródeszkán 60 dkg liszthez adott 2 dkg zsírt, 1 egész tojást, kevés sót és 2 dl langyos vizet. Alaposan addig gyúrta, amíg hólyagosodni kezdett a tészta és elvált a kéztől. A kész tésztából zsemle nagyságú és formájú cipókat formázott, és az egészet egy meleg tállal vagy lábassal fedte be. Mintegy 20-30 perces pihentetés után következett az előbb leírt munkafázis.

Manapság öröm rétest alkotni, hisz a lapok készen kaphatók, egy csomag hat lapjából három rétes jön ki. A biztonság kedvéért, hogy a szimpla lap ne lyukadjon ki, mindig két réteslapot használjunk fel.  Mindenekelőtt azonban el kell készíteni a különböző töltelékeket. Ezután nedves konyharuhára fektetve a két réteslapot, meglocsoljuk olajjal, meghintjük a tésztát zsemle- vagy kekszmorzsával, őrölt dióval vagy búzacsírával, majd megpakoljuk a töltelékkel. Ha megvagyunk, a réteslapokat nedves konyharuha segítségével felcsavarjuk, és kikent tepsibe görgetjük. A végén a tészta tetejét megkenjük olajjal, vagy felvert tojással, de megfelel a tej és a tejföl is. Forró sütőben, gyorsan ropogósra  sül. Az elkészült, felszeletelt édes réteseket hintsük meg porcukorral, de jobb a szőlőcukor. Egy rúd rétesből nyolc szeletet vághatunk.

Gondolom, a kész réteslapot választják, ezért most csak a töltelékeket írom le. A hozzávalók nagyjából két rúdhoz elegendők. Aki még kényelmesebben kívánja elkészíteni rétesét, annak javasolom, hogy ne a felcsavart verziót válassza, hanem a kikent tepsibe terítse a két réteslapot, és erre simítson tölteléket, majd fedje be az egészet réteslappal. A megtöltött rétestésztát forró olajban is ki lehet sütni. Ez azonban már - különösen a cukros rétesek esetében - a felszívott olaj miatt nagyon hizlaló.

Az alábbi töltelékek a hagyományos rétesekbe valók, de készíthetünk rétest őrölt mandulával, dióval, mogyoróval, kókusszal, csokoládéval, gesztenyével, rizzsel és persze más gyümölccsel is. Például szilvával, cseresznyével, és - amint azt a recepteknél írom - összepárosítva a meggyet a cseresznyével, az almát vagy a tököt a mákkal, vagy a sütőtökpüréset fahéjjal megbolondítva, ugyancsak remek rétesünk lehet. A felsoroltakon kívül még sok másféle töltelék is készíthető, a variációknak csak a fantázia szabhat határt.


Almás töltelék

1 kg meghámozott, magházától megszabadított, lereszelt savanykás almát szórjunk meg cukorral és őrölt fahéjjal. A saját levében - időnként megkeverve - pároljuk meg. Az elkészült almás masszába hintsünk 1 evőkanál kekszmorzsát, de vehetünk helyette zsemlemorzsát vagy darált diót is. A töltelékre csak akkor tegyük rá a réteslapra, ha már kihűlt.


Meggyes töltelék

Magozzunk ki1,5 kg-nyi meggyet (télen a levétől jól lecsurgatott meggybefőttet vagy gyorsfagyasztott meggyet használhatunk). Ízlés szerint cukrozzuk meg, és hintsük meg egy csipetnyi fahéjjal. A tésztát ugyanúgy töltjük meg vele, mint az almással. A meggy helyett cseresznyét is használhatunk, vagy vegyesen mindkettőt.


Túrós töltelék

75 dkg félzsíros túrót egy szitán passzírozzuk át, vagy krumplinyomóval dolgozzuk sima állagúra. Adjunk hozzá 2 evőkanál sűrű tejfölt, 10 dkg megáztatott mazsolát, lereszelt citromhéjat, 2 felvert tojást, 2 evőkanál búzadarát és ízlés szerint cukrot vagy vaníliás cukrot. Alaposan keverjük össze az egészet és széles sávban halmozzuk fel a tölteléket.


Mákos töltelék

30 dkg darált mákot forrázzunk le, 30 dkg cukorból vízzel vagy tejjel készítsünk 1,5 dl sűrű szirupot, keverjük össze a mákkal, adjunk hozzá reszelt citromhéjat, áztatott mazsolát. A kihűlt tölteléket a morzsával megszórt réteslapra tegyük, és sodorjuk fel.
Egy másik változat szerint, az olajjal meglocsolt réteslapra szórjunk őrölt mákot, erre cukrot majd locsoljuk meg tejföllel, hogy szaftos legyen. Ekkor is használhatunk mazsolát.
Még finomabb, ha a szimpla mákos töltelék helyett almás-mákos, vagy tökös mákos rétest készítünk.


Káposztás töltelék

Egy közepes fej káposztát vágjunk négyfelé, vágjuk ki a torzsáját, majd és reszeljük le. Ha van robotgép, gyorsabban elkészülünk. Olajon pirítsuk meg a káposztát, szórjunk rá sót, őrölt borsot, cukrot. Ha kész, hűtsük le. A meglocsolt, prézlivel meghintett réteslap felénk néző részére egy csíkban egyenletesen terítsük el a dinsztelt káposztát és csavarjuk fel a nedves konyharuha segítségével. A tészta tetejét is kenjük meg olajjal.
Én, amikor káposztát veszek, rögtön az egészet ledarálom, megdinsztelem, és kis dobozokban elteszem a mélyhűtőbe, ezért nem jelent gondot bármikor káposztás cvekedlit vagy pogácsát, és káposztás rétest készítenem.


További olvasnivaló

55 óra a Kerala Expresszen - III.

A reggeli sürgölődésben, ami kávékészítéssel, ágyazással, sorban állással telik el, elmulasztom megnézni Balharshah állomását, pedig fentem rá a fogam. Mire feleszmélek már Vidzsajadáva felé tartunk, ahová több mint hét...

Folytatás...

Kilences, a varázslás, a szuperlatívusz …

Számos tradícióban a kilences rivalizál a misztikus hetessel, mert amíg a mágikus hét a történések spirituális oldalát jeleníti meg, a kilences az isteni triász háromszorosaként maga az abszolút tökély...

Folytatás...

Törökország - Noé is járt az Ararátnál

  Sajnos ezután szomorúbb arcát mutatja felénk az ország. Szívszorító látvány összedőlt házaival, vörös félholdas sátrakba telepített lakóival, a magas hegyekkel övezett, földrengés-sújtotta Erzincan. A városnak nincs műemléke, mert az 1939-es...

Folytatás...

Sütőtökös kekszes pite, a csoda finom sü…

A kanadai sütőtökből remek rántott sütőtök készíthető, ami mellé - egy régebbi írásomban - édes mártást kínálva, fenségesen remek ételt kapunk. Most azonban - tovább szélesítve a spektrumot -...

Folytatás...

Tenyérmintázatok

  A következőkben nem a palmisztriában jól ismert tenyérvonalakról, a rajtuk, illetőleg a tenyér dombjain található különféle szimbolikákról lesz szó (ezek ismertetése a Kézelemzés gyakorlata címszó alatt megjelent írásokban részletesen megtalálható)...

Folytatás...

A tél közepéig se hó, se hideg - Máskor …

A média úgy ír és számol be a mostani - a 2013-14-es - évforduló enyhe, szinte tavaszias időjárásáról, mintha egyedülálló jelenség lenne. Valóságos csodaként írják le, hogy többfelé havazott az...

Folytatás...

A fül színe

Függetlenül attól, hogy milyen rasszba tartozik az ember, füleinek a színe egy kissé világosabb, mint az arcáé. Ugyanakkor az egészséges emberek esetében nem szokatlan, hogy a füleik színárnyalata összhangban van...

Folytatás...

A türelemre, gyengédségre és szeretetre …

  A vadmálna már a régi barlanglakók figyelmét is megragadta, ezt igazolják az európai, ázsiai és észak-amerikai ásatások, melyek során málnavessző maradványokat találtak. Vagyis e gyümölcs ősidők óta része az étrendünknek.A...

Folytatás...

Ébredés utáni gyakorlatok

A fekvéstől megmerevedett nyakunk lazítására és tarkónk erősítésére szolgáló gyakorlatot hanyatt és hason fekve is elvégezhetjük. Az ágyban hanyatt fekve, karunkat lazán helyezzük a testünk mellé, fejünket teljes erőből...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?