A+ A A-

Rebarbara helyett cseresznye

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Barátnőm, Aranka vasárnap reggel telefonált, menjek, mert meglepetésként akar adni valamit. Úgy emlékszem, mintha azt is hallottam volna, hogy a váratlan ajándék rebarbara lesz. Utólagosan bevallom, csak képzelődhettem, mert tavaly ilyenkor lepett meg egy rakásnyi rebarbarával, hisz ilyenkor szökik szárba a Cseresznyék - meggyelrebarbara. Amint kapujához kanyarodtam, épp megálltam a kocsival, azonnal közeledett felém egy óriási kosárral, ami dugig van pirosló cseresznyékkel. Ez valóban igazi meglepetésként ért, mert, noha a savanykás rebarbara száraknak is örültem volna, a ropogós májusi cseresznyéknek még jobban.

Míg az ülésem mögötti kosárnyi cseresznyével hazafelé robogtam, az járt az eszemben, milyen süteményeket fogok sütni abból a sok gyümölcsből, amit nem nyersen fogyasztunk el. Persze férjem is meglepődött a cseresznyék láttán, azóta (a cikk írásakor már negyedik napja) reggel, délben, este, és, ha az étkezések közt megkívánjuk, más gyümölcsöt mellőzve, kizárólag csak kemény húsú cseresznyét eszünk. Már látom, hogy a süteményekből nem lesz semmi, s ha már „spóroltam az időmmel”, legalább megírom, milyen finomságokat terveztem kreálni. (Éles szemű olvasóim bizonyára észrevették, hogy - főleg a kép baloldalán látható - sötétebb színű és kisebb szemű „cseresznyék”, valójában meggyek!)

A meggyhez hasonlóan a cseresznyéből is hasonló édességeket süthetünk, bár szerintem a meggy markánsabb ízű, mint a cseresznye. A cseresznyés rétes tölteléke ugyanolyan, mint a meggyes rétesé, de lehetnek benne vegyesen is. A cseresznyés piskóta tésztája, mint a neve is mondja, piskótamassza, amit gazdagon megszórhatunk lisztbe meghempergetett cseresznyékkel. A joghurtos pitéről írtam, amit nemcsak sárgabarackkal, szilvával, meggyel, almával, hanem cseresznyével is el lehet készíteni. A cseresznyés palacsinta ugyanúgy készül, mint az almás palacsinta, a kimagozott, elfelezett, levétől gyengéden kifacsart cseresznyéket a tészta masszájába keverjük és a szokásos módon kisütjük. Az indiai cseresznyés keksz receptjét is szívesen ajánlom, ez megtalálható a Vegetáriánus konyha Indiában című könyvemben. Persze a cseresznyével felfújtat és omlettet is lehet alkotni.


Kekszmorzsás gombóc párolt cseresznyével

8 dkg lágy vajat keverjünk habosra három tojás sárgájával, 8 dkg porcukorral, késhegynyi sóval, majd adjunk hozzá 25-30 dkg kekszmorzsát, ezzel keverjük tovább. Hagyjuk állni legalább tíz percig, azután kézzel formáljunk diónyi gombócokat, és lobogó sós vízben főzzük ki.  Akkor jók a gombócok, ha feljönnek víz felszínére. Vajban vagy margarinban kissé pirítsunk kekszmorzsát, melybe a gombócokat beleforgatjuk. Közben a megmosott, kimagozott cseresznyéket pároljuk meg kevés vízben, amit ízesítsünk cukorral, fahéjjal. Hűtsük ki a szirupos párolt gyümölcsöket. Tálalásnál a gombócokat szedjük a tányér közepére, melléjük kerüljenek a párolt cseresznyeszemek, majd a sziruppal csorgassuk körbe a tányért.


Cseresznye palacsintás bundában

Készítsünk sűrű palacsintatésztát, fogjunk össze 5-6 db lemosott, száras cseresznyét, a száruknál fogva kössük át egy kis cérnával, ezután mártsuk őket a palacsintatésztába, és forró olajban süssük ki. Hintsük meg fahéjas szőlő- vagy porcukorral. (A cseresznye helyett meggyel vagy szilvával is elkészíthetjük!)


Hideg cseresznyés tejbedara

Készítsünk tejbedarát, a cseresznyeszemeket pedig pároljuk meg cukros szirupban (hasonlóan az előbb leírtakhoz.)  A tejbedarát szedjük fagylaltkehelybe, talpas pohárba, vagy tányér közepére és díszítsük fel párolt cseresznyékkel valamint a sziruppal.


Tejberizs párolt cseresznyeszemekkel

A tisztított, alaposan megmosott rizst vajon vagy margarinon pároljunk üvegesre, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ujjnyira ellepje. Ízesítsük cukorral, reszelt citromhéjjal, majd fedő alatt lassan pároljuk meg. Ha már majdnem megfőtt a rizs, rakjuk körbe párolt cseresznyeszemekkel és öntsük körbe a fahéjas sziruppal. (A párolt cseresznye elkészítését lásd az első receptnél.)

További olvasnivaló

Ízelítő a könyvből: Szócikkek: N-S

NA thesszáliai boszorkányok borból és nadragulya gyökeréből főztek hatásos varázsitaltRégen egész nagyböjtben nem ettek húst, és zsírt sem használtak, néhol még a zsíros ételekhez használt edényeket is eltettékTrinidád és Tobago...

Folytatás...

Vonalak, szimbolikák és rajzolatok az uj…

Robert Fludd az ujjperceken lévő vonalakat vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy - a hüvelykujjon, a köröm és az ujjhajlat között jól kivehető hosszú vonalak vagyonra utalnak; a második ujjpercből...

Folytatás...

Álomszótár

Az alábbi szótár a legkiválóbb forrásokból - többek között olyanokból, mint Albertus Magnus, Nostradamus, Cagliostro, Madam Lenormand álommal kapcsolatos írásai, Napóleon álmoskönyve, az Egyiptomi álmoskönyv - valamint a világ...

Folytatás...

Mire jó a piros fonál, a só és a fokhagy…

Lényegében a fentieket kérdezte „Mami” nevű olvasóm, akinek az alábbiakban idézem levelét, és arra adott válaszomat. Kedves Erzsébet!Nagyon örülök, hogy olvashatom írásait. Bár nemrég kerültem ide, de érdekes, hasznos olvasnivalókat...

Folytatás...

Madarat tolláról, embert járásáról

Karakterolvasás a járásmód (a járás mikéntje), a járás közben megfigyelhető testtartás, illetőleg a járást kísérő különféle testmozdulatok alapjánA számító, önző személyek járás közben általában kissé megdöntve, ferdén tartják a fejüket...

Folytatás...

Virágkiállítás, búcsúest, irány Budapest

Bármennyire is jól érezzük magunkat, kedvünkre való az ittlét, megható a vendégszeretet, a figyelmesség, amivel körülvesznek, mégis egyre jobban elhatalmasodik rajtunk a mehetnénk. Nem élhetünk vissza a vendégjoggal. Jó lenne...

Folytatás...

Megtévesztő, félrevezető állatnevek

Nem minden az, aminek látszik, mondja a közmondás, de sokszor még csak az sem, aminek nevezik. Ha egyszer valami rosszul, vagy helytelenül rögzül a köztudatban, azon utólag már nehéz, vagy...

Folytatás...

Másodlagos fővonalak

Az európai palmisztria szerint a tenyéren található legfontosabb mellékvonalak, az ún. másodlagos fővonalak a sors-, a Nap- és az egészségvonal.A sorsvonalElsősorban a sorsszerű eseményeket ábrázolja, de milyenségével, futásával, végződésével következtethetünk...

Folytatás...

Tejes tea az Újdelhi Regionális Meteorol…

Még ki sem pihentük fárasztó kasmíri utunkat, amikor másnap reggel konzulunk azzal állt elő, délután várnak minket a Regionális Meteorológiai Központban. Nemcsak meteorológus férjemnek jelentett ez érdeklődéssel fűszerezett izgalmat, hanem...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?