A+ A A-

Máglyarakás három változatban - Kiflivel, zsemlével, kaláccsal vagy brióssal

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Máglyarakás I. - Kaláccsal vagy brióssal

Kb. 18-20 dkg szikkadt kalács vagy briós, 2 tojás 5 evőkanál porcukor, 20 dkg vaj vagy margarin, 1 bögre tej, 1 citrom lereszelt héja, fél csésze rumban vagy rumaromában áztatott mazsola, fél csésze darált dió, 2 alma, 2 evőkanál sárgabarack íz, kenéshez kevés vaj vagy olaj és kekszmorzsa

A szikkadt kalácsot vagy brióst vékonyan szeleteljük fel, és rendezzük el egy magas falú tepsi aljára. Keverjük el a 2 tojás sárgáját 5 evőkanál porcukorral, egy bögre tejjel és adjunk hozzá 20 dkg olvasztott margarint vagy vajat, valamint reszeljük bele 1 citrom héját. Öntsük a kalács- illetve briós szeletekre a tojásos, cukros, tejes, vajas masszát, és hagyjuk állni néhány percig, hogy alaposan átázzon a tészta. Rétegesen szórjuk meg rumaromában vagy rumban áztatott maroknyi mazsolával, pár evőkanál darált dióval és két nagyobb darab reszelt almával. Egy közepes tepsit, vagy tűzálló tálat vajazzunk vagy olajozzunk ki, szórjuk meg kekszmorzsával, és rétegesen rakjuk bele az áztatott kalácsot, illetve brióst, valamennyi réteget hintsük meg a mazsolával, az őrölt dióval és a reszelt almával.  Kb. 180 C fokos sütőben süssük mintegy 20-25 percig. Míg sül a finomságunk, verjük fel a 2 tojás fehérjéjét kemény habbá, melyben a végén óvatosan keverjünk el legalább 2 evőkanál sárgabarack ízt. Az előírt sütési idő leteltével mérsékeljük a hőfokot, és simítsuk a máglyarakás tetejére a baracklekváros tojáshabot, majd visszatolva a sütőbe, kissé szárítsuk és pirítsuk meg. Melegen tálalhatjuk.


Máglyarakás Máglyarakás II. - Kiflivel

10 db szikkadt kifli, 4 dl tej, 4 tojás, 15 dkg porcukor, ½ kg alma, 5 dkg vaj, 15 dkg barackíz, 1 csomag vaníliás cukor

A kifliket vágjuk fel vastag karikákra. A habosra felvert tojás sárgákat elegyítsük el a porcukorral és a vaníliás cukorral elkevert tejben beáztatott kifli darabokkal, és a masszát öntsük egy jól kivajazott tepsibe. A meghámozott, vékony szeletekre vágott almát tegyünk rá a kifli masszára, és a sütőben addig süssük, míg az almaszeletek megpuhulnak. A sütőből kivéve hagyjuk kissé kihűlni, majd a tetejére egyenletesen kenjük rá a kemény habbá felvert – barackízzel összekevert – tojásfehérjét, majd egy kés lapjával vagy kártyával simítsuk el a habot, és néhány percre tegyük vissza a sütőbe, míg a hab kissé megszilárdulva, halvány barnára színesedik. Még melegen tegyük az asztalra.


Máglyarakás III. – Kiflivel, zsemlével vagy kaláccsal

3 szép alma, egy csapott mokkáskanál őrölt fahéj, 7 dkg margarin, 4 szikkadt kifli, de lehet zsemle vagy azonos mennyiségű kalács is, ½ l tej, 2 tojás, 16 dkg porcukor, fél csomag vaníliás cukor, 13 dkg sárgabarack íz, a tepsi kikenéséhez margarin vagy olaj valamint zsemlemorzsa

Mossunk meg 3 szép almát, vágjuk félbe őket, vájjuk ki a magházukat, majd húsukat vékonyan szeleteljük fel. Az almaszeleteket szórjuk meg egy csapott mokkáskanál őrölt fahéjjal és pároljuk meg 5 dkg margarinon. A 4 szikkadt kiflit, zsemlét vagy a kalácsot kb. 1 cm vastagságban szeleteljük fel és terítsük szét egy magas falú tepsiben. Forraljuk fej a tejet. Közben a 2 tojás sárgáját, 2 dkg lágy margarinnal és 8 dkg porcukorral valamint fél csomag vaníliás cukorral keverjük habosra, ezután öntsük rá a forró tejet. Ezt követően locsoljuk a felszeletelt kiflire (zsemlére, kalácsra), forgassuk kissé át, hogy mindenhol egyformán érje a massza. Margarinnal kenjünk ki egy magas falú, kisebb tepsit, hintsük be zsemlemorzsával, de még jobb, ha van kekszmorzsánk. Az áztatott kifli felét simítsuk bele a tepsibe, az almát egyenletesen halmozzuk rá, majd a maradék kiflivel borítsuk be. A sárgabarack dzsemet, vagy lekvárt, kissé hígítsunk fel kevés vízzel, és a háromnegyedével kenjük meg a kifliket. A sütőben 180 C fokon, légkeverésesben 165 C fokon, kb. 25 percig süssük. Ezalatt kemény habbá verjük fel a tojásfehérjéket. (Hogy gyorsabban verődjön fel, adhatunk hozzá kevéske sót, vagy pár csepp citromlevet, esetleg ecetet.) A végén öntsük a kemény habba a maradék porcukrot és lekvárt. A rakottast toljuk vissza a sütőbe, és mérsékelt melegen szárítsuk még néhány percig. De vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl, mert csak akkor jó, ha nem szárad ki túlságosan. Azonnal, még melegen tálaljuk.

További olvasnivaló

Az orcák

Az arccal, vagyis az ember fejének előrészével, melyen a szemek, az orr, száj van (Magyar Értelmező Kéziszótár), már többféle megközelítésben is foglalkoztunk, most viszont - elsősorban a kínai mesterek tanításaira...

Folytatás...

H. Bóna Mártára emlékezünk

Két régi fényképet nézegetek, rajta négy meteorológus, balról jobbra H. Bóna Márta, Németh Lajos, a férjem, Rábai Attila és Demeter Éva. Éva mögött pedig - takarásban - Vissy Gyuri (akit...

Folytatás...

Miért üzent álmomban a barátom?

Kedves Erzsébet, tudna nekem segíteni egy álomfejtéssel? Arról lenne szó, hogy nekem 7 hónapig volt egy barátom, akit nagyon szerettem, de különböző okokból nem lehettünk együtt. Tegnap este azt álmodtam...

Folytatás...

Eltérések a kezek között, aszimmetrikus …

A kézmintázatok nemcsak egyénenként, hanem kézről kézre is változnak. Mindenki kezei egyediek, sőt még a jobb és a bal kéz sem egyeznek tökéletesen egymással. Távolról nézve lehet, hogy olykor nagyon...

Folytatás...

Sors kézelemzése

Az ujjak összhangban vannak, harmonizálnak a tenyérrel, a képeken látható tömör, elasztikus tenyér, arányos ujjakkal a test energiáját és az intellektus gyorsaságát reprezentálja. Ugyanis az ujjak a szellemi-lelki beállítottságot...

Folytatás...

Valóban biszexuális hajlamú vagyok?

  Kedves Rosta Erzsébet! Elnézését kérem, hogy így ismeretlenül zavarom, de reménykedem, hogy esetleg tud segíteni. Pár napja voltam egy természetgyógyásznál, aki - úgy tűnik - azt gondolja, hogy a kézolvasásban...

Folytatás...

Arcméretek

Bár hétköznapi értelemben arcon az emberi fej - a homloktól az állig terjedő, a szemeket, az orrot és a szájat is magában foglaló - elülső oldalát értik, jelen esetben elsősorban...

Folytatás...

55 óra a Kerala Expresszen - I.

Bent a vagonban azonnal megcsap a friss levegő, akár egy frizsiderben, oly hideg van, váratlanul ér ez a nagy változás, a kinti és benti hőmérséklet között legalább 20 fok...

Folytatás...

Pakisztán – Első dolguk az volt, hogy me…

Nagyobb térképre váltás A határnál fekvő Wagahba most is hiába érkezünk korán; a szabály, az szabály; csak tíz óra után nyitnak; nincs mese, várnunk kell. Bár csak néhány hátizsákos turista van...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?