A+ A A-

Krémek és fagylalt készítésére csak a zsíros tejpor alkalmas

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Állítólag kétféle tejpor létezik: sovány és zsíros. Már jó ideje, hogy tejport vettem, de nem néztem meg, hogy a kettő közül melyiket választottam, sőt azt sem, hogy mikor jár le a szavatossági ideje. Szokás szerint egy légmentesen záródó dobozba öntöttem, és - mivel kíváncsi voltam rá - időnként megnéztem, hogy milyen az állaga, nem vesztette el már az ízét, nem lett csomós. Minden kontrol alkalmával azt tapasztaltam, hogy nem. Legutóbb is rendben találtam a jó illatú, hófehér port, ezért most sem tudom megfogalmazni azt, miért tartózkodtam oly sokáig, a fogyasztásától, hisz - mint olvastam - az íze talán jobb, mint a friss tejé. Arra pedig végképp nincs magyarázatom, hogy nem régen egy hirtelen ötlettől indíttatva, megfogtam a tejporos dobozt, és kiszórtam a tartalmát a szemétbe.

Utólag csodálkoztam magamon, ilyet még nem követtem el, hisz, nálam minden élelem nagy becsben van. Amikor rájöttem balgaságomra, már késő volt. A dolgot nem lehetett már visszacsinálni. Pedig felhasználhattam volna a tejport a reggeli kakaómhoz, vagy a kávémhoz, készíthettem volna belőle csokoládéitalt, behabarhattam volna leveseket, vagy olyan főzelékeket mártásokat, amelyek tejet kívánnak. Azt is olvastam, hogy tejporral remek krumplipürét lehet készíteni, melynek íze vetekedik a tejszínnel készítettével. Kikeverhettem volna vele pudingot, felhasználhattam volna tejberizs, tejbegríz elkészítéséhez, gyúrhattam volna tésztafélébe, és akár a szendvicskrémeket is megízesíthettem volna egy kis tejporral. Késő bánat, most már hiába sorolom fel az elszalasztott lehetőségeket, ezért elhatároztam, hogyha legközelebb tejport veszek, a használati utasítás szerint járok el.

Bevallom, e cikk megírása előtt, csak arról volt tudomásom, hogy az édes krémek és a fagylalt elkészítéséhez kizárólag csak a zsíros tejpor alkalmas, valamint, hogy a tejporból készült tej könnyen odaéghet, ha nem kevergetjük szorgalmasan, amíg felforr.

További olvasnivaló

Szimbolikák a hagyományos kínai orvoslás…

A kínaiak a kézen megjelenő szimbolikáknak elsősorban az egészségre utaló információit ismerték fel és hasznosították a gyógyításban. Régóta tudják, hogy a kézen számos mentális és fizikai betegség nyoma fellelhető...

Folytatás...

Cigány kártyavetés

A cigányok nemcsak a kézjóslásban hisznek, hanem - a jövendőt firtatva - előszeretettel fordulnak a kártyavetéshez is. A jóslatuk azon alapszik, hogy a sorsát megtudakolni vágyó személyt jelző figura (a...

Folytatás...

Madarat tolláról, embert járásáról

Karakterolvasás a járásmód (a járás mikéntje), a járás közben megfigyelhető testtartás, illetőleg a járást kísérő különféle testmozdulatok alapjánA számító, önző személyek járás közben általában kissé megdöntve, ferdén tartják a fejüket...

Folytatás...

Ismét Delhiben

  Ebéd előtt van még időnk egy vargabetűt tenni a parlamenti negyedben, a kis kerülő után pedig indulunk Melindáért, a konzul feleségéért, munkahelyére a Magyar Kulturális Intézetbe. Új-Delhi központi sugárútja, a...

Folytatás...

Krumplis rétes, béles, torta és burgonya…

Bujáki Kati kedves levele adta az ötletet, hogy a sósak – például a krumplis pogácsa, burgonyás lángos stb. - mellett a kevésbé ismert krumplis édes süteményekről is írjak. Az ötlet...

Folytatás...

Babec kézelemzése

A kezek állaga elasztikusnak, rugalmasnak látszik, amely szorításra olyan, mintha rugózna. Ez terhelhetőséget jelez, valamint azt, hogy a kéz tulajdonosa a váratlan helyzetekre gyorsan reagál. A kéz színéből normális vérkeringésre...

Folytatás...

Nirula's fagylaltjai, a fodrász és a cip…

A Nirula’s egy tipp-topp berendezésű önkiszolgáló étterem, s egyben fagylaltozó is.  A bejárat forgó ajtaja, mint egy ringlispíl körbejár, állandóan mozgásban van, engedi ki és be a szüntelen cserélődő...

Folytatás...

Egykoron a győzelemmel és a halállal is …

A Földközi-tenger mellékéről származó kerti petrezselyem egyik legfontosabb zöldségünk. Zöldje és gyökere, a fehérrépa ételek ízesítésére szolgál, viszont a metélő vagy fodros petrezselymet kizárólag a leveléért termesztik. A népiesen petemzsirom...

Folytatás...

Karácsonyi plumpuding és sütemények

Karácsonykor sokféle sütemény kerül az ünnepi asztalra, melyektől nemcsak azt várjuk, hogy legyenek finomak, szerezzenek kulináris élményt, ejtsék varázslatba a nassolókat, hanem azt is, hogy tartsanak ki az ünnepek...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?