A+ A A-

Koki helyett puncstorta

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


A koki, bizalmas hangú, tréfás kifejezésként, valakinek a feje búbjára mért enyhe ütést vagy kis pofont jelent. De utalhat olyan emberre is, aki a szesztől már teljesen elázott, s részegségében "koki", vagy „holt koki”. Persze most jogosan kérdezhetik tőlem, hogyan került a csizma az asztalra, vagyis, hogy mit keres a koki az ételek között. Válaszom egyszerű, a koki egy bizonyos édesség neve is. Feltehetően ezt kevesebben tudják, ezért gondoltam, hogy írok néhány sort erről a - sütőmarcipánnal készült - süteményről. Bevallom, mivel egyszer sem készítettem még kokitésztás süteményt, csak azt tudom (ezt is csak egy közel száz éves cukrászkönyvből), hogy kell hozzá mogyoró, cukor, tojás fehérje, majd az áthengerelt anyagokhoz, az ún. sütőmarcipánhoz liszt. Ebből a tésztából nyomózsákkal különböző - többek között ovális, kifli, félgömb vagy szív alakú - formákat alakítanak, melyeket porcukorral meghintve készre sütnek. Többféle kokis receptet - például felvert kokitészta, csokoládés kokihüvely tészta, koki minyon, diós kokiszelet, puha kokilap - olvastam, azonban számomra ezek az instrukciók olyanok voltak, mintha más nyelven íródtak volna. Ezért aztán úgy döntöttem, hogy a koki sütemények elkészítését egy későbbi időpontra halasztom.

Azt viszont, hogy a koki helyett végül is miért esett a puncstortára a választásom, noha korábban valamilyen okból (talán az egyszerűsége miatt) még soha sem sütöttem piskótatésztát, az magyarázza, hogy az utóbbit nemcsak én szeretem, hanem a családom is nagyon kedveli. A kényelmes utat választva, vettem egy piskótakarikát, amiből nagyon finom puncstortát kreáltam. Hogy ne legyen teljes a sikerem, a cukorbevonat kikeverésénél, nem adtam elég forró vizet a mázhoz, emiatt a tortabevonó - bár gyorsan megkötött és gyönyörű színű lett - az evésnél kissé varcogott a fogunk alatt. Ettől függetlenül a tortám gyorsan elfogyott.


Puncstorta

PuncstortaVegyünk készen, vagy süssünk 8 tojás, 8 dkg cukor, 8 kanál liszt masszájából piskótát. Ha kihűlt, vágjuk három részbe. Az alsó és a felső lap belső részét kenjünk meg sárgabarack lekvárral. Készítsük el a tölteléket, a középső piskótalapot tépjük darabokra, locsoljuk meg 20 dkg cukorból készült sziruppal, adjunk hozzá reszelt ciromhéjat, 10 dkg megmosott, beáztatott mazsolát, 1 púpos evőkanálnyi kakaóport, 2 evőkanál rumot, ha nincs akkor rumaromát (de jobb, ha mindkettőt használjuk), majd ezt a masszát halmozzuk rá az alsó lekvárral megkent lapra, a töltelék tetejét pedig fedjük be a felső lappal. A megtöltött piskótát kézzel alakítsuk esztétikus formájúra, és enyhén nyomkodva lapítsuk le a tortát. (Nehezéket is használhatunk). A tetejét vonjuk be cukormázzal. A rumos mázhoz 20 dkg cukrot forrázzunk le 3-4 evőkanál vízzel, adjunk hozzá 3 evőkanál rumot, és addig keverjük, míg meg nem sűrűsödik a massza.

A puncsos édességünket nemcsak kerek formájúra készíthetjük, hanem szögletes, vagy hosszúkás alakúra is. A piskóta felét kakaóval barnára színezhetjük, ekkor töltelékünk szép márványos színű lesz. A töltelék elhelyezhető kockásan, rétegesen - egy világos, egy sötét tésztát rakva egymásra-, vagy legyezőszerűen, csíkokra vágva.  A torta tetejét aszalt gyümölccsel, vékonyra szeletelt mandulával díszíthetjük.

További olvasnivaló

Papilláris vonalak (bőrlécek)

A bőr két főrétegét - a felhámot az irhával - rengeteg apró kis csap, úgynevezett papilla kapcsolja össze. A papillák száma az érintésre, fogásra szakosodott testrészeken - elsősorban a...

Folytatás...

Kőrösi Csoma Sándor sírjánál

Áprilisban emlékezünk születésére és halálára.  1784. április 4-én Kőrösön jött a világra és 58 évvel később 1842. április 11-én az indiai Dardzsilingben távozott az élők sorából a híres magyar Ázsia-utazó...

Folytatás...

Agra és a Tádzs Mahal

Nem tudjuk mire vélni, tán elfeledkeztek rólunk, idestova egy órája, egyre tétovábban toporgunk az Akbar Hotel előtt. Az kizárt, hogy elmentek volna, hisz a megbeszélt időnél jóval előbb érkeztünk...

Folytatás...

Hasmenés, diaré - Hagyományos népi gyógy…

A szennyezett víz és élelmiszer által kiváltott hasmenés a megfelelő higiéné és az élelmiszertartósítás kialakítása előtt gyermekre és felnőttre egyaránt súlyos veszélyt jelentett. Nem véletlen, hogy az évszázadok során számos...

Folytatás...

Anyajegyek értelmezése

Bár a tradicionális fiziognómia csak az arcról leolvasható jegyek, jellemzők jelentését tanulmányozza, a hosszú évszázadok során a karakterolvasás eszköztára jelentősen kibővült, s ma már általános gyakorlat, hogy - ha...

Folytatás...

Mohamed próféta módfelett szerette a nők…

A muszlimok vallása, a disznóhúsevéshez hasonlóan tiltja az alkoholt, különösen a bor fogyasztását, de tilos számukra bármilyen szerencsejáték és a bálványimádás, s négynél több feleség vagy szerető tartása sem megengedett...

Folytatás...

Mit jelent a fogfájás álma?

A fenti kérdést - idézett levelében - Zs nevű olvasóm tette fel. „Kedves Erzsébet! Azt álmodtam, hogy az egyik jobb első metszőfogam fájt, sőt vérzett és mozgott is. (Pontosabban: én...

Folytatás...

Interjú nagybátyámmal, Szász Endrével mu…

Hetvenedik életévét taposó nagybátyámhoz, Szász Endréhez, egy napsütötte, tavaszi napon látogattam el a fák csöndjében megbúvó várdai kastélyba. Bandival - így hívták jó ismerősei, barátai, családjának tagjai - mindig...

Folytatás...

Frontunk van

... mondogatjuk, s rosszkedvünket, kellemetlen közérzetünket, idegességünket azonnal ráfogjuk. Noha az időjárás-változás valóban hatással lehet hangulatunkra, viselkedésünkre, reakcióinkra, s az előbbi panaszainkban van is némi igazság, helytelen bajaink forrását...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?