A+ A A-

Koki helyett puncstorta

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


A koki, bizalmas hangú, tréfás kifejezésként, valakinek a feje búbjára mért enyhe ütést vagy kis pofont jelent. De utalhat olyan emberre is, aki a szesztől már teljesen elázott, s részegségében "koki", vagy „holt koki”. Persze most jogosan kérdezhetik tőlem, hogyan került a csizma az asztalra, vagyis, hogy mit keres a koki az ételek között. Válaszom egyszerű, a koki egy bizonyos édesség neve is. Feltehetően ezt kevesebben tudják, ezért gondoltam, hogy írok néhány sort erről a - sütőmarcipánnal készült - süteményről. Bevallom, mivel egyszer sem készítettem még kokitésztás süteményt, csak azt tudom (ezt is csak egy közel száz éves cukrászkönyvből), hogy kell hozzá mogyoró, cukor, tojás fehérje, majd az áthengerelt anyagokhoz, az ún. sütőmarcipánhoz liszt. Ebből a tésztából nyomózsákkal különböző - többek között ovális, kifli, félgömb vagy szív alakú - formákat alakítanak, melyeket porcukorral meghintve készre sütnek. Többféle kokis receptet - például felvert kokitészta, csokoládés kokihüvely tészta, koki minyon, diós kokiszelet, puha kokilap - olvastam, azonban számomra ezek az instrukciók olyanok voltak, mintha más nyelven íródtak volna. Ezért aztán úgy döntöttem, hogy a koki sütemények elkészítését egy későbbi időpontra halasztom.

Azt viszont, hogy a koki helyett végül is miért esett a puncstortára a választásom, noha korábban valamilyen okból (talán az egyszerűsége miatt) még soha sem sütöttem piskótatésztát, az magyarázza, hogy az utóbbit nemcsak én szeretem, hanem a családom is nagyon kedveli. A kényelmes utat választva, vettem egy piskótakarikát, amiből nagyon finom puncstortát kreáltam. Hogy ne legyen teljes a sikerem, a cukorbevonat kikeverésénél, nem adtam elég forró vizet a mázhoz, emiatt a tortabevonó - bár gyorsan megkötött és gyönyörű színű lett - az evésnél kissé varcogott a fogunk alatt. Ettől függetlenül a tortám gyorsan elfogyott.


Puncstorta

PuncstortaVegyünk készen, vagy süssünk 8 tojás, 8 dkg cukor, 8 kanál liszt masszájából piskótát. Ha kihűlt, vágjuk három részbe. Az alsó és a felső lap belső részét kenjünk meg sárgabarack lekvárral. Készítsük el a tölteléket, a középső piskótalapot tépjük darabokra, locsoljuk meg 20 dkg cukorból készült sziruppal, adjunk hozzá reszelt ciromhéjat, 10 dkg megmosott, beáztatott mazsolát, 1 púpos evőkanálnyi kakaóport, 2 evőkanál rumot, ha nincs akkor rumaromát (de jobb, ha mindkettőt használjuk), majd ezt a masszát halmozzuk rá az alsó lekvárral megkent lapra, a töltelék tetejét pedig fedjük be a felső lappal. A megtöltött piskótát kézzel alakítsuk esztétikus formájúra, és enyhén nyomkodva lapítsuk le a tortát. (Nehezéket is használhatunk). A tetejét vonjuk be cukormázzal. A rumos mázhoz 20 dkg cukrot forrázzunk le 3-4 evőkanál vízzel, adjunk hozzá 3 evőkanál rumot, és addig keverjük, míg meg nem sűrűsödik a massza.

A puncsos édességünket nemcsak kerek formájúra készíthetjük, hanem szögletes, vagy hosszúkás alakúra is. A piskóta felét kakaóval barnára színezhetjük, ekkor töltelékünk szép márványos színű lesz. A töltelék elhelyezhető kockásan, rétegesen - egy világos, egy sötét tésztát rakva egymásra-, vagy legyezőszerűen, csíkokra vágva.  A torta tetejét aszalt gyümölccsel, vékonyra szeletelt mandulával díszíthetjük.

További olvasnivaló

Elvarázsolt körte és más körtés csemegék

Az édes zamatú, illatos körtének valószínűleg Európa az őshazája, innen indulhatott világhódító útjára. Állítólag már az ókorban ismert gyümölcs volt. Jelenleg az európai körtéknek több mint ezer fajtája létezik...

Folytatás...

A tél közepéig se hó, se hideg - Máskor …

A média úgy ír és számol be a mostani - a 2013-14-es - évforduló enyhe, szinte tavaszias időjárásáról, mintha egyedülálló jelenség lenne. Valóságos csodaként írják le, hogy többfelé havazott az...

Folytatás...

Utolsó srínagari esténken kitör az égihá…

Abdul lendületéből mit sem veszít, még csak nem is sejtjük, hogy az aduászát ez utánra tartogatta, és most rukkol vele elő. A két kasmíri rövid időre eltűnik, s rejtély...

Folytatás...

Robert kézelemzése

A keze - első ránézésre - egy realista gondolkodású emberről árulkodik, legalább is a széles, négyszögletes tenyere alapján. Ugyanakkor a négyszögletes kézre jellemzők nem teljesen érvényesek, mert a tenyeréhez...

Folytatás...

Jóslás bal tenyérből - cigány palmisztri…

  Az aktív és a passzív kezet egyaránt gondosan elemző hagyományos palmisztria művelőitől eltérően - arra hivatkozva, hogy a bal kéz közelebb van a szívhez - a cigányasszonyok a bal tenyérből...

Folytatás...

Ódelhi

Szinte észrevétlenül érünk az egykoron Sáhdzsahánábádnak nevezett régi városrészbe, Ódelhibe. Fogalmunk sincs, hol húzódhat a határ Újdelhi és az Óváros között, hiszen már csaknem teljesen egybeolvadt, összemosódott egymással a...

Folytatás...

Kétszersült tortácska - gyümölccsel, tej…

Az olaszországi Vareseben vettünk egy csomag finom kétszersültet. Annyira ízlett a kissé sós ropogtatnivaló, hogy a rágcsálásával nem győztünk betelni. Ezért utunk második állomásán, a félsziget közepén fekvő Gubbioban szinte...

Folytatás...

Körülmetélés

A hímvessző elülső részét, a makkot borító bőrfitymának részleges vagy teljes eltávolítása, a körülmetélés ősrégi vallásos szertartás. E szokás eredete ismeretlen, de feltételezések szerint többféle hitből is táplálkozhatott, utalhatott valamelyik...

Folytatás...

Túl sós, égetően csípős? Tippek az elron…

Bárkivel előfordulhat, hogy a receptben előírt mokkáskanál só helyett egy teáskanálnyit tesz az ételbe, vagy kóstolás nélkül az ételt véletlen kétszer sózza meg a főztjét. Szerencsére többféle megoldás is van...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?