A+ A A-

Koki helyett puncstorta

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


A koki, bizalmas hangú, tréfás kifejezésként, valakinek a feje búbjára mért enyhe ütést vagy kis pofont jelent. De utalhat olyan emberre is, aki a szesztől már teljesen elázott, s részegségében "koki", vagy „holt koki”. Persze most jogosan kérdezhetik tőlem, hogyan került a csizma az asztalra, vagyis, hogy mit keres a koki az ételek között. Válaszom egyszerű, a koki egy bizonyos édesség neve is. Feltehetően ezt kevesebben tudják, ezért gondoltam, hogy írok néhány sort erről a - sütőmarcipánnal készült - süteményről. Bevallom, mivel egyszer sem készítettem még kokitésztás süteményt, csak azt tudom (ezt is csak egy közel száz éves cukrászkönyvből), hogy kell hozzá mogyoró, cukor, tojás fehérje, majd az áthengerelt anyagokhoz, az ún. sütőmarcipánhoz liszt. Ebből a tésztából nyomózsákkal különböző - többek között ovális, kifli, félgömb vagy szív alakú - formákat alakítanak, melyeket porcukorral meghintve készre sütnek. Többféle kokis receptet - például felvert kokitészta, csokoládés kokihüvely tészta, koki minyon, diós kokiszelet, puha kokilap - olvastam, azonban számomra ezek az instrukciók olyanok voltak, mintha más nyelven íródtak volna. Ezért aztán úgy döntöttem, hogy a koki sütemények elkészítését egy későbbi időpontra halasztom.

Azt viszont, hogy a koki helyett végül is miért esett a puncstortára a választásom, noha korábban valamilyen okból (talán az egyszerűsége miatt) még soha sem sütöttem piskótatésztát, az magyarázza, hogy az utóbbit nemcsak én szeretem, hanem a családom is nagyon kedveli. A kényelmes utat választva, vettem egy piskótakarikát, amiből nagyon finom puncstortát kreáltam. Hogy ne legyen teljes a sikerem, a cukorbevonat kikeverésénél, nem adtam elég forró vizet a mázhoz, emiatt a tortabevonó - bár gyorsan megkötött és gyönyörű színű lett - az evésnél kissé varcogott a fogunk alatt. Ettől függetlenül a tortám gyorsan elfogyott.


Puncstorta

PuncstortaVegyünk készen, vagy süssünk 8 tojás, 8 dkg cukor, 8 kanál liszt masszájából piskótát. Ha kihűlt, vágjuk három részbe. Az alsó és a felső lap belső részét kenjünk meg sárgabarack lekvárral. Készítsük el a tölteléket, a középső piskótalapot tépjük darabokra, locsoljuk meg 20 dkg cukorból készült sziruppal, adjunk hozzá reszelt ciromhéjat, 10 dkg megmosott, beáztatott mazsolát, 1 púpos evőkanálnyi kakaóport, 2 evőkanál rumot, ha nincs akkor rumaromát (de jobb, ha mindkettőt használjuk), majd ezt a masszát halmozzuk rá az alsó lekvárral megkent lapra, a töltelék tetejét pedig fedjük be a felső lappal. A megtöltött piskótát kézzel alakítsuk esztétikus formájúra, és enyhén nyomkodva lapítsuk le a tortát. (Nehezéket is használhatunk). A tetejét vonjuk be cukormázzal. A rumos mázhoz 20 dkg cukrot forrázzunk le 3-4 evőkanál vízzel, adjunk hozzá 3 evőkanál rumot, és addig keverjük, míg meg nem sűrűsödik a massza.

A puncsos édességünket nemcsak kerek formájúra készíthetjük, hanem szögletes, vagy hosszúkás alakúra is. A piskóta felét kakaóval barnára színezhetjük, ekkor töltelékünk szép márványos színű lesz. A töltelék elhelyezhető kockásan, rétegesen - egy világos, egy sötét tésztát rakva egymásra-, vagy legyezőszerűen, csíkokra vágva.  A torta tetejét aszalt gyümölccsel, vékonyra szeletelt mandulával díszíthetjük.

További olvasnivaló

HZS kézelemzése

Szinte tökéletes fényképeket kaptam, egyedül talán a kézfejéről készülteknél kellett volna jobban széttárni az ujjait, ugyanis az ujjközök nagysága, az ujjak egymással bezárt szöge - ez utóbbi különösen a hüvelykujj...

Folytatás...

Kovalami pincérek, keralai ízek

Mostanra már nagyon kiéheztünk valami finom falatra, gyomrunk jó ételeket kíván és szemünk sem olyan finnyás, nem kémleli olyan kritikusan az ismeretlen ennivalókat, mint az első időben. Mostanság már...

Folytatás...

Egykoron a győzelemmel és a halállal is …

A Földközi-tenger mellékéről származó kerti petrezselyem egyik legfontosabb zöldségünk. Zöldje és gyökere, a fehérrépa ételek ízesítésére szolgál, viszont a metélő vagy fodros petrezselymet kizárólag a leveléért termesztik. A népiesen petemzsirom...

Folytatás...

Szemölcsök I.

A szemölcsöket - melyeknek a tudományos nevük verruka - kb. 80 féle humán papilloma vírus okozza. Egyes szemölcsök, mint például a mozaik szemölcsök, csoportosan helyezkednek el, mások elkülönülten, önmagukban jelennek...

Folytatás...

A rajzolatok által szimbolizált személyi…

Jaquin angol kézelemző a 20. század harmincas éveiben kezdte tanulmányozni az individuális személyek ujjlenyomatai és pszichológiai jellemzői közötti kapcsolatokat, ugyanis azt szerette volna megtudni, hogy vajon az örvény mintázat...

Folytatás...

Sly07 kézelemzése

Sajnálatos módon, az egyes felvételeken különböző távolságban lehetett a kéztől és a merőlegestől eltérő szöget zárhatott a fényképezőgép objektívje, ezért a fotók torzítják a valóságos méretarányokat. Emiatt csak azt tudtam...

Folytatás...

Püthagorasz számelmélete

Ha misztikus számokról esik szó, akkor akarva-akaratlanul is Püthagorasz, a „számok atyja” jut elsőként az ember eszébe. A görög filozófus, matematikus, csillagász i.e. 580-570 körül született Szamoszban, és i.e. 500...

Folytatás...

Jóslás és a karakterolvasás a láb, a láb…

Miközben a palmisztria az évezredek során töretlenül fejlődött, sőt a klasszikus tenyérjóslást a 20. század derekától egyre inkább a kezek morfológiai sajátosságainak és az örökletes jellemzőket hordozó bőrrajzolatai és ujjlenyomatai...

Folytatás...

Néhány további konyhai trükk

Hosszabb ideig eltartható a felvágott hagyma a hűtőszekrényben, ha a vágási felületét vajjal bekenjük, vagy sóval meghintjük, és alufóliába csomagoljuk.A káposztát sohase hideg vízbe tegyük fel főni, mert a szaga...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?