A+ A A-

Húsvéti natúr, kakaós és fahéjas kuglóf

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Méretes kuglófA kuglóf talán az egyik legismertebb és legkedveltebb kevert, élesztős tésztából készülő sütemény. Elkészítése nem túl bonyolult, a hozzávalók sem megfizethetetlenek. Azért jutott épp ez a sütemény az eszembe, mert a világutazó barátunk január elején egy óriási márványos kuglóffal állított be hozzánk, a súlya lehetett vagy három kiló, talán még több is. Férjem nem kóstolta meg, mert a rendszeres futás és a futóversenyeken való részvétele miatt, vigyáz az alakjára. Bajban voltam a behemót nagyságú ajándékkal, egyszerűen nem tudtam vele mit kezdeni, megkóstoltam, aztán tisztességgel rájártam, de mintha nem fogyott volna. Túlságosan eltelített a kapott sütemény, már nagyon untam, a végén már ránézni sem tudtam, ráadásul egyre jobban morzsálódott, pedig alaposan bebagyuláltam és hideg helyen várta, hogy ismét fogyasszak belőle egy karéjjal. Aztán elkezdtem szeletelni, nagy darabokat kanyarítottam le róla és vittem az utca jó néhány lakójának. Ám ez sem segített, még így is megmaradt több mint a fele. Az utolsó jókora cikkelyt egy idős asszonynak vittem el, aki nagyon megörült a reggeli kávéjához kapott kuglófnak.

Kuglóf szeletEz az oka, annak, hogy most húsvétra még véletlenül sem sütők kuglófot, sőt kalácsot sem, de mivel már többször alkottam nemcsak natúr, hanem fahéjas és kakaós kuglófot is, úgy éreztem, ha valakinek kedve támadna egy kuglóf sütésére, segíthet a receptem.


Sima kuglóf

60 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 14 dkg cukor, 6 db tojás sárgája, csipetnyi só, 5-10 dkg mazsola, 4 dkg élesztő, 4-4,5 dl tej, reszelt citromhéj valamint liszt a szóráshoz és a tetejére vaníliás cukor

Futtassuk fel az élesztőt 2 dl édes langyos tejben. A kovász pihentetése alatt a puha vajat vagy margarint, a cukrot, a 6 tojás sárgáját a liszttel alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá kovászt és a maradék langyos tejjel felöntve, lágy, könnyű tésztát készítsünk. A legvégén tegyük bele a szükséges ízesítőket, a mazsolát és a reszelt citromhéjat. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát. A tetejét szórjuk be liszttel, takarjuk le egy tiszta konyharuhával és langyos helyen kb. 25-30 percig kelesszük. Ha már hólyagos a tészta, tegyük a masszát kiolajozott kuglófformába úgy, hogy a tészta körülbelül a forma háromnegyedéig érjen. A kikent kuglófformát behinthetjük morzsával, vagy porcukorral. (Ez utóbbitól jobb ízű lesz a tészta.) Ezután ismét kis ideig hagyjuk kelni, addig, amíg a forma megtelik a tésztával. A megkelt kuglóftésztát formával együtt tegyük sütőlemezre, és felforrósított, 200-210 fokos, egyenletesen meleg sütőben, kb. 40 percig süssük. A kuglóf akkor készült el, ha a beleszúrt tű már nem lesz ragacsos. Borítsuk ki a formából, és azonnal szórjuk be por-, vagy szőlőcukorral.


Kakaós vagy fahéjas kuglóf

A tésztája ugyanúgy készül, mint a natúr kuglófé, azzal a különbséggel, hogy a tésztát elfelezve, az egyik felébe néhány kanál kakaót, vagy reszelt csokoládét teszünk. (Ha a fahéjast akarunk készíteni, egy teáskanál őrölt fahéjat adjunk hozzá.) Ezután nyújtsuk ki, mind a fehér, mind a barna tésztát két egyenlő nagyságú alakra. A kakaóporos vagy fahéjas tésztát helyezzük a fehér tésztára, és mint egy tekercset, csavarjuk össze és úgy tegyük a formába. A kisütött kuglófot még melegen vegyük ki a formából, és ízlés szerint hintsük meg vaníliás por-, vagy szőlőcukorral.

További olvasnivaló

Az orrlyukak

Az orrnyílások megfigyelése elég nehézkes, de a fiziognómusok szerint az arcolvasásnak ez az egyik legkényelmesebb módja. Elég csak egy pillantással szemrevételezni bárki orrlyukait, máris összeáll az emberben egy hozzávetőleges kép...

Folytatás...

Az ujjak szerepe a diagnózis felállításá…

A normális mutatóujj erős, ujjpercei közel azonos hosszúságú, vagy - a proximálistól (tőperctől) a disztális (körömperc) felé haladva - fokozatosan rövidülnek. A hagyományos kínai kézdiagnosztika szerint a mutatóujj segítségével ítélhetõ...

Folytatás...

Hatvankilenc, a kötelék és a tökéletessé…

Bár napjainkban a hatvankilencről - a francia faire soixante neuf kifejezés angol fordítása (to do 69) után - sokaknak egy szexuális pozíció jut az eszébe, melynek jellemzője, hogy a partnerek szex...

Folytatás...

Tenzin Gjaco, a tizennegyedik dalai láma…

A tibeti buddhisták többsége a gelugpa, vagyis a sárgasapkások rendjéhez tartozik. Vezetőjük a 17. század óta Tibet mindenkori vallási és világi uralkodója. A rend tagjai közül kerül ki a...

Folytatás...

A bőrrajzolatok osztályozása

A bőrfodorszál-rajzolatok rendszerint az ujjlenyomat közepén találhatók. Az egyes ujjnyom-minták két fontos alkotórésze a delta és a mag. Az íves rajzolatnak nincs deltája, és a tornyos ívnek is csak...

Folytatás...

Huszonhárom, az emberi kromoszómák és a …

Bár a beteljesülést, harmóniát szimbolizáló, XXI. sorszámú „Világgal” - vagy egyesek szerint a 0. helyett a XXII-re sorolt „Bolonddal” - zárul a szerencsejövendölésben oly népszerű Tarot kártya figurális lapjainak a...

Folytatás...

A tenyérszín anomáliák diagnosztikai jel…

A tenyér színe az általános egészségi állapotot tükrözi, a vérkeringés milyenségéről tájékoztat. Az egészséges tenyér halványpiros vagy rózsaszínű, bőrének textúrája pedig sima. A normális tenyerek rugalmasak és erőteljesek. Az ilyen...

Folytatás...

Könnyezés, sírás, zokogás

Mint oly sok minden mást - a síró személyétől, a sírás okától, időpontjától, helyszínétől stb. függően - a sírást is különféleképpen értékeli a népi hiedelemvilág.Ha például minden ok nélkül könnyek...

Folytatás...

Ébredés utáni gyakorlatok

A fekvéstől megmerevedett nyakunk lazítására és tarkónk erősítésére szolgáló gyakorlatot hanyatt és hason fekve is elvégezhetjük. Az ágyban hanyatt fekve, karunkat lazán helyezzük a testünk mellé, fejünket teljes erőből...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?