A+ A A-

Húsvéti natúr, kakaós és fahéjas kuglóf

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Méretes kuglófA kuglóf talán az egyik legismertebb és legkedveltebb kevert, élesztős tésztából készülő sütemény. Elkészítése nem túl bonyolult, a hozzávalók sem megfizethetetlenek. Azért jutott épp ez a sütemény az eszembe, mert a világutazó barátunk január elején egy óriási márványos kuglóffal állított be hozzánk, a súlya lehetett vagy három kiló, talán még több is. Férjem nem kóstolta meg, mert a rendszeres futás és a futóversenyeken való részvétele miatt, vigyáz az alakjára. Bajban voltam a behemót nagyságú ajándékkal, egyszerűen nem tudtam vele mit kezdeni, megkóstoltam, aztán tisztességgel rájártam, de mintha nem fogyott volna. Túlságosan eltelített a kapott sütemény, már nagyon untam, a végén már ránézni sem tudtam, ráadásul egyre jobban morzsálódott, pedig alaposan bebagyuláltam és hideg helyen várta, hogy ismét fogyasszak belőle egy karéjjal. Aztán elkezdtem szeletelni, nagy darabokat kanyarítottam le róla és vittem az utca jó néhány lakójának. Ám ez sem segített, még így is megmaradt több mint a fele. Az utolsó jókora cikkelyt egy idős asszonynak vittem el, aki nagyon megörült a reggeli kávéjához kapott kuglófnak.

Kuglóf szeletEz az oka, annak, hogy most húsvétra még véletlenül sem sütők kuglófot, sőt kalácsot sem, de mivel már többször alkottam nemcsak natúr, hanem fahéjas és kakaós kuglófot is, úgy éreztem, ha valakinek kedve támadna egy kuglóf sütésére, segíthet a receptem.


Sima kuglóf

60 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 14 dkg cukor, 6 db tojás sárgája, csipetnyi só, 5-10 dkg mazsola, 4 dkg élesztő, 4-4,5 dl tej, reszelt citromhéj valamint liszt a szóráshoz és a tetejére vaníliás cukor

Futtassuk fel az élesztőt 2 dl édes langyos tejben. A kovász pihentetése alatt a puha vajat vagy margarint, a cukrot, a 6 tojás sárgáját a liszttel alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá kovászt és a maradék langyos tejjel felöntve, lágy, könnyű tésztát készítsünk. A legvégén tegyük bele a szükséges ízesítőket, a mazsolát és a reszelt citromhéjat. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát. A tetejét szórjuk be liszttel, takarjuk le egy tiszta konyharuhával és langyos helyen kb. 25-30 percig kelesszük. Ha már hólyagos a tészta, tegyük a masszát kiolajozott kuglófformába úgy, hogy a tészta körülbelül a forma háromnegyedéig érjen. A kikent kuglófformát behinthetjük morzsával, vagy porcukorral. (Ez utóbbitól jobb ízű lesz a tészta.) Ezután ismét kis ideig hagyjuk kelni, addig, amíg a forma megtelik a tésztával. A megkelt kuglóftésztát formával együtt tegyük sütőlemezre, és felforrósított, 200-210 fokos, egyenletesen meleg sütőben, kb. 40 percig süssük. A kuglóf akkor készült el, ha a beleszúrt tű már nem lesz ragacsos. Borítsuk ki a formából, és azonnal szórjuk be por-, vagy szőlőcukorral.


Kakaós vagy fahéjas kuglóf

A tésztája ugyanúgy készül, mint a natúr kuglófé, azzal a különbséggel, hogy a tésztát elfelezve, az egyik felébe néhány kanál kakaót, vagy reszelt csokoládét teszünk. (Ha a fahéjast akarunk készíteni, egy teáskanál őrölt fahéjat adjunk hozzá.) Ezután nyújtsuk ki, mind a fehér, mind a barna tésztát két egyenlő nagyságú alakra. A kakaóporos vagy fahéjas tésztát helyezzük a fehér tésztára, és mint egy tekercset, csavarjuk össze és úgy tegyük a formába. A kisütött kuglófot még melegen vegyük ki a formából, és ízlés szerint hintsük meg vaníliás por-, vagy szőlőcukorral.

További olvasnivaló

Álmomban kígyót ettem, korábban többször…

A múltkoriban privát levélben a címben jelzett kérdéssel keresett meg A. keresztnevű olvasóm. Mivel az ilyen álmok nem ritkák, az értelmezés másokat is érdekelhet, ezért a választ mindenki számára közzéteszem.Álomban...

Folytatás...

H. Bóna Mártára emlékezünk

Két régi fényképet nézegetek, rajta négy meteorológus, balról jobbra H. Bóna Márta, Németh Lajos, a férjem, Rábai Attila és Demeter Éva. Éva mögött pedig - takarásban - Vissy Gyuri (akit...

Folytatás...

Amarillisz, a vérből serkent virág

Ezt az igen népszerű - a jó bánásmódot gyönyörű, többféle színben pompázó, harang- vagy trombita alakú virágokkal megháláló - szobai növényt, mely tudományos besorolása alapján a Hippeastrum nemzetségbe tartozik, egy...

Folytatás...

Karácsony

A karácsony Jézus Krisztus születésének, a családnak a napja, a keresztények egyik legszentebb ünnepe. Erre az alkalomra, a katolikusok otthonukat örökzöld növényekkel díszítik fel, ünnepi díszbe öltöztetik a fenyőfát, gyertyákat...

Folytatás...

Gyurcsány Ferenc ujjai

  1961. június 4-én született Pápán. Középiskolai tanulmányai után a Janus Pannonius Tudományegyetemen előbb 1984-ben főiskolai diplomát, majd 1990-ben a Közgazdaságtudományi Karon egyetemi diplomát szerzett. 1984-88 között a KISZ Pécsi Városi...

Folytatás...

Ízelítő a könyvből: Szócikkek: N-S

NA thesszáliai boszorkányok borból és nadragulya gyökeréből főztek hatásos varázsitaltRégen egész nagyböjtben nem ettek húst, és zsírt sem használtak, néhol még a zsíros ételekhez használt edényeket is eltettékTrinidád és Tobago...

Folytatás...

Az állkapocs

A többi arckarakterisztikához hasonlóan, a helyes ítélkezéshez, a megfelelő jellem-diagnózis felállításához, az állkapocs vizsgálata során is fontos, hogy az arc többi részét ugyancsak alaposan szemügyre vegyük. Például a széles...

Folytatás...

A tenyérvonalak örökletesek

A normális kézvonalak három fővonalból, valamint a belőlük eredő mellék- illetve másodlagos vonalakból állnak. Szoros vérrokonsági kapcsolat esetén a fővonalak hossza, íve, elágazásainak formája nagy hasonlóságot, esetleg teljes azonosságot...

Folytatás...

Már ősidők óta ismeretes a sokujjúság, a…

  Dr. Métneki Júlia biológus, az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársa   A tenyér-bőrlécrajzolat már az embrionális élet második, harmadik hónapjában kialakul, és az egész élet során változatlan marad. Miután ez egy öröklött...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?