A+ A A-

Gyümölcs- és püspökkenyér karácsonyra

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Keresztlányom anyja egy alkalommal - mialatt jóízűen falatozta gyümölcskenyerem - azt mondta, ezek olyan sütemények, melyek a spájzból összekapart maradékból készülnek. Ennek hallatán megdermedtem, hisz én mindig a legjobb, legnemesebb nyersanyagokból állítom össze a gyümölcskenyereket. A megjegyzést azonban azért nem vettem túlságosan zokon, mert aki mondta, alig tudott főzni, sütni pedig - arra hivatkozva, hogy rossz a sütője - egyáltalán nem sütött semmit.

Karácsonyra ajánlom, készítsenek valamilyen finom gyümölcs- vagy püspökkenyeret. Ezt, a számos családnál elmaradhatatlan karácsonyi ínyencséget, jó előre meg lehet sütni, ugyanis időre van szükség, hogy az ízek összeérjenek, hogy kialakuljon a sütemény illata és puhasága. Ha jó készítettük el, és megéri a karácsonyi ünnepeket, nem versenyez vele egyetlen más édesség sem.

A finom gyümölcskenyeret és a mazsolás ánizsos püspökkenyeret, mely a képen látható, én már elkészítettem. Lehet, hogy túl korán, mert fogyásából ítélve attól tartok - a mandulás- és a mákos bejglim mellé - karácsonyig még sütnöm kell belőlük egy-egy adagot.


Finom gyümölcskenyér

6 tojás sárgája, 15 dkg cukor, ½ csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál finom zsemle- vagy édes kekszmorzsa, 1 csomag sütőpor, 6 tojásfehérje, vaj, margarin vagy olaj a forma kikenéséhez, kevés liszt a meghintéshez, vagy sütőpapír

A töltelékhez 40-45 dkg gyümölcskeveréket számítsunk. A legtöbb recept a mazsola, összevágott aszalt szilva, sárgabarack, eper, meggy, áfonya, sárgadinnye, cukrozott narancs, darabolt dió, mogyoró, mandula és étcsokoládé keverékét ajánlja, de egzotikus gyümölcsökkel pl. aszalt ananásszal, papajával, guavával és más olajos magvakkal pl. fenyőmaggal, kesudióval, hámozott pisztáciával is megpróbálkozhatunk. A töltelékhez való gyümölcsöket két-három kanál sárgabarackdzsemmel keverjük össze. Ezután a tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a sütőporral elegyített morzsával. Legvégül a kemény habbá vert tojásfehérjéket óvatosan kavarjuk bele a masszába. Ennek a masszának a felét kikent-meghintett püspökkenyér-formába tesszük, majd erre egyenletesen elosztva elterítjük a sárgabarackdzsemes gyümölcskeveréket, ezután befedjük a megmaradt masszával. Közepes tűznél, szép sárgára sütjük. Egy-két napi - lehet több is - állás után, vékonyra szeletelve jó elfogyasztani. Minél tovább áll, annál finomabb lesz. A tetejét megszórhatjuk kevés szőlőcukorral.



Gyümölcskenyér

 

20 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 1 dkg durvára összevágott ánizsmag, 10-15 dkg mazsola, 15 dkg liszt, ½ csomag sütőpor, 4 tojás fehérje, a forma kikenéséhez zsiradék, a meghintéshez egy kis liszt, vagy sütőpapír a forma kibéleléséhez

 


Mazsolás, ánizsos püspökkenyér

A tojások sárgáját a cukorral alaposan kikeverjük, hozzáadjuk az összetört ánizsmagokat, a mazsolát majd a sütőporral elkevert lisztet. A végén hozzákeverjük a tojások keményre vert habját. Zsiradékkal kikent, liszttel megszórt hosszúkás formába öntjük, és szép világosra sütjük. A kisült tésztát bugyoláljuk be egy konyharuhába. Közvetlen a felszolgálás előtt szeleteljük.


Diós, mazsolás püspökkenyér

15 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 15 dkg liszt, ½ csomag sütőpor, ½ csomag vaníliás cukor, 15 dkg mazsola, 10 dkg durvára aprított dió, 3 tojásfehérje, vaj, margarin vagy olaj a forma kikenéséhez, kevés liszt a meghintéshez, vagy sütőpapír

A cukrot a tojások sárgájával kikeverjük, lassan hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, ezután a mazsolát és a darabolt diót, majd a legvégén a tojások keményre vert habját. A tésztát előzőleg kikent hosszúkás - lisztezett vagy sütőpapírral kibélelt - formába téve, világossárgára sütjük. Egy-két napi állás után lehet vékonyra szeletelni.


Datolyás, fügés püspökkenyér

6 tojás, 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, ½ csomag sütőpor, 10 dkg mazsola, 20 dkg aszalt füge és datolya, cukrozott narancs- és citromhéj vegyesen, apróra vágva, 15 dkg darabolt dió és mandula, késhegynyi darált szegfűszeg vagy kardamom, őrölt fahéj, a forma kikenéséhez zsiradék, a megszórásához kevés liszt, vagy sütőpapír a forma kibéleléséhez
Az egész tojásokat a cukorral együtt turmixgéppel alaposan kikeverjük, aztán hozzáadjuk a sütőporral elegyített lisztet, és a fűszereket, amivel kis ideig még kavarjuk, végül az elkészített, megvágott gyümölcsöket belekeverjük a masszába. Kikent, vagy sütőpapírral kibélelt hosszúkás, őzgerincformába öntjük, és aranysárgára sütjük. Két nap után szeletelhetjük fel vékonyra, de mindig csak annyi szeletet vágjunk belőle, amennyit elfogyasztunk. Az aszalt gyümölcsöket, leszárított befőtt gyümölcsökkel helyettesíthetjük.


Kossuth kenyér

3 tojás, 12 dkg cukor, 2 dkg kakaópor, 10 dkg apróra vágott héjas mandula vagy dió, 14 dkg finomliszt, ½ csomag sütőpor, citromhéj, fahéj, zsiradék a forma kikenéséhez, kevés liszt a meghintéshez, vagy sütőpapír a forma kibéleléséhez

A tojássárgákat a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a kakaóport, a szálas vágott mandulát vagy a durvára darabolt diót, a reszelt citromhéjat, a késhegynyi fahéjt, a három tojás fehérjének felvert kemény habját, legvégül a sütőporral elkevert lisztet. Kikent-meghintett vagy sütőpapírral bélelt hosszúkás formába öntjük és megsütjük, úgy mintha piskótát sütnénk.

További olvasnivaló

Már ősidők óta ismeretes a sokujjúság, a…

  Dr. Métneki Júlia biológus, az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársa   A tenyér-bőrlécrajzolat már az embrionális élet második, harmadik hónapjában kialakul, és az egész élet során változatlan marad. Miután ez egy öröklött...

Folytatás...

Törökország - Noé is járt az Ararátnál

  Sajnos ezután szomorúbb arcát mutatja felénk az ország. Szívszorító látvány összedőlt házaival, vörös félholdas sátrakba telepített lakóival, a magas hegyekkel övezett, földrengés-sújtotta Erzincan. A városnak nincs műemléke, mert az 1939-es...

Folytatás...

Szempilla- és szemhéj hiedelmek

Szempilla babonák A szempillákról nem sok babona forog közszájon a népi hiedelemvilágban. A szemhéj szőrzetével összefüggő előjelek, jóslások legtöbbje a kívánsággal, hírrel és boldogsággal, szerencsével kapcsolatos. A kihullott szempillát...

Folytatás...

Mustárfa, a több mint ezeréves természet…

Perzsa fogkefefát is írhattam volna a címben, ez azonban e növénnyel szemben - melyről már a Biblia is említést tesz - nem lenne igazságos, ugyanis a fogkefét csak néhány száz...

Folytatás...

Babi kézelemzése

A tenyérnél valamivel rövidebb ujjak szerint barátságos, kedves ember lehet, aki viszont nem vesz túlságosan semmit sem a szívére. A részletekkel nem sokat problémázik. Gyorsan megragadja a lényeget. A...

Folytatás...

Élj a mának kézelemzése

A kezek színe feltűnően halvány, mondhatni fehér, ha ilyenek a valóságban is, akkor ez nemcsak vérszegénységre utalhat, hanem arra is, hogy a gazdája magányt kedvelő, flegmatikus ember. A sovány, vékony...

Folytatás...

Csanakjapuri, ahol a Követségünk van

A Követség magyar kolóniájának, diplomatáinak egyemeletes házai vinkliben kulcsolódnak egymásba, közrefogva a hangulatos kertet, a mozaik szökőkúttal. A csupa üveg nappali szalonok farkasszemet néznek, mintha haragban lennének egymással. Körülöttünk...

Folytatás...

Megközelítőleg azonos mennyiségek

Az indiai háztartások többségében nincs mérleg, így a nyersanyagok kiméréséhez a különböző konyhai eszközök - csésze, bögre, pohár, evő- és teáskanál - szolgálnak. Mivel ez az egyszerű mérési forma...

Folytatás...

Szalutáció, üdvözlés

A kézfogásról - melyről az alábbiakban is szó lesz - egy korábbi cikkemben már írtam, és a Tenyerünkben a jövő? c. könyvemben hosszabb összefoglaló is olvasható, ezúttal elsősorban az üdvözlésről...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?