A+ A A-

Gyümölcs- és püspökkenyér karácsonyra

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Keresztlányom anyja egy alkalommal - mialatt jóízűen falatozta gyümölcskenyerem - azt mondta, ezek olyan sütemények, melyek a spájzból összekapart maradékból készülnek. Ennek hallatán megdermedtem, hisz én mindig a legjobb, legnemesebb nyersanyagokból állítom össze a gyümölcskenyereket. A megjegyzést azonban azért nem vettem túlságosan zokon, mert aki mondta, alig tudott főzni, sütni pedig - arra hivatkozva, hogy rossz a sütője - egyáltalán nem sütött semmit.

Karácsonyra ajánlom, készítsenek valamilyen finom gyümölcs- vagy püspökkenyeret. Ezt, a számos családnál elmaradhatatlan karácsonyi ínyencséget, jó előre meg lehet sütni, ugyanis időre van szükség, hogy az ízek összeérjenek, hogy kialakuljon a sütemény illata és puhasága. Ha jó készítettük el, és megéri a karácsonyi ünnepeket, nem versenyez vele egyetlen más édesség sem.

A finom gyümölcskenyeret és a mazsolás ánizsos püspökkenyeret, mely a képen látható, én már elkészítettem. Lehet, hogy túl korán, mert fogyásából ítélve attól tartok - a mandulás- és a mákos bejglim mellé - karácsonyig még sütnöm kell belőlük egy-egy adagot.


Finom gyümölcskenyér

6 tojás sárgája, 15 dkg cukor, ½ csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál finom zsemle- vagy édes kekszmorzsa, 1 csomag sütőpor, 6 tojásfehérje, vaj, margarin vagy olaj a forma kikenéséhez, kevés liszt a meghintéshez, vagy sütőpapír

A töltelékhez 40-45 dkg gyümölcskeveréket számítsunk. A legtöbb recept a mazsola, összevágott aszalt szilva, sárgabarack, eper, meggy, áfonya, sárgadinnye, cukrozott narancs, darabolt dió, mogyoró, mandula és étcsokoládé keverékét ajánlja, de egzotikus gyümölcsökkel pl. aszalt ananásszal, papajával, guavával és más olajos magvakkal pl. fenyőmaggal, kesudióval, hámozott pisztáciával is megpróbálkozhatunk. A töltelékhez való gyümölcsöket két-három kanál sárgabarackdzsemmel keverjük össze. Ezután a tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a sütőporral elegyített morzsával. Legvégül a kemény habbá vert tojásfehérjéket óvatosan kavarjuk bele a masszába. Ennek a masszának a felét kikent-meghintett püspökkenyér-formába tesszük, majd erre egyenletesen elosztva elterítjük a sárgabarackdzsemes gyümölcskeveréket, ezután befedjük a megmaradt masszával. Közepes tűznél, szép sárgára sütjük. Egy-két napi - lehet több is - állás után, vékonyra szeletelve jó elfogyasztani. Minél tovább áll, annál finomabb lesz. A tetejét megszórhatjuk kevés szőlőcukorral.



Gyümölcskenyér

 

20 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 1 dkg durvára összevágott ánizsmag, 10-15 dkg mazsola, 15 dkg liszt, ½ csomag sütőpor, 4 tojás fehérje, a forma kikenéséhez zsiradék, a meghintéshez egy kis liszt, vagy sütőpapír a forma kibéleléséhez

 


Mazsolás, ánizsos püspökkenyér

A tojások sárgáját a cukorral alaposan kikeverjük, hozzáadjuk az összetört ánizsmagokat, a mazsolát majd a sütőporral elkevert lisztet. A végén hozzákeverjük a tojások keményre vert habját. Zsiradékkal kikent, liszttel megszórt hosszúkás formába öntjük, és szép világosra sütjük. A kisült tésztát bugyoláljuk be egy konyharuhába. Közvetlen a felszolgálás előtt szeleteljük.


Diós, mazsolás püspökkenyér

15 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 15 dkg liszt, ½ csomag sütőpor, ½ csomag vaníliás cukor, 15 dkg mazsola, 10 dkg durvára aprított dió, 3 tojásfehérje, vaj, margarin vagy olaj a forma kikenéséhez, kevés liszt a meghintéshez, vagy sütőpapír

A cukrot a tojások sárgájával kikeverjük, lassan hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, ezután a mazsolát és a darabolt diót, majd a legvégén a tojások keményre vert habját. A tésztát előzőleg kikent hosszúkás - lisztezett vagy sütőpapírral kibélelt - formába téve, világossárgára sütjük. Egy-két napi állás után lehet vékonyra szeletelni.


Datolyás, fügés püspökkenyér

6 tojás, 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, ½ csomag sütőpor, 10 dkg mazsola, 20 dkg aszalt füge és datolya, cukrozott narancs- és citromhéj vegyesen, apróra vágva, 15 dkg darabolt dió és mandula, késhegynyi darált szegfűszeg vagy kardamom, őrölt fahéj, a forma kikenéséhez zsiradék, a megszórásához kevés liszt, vagy sütőpapír a forma kibéleléséhez
Az egész tojásokat a cukorral együtt turmixgéppel alaposan kikeverjük, aztán hozzáadjuk a sütőporral elegyített lisztet, és a fűszereket, amivel kis ideig még kavarjuk, végül az elkészített, megvágott gyümölcsöket belekeverjük a masszába. Kikent, vagy sütőpapírral kibélelt hosszúkás, őzgerincformába öntjük, és aranysárgára sütjük. Két nap után szeletelhetjük fel vékonyra, de mindig csak annyi szeletet vágjunk belőle, amennyit elfogyasztunk. Az aszalt gyümölcsöket, leszárított befőtt gyümölcsökkel helyettesíthetjük.


Kossuth kenyér

3 tojás, 12 dkg cukor, 2 dkg kakaópor, 10 dkg apróra vágott héjas mandula vagy dió, 14 dkg finomliszt, ½ csomag sütőpor, citromhéj, fahéj, zsiradék a forma kikenéséhez, kevés liszt a meghintéshez, vagy sütőpapír a forma kibéleléséhez

A tojássárgákat a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a kakaóport, a szálas vágott mandulát vagy a durvára darabolt diót, a reszelt citromhéjat, a késhegynyi fahéjt, a három tojás fehérjének felvert kemény habját, legvégül a sütőporral elkevert lisztet. Kikent-meghintett vagy sütőpapírral bélelt hosszúkás formába öntjük és megsütjük, úgy mintha piskótát sütnénk.

További olvasnivaló

Július

A július a régi rómaiaknál, ahol az év a márciussal kezdődött, quintilis néven az ötödik hónap volt, és csak később (i.e. 44-ben) - Julius Caesar iránt érzett tisztelete jegyeként...

Folytatás...

Árulkodó kezek, diagnosztizálásra alkalm…

Az emberek a külsejüket könnyen megváltoztathatják, ám a kezükkel ugyanezt nem tudják megtenni. Az arcot át lehet szabatni, a ráncokat fel lehet varratni, a szem színét korrigálhatjuk kontaktlencsével, de az...

Folytatás...

Smith1978 kézelemzése

Mivel a kézfejéről készült felvételeken nem húzta eléggé szét az ujjait, a tenyérképeken pedig nem zárta teljesen össze őket, fontos információk hiányoznak számomra a kézelemzés elkészítéséhez. Például nem tudom megbízhatóan...

Folytatás...

Szimbolikák a hagyományos kínai orvoslás…

A kínaiak a kézen megjelenő szimbolikáknak elsősorban az egészségre utaló információit ismerték fel és hasznosították a gyógyításban. Régóta tudják, hogy a kézen számos mentális és fizikai betegség nyoma fellelhető...

Folytatás...

Dharma9 kézelemzése

A kezére nézve, biztos vagyok benne, hogy kézfogása határozott és rövid, ezt nevezik ideális, normálisnak mondható kézfogásnak. A keze színéről azonban már nem tudok ilyen egyértelműen nyilatkozni, mert a fényképek...

Folytatás...

Sikandra és Akbar császár

Agrát elhagyva gondolataim minduntalan visszakanyarodnak a Sír Palotához. Nem befolyásolnak, de mégis eltöprengek Ludviáni urdu költő Tádzsról írt sorain: „Kedvesem fordítsd el tekinteted a márványpalota pazar szépségéről, kihívó gazdaságáról...

Folytatás...

A török-iráni határ - Kurdok tesztelik r…

A sorból kiállva ideje átöltöznöm, hiszen Iránban a külföldi hölgyektől is elvárják az iszlám öltözködési szokások tiszteletben tartását. Hosszú nadrágos, tunikás pandzsábimhoz fejemre kendő, lábamra zokni dukál. Habár az idegennek...

Folytatás...

Ízelítő a könyvből: Szócikkek: N-S

NA thesszáliai boszorkányok borból és nadragulya gyökeréből főztek hatásos varázsitaltRégen egész nagyböjtben nem ettek húst, és zsírt sem használtak, néhol még a zsíros ételekhez használt edényeket is eltettékTrinidád és Tobago...

Folytatás...

Mindkettőjük születésszáma 29, mit tegye…

Kedves Erzsébet! Mindkét gyermekemnél, ha összeadom a születési dátumuk számait, a 29 jön ki (1993 - 06 - 01, 1995 - 01- 22). Nagyon aggódom, hogy mi vár rájuk...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?