A+ A A-

Egres és josta

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


EgresAz egrest sokféle néven ismerik, elterjedt mint pöszméte, köszméte, fodorszőlő, biszke, büszke, piszke, tüskeszőlő, persze  lehet még több neve is.

Noha a szüleim kertjében jártamban-keltemben be-bekaptam egy-egy zöldes színű, serteszőrös vagy csupasz bőrű egresbogyót, de sohasem lettem rabja e gyümölcsnek, pedig az érettek még ízlettek is, a héjukat azonban sohasem tudtam lenyelni. A jókora, fanyar ízű egreseket, elég csúnyán ettem, a belsejüket egyszerűen kiszívtam, a héjukat meg a markomba gyűjtöttem össze.

Úgy emlékszem, ezeken a szúrós bokrokon mintha nemcsak zöld egresek termettek volna, hanem lilásak, pirosasak is, ám ez utóbbiaknak vékonyabb bőrük volt, s ezeket a színes bogyókat nem bokrokról, hanem kis fákról csipegettem. Nemrégen aztán rájöttem, talán mégsem tévedtem, ezek a kis bogyók nem egresek, hanem josták voltak. Én máshol és máskor, mint kint a kertben nem láttam jostát (már ha egyáltalán az volt), és most is csak azt tudom róla, hogy - akárcsak az egresből - az eredetileg a bokros jostából is fácska nevelhető, és - bár a josta bogyók nagyságra, formára, megegyeznek az egres bogyóival - a josta ágain nincsenek tüskék, mint az egresbokron. Ha jól tudom a josta az egres és a feketeribizli nászából született gyümölcs, az íze - az emlékeim szerint - inkább hasonlított a feketeribizkééhez, mint az egreséhez. Persze a feketeribizlinek sincs jó íze, inkább csak feldolgozva - mondjuk szörpként vagy lekvárként - élvezhető.

JostaAz egresből már többféle ételt megízleltem, ettem egresszószt és -levest valamint a vele díszített gyümölcstortát is megkóstoltam, ám ezekkel is úgy vagyok, mint a többi gyümölccsel, jók-jók a belőlük készültek, de nyers gyümölcsként (esetleg cukorral vagy mézzel) sokkal finomabbak. Az egrest változatos módon lehet elkészíteni, javasolják levesnek, zselének, dzsemnek, kompótnak, édességekhez adva vagy bornak, szörpnek. Viszont a jostát csak kizárólag az említett kertben próbáltam ki, belőle semmiféle készítményt nem kóstoltam eddig, pedig állítólag ebből is lehet csinálni gyümölcslevet, szörpöt, mártást, kompótot, süteményt, dzsemet, s ha ez utóbbit meg akarjuk alkotni, akkor érdemes párosítani cseresznyével, meggyel, szilvával, vagy más aromás gyümölccsel, fűszerezve pedig, akárcsak az egres, a gyömbérrel finom.

Mégis ha valahol meglátnának egy egresbokrot vagy egy jostafát, kérjenek a gazdától egy keveset a bogyókból, vagy ha piacon ajánlják, vegyenek belőle, próbálják ki, egyikből vagy a másikból süssenek egy süteményt, vagy kavarjanak belőlük egy zamatos szörpöt. Az alábbiakban néhány egres receptet adok meg, melyek azonban ugyanúgy vonatkoznak a jostára is. Elkészítés előtt, mindkét féle gyümölcsöt mossuk meg alaposan. (Nemcsak az esetleges permet miatt, hanem azért is, mert e bogyókat szívesen látogatják a mezei poloskák!) Mindig csak zsenge egrest vagy jostát használjunk, akkor jók, amikor még gyengék a magjaik és héjuk sem keményedett meg.

Mielőtt a recepteket elolvasnák, kérem, ne feledkezzenek meg kedvenc joghurtos pitémről, melynek a tetejére ugyancsak tehetnek az alma, a meggy, a cseresznye, a sárgabarack, a szilva helyett egrest, vagy jostát is. A joghurtos pite elkészítése nagyon egyszerű, nem kerül sokba és nagyon finom, habkönnyű, különböző gyümölcsökkel variálható nyári tészta. A receptjét megtalálják a Kajszi- vagy sárgabarack című cikknél.


Egres vagy josta leves

A megmosott gyümölcsöket cukros vízben puhára főzzük, tejföllel vagy tejszínnel készült lisztes habarással besűrítjük. Sűríthetjük tojás sárgával is. A cukrot ne utólag adjuk a levesbe, mert a gyümölcsök savanyúak maradnak. A levest ízesíthetjük citromfűvel, reszelt citromhéjjal, fahéjjal, vagy gyömbérrel.

Jostatorta
Rácsos linzer egressel vagy jostával


50 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 dl tej vagy 1 kanál tejföl, 1 kis csomag sütőpor, citromhéj, fahéj
A tészta meghintésére: 2-3 evőkanál keksz- vagy zsemlemorzsa
A töltelékhez: 1 kg egrest vagy jostát, 1 dl víz és 30 dkg cukorból készült szirupban 10 percig főzzük, de ne forraljuk.

A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, kétharmad részét kinyújtjuk, és egy tepsit kibélelünk vele, úgy, hogy pereme legyen. Megszórjuk a tésztát morzsával és a cukorsziruptól lecsöpögtetett gyümölcsöket egyenletesen rárakjuk a linzerre. A maradék tésztából csíkokat vágunk és keresztirányban berácsozzuk a tészta tetejét. Tojással megkenjük, és 5-10 percig közepesen meleg sütőben sütjük.


EgrestortaEgres vagy josta torta

Készen vásárolt piskótatorta vagy négy tojásból készített piskóta, 1 kg egres, vagy josta, 30 dkg cukor, 1 pohár víz, reszelt citromhéj, 3 evőkanál őrölt keksz vagy zsemlemorzsa, a torta tetejére tejszín

A megtisztított gyümölcsöket egy pohár vízből és 30 dkg cukorból készült szirupban körülbelül 10 percig főzzük, de ne forraljuk fel. A gyümölcsöket leszűrjük és egyenletesen ráterítjük az előzőleg morzsával meghintett tortalapra. A megmaradt szirupot ráöntjük a gyümölcsökre. Fogyasztás előtt a tortát körben díszítsük fel tejszínhabbal, a habrózsákat meghinthetjük manduladarabokkal.


Egres- vagy josta kompót

1 kg egres vagy josta, 10 dkg cukor vagy méz, 6 dl almalé

A megtisztított egrest, vagy jostát cukorral vagy mézzel és az almalével elkeverve, 1-2 percig főzzük. Illik a különböző sült halakhoz, húsokhoz, de tejberizs, tejbegríz, vagy grízpuding mellé adva is remek ízt kölcsönöz az ételnek.


Egres- vagy jostaszörp

1 kg egres vagy josta, 1 citrom leve vagy 2 evőkanál citromlé, reszelt citromhéj, ízlés szerint cukor

A gyümölcsöket tisztítás után a saját levében lassú tűzön puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a citromlevet, a reszelt citromhéjat és ízlés szerinti cukorral az egészet gépben alaposan össze turmixszoljuk. Hűtőszekrényben legalább két hétig eláll, lehet hígítani szódavízzel vagy ásványvízzel, de hideg vízzel is finom szomjúságoltó nagy melegben.

További olvasnivaló

Ostracoda kézelemzése

  A széles, tömör, spatulás illetve lapka formájú tenyere szerint magabiztos, energikus, tevékeny ember, aki igényli a függetlenséget, nem érzi jól magát a szoba négy fala között, inkább a szabad levegőn...

Folytatás...

India - Reng a Gangesz hídja

Becsukott szemmel is tudnám, hogy átléptünk Uttár Pradés államba, hiszen végre sima az aszfalt, viszonylag széles, jó minőségű az út. Az Északi Tartomány jelentésű Uttar Pradés India legnépesebb állama, az...

Folytatás...

Egyébként a hosszú utazást a tenyerem Ho…

  Bharat Bhusan Sharma etnográfus, az Indiai Köztársaság Nagykövetségének munkatársa Indiában a jóslás a gyermek születésének pillanatában kezdődik. Percnyi pontossággal megnézik, hogy melyik napon és mikor született. Ezután elkészítik a gyermek...

Folytatás...

Megközelítőleg azonos mennyiségek

Az indiai háztartások többségében nincs mérleg, így a nyersanyagok kiméréséhez a különböző konyhai eszközök - csésze, bögre, pohár, evő- és teáskanál - szolgálnak. Mivel ez az egyszerű mérési forma...

Folytatás...

Az ujjtövek ívrajzolata

A karakter erejére és egyéb személyiségjegyeire következtethetünk abból, ahogyan az ujjak beágyazódnak a tenyérbe. Ezért kézelemzés közben érdemes egy pillantást vetni arra a vonalra, melyet az ujjak legalsó redői képeznek...

Folytatás...

Ádámcsutka

Az orvosi szakirodalom által prominencia laryngea, más nyelvekben Ádám almája (Adam’s apple, Adamsapfel, pomme d’Adam stb.) néven ismert ádámcsutka a gége legterjedelmesebb porcának, a pajzsporcnak csutkához hasonló kiemelkedése a nyakon...

Folytatás...

Latrien kézelemzése

Mielőtt a kezeinek értékelésébe kezdtem volna, alaposabban végignéztem a képeket, és meglepetéssel tapasztaltam, hogy az elküldött másfél tucat felvételből - számomra érthetetlen módon - tizenegy a passzív (bal) kezéről készült...

Folytatás...

Farsangi fánk és egérke

Életem eddigi farsangjaira gondolva nem túl sok esemény jut az eszembe, de az a kevés meglehetősen emlékezetes. Egy ilyen kedves emlékem anyai nagyapámhoz kötődik, akinek Kaposvárott, a Kis Róma-hegyen...

Folytatás...

A numerológia négy kulcsszáma

Amikor valamilyen számítógépes program számára értékelés céljából megadjuk a születésünk dátumát, és a komputerünk klaviatúráján begépeljük a nevünk betűit, vagy numerológushoz fordulunk személyre szóló számítások érdekében, a kapott interpretációk...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?