A+ A A-

Egres és josta

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


EgresAz egrest sokféle néven ismerik, elterjedt mint pöszméte, köszméte, fodorszőlő, biszke, büszke, piszke, tüskeszőlő, persze  lehet még több neve is.

Noha a szüleim kertjében jártamban-keltemben be-bekaptam egy-egy zöldes színű, serteszőrös vagy csupasz bőrű egresbogyót, de sohasem lettem rabja e gyümölcsnek, pedig az érettek még ízlettek is, a héjukat azonban sohasem tudtam lenyelni. A jókora, fanyar ízű egreseket, elég csúnyán ettem, a belsejüket egyszerűen kiszívtam, a héjukat meg a markomba gyűjtöttem össze.

Úgy emlékszem, ezeken a szúrós bokrokon mintha nemcsak zöld egresek termettek volna, hanem lilásak, pirosasak is, ám ez utóbbiaknak vékonyabb bőrük volt, s ezeket a színes bogyókat nem bokrokról, hanem kis fákról csipegettem. Nemrégen aztán rájöttem, talán mégsem tévedtem, ezek a kis bogyók nem egresek, hanem josták voltak. Én máshol és máskor, mint kint a kertben nem láttam jostát (már ha egyáltalán az volt), és most is csak azt tudom róla, hogy - akárcsak az egresből - az eredetileg a bokros jostából is fácska nevelhető, és - bár a josta bogyók nagyságra, formára, megegyeznek az egres bogyóival - a josta ágain nincsenek tüskék, mint az egresbokron. Ha jól tudom a josta az egres és a feketeribizli nászából született gyümölcs, az íze - az emlékeim szerint - inkább hasonlított a feketeribizkééhez, mint az egreséhez. Persze a feketeribizlinek sincs jó íze, inkább csak feldolgozva - mondjuk szörpként vagy lekvárként - élvezhető.

JostaAz egresből már többféle ételt megízleltem, ettem egresszószt és -levest valamint a vele díszített gyümölcstortát is megkóstoltam, ám ezekkel is úgy vagyok, mint a többi gyümölccsel, jók-jók a belőlük készültek, de nyers gyümölcsként (esetleg cukorral vagy mézzel) sokkal finomabbak. Az egrest változatos módon lehet elkészíteni, javasolják levesnek, zselének, dzsemnek, kompótnak, édességekhez adva vagy bornak, szörpnek. Viszont a jostát csak kizárólag az említett kertben próbáltam ki, belőle semmiféle készítményt nem kóstoltam eddig, pedig állítólag ebből is lehet csinálni gyümölcslevet, szörpöt, mártást, kompótot, süteményt, dzsemet, s ha ez utóbbit meg akarjuk alkotni, akkor érdemes párosítani cseresznyével, meggyel, szilvával, vagy más aromás gyümölccsel, fűszerezve pedig, akárcsak az egres, a gyömbérrel finom.

Mégis ha valahol meglátnának egy egresbokrot vagy egy jostafát, kérjenek a gazdától egy keveset a bogyókból, vagy ha piacon ajánlják, vegyenek belőle, próbálják ki, egyikből vagy a másikból süssenek egy süteményt, vagy kavarjanak belőlük egy zamatos szörpöt. Az alábbiakban néhány egres receptet adok meg, melyek azonban ugyanúgy vonatkoznak a jostára is. Elkészítés előtt, mindkét féle gyümölcsöt mossuk meg alaposan. (Nemcsak az esetleges permet miatt, hanem azért is, mert e bogyókat szívesen látogatják a mezei poloskák!) Mindig csak zsenge egrest vagy jostát használjunk, akkor jók, amikor még gyengék a magjaik és héjuk sem keményedett meg.

Mielőtt a recepteket elolvasnák, kérem, ne feledkezzenek meg kedvenc joghurtos pitémről, melynek a tetejére ugyancsak tehetnek az alma, a meggy, a cseresznye, a sárgabarack, a szilva helyett egrest, vagy jostát is. A joghurtos pite elkészítése nagyon egyszerű, nem kerül sokba és nagyon finom, habkönnyű, különböző gyümölcsökkel variálható nyári tészta. A receptjét megtalálják a Kajszi- vagy sárgabarack című cikknél.


Egres vagy josta leves

A megmosott gyümölcsöket cukros vízben puhára főzzük, tejföllel vagy tejszínnel készült lisztes habarással besűrítjük. Sűríthetjük tojás sárgával is. A cukrot ne utólag adjuk a levesbe, mert a gyümölcsök savanyúak maradnak. A levest ízesíthetjük citromfűvel, reszelt citromhéjjal, fahéjjal, vagy gyömbérrel.

Jostatorta
Rácsos linzer egressel vagy jostával


50 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 dl tej vagy 1 kanál tejföl, 1 kis csomag sütőpor, citromhéj, fahéj
A tészta meghintésére: 2-3 evőkanál keksz- vagy zsemlemorzsa
A töltelékhez: 1 kg egrest vagy jostát, 1 dl víz és 30 dkg cukorból készült szirupban 10 percig főzzük, de ne forraljuk.

A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, kétharmad részét kinyújtjuk, és egy tepsit kibélelünk vele, úgy, hogy pereme legyen. Megszórjuk a tésztát morzsával és a cukorsziruptól lecsöpögtetett gyümölcsöket egyenletesen rárakjuk a linzerre. A maradék tésztából csíkokat vágunk és keresztirányban berácsozzuk a tészta tetejét. Tojással megkenjük, és 5-10 percig közepesen meleg sütőben sütjük.


EgrestortaEgres vagy josta torta

Készen vásárolt piskótatorta vagy négy tojásból készített piskóta, 1 kg egres, vagy josta, 30 dkg cukor, 1 pohár víz, reszelt citromhéj, 3 evőkanál őrölt keksz vagy zsemlemorzsa, a torta tetejére tejszín

A megtisztított gyümölcsöket egy pohár vízből és 30 dkg cukorból készült szirupban körülbelül 10 percig főzzük, de ne forraljuk fel. A gyümölcsöket leszűrjük és egyenletesen ráterítjük az előzőleg morzsával meghintett tortalapra. A megmaradt szirupot ráöntjük a gyümölcsökre. Fogyasztás előtt a tortát körben díszítsük fel tejszínhabbal, a habrózsákat meghinthetjük manduladarabokkal.


Egres- vagy josta kompót

1 kg egres vagy josta, 10 dkg cukor vagy méz, 6 dl almalé

A megtisztított egrest, vagy jostát cukorral vagy mézzel és az almalével elkeverve, 1-2 percig főzzük. Illik a különböző sült halakhoz, húsokhoz, de tejberizs, tejbegríz, vagy grízpuding mellé adva is remek ízt kölcsönöz az ételnek.


Egres- vagy jostaszörp

1 kg egres vagy josta, 1 citrom leve vagy 2 evőkanál citromlé, reszelt citromhéj, ízlés szerint cukor

A gyümölcsöket tisztítás után a saját levében lassú tűzön puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a citromlevet, a reszelt citromhéjat és ízlés szerinti cukorral az egészet gépben alaposan össze turmixszoljuk. Hűtőszekrényben legalább két hétig eláll, lehet hígítani szódavízzel vagy ásványvízzel, de hideg vízzel is finom szomjúságoltó nagy melegben.

További olvasnivaló

India és Peru kedvelt fűszere - a kesern…

E sokak által nagy becsben tartott fűszernövény a Földközi-tenger mellékén valamint a Közel-Keleten őshonos. A feltárt régészeti leletek alapján évezredek óta használják, találtak „lázcsillapító” koriandert a fáraók sírjában, de említést...

Folytatás...

Borzongás, reszketés, lúdbőrzés

„Valaki járkál (átment) a síromon” - mondják sokfelé, amikor az ember testét hirtelen, megmagyarázhatatlan borzongás járja át. Azt viszont valószínűleg sokkal kevesebben tudják, hogy ez a mondás csak néhány száz...

Folytatás...

A flörtölés fiziognómiája

Bár az angol eredetű flörtölés szó - a Magyar értelmező kéziszótár szerint - futólagos, nem komoly udvarlást, kacérkodást, szerelmi kapcsolatot jelent, a valóság az, hogy fontos szerepe van az ember...

Folytatás...

Zsibbadás

A zsibbadás egyike azoknak az érzékelési rendellenességeknek, melyek nem külső okból támadó érzésekben nyilvánulnak meg. A gémberedés, illetve elmacskásodás szavakkal is leírt zsibbadás a leggyakrabban a végtagokban jelentkezik, és általában...

Folytatás...

Karakterolvasás A-tól Z-ig

AKARATGYENGESÉG Félgömb alakú homlok, a tövénél beesett orr és gyengén fejlett áll. AKADÉKOSKODÁS, GÁNCSOSKODÁS Mogyorószínű szemek, nagyon ívelt, bozontos szemöldökkel. AKTIVITÁS, MOZGÉKONYSÁG Mindkét orrlyuk hosszú és keskeny. ÁLLHATATOSSÁG A...

Folytatás...

Lekváros pörckifli, diós baklava

A pörckifli nevét olvasva, valószínűleg meglepődnek olvasóim, mert elég érthetetlen az, miként kerül a pörckiflibe lekvár, méghozzá, baracklekvár, egyáltalán hogyan szerepelhet egy pörcös sütemény a vegetáriánus és halas ételek...

Folytatás...

A hajszín

Noha az emberek - különösen a nők - akkor és annyiszor változtatják meg hajszínüket, ahányszor csak akarják - legyen szó eredeti vagy festett változatról - a karakterológusok az embereket hajuk...

Folytatás...

Kurkuma drágán, kedvezményes áron, külfö…

Amikor 2010 nyarán megírtam cikkemet, az univerzális, jótékony sárgagyökérről, nem gondoltam, hogy nemsokára nálunk is felfedezik gyógyhatású szerként az addig csak felkapott konyhai fűszerként használt kurkumát. Talán néhány hónap telhetett...

Folytatás...

Szamár

A szamár megítélése ellentmondásos, egyrészt szent állat, az istenség egyik megjelenési formája, a vallásos tisztelet tárgya, a béketűrés, a türelem, a mértékletesség, szilárdság, bölcsesség jelképe, másrészt a stupiditás, a...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?